Sunday, January 31, 2016

Ένα κλαρίνο... Μάγκας

Ο Μάγκας στο Σύδνευ. Όπερα

Του Πάνου Σκουρολιάκου*

Στον κάμπο της Βοιωτίας, στην ηρωική Λιβαδειά, βασιλεύει ένα από τα καλύτερα κλαρίνα της Ελλάδας. Σπουδαίος τεχνίτης και πανέξυπνος. Κάποιοι νόμισαν πως θα τον κάνουν ατραξιόν προβάλλοντας τα φανταχτερά ρούχα που επέλεξε να φορά στις εμφανίσεις του. Την πάτησαν. Αυτός τους χρησιμοποίησε. Είναι ο Γιώργος Μάγκας.
Μεγάλη φίρμα στα πανηγύρια. Τόσο μεγάλη, που, αν δεν μπορούσε να εμφανιστεί ο ίδιος, έστελνε κάποιον συγγενή του και το πανηγύρι γέμιζε, μόνο και μόνο από την προσδοκία της εμφάνισής του. Ώς που το 'φερε η μοίρα να συνεργαστούμε.
Ήταν τον χειμώνα του 1994-1995. Αποφασίσαμε με κάποιους ομότεχνους, να περιοδεύσουμε ανά την Ελλάδα με μια επιθεώρηση. Ο θίασος στελεχώθηκε, τα κείμενα οι μουσικές και οι χορογραφίες έτοιμες, όμως κάτι μας έλειπε... Τότε έπεσε η ιδέα. «Γιατί δεν προτείνετε στον Γιώργο τον Μάγκα;». «Τον κλαριντζή;». «Τον κλαριντζή!».
Εκείνη την εποχή ο Γιώργος είχε εμφανιστεί στο Mtv και οι μετοχές του είχαν εκτοξευθεί. «Κλείσαμε!». Η συνάντηση έγινε στο θέατρο που κάναμε πρόβες και η περιοδεία ξεκίνησε. Εμείς, και ο Γιώργος με την Τζούλη. Απερίγραπτες στιγμές εκείνες που όλος ο θίασος εμφανιζόταν με προεξάρχοντα τον Μάγκα στο κλαρίνο. Ανάμεσα τα νούμερα της επιθεώρησης κι άλλες εμφανίσεις, με το κέφι να ανακατεύεται με γέλιο και ατμόσφαιρα μοναδική!
Πολλά θυμάμαι. Θα σταθώ σε ένα. Παίζαμε προπαραμονή Πρωτοχρονιάς στη Φλώρινα. Η επόμενη παράστασή μας ήταν στις 2 Ιανουαρίου στην Πτολεμαΐδα. «Εγώ θα κατέβω Λιβαδειά, να δω και τα παιδιά μου» μου λέει ο Γιώργος. «Θες να σε πάρω μαζί;». «Φύγαμε» του είπα και με έφερε ταξιδεύοντας όλη τη νύχτα από τη Φλώρινα στη Λιβαδειά. Το ραντεβού για την άνοδό μας στην Πτολεμαΐδα ήταν πρωί της δεύτερης του μηνός. Ήρθαν με την Τζούλη μέσα στη λευκή Μερσεντές με λίγη καθυστέρηση. «Αργήσαμε, γιατί ετοιμάζαμε κάτι για τον δρόμο». Κάναμε λοιπόν ένα ταξίδι όπου αμέτρητα τάπερ ανοίγανε και αποκάλυπταν κεφτεδάκια, πατάτες, τυροπιτάκια, γλυκίσματα, φρούτα και όλου του κόσμου τα καλά. Ο Γιώργος ήξερε όλες στις βρύσες στον δρόμο μας. Ταξιδεύαμε στην Παλιά Εθνική Οδό. Σε κάθε βρύση σταμάταγε και παίρναμε νερό. Μια και πηγαίναμε με τη Μερσεντές, το νερό δεν είχε σωθεί μέχρι την επόμενη βρύση, αλλά αυτό δεν είχε καμία σημασία. Σταματάγαμε, αδειάζαμε το παλιό και γεμίζαμε φρέσκο νερό. Και ανάμεσα, κεφτεδάκια, τυροπιτάκια και καλούδια συνοδευόμενα από κουβέντα, μουσικές και ρεμβασμό. Σε αυτό του το ταξίδι ο Γιώργος δεν φαινόταν να βιάζεται. Οδηγούσε το όχημα σταθερά, με αρχοντιά, σαν να οδηγούσε την πρώτη άμαξα του καραβανιού. Σαν να είχε την ευθύνη όλης της φαμίλιας. Κι έτσι, χωρίς να το καταλάβουμε, ήταν σαν να μεταφερθήκαμε σε άλλες εποχές, με άλλα μέσα, τότε, που η γενιά του Γιώργου, από τόπο σε τόπο, ταξίδευε, δούλευε, γνώριζε ανθρώπους, τραγούδαγε και χόρευε, ερωτεύονταν, γεννιόταν και πέθαινε πάνω σ ένα κάρο, κάτω από τα αστέρια, σ' έναν κόσμο που γοητευόταν από την παρουσία τους, αλλά δεν τους καταλάβαινε. Και δεν τους καταλάβαινε γιατί παραήταν κοντά στην ουσία τής πραγματικής ζωής η γενιά του Γιώργου για να τους νιώσουν οι άλλοι, οι καθώς πρέπει.
Ζήσαμε λοιπόν ένα ταξίδι παλιό με νέα μέσα! Φθάνοντας στην Πτολεμαΐδα, η Μερσεντές ξανάγινε Μερσεντές, τα ταπεράκια είχαν αδειάσει, νερό υπήρχε μπόλικο από την τελευταία βρύση, ο Γιώργος ήταν πάλι ο Μάγκας του Mtv και των πανηγυριών, ο Γιώργος Μάγκας της παράστασής μας και μαζί του η Τζούλη του, ο φύλακας άγγελός του.
Ο Γιώργος μένει πάντα στη Λιβαδειά και από εκεί εξορμά καθ' άπασα την επικράτεια. Χαίρομαι την αξεπέραστη τέχνη του που τη χαρίζει απλόχερα. Ζηλεύω τον τρόπο που έχει διαλέξει να πορευτεί μέσα στη ζωή και απέναντι από όλους εμάς που δεν θα ξεπεράσουμε ποτέ τις φοβίες μας για τον τρόπο που ζουν αυτά τα αλλόκοτα, γοητευτικά και ελεύθερα πλάσματα, που σκοπό στη ζωή τους έχουν να μοιράζουν στους ανθρώπους τα έργα της ψυχής και των χεριών τους.
Ένα κλαρίνο... Μάγκας
Η φωτογραφία που δημοσιεύει η χθεσινή ΑΥΓΗ με το κείμενο του Π.Σ.

*Ο Πάνος Σκουρολιάκος είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής

Ο Δήμος Βερύκιος γράφει για τον "Αγιο" με τις 450.000 ευρώ στην Ελβετία

ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ ...ΕΝ ΔΗΜΩ

Ο «άγιος» με τις 450.000 ευρώ στην Ελβετία που λύγισε στο ΣΔΟΕ

Ιερέας εκ δυτικής όχθης ορμώμενος είναι από τους πρώτους που λαμβάνει κλήση από τον οικονομικό εισαγγελέα ως ύποπτος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, διότι μέσω της λίστας Μπόργιανς βρέθηκε να διαθέτει 450.000 ευρώ στη UBS Ζυρίχης.

Ο «άγιος» με τις 450.000 ευρώ στην Ελβετία που λύγισε στο ΣΔΟΕ
Ο παππούλης από τη φτωχή ενορία της Δυτικής Αττικής, πλην όμως με τα χρυσοποίκιλτα άμφια, είναι ο πρώτος που πιάνει την απανταχούσα στα χέρια του και δεν πιστεύει στα μάτια του. Διαβάζει τις κατηγορίες που του αποδίδονται και τον λούζει κρύος ιδρώτας. «Υποπτος φοροδιαφυγής και ξεπλύματος», «δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων». Σαστίζει... Του έρχεται ο ουρανός σφοντύλι και «...λέει τον δεσπότη ? Παναγιώτη».
Και να ήταν μόνο ο πατήρ δυτικά του Κηφισού; Ιδια ψυχρολουσία και για τις δύο «αδελφές» ψυχές του καλλιτεχνικού στερεώματος με το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που είχε «παρκάρει» η καθεμία στο θησαυροφυλάκιο των Αλπεων. Πιο ψύχραιμοι τόσο ο θορυβώδης μεγαλοδικηγόρος που ξέρει ότι μπορεί άνετα να δικαιολογήσει το 1 εκατ. που του βρήκαν στο prive κατάστημα της ελβετικής τράπεζας, όσο και η διαχρονική τηλεπερσόνα με τα 2,5 εκατομμύρια...
Ο μεγαλοδικηγόρος και η τηλεπερσόνα
Δικαίως όμως ο παπάς ανησυχεί περισσότερο από τον μεγαλοδικηγόρο και την τηλεπερσόνα, κι ας τον έπιασαν με τη μικρότερη κατάθεση. Διότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα «παστωμένα» στην Ελβετία και τώρα κινδυνεύει να χάσει «τα αβγά και τα πασχάλια». Ξεσπάει σε λυγμούς όταν συνειδητοποιεί ότι όχι μόνο θα του κατασχέσουν τα χρήματα, αλλά επιπλέον θα υποστεί τη βάσανο της δικηγορικής κλεψύδρας πληρώνοντας τα μαλλιοκέφαλά του, καθώς παραπέμπεται ποινικά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τρομοκρατήθηκε από τα λόγια του εισαγγελέα
Αν και αρχικά ο πατήρ μπαίνει «αεράτος» στο ΣΔΟΕ, σύντομα τα μάτια του θολώνουν όταν ο εισαγγελέας του κουνάει δύο χαρτάκια. Το ένα της Τραπέζης της Ελλάδος με τα εμβάσματα που έχει βγάλει στην Ελβετία και το άλλο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το ΤΑΧΙS δηλαδή, με τα δηλωθέντα εκείνης της χρονικής περιόδου. Και όπως του εξηγεί:

«Βάσει αυτών των δύο επίσημων εγγράφων της Τράπεζας και της Εφορίας προκύπτει ότι το χρηματικό ποσόν που βρέθηκε στην κατοχή σας σε τράπεζα της Ελβετίας ούτε μπορείτε να το δικαιολογήσετε ούτε το είχατε δηλώσει. Ως εκ τούτου, είμαι υποχρεωμένος να κινήσω τις νόμιμες διαδικασίες ως ύποπτου για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Ο παπάς σαστίζει, δεν το χωράει ο νους του. Προσπαθεί να ψελλίσει διάφορες ανίσχυρες δικαιολογίες, του στυλ ότι είναι οι «οικονομίες μιας ζωής», το κομπόδεμα από τα φιλοδωρήματα των πιστών σε βαφτίσια, γάμους και κηδείες...
«Τα έχετε δηλώσει, πάτερ;» ρωτάει κοφτά ο εισαγγελέας. «Οχι», απαντάει εκείνος μέσα από τα δόντια του... Ο παππούλης επιμένει, προσπαθεί να βρει τρόπο διαφυγής έστω και την ύστατη στιγμή. «Κύριε εισαγγελέα, φαίνεστε άνθρωπος του Θεού, βοηθήστε με να ενταχθώ στον νόμο της "εθελοντικής αποκάλυψης" και εγώ κάθε μέρα θα σας "διαβάζω" υπέρ υγείας». Ο εισαγγελέας σκάει χαμόγελο και τον ενημερώνει ότι η πρωθυπουργική εξαγγελία δεν έχει γίνει νόμος ακόμη...
«Θεός είναι τώρα η δικαστική εξουσία»
Και πότε θα γίνει; ρωτάει όλο αγωνία ο πατήρ. «Ενας Θεός ξέρει», απαντάει λακωνικά ο εισαγγελέας. Ο παπάς ξεσπάει: «Εσείς είστε ο Θεός! Αυτήν τη στιγμή εσείς, η δικαστική εξουσία, κρατάτε στα χέρια σας τη δύναμη του Θεού. Με τον νόμο περί εθελοντικής αποκάλυψης, εάν μου δίνατε τη δυνατότητα να κάνω έναν έντιμο συμβιβασμό μαζί σας, καταβάλλοντας το 20 με 25% των αδήλωτων χρημάτων μου, και εσείς θα γεμίζατε το κρατικό ταμείο και εγώ θα ήμουν ευχαριστημένος ως πολίτης, καθώς θα ένιωθα ότι βρέθηκα αντιμέτωπος με μια φορολογική Αρχή που έχει ανθρώπινο πρόσωπο! Τώρα δεν μου δίνετε καμία διέξοδο και μου περνάτε το σχοινί στον λαιμό».

Με τα χέρια δεμένα οι ελεγκτικές Αρχές
Και να καθυστερούσε μόνο η θέσπιση της «εθελοντικής αποκάλυψης»; Οπως μου αποκάλυψαν άνθρωποι του ΣΔΟΕ, εδώ και τέσσερις μήνες οι ελεγκτικές Αρχές βρίσκονται στο «ψυγείο»! Βάσει του νόμου 4336/15 από 1ης Οκτωβρίου του 2015 καταργήθηκε το ΣΔΟΕ και όλοι οι φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι θα γίνονται πλέον από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων!

Μόνο που στον νέο νόμο... ξέχασαν να δώσουν προανακριτικές αρμοδιότητες (διεξαγωγή ερευνών, κλήσεις σε απολογία υπόπτων, λήψη καταθέσεων, κατασχέσεις ) στο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως είχε το προσωπικό του ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα επί τέσσερις ολόκληρους μήνες οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών να παραμένουν με τα χέρια «δεμένα» περιμένοντας το νομοθετικό εργαλείο που ωστόσο ποτέ δεν έρχεται... Αραγε γιατί;
  • Τα ράσα του παπά με τις «ιερές» καταθέσεις στην Ελβετία ανέμιζαν όταν έμπαινε στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, αλλά έσταζαν από τον ιδρώτα και το κλάμα όταν έβγαινε, καθώς είχε συνειδητοποιήσει ότι ήταν μπροστά το... κρεματόριο!
  • Αδικαιολόγητα καθυστερεί η πρωθυπουργική εξαγγελία για θέσπιση της «εθελοντικής αποκάλυψης», δίνοντας κίνητρα στους καταθέτες εξωτερικού να δηλώσουν και να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους
  • Από το πάγωμα των φορολογικών ελέγχων ποιοι ωφελούνται και πόσες από τις 4.000 υποθέσεις με εισαγγελική παραγγελία που παραμένουν στα αζήτητα παραγράφηκαν στις 31/12/15; Καίρια ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr

ΕΘΝOΣ.gr

ΕΛΛΑΣ. Οι "σκληροί Ιεράρχες" που κηρύσσουν το διχασμο

Η πρόσφατη παρέμβαση του μητροπολίτη Γλυφάδας, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει... αντιχριστιανικό το ζίου ζίτσου, το καράτε και όλες τις πολεμικές τέχνες που προέρχονται από την Ανατολή, προκάλεσε έκπληξη στους πολίτες.

Οι σκληροί της ιεραρχίας που κηρύσσουν τον διχασμό
Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο «άγιος» της Γλυφάδας μαζί με μία ομάδα ιεραρχών προβαίνουν σε δηλώσεις, που αφορούν την πολιτική κατάσταση στη χώρα, βλέπουν με θετικό μάτι τη Χρυσή Αυγή και προκαλούν έκπληξη με τις αντισημιτικές και ομοφοβικές δηλώσεις τους. Στους σκληρούς της Ιεραρχίας μαζί με τον μητροπολίτη Γλυφάδας στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι μητροπολίτες Κονίτσης, Σπάρτης και Καλαβρύτων, ενώ πλούσια δράση έχουν επιδείξει ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος και ο Πειραιώς Σεραφείμ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες συνδυάζουν με έναν πρωτότυπο τρόπο την παροχή σημαντικού φιλανθρωπικού έργου στις μητροπόλεις τους με έναν διχαστικό λόγο για κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι ομοφυλόφιλοι ή ακόμα και οι μετανάστες.
ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
Εστειλε το καράτε στο πυρ το εξώτερον

Ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος πριν από λίγες ημέρες κάλεσε το υπουργείο Παιδείας να μην παραχωρεί άδεια εισόδου για εκπαίδευση πολεμικών τεχνών και κυρίως ζίου ζίτσου σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην ανακοίνωση της Μητρόπολης Γλυφάδας αναφέρεται ότι οι πολεμικές τέχνες «βασίζονται σε ανατολικές φιλοσοφίες ή θρησκείες, ιδιαιτέρως στον Ταοϊσμό και τον Βουδισμό Ζεν. Το ζίου ζίτσoυ, το καράτε, το κιούντο και το κέμπο είναι έντονα επηρεασμένα από τον Βουδισμό Ζεν». Παράλληλα η Μητρόπολη Γλυφάδας αναφέρει ότι «ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από το άνοιγμα στον αποκρυφισμό. Στους κινδύνους να προσθέσουμε την άμβλυνση του ορθοδόξου φρονήματος...». Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2013 ο Γλυφάδας Παύλος είχε δηλώσει για τα μέλη της Χρυσής Αυγής που προφυλακίζονταν ότι «βάζουν φυλακή τα θύματα αντί να βάλουν τους θύτες». Είχε προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «είναι κι άλλοι πολιτικοί παλιοί που χρωστάνε λεφτά στο κράτος. Και μερικοί την έχουν γλιτώσει. Ο λαός ξέρει πόσοι πολιτικοί έπρεπε να είναι φυλακή, κι αντί αυτού βάζουν μέσα τα θύματα...». Εκτός από την προσπάθεια υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής, ο μητροπολίτης Γλυφάδας είχε επιτεθεί τότε στην πολιτεία για την πολιτική της στο μεταναστευτικό εκφράζοντας την επιθυμία να γυρίσουν οι μετανάστες στις χώρες τους.
ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Πύρινοι λόγοι κατά των κομμουνιστών

Ο μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας έχει έρθει αρκετές φορές σε σύγκρουση με βουλευτές της Αριστεράς που τον έχουν κατηγορήσει για κηρύγματα μίσους και αντικομμουνιστικό μένος. Το 2012 παραβρέθηκε στη γιορτή μίσους στον Γράμμο στην οποία συμμετείχε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χ. Παππάς. Στην ομιλία του ζήτησε να τιμηθούν «όσοι έπεσαν μαχόμενοι υπέρ βωμών και εστιών κατά των ξενοκίνητων ανταρτών την περίοδο του Εμφυλίου 1946-’49». Δέχτηκε επίθεση από τον τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη, ο οποίος τον κατηγόρησε για κήρυγμα μίσους. Τότε ο μητροπολίτης Κονίτσης απάντησε: «Δεν μας φοβίζει κανένας ΣΥΡΙΖΑ και κανένα ΚΚΕ... είχαν μάλιστα το θράσος να γράψουν στους τοίχους πριν από μερικές μέρες τιμή και δόξα στον Δημοκρατικό Στρατό». Εχει ταχθεί κατά της κάρτας του Πολίτη καθώς και του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια δηλώνοντας ότι «όσοι βουλευτές ψήφισαν αυτόν τον κατάπτυστο νόμο δεν θα γίνονται δεκτοί στην ακριτική μητρόπολή μου. Τελεία και παύλα».
ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Στο στόχαστρο και τα παιδιά του Αλ. Τσίπρα

Με ανεπίτρεπτες αναφορές στα παιδιά του πρωθυπουργού και ομοφοβικές ευχές υποδέχτηκε το 2016 ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. Στον καθεδρικό ναό του Αγ. Παύλου, στις 3 Ιανουαρίου, ο μητροπολίτης Διονύσιος αναφερόμενος στο Σύμφωνο Συμβίωσης επιτέθηκε εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας: «Αν του έδινα ως ευχή και του έλεγα, να σε αξιώσει ο Θεός αφού έφερες τόσο μεγάλη πρόοδο, να παραστείς και στα συμβόλαια των παιδιών σου, τι θα μου έλεγε; Με ειρωνεύεσαι, με κατηγορείς; Ακριβώς αυτό του λέω. Οτι πρέπει να σεβόμαστε μερικά πράγματα στη ζωή μας και να δίνουμε καλά παραδείγματα. Δεν είναι καλά παραδείγματα αυτά». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις τόσο από τον πολιτικό κόσμο όσο και από κοινωνικές οργανώσεις. Την επόμενη μέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη εμφανίστηκε αμετανόητος δηλώνοντας: «Δεν έχω να ανασκευάσω τίποτα. Δεν στοχοποίησα τα παιδιά του πρωθυπουργού. Αν το εξέλαβαν έτσι, δυσκολεύομαι να ζητήσω συγνώμη? Δεν ξέρω αν ήταν επιτυχημένο το παράδειγμα. Το χρησιμοποίησα για να τον σοκάρω. Του είπα 'για βάλε το πρόβλημα στο σπίτι σου με σεβασμό και αγάπη'», σημείωσε ο μητροπολίτης Κορίνθου.
ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Παραλήρημα για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος έχει χρησιμοποιήσει σκληρές εκφράσεις για το Σύμφωνο Συμβίωσης αλλά και για τους πολιτικούς που το ψήφισαν. Σε ένα πρωτοφανές ομοφοβικό παραλήρημα είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή! Δυστυχώς, αυτοί είναι τρις-χει-ρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους που ζουν στα τρελοκομεία», ανέφερε σε ανάρτησή του. Δεν δίστασε να επιτεθεί φραστικά σε όσους το υπερασπίστηκαν χαρακτηρίζοντάς τους «αποβράσματα, ανθρωπάρια και ξεφτιλισμένους». Ακόμα και με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων ανέφερε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία καταργεί τους κληρικούς και έμπλεξε ιεχωβάδες, μασόνους, τέκτονες, Εβραίους, ομοφυλόφιλους, παιδόφιλους, μοιχούς, παράνομη συμβίωση, εκτρώσεις και όλα τα «δαιμόνια» που «αντιστρατεύονται τον νόμο του Θεού», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
ΑΝΘΙΜΟΣ ΚΑΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
Λαλίστατοι και λάβροι κατά των ομοφυλοφίλων

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος και ο Πειραιώς Σεραφείμ είναι οι ιεράρχες-σταρ που έχουν απασχολήσει συχνότερα τη δημοσιότητα με δηλώσεις που αφορούν την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα με αντισημιτικά και ομοφοβικά μηνύματα.
Τον Ιούνιο του 2015 ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος πραγματοποίησε αγρυπνία κατά της διοργάνωσης του «Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Thessaloniki 2015» (Gay Pride). «Δεν θα λησμονήσω ιδιαίτερα τους φοιτητές από τη Θεολογική Σχολή και άλλους φοιτητές από άλλες σχολές, καθώς και τα χριστιανικά εκκλησιαστικά σωματεία τα οποία εζήτησαν από την ταπεινότητά μου την έγκριση για την παρούσα αγρυπνία, εξ αφορμής των γνωστών γεγονότων που γνωρίζετε», είπε ο μητροπολίτης. Δεν δίστασε δε να χαρακτηρίσει «παράνομους» τους ομοφυλόφιλους σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε.
ΑΝΘΙΜΟΣ
ΑΝΘΙΜΟΣ
«Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στους αιώνες, διαφήμιση και παρέλαση των ανθρώπων οι οποίοι ζουν σε μια κατάσταση παρανομίας, αφύσικη. Ο Θεός τον αγαπάει και του δίνει αφορμές για να μετανοήσει. Από εκεί και πέρα έχει την ευθύνη του. Δεν μπορεί όμως να του αναγνωρίσει αυτό που λέμε εμείς ''πολύ καλά κάνει''.
Σαν ανθρώπους τους τιμάμε, τους αγαπάμε, διαφωνούμε με την αμαρτία τους της οποίας δεν δεχόμαστε τη διαφήμιση και μάλιστα εντός του χώρου που για μας είναι πνευματική δικαιοδοσία μας», είχε πει χαρακτηριστικά. Είχε παρέμβει όμως και στο δημοψήφισμα, αφού από άμβωνος κατά τη διάρκεια του κηρύγματος είχε πει: «Προσοχή, προσευχή, ελπίδα. Ψηφίστε ό,τι θέλετε. Είναι απόλυτο δικαίωμά σας. Εγώ έχω το δικαίωμα μία φορά να πω μια εξομολόγηση. Εγώ θα ψηφίσω Ευρώπη. Εχει τρωτά...» προκαλώντας ένταση στον ναό.
ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΣΕΡΑΦΕΙΜ
«Κατηγορώ» για τα Θεοφάνια
Αντίστοιχα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ επανήλθε στην επικαιρότητα τα Θεοφάνια και κατήγγειλε την απουσία της κυβέρνησης από τον αγιασμό των υδάτων στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Μαζί με στελέχη της Χ.Α. τo 2012 είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά των συντελεστών του θεατρικού έργου Corpus Christi, και λίγο αργότερα κατηγόρησε τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης ως νεοπαγανιστές.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στο Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ στο δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» με τίτλο «Τα αμαρτήματα του αγίου Πειραιώς» απάντησε η Χρυσή Αυγή με άρθρο της στην ιστοσελίδα της που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε αυτά τα πλαίσια και με φόντο τα γεγονότα πέριξ της υπερψήφισης του Συμφώνου Συμβίωσης από σύσσωμο το ''συνταγματικό τόξο'', οι ταγοί του καθεστώτος αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία ενός μεγάλου εκλογικού σώματος θα πλαισιώσει την εθνική αντίσταση στα σχέδιά τους, τη Χρυσή Αυγή», τονίζοντας ότι ενοχλεί η σύμπλευση της οργάνωσης και ορθόδοξων ιεραρχών για το επίμαχο θέμα.
ΕΘΝΟΣ.gr
Νίκος Β. Τσίτσας
nbtsitsas@pegasus.gr

Θα προταθούν για Νόμπελ Ειρήνης: Η 85χρονη γιαγιά από τη Συκαμνιά, ο 40χρονος ψαράς και η Σούζαν Σάραντον


Θα προταθούν για Νόμπελ Ειρήνης: Η 85χρονη γιαγιά από τη Συκαμνιά, ο 40χρονος ψαράς και η Σούζαν Σάραντον
Τρεις εμβληματικές μορφές του εθελοντικού κινήματος των πολιτών που λειτούργησαν στο Αιγαίο υπερασπίζοντας το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή, προτείνουν για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.
Επιπλέον, για «τουλάχιστον δύο ελληνικές προτάσεις» για το βραβείο Νόμπελ ειρήνης έκανε λόγο ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Οπως είπε σε συνέντευξή του στο Mega αποκάλυψε ότι «μάλλον θα υπάρχουν τουλάχιστον δύο προτάσεις για Νόμπελ στην Ελλάδα» και προανήγγειλε ότι σε συνέντευξη Τύπου αύριο Δευτέρα θα γίνουν περαιτέρω ανακοινώσεις. Τόνισε ότι ο ίδιος είναι εξαιρετικά χαρούμενος ως υπουργός Μετανάστευσης και σημείωσε ότι υποψήφιοι θα μπορούσαν να είναι απλοί άνθρωποι, εθελοντές, οι περίφημες γιαγιάδες από τη Λέσβο, οι ψαράδες, η Σούζαν Σάραντον, ξένοι εθελοντές, οι υγειονομικές υπηρεσίες κοκ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σε επιστολή τους η οποία θα αποσταλεί τις επόμενες ώρες στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, κορυφαίοι εκπρόσωποι των επιστημών θα προτείνουν δύο Έλληνες εθελοντές: Την 85χρονη γιαγιά της Συκαμνιάς Αιμιλία Καμβύση και τον 40χρονο ψαράς Στρατή Βαλιαμό. Στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.
Επίσης θα προτείνουν και την εθελόντρια, ακτιβίστρια και γνωστή ηθοποιό Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Τις προτάσεις καταθέτουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.
Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ποιοι προτείνονται
  1. Η Αιμιλία Καμβύση είναι 85 χρονών. Παιδί Μικρασιατών προσφύγων από το Μοσχονήσι έζησε όλη της τη ζωή στο ψαροχώρι της Σκάλας Συκαμνιάς. Μαζί με άλλες δυο φίλες της την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου και την 85χρονη Μαρίτσα Μαυραπίδου έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» να περιποιούνται ένα βρέφος παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία  που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή. Αυτό οι τρεις γιαγιάδες συνεχίσουν να το κάνουν όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους έγινε το επίκεντρο της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατεβαίνουν στην ακτή, και κάθονται μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούν στους εκατοντάδες ανθρώπους που καθημερινά φτάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφθηκε τη Συκαμνιά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τη συνάντησε για να την συγχαρεί για ότι έκανε αυτή με τις άλλες δυο φίλες της απάντησε στον Πρόεδρο «Γιατί μου λές μπράβο γιέ μου; Τι έκανα;». Το ίδιο επιμένει να λέει οπότε τη ρωτάν για το γιατί βοηθάει τους πρόσφυγες. «Καλά παιδιά είναι λέει. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».
  2. Ο Στρατής Βαλιαμός είναι 40 χρονών, ψαράς στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χρόνια τώρα με τη βάρκα του σώζει κόσμο που κινδυνεύει. Όχι μόνο όταν τυχαία τους βρίσκει στο δρόμο του αλλά πολλές φορές επιχειρώντας ο ίδιος με τη μικρή ξύλινη βάρκα του ως διασώστης. Αρνείται να μιλήσει για όσα έχει κάνει, αρνείται να φωτογραφηθεί λέει μόνο πως έτσι έπρεπε να κάνει και έτσι έκανε. Στο χωριό λένε πως ο Στρατής Βαλιάμος μαζί με όλους τους άλλους ψαράδες της Σκάλας Συκαμνιάς έχουν σώσει πολλές χιλιάδες ανθρώπους «έτσι γιατί έπρεπε».
  3. Η γνωστή ηθοποιός του Χόλυγουντ και ακτιβίστρια Σούζαν Σάραντον με δάκρυα στα μάτια επί μέρες τον περασμένο Δεκέμβριο προϋπαντούσε στις ακτές νότια της πόλης της Μυτιλήνης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έφταναν στο νησί.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει τι συμβαίνει σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη. Πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να το καταλάβει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να είναι ‘κάποιοι άλλοι’ και να γίνουν οι πρόσφυγες που χρειάζεται να σταθούμε δίπλα τους και να τους υποστηρίξουμε», είχε δηλώσει η ηθοποιός αποκλειστικά στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Ως μάνα τριών παιδιών», είχε υποστηρίξει στη δήλωση της, «καταλαβαίνω απόλυτα τι σημαίνει να είσαι μάνα παιδιών που κυνηγημένη από τον πόλεμο και την ανέχεια φτάνεις στην ακτή και υποχρεώνεσαι να κάνεις αυτό το αδιανόητο μεγάλο ταξίδι απλά και μόνο για να επιβιώσεις. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα και οι χώρες που δε συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή της σωτηρίας όλων αυτών των ανθρώπων θα το κάνουν» κατέληξε.
Η Σούζαν Σάραντον  είχε κινηθεί σε όλες τις ακτές όπου αποβιβάζονται πρόσφυγες και μετανάστες και είχε συζητήσει για την κατάσταση με εθελοντές και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που επιχειρούν στην περιοχή.
Επίσης, είχε επισκεφθεί καταυλισμούς προσφύγων ενώ είχε προσφέρει υλικά στην περίθαλψη τoυς. iefimerida.gr 

Europol: Πάνω από 10.000 ασυνόδευτα παιδιά αγνοούνται


Περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα που ταξίδευαν ασυνόδευτα χάθηκαν στην Ευρώπη τους τελευταίους 18 έως 24 μήνες, γνωστοποίησε η ευρωπαϊκή αστυνομία Europol, διατυπώνοντας φόβους ότι πολλά εξ αυτών έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης, ιδίως σεξουαλικής, από δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δημοσίευσε στο Διαδίκτυο η βρετανική εφημερίδα The Observer, επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο Τύπου της Europol.
Σύμφωνα με τον Μπράιαν Ντόναλντ, έναν αξιωματούχο της Europol τον οποίο επικαλέστηκε ο The Observer, ο αριθμός αυτός αφορά τα παιδιά των οποίων έχει χαθεί κάθε ίχνος αφού καταγράφθηκαν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Περίπου το 50% των παιδιών αυτών έχει χαθεί στην Ιταλία.
«Δεν είναι παράλογο να πούμε ότι αναζητάμε συνολικά περισσότερα από 10.000 παιδιά» εξήγησε ο Ντόναλντ.
«Ωστόσο όλα αυτά τα παιδιά δεν έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης μόνο για εγκληματικούς σκοπούς, υπάρχουν και παιδιά που (ενδεχομένως) έσμιξαν και πάλι με τα μέλη των οικογενειών τους. Απλά δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, τί κάνουν και με ποιον το κάνουν».
Ένας εκπρόσωπος τύπου της Europol διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει κυρίως βάσει των πληροφοριών που έδωσαν οι ευρωπαϊκές χώρες ή είναι διαθέσιμες δημοσίως, για παράδειγμα στο Διαδίκτυο.
Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη το 2015 στο πλαίσιο της χειρότερης προσφυγικής κρίσης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκτιμά η Europol, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Το 27% αυτών των ανθρώπων είναι παιδιά.
«Δεν ήρθαν όλα χωρίς συνοδεία, όμως διαθέτουμε αποδείξεις ότι ένα μεγάλο μέρος εξ αυτών θα μπορούσε να είναι» ασυνόδευτο, σύμφωνα με το Ντόναλντ.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι ένα πανευρωπαϊκό «εγκληματικό δίκτυο», πολύ καλα εξελιγμένο και με σύγχρονα μέσα, βάζει στο στόχαστρό του κυρίως τους μετανάστες με στόχο την εκμετάλλευσή τους για διάφορους σκοπούς. Στη Γερμανία και την Ουγγαρία, μάλιστα, ένας σημαντικός αριθμός εγκληματιών συνελήφθη ενώ εκμεταλλευόταν μετανάστες.
«Ένα ολόκληρο δίκτυο έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους 18 μήνες με στόχο την εκμετάλλευση των προσφυγικών ροών» επισήμανε αυτός ο αξιωματούχος της Europol.
«Υπάρχουν στη Γερμανία και την Ουγγαρία φυλακές όπου η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων έχει οδηγηθεί εκεί λόγω των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων που συνδέονται με την προσφυγική κρίση».
Εγκληματικές οργανώσεις εξάλλου που επιδίδονται στην εκμετάλλευση ανθρώπινων όντων έχουν ενεργοποιηθεί στα δίκτυα παράνομης μετανάστευσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους μετανάστες, υπογράμμισε ο Ντόναλντ, κάνοντας λόγο για δουλεία ή δραστηριότητες που συνδέονται με την εμπόριο λευκής σαρκός.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ. gr 

ΣΥΡΙΖΑ: ΝΔ και Χρυσή Αυγή χέρι - χέρι κατά του ασφαλιστικού.

Συνεργασία συνδικαλιστών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής με στόχο να τορπιλίσουν τον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η προσπάθεια μιας μικρής μειοψηφίας του αγροτικού κόσμου και ακροδεξιών στοιχείων να τορπιλίσουν το διάλογο γύρω από την πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, θα πέσει στο κενό» αναφέρει η Κουμουνδούρου. Υπογραμμίζει ότι «οι εισβολές σε κομματικές εκδηλώσεις και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος τεχνητής έντασης προς χάριν των τηλεοπτικών δελτίων, δεν έχουν καμία σχέση με τον αναγκαίο διάλογο πάνω στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου». «Θα πρέπει ωστόσο κάποιοι να προβληματιστούν, όταν για αυτές τις εισβολές υπάρχει αγαστή συνεργασία συνδικαλιστών της ΝΔ και της ΧΑ» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
- in.gr

Νομικά Θέματα. ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΛΛΟΓΕΝΟΥΣ Της Αν.Μήλιου

Γράφει η Δικηγόρος Αθηνων


 Αναστασία Χρ. Μήλιου

Τυπικές προϋποθέσεις απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση

1. Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης με πολιτογράφηση πρέπει:
α. Να είναι ενήλικος κατά το χρόνο της υποβολής της δήλωσης πολιτογράφησης.
β. Να μην έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για αδίκημα που τέλεσε εκ δόλου, κατά την τελευταία δεκαετία πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης σε ποινή στερητική  της  ελευθερίας  τουλάχιστον ενός έτους ή τουλάχιστον έξι μηνών και ανεξαρτήτως  χρόνου  έκδοσης της καταδικαστικής απόφασης, για εγκλήματα προσβολών του πολιτεύματος, προδοσίας της Χώρας, ανθρωποκτονίας από πρόθεση και  επικίνδυνης  σωματικής  βλάβης, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών, τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, διεθνή  οικονομικά  εγκλήματα,  εγκλήματα  με  χρήση μέσων  υψηλής  τεχνολογίας, εγκλήματα περί το νόμισμα, εγκλήματα σχετικά με την εμπορία παιδιών, την παιδική πορνεία  και  την  παιδική  πορνογραφία  (ν.  3625/2007,  ΦΕΚ  290  Α ́)  εγκλήματα συγκρότησης  ή  ένταξης  ως  μέλους  σε  εγκληματική  οργάνωση  κατά  την  έννοια  του άρθρου  187  του  ΠΚ και  εγκλήματα  του  άρθρου  187Α  του  ΠΚ,  αντίστασης  κατά  της  αρχής,  αρπαγής  ανηλίκων,  κατά  της  γενετήσιας ελευθερίας  και  οικονομικής  εκμετάλλευσης  της γενετήσιας  ζωής, κλοπής, ληστείας, απάτης, υπεξαίρεσης, εκβίασης, τοκογλυφίας, του νόμου περί μεσαζόντων, πλαστογραφίας, ψευδούς βεβαίωσης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, συκοφαντικής δυσφήμισης, λαθρεμπορίας, εγκλήματα που αφορούν τα όπλα, αρχαιότητες, την προώθηση μεταναστών που στερούνται τίτλου παραμονής  στο εσωτερικό της  Χώρας ή  τη διευκόλυνση μεταφοράς ή προώθησής  τους  ή της εξασφάλισης καταλύματος σε αυτούς για απόκρυψη.
γ. Να μην  τελεί  υπό  απέλαση  ή  άλλη  εκκρεμότητα του  καθεστώτος  νόμιμης παραμονής του στη Χώρα.
δ. Να διαμένει στην Ελλάδα νόμιμα για επτά συνεχή έτη πριν από την υποβολή της αίτησης πολιτογράφησης. Στο   χρόνο   νόμιμης   παραμονής   δεν   προσμετράται ο   χρόνος   που διάνυσε ο αλλοδαπός στην Ελλάδα  ως  διπλωματικός  ή  διοικητικός  υπάλληλος  ξένης  Χώρας. Για τους κατόχους ιθαγένειας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους συζύγους  Έλληνα  ή  Ελληνίδας  με  τέκνοόσους  έχουν  τη  γονική  μέριμνα τέκνου  Ελληνικής  Ιθαγένειας,  εφόσον  αυτή  δεν  αποκτήθηκε  σύμφωνα  με  το άρθρο   1Α   παρ.   2, τους αναγνωρισμένους  πολιτικούς  πρόσφυγες  και ανιθαγενείς αρκεί η προηγούμενη νόμιμη διαμονή αυτών στην Ελλάδα επί μια τουλάχιστον συνεχή τριετία. Για τους    συζύγους Ελλήνων διπλωματικών υπαλλήλων προσμετράται για τη συμπλήρωση του παραπάνω χρόνου και ο χρόνος παραμονής  τους  στο  εξωτερικό  λόγω  της  υπηρεσίας  των  Ελλήνων  συζύγων  τους, εφόσον  έχουν  συμπληρώσει,  οποτεδήποτε,  ένα  έτος  διαμονής  στην  Ελλάδα. Για τους  ομογενείς  και  για  όσους  έχουν  γεννηθεί  και  κατοικούν  συνεχώς  στην Ελλάδα δεν απαιτείται η χρονική προϋπόθεση της επταετούς διαμονής.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αλλοδαποί  που  κατά  την  έναρξη  ισχύος  των  διατάξεων  του  Ν.3838/2010 (24/3/2010) συμπληρώνουν τουλάχιστον πέντε συνεχή έτη νόμιμης διαμονής στη  Χώρα μπορούν  να  ζητήσουν  την  πολιτογράφησή  τους,  εφόσον πληρούν  και  τις  λοιπές  σχετικές  προϋποθέσεις,  προσκομίζοντας  με  τη  δήλωση  και αίτησή τους κάθε έγκυρο τίτλο διαμονής, εκτός των προσωρινών.
ε. Να κατέχει έναν από τους παρακάτω τίτλους νόμιμης διαμονής:
αα) άδεια  επί  μακρόν  διαμένοντος,  κατ’  εφαρμογή  των  διατάξεων  του  π.δ.150/2006 (ΦΕΚ 160 Α ́),
αβ) βεβαίωση  ή  άλλον  τίτλο  διαμονής  που  χορηγείται  σε  πολίτες  κρατών-μελών  της Ευρωπαϊκής  Ένωσης,  με  βάση  τις  διατάξεις  του  π.δ.  106/2007  (ΦΕΚ135 Α ́),
αγ) δελτίο  ή  άλλον  τίτλο  διαμονής που  χορηγείται σε  μέλη  οικογένειας  Έλληνα πολίτη  ή  πολίτη  κράτους-μέλους  της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  ή  σε  γονείς ανηλίκου ημεδαπού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 61, 63 και94 τουν. 3386/2005,
αδ) δελτίο   αναγνωρισμένου   πολιτικού   πρόσφυγα ή   καθεστώς   επικουρικής προστασίας  ή  μέλους  οικογένειας  κατόχου  τέτοιου  δελτίου,  συμπεριλαμβανομένων και  αυτών  που  έχουν  χορηγηθεί,  σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  του  προϊσχύσαντος π.δ/τος 61/1999(ΦΕΚ 63 Α ́), καθώς και των  προεδρικών  διαταγμάτων  90/2008  (ΦΕΚ  138  Α ́),  96/2008  (ΦΕΚ  152  Α ́),167/2008  (ΦΕΚ  223  Α ́)  και  81/2009  (ΦΕΚ  99  Α ́),  όπως  έχουν  τροποποιηθεί  και ισχύουν,
αε) ταξιδιωτικά έγγραφα ή ειδικό δελτίο που έχουν χορηγηθεί από ημεδαπή αρχή, σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  της  Διεθνούς  Σύμβασης  της  Νέας  Υόρκης,  περί  του καθεστώτος των ανιθαγενών, η οποία έχει κυρωθεί με το ν. 139/1975 (ΦΕΚ 176 Α ́),
αστ) δελτίο  ή  άλλον  τίτλο  διαμονής  ομογενούς  κάθε  τύπου,  εκτός  από  Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς.

Ουσιαστικές προϋποθέσεις απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας με πολιτογράφηση

1.  Ο  αλλοδαπός  που επιθυμεί  να  γίνει  Έλληνας  πολίτης  με πολιτογράφηση πρέπει, πέραν των προϋποθέσεων του προηγούμενου άρθρου:
α. Να  γνωρίζει  επαρκώς  την  Ελληνική  γλώσσα,  ώστε να  εκπληρώνει  τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη.
β. Να  έχει  ενταχθεί ομαλά  στην  οικονομική  και  κοινωνική  ζωή  της Χώρας. Για τη  διακρίβωση  της  ομαλής  ένταξης  του  αιτούντος  στην  Ελληνική κοινωνία  συνεκτιμώνται ιδίως τα εξής στοιχεία:  η εξοικείωση με την  Ελληνική ιστορία  και  τον  Ελληνικό  πολιτισμό, η  επαγγελματική και  εν  γένει  οικονομική δραστηριότητά του, τυχόν   δημόσιες ή κοινωφελείς δραστηριότητές του, ενδεχόμενη φοίτησή του σε ελληνικούς  εκπαιδευτικούς φορείς,  η συμμετοχή του σε κοινωνικές οργανώσεις ή συλλογικούς  φορείς μέλη των οποίων είναι Έλληνες πολίτες, τυχόν συγγενικός του δεσμός και εξ αγχιστείας με Έλληνα πολίτη, η  εκ μέρους του  σταθερή  εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων, καθώς και των υποχρεώσεών του προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η κατά κυριότητα κτήση ακινήτου για κατοικία και η εν γένει περιουσιακή του κατάσταση.
γ.  Να  έχει  τη  δυνατότητα να  συμμετέχει  ενεργά  και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της  Χώρας, σεβόμενος τις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες τη διέπουν. Για τη δυνατότητα συμμετοχής στην πολιτική ζωή συνεκτιμώνται ιδίως τα εξής στοιχεία: η επαρκής   εξοικείωση με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας και την πολιτική ζωή της Χώρας και η βασική γνώση της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ιδίως της σύγχρονης. Ειδική βαρύτητα στην εκτίμηση περί υιοθέτησης της  Ελληνικής πολιτικής ταυτότητας έχουν η συμμετοχή σε συλλογικούς φορείς, πολιτικές ενώσεις ή  σωματεία  όπου συμμετέχουν  και Έλληνες πολίτες, καθώς και η προηγούμενη συμμετοχή στις εκλογές της   πρωτοβάθμιας  τοπικής αυτοδιοίκησης.
2.    Για    τη    συνδρομή    των    προϋποθέσεων    που    προβλέπονται    στην προηγούμενη παράγραφο γνωμοδοτεί η Επιτροπή Πολιτογράφησης.
3. Για τη διακρίβωση της συνδρομής επί μέρους ουσιαστικών προϋποθέσεων της   παρ.  1   η κρίση της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτογράφησης στηρίζεται και σε ειδική δοκιμασία (τεστ) που η Επιτροπή μπορεί να διεξάγει. Οι  προδιαγραφές της  ειδικής δοκιμασίας και  κάθε άλλο  θέμα  σχετικά  με  την οργάνωση  και   το   περιεχόμενο της   ρυθμίζονται   με   κοινή   απόφασή των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Λόγοι ασφαλείας

Στο πρόσωπο του αλλοδαπού που επιθυμεί να γίνει Έλληνας πολίτης δεν θα πρέπει  να  συντρέχουν  λόγοι δημόσιας  ή  εθνικής  ασφάλειας. Σχετικά  με τη συνδρομή τέτοιων λόγων στο πρόσωπο του αιτούντος παρέχουν γνώμη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Δικαιολογητικά πολιτογράφησης

1.  Ο  αλλοδαπός  που  επιθυμεί  να  πολιτογραφηθεί ως Έλληνας, υποβάλλει δήλωση  στο δήμο της μόνιμης διαμονής του και αίτηση πολιτογράφησης στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης στην οποία  υπάγεται  ο  δήμος. (Εξαιρούνται  οι  ομογενείς  κάτοχοι  Ε.Δ.Τ.Ο  οι οποίοι απευθύνονται απευθείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ).
2. Η δήλωση πολιτογράφησης γίνεται στο Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης του Δήμου με δύο  Έλληνες πολίτες ως μάρτυρες με τις ταυτότητές τους, ακριβές φωτοαντίγραφο μεταφρασμένου πιστοποιητικού γέννησης του ενδιαφερόμενου, φωτοαντίγραφο   διαβατηρίου σε ισχύ ή άλλου ταξιδιωτικού εγγράφου, φωτοαντίγραφο της άδειας διαμονής, αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του τελευταίου οικονομικού έτους και τελευταίο λογαριασμό ΔΕΚΟ στο όνομα του ενδιαφερόμενου.
3.Η αίτηση πολιτογράφησης απευθύνεται προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και συνοδεύεται από:
α. Δήλωσης πολιτογράφησης.
β.Αντίγραφο διαβατηρίου, ταξιδιωτικού εγγράφου ή άλλου αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας.
γ.  Έναν  από  τους  αναφερόμενους,  υπό  στοιχείο  ε ́του  άρθρου  5  του παρόντος, τίτλους νόμιμης διαμονής σε ισχύ
δ. Πιστοποιητικό γέννησης ή άλλο  ισοδύναμο  πιστοποιητικό  που προβλέπεται από τη   νομοθεσία της Χώρας πρώτης ιθαγένειας. Αν ο αλλοδαπός είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας ως πολιτικός πρόσφυγας ή έχει υπαχθεί σε καθεστώς επικουρικής προστασίας ή είναι ανιθαγενής και αδυνατεί να προσκομίσει πιστοποιητικό γέννησης, αρκεί    η πράξη αναγνώρισής του ως πολιτικού πρόσφυγα, υπαγωγής  του  στο  καθεστώς επικουρικής προστασίας ή το οικείο δελτίο ανιθαγενούς, αντίστοιχα. Αν  ο  αλλοδαπός  έχει  γεννηθεί  στην  Ελλάδα,  αρκεί  η  ληξιαρχική  πράξη γέννησης. Αν  ο  αλλοδαπός  αδυνατεί  αντικειμενικά να  κατέχει  διαβατήριο, κατά   την   έννοια της παραγράφου  1   εδάφιο   γ ́   του   άρθρου  84   του   ν.3386/2005,  αρκεί  η  άδεια  διαμονής  που  χορηγείται  στις  περιπτώσεις  αυτές σύμφωνα με την προαναφερόμενη διάταξη.
ε. Εκκαθαριστικό σημείωμα ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου οικονομικού έτους.
στ. Αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.).
ζ. Παράβολο   επτακοσίων   (700)   ευρώ. Για  την  επανυποβολή αίτησης πολιτογράφησης  το οφειλόμενο παράβολο περιορίζεται στα διακόσια (200) ευρώ. Ομογενείς, κάτοχοι ιθαγένειας  κράτους-μέλους  της  Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και ανιθαγενείς οφείλουν με κάθε αίτησή τους να καταβάλλουν παράβολο ύψους εκατό (100) ευρώ.
Αναστασία Χρ. Μήλιου
Δικηγόρος Παρ’Εφέταις Αθηνών
Λεωφ. Μεσογείων 403, Αγία Παρασκευή

Τηλ.  213-0338950,  6945-028153, 

Με 24ωρους αποκλεισμούς δρόμων απειλούν οι αγρότες


Αμετακίνητοι είναι οι αγρότες στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και προχωρούν σε 24ωρους αποκλεισμούς δρόμων.

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν σήμερα κλειστά τα Τέμπη σύμφωνα με σχετική απόφαση των αγροτών οι οποίοι από αύριο Δευτέρα, με στόχο να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, αναμένεται να αυξήσουν και τις ώρες αποκλεισμού των Κοιλάδας.

Σχετική απόφαση για την έκταση της κλιμάκωσης, με προσανατολισμό πάντως σε πολύωρο αποκλεισμό, θα λάβουν αύριο στις 12 το μεσημέρι, οπότε και θα συνέλθει εκ νέου η γενική συνέλευση του μπλόκου. Οι πληροφορίες πάντως σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρουν ότι στις προθέσεις των αγροτών είναι να προχωρήσουν σε 12ωρο κλείσιμο της Κοιλάδας των Τεμπών

Αύριο από τις 5 το απόγευμα εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το μπλόκο της Νίκαιας, τρακτέρ από το συγκεκριμένο μπλόκο -όπου ο ΠΑΘΕ είναι μόνιμα κλειστός από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων λόγω του αριθμού των τρακτέρ- θα μετακινηθούν προς τον κόμβο Πλατυκάμπου προκειμένου να αποκλείσουν επί δίωρο τουλάχιστον και διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.

Όσον αφορά στο σημερινό κλείσιμο των Τεμπών, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη ανακοινώσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.

Την ίδια ώρα, στον «αέρα» είναι η συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό, καθώς εκπρόσωποι από τη σύσκεψη που έγινε χθες στα Τέμπη διέψευσαν πως οποιαδήποτε μερίδα αγροτών προτίθεται να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το ίδιο τόνισαν και οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Αγροτών. Σε σημερινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας, Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι δεν κλείστηκε κάποιο ραντεβού με τον πρωθυπουργό. «Δεν υπήρξε συμφωνία ότι θα πάμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόθεσή μας υπάρχει. Υπήρχε προγραμματισμένη χθες στην Agrotica μια μεγάλη συνάντηση της Πρωτοβουλίας με τα υπόλοιπα μπλοκ. Το προηγούμενο βράδυ ζητήθηκε από τον κ. Ρήγα και έναν εκπρόσωπο της Ημαθίας να τους καταθέσουμε τις θέσεις μας, και μας είπαν ότι είναι ανοικτοί στο διάλογο», εξήγησε, μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μεσολαβήσει για τη συνάντηση.


Real.gr ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ απόrealmedialive

Οι αγρότες θα αποφασίσουν τον τρόπο που θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη μεγάλη απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Τα μπλόκα σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία - Πότε και ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν κλειστά τα Τέμπη από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Σύμφωνα με το thestival.gr στα διόδια Μαλγάρων ο δρόμος θα κλείσει 12 με 2 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα με 8 το βράδυ. Στα ''Πράσινα Φανάρια'' και στη διασταύρωση προς το αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' έχουν ενισχυθεί τα μπλόκα των αγροτών.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι στο δρόμο προς Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζονται οι αποκλεισμοί 12 με 2 το μεσημέρι και 7 με 9 το βράδυ.

Στο νομό Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Το τελωνείο των Ευζώνων και της Δοϊράνης θα είναι κλειστά τις ίδιες ώρες.Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής.

Στο μπλόκο τον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, ο αποκλεισμός θα είναι από τις 12 έως τις 6 το απόγευμα. Στο Νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, ενώ απόψε το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Το πρόγραμμα των αποκλεισμών των δρόμων στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι:

τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10 με 12 το μεσημέρι και 6.30 με 8.30 το βράδυ και 10 με 12 και 6.30 με 8.30 το βράδυ αντίστοιχα.

Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι και 5.30 με 8.30 το βράδυ.

Στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12 με 1.30 το μεσημέρι και 4.30 με 6.30 το απόγευμα ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός στις 12 για μισή ώρα.

Πελοπόννησος

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών που παραμένουν σε όλα τα μπλόκα στην Πελοπόννησο, με σημείο αιχμής το μπλόκο στα διόδια του Ισθμού. Για πέμπτη ημέρα οι αγρότες κρατούν κλειστή τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ ανοιγοκλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.

Παράλληλα στον Ισθμό οι αγρότες ελέγχουν τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται προς την Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.

Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν στα δύο μπλόκα και σήμερα το πρωί θα αποφασίσουν αν θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Μυκηνών - 'Αργους,.

Ξάνθη

Μετ΄εμποδίων οι μετακινήσεις από την Ξάνθη προς τη Θεσσαλονίκη. Δύο φορές θα αποκλειστεί σήμερα η Γέφυρα του Νέστου από τους αγρότες της Ξάνθης. Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Ενότητα» Κώστας Δαλάτσης η γέφυρα θα είναι κλειστή από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ.

Στο οδικό δίκτυο προς Θεσσαλονίκης παραμένουν διαρκώς κλειστοί οι κόμβοι της Χρυσούπολης και των Κερδυλλίων ενώ ταυτόχρονα με την γέφυρα του Νέστου αποκλείονται οι παράδρομοι των Κερδυλλίων και η είσοδος της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Δερβενίου. με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτή μόνο η ορεινή διαδρομή προς Θεσσαλονίκη.

Τις ώρες που δεν υπάρχουν αποκλεισμοί στο εθνικό δίκτυο η πρόσβαση προς Θεσσαλονίκη είναι εφικτή από την Παλιά Εθνική Οδό ενώ οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού από Πετροπηγή Καβάλας μέχρι Κερδύλλια και από Ρεντίνα μέχρι Θεσσαλονίκη.
REAL.gr

Saturday, January 30, 2016

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΊΚΑΛΑ του περ.αιώνα


Το παλιό ΚΤΕΛ

Η γωνία που σήμερα είναι ο χαλβάς "1 και κάτι""

Λεωφορεία στη Τζούρτζια.
Αγρότες με τρακτέρ στο κέντρο των Τρικάλων

** Τις φωτογραφíσαμε απο τοίχο Τρικαλινού καταστήματος,
Γενάρης 2016

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ Ο Κορνήλιος Καστοριάδης απομυθοποιεί την Χριστιανική «αγάπη»

Το κείμενο του άρθρου αποτελεί απόσπασμα σεμιναρίου (1983) του Κορνήλιου Καστοριάδη, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην “Ελληνική ιδιαιτερότητα, Τόμος Β΄, Η Πόλις και οι νόμοι” (εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2008, μετάφραση: Ζωή Καστοριάδη.)

Από το Ιστολόγιο: Ο Υπνοβάτης

ko-ka-271Η ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΟΣ

Οι αρχαιοελληνικές έννοιες και η διαστρέβλωσή τους από την υποκριτική χριστιανική ηθική

Θα έβλεπα δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις στην Ελλάδα και εκφράζονται με τις λέξεις φιλία και έλεος. Ας αρχίσουμε από την πρώτη. Ο Αριστοτέλης, ο οποίος είναι παραδόξως ο κατ’ εξοχήν φιλόσοφος της κλασικής πόλης, θα τη συζητήσει δια μακρών. Έχουμε συνηθίσει, μετά από τους Ρωμαίους, να μεταφράζουμε αυτή τη λέξη ως «amitié» («φιλική σχέση»), καθόλου δόκιμη απόδοση. Η φιλία προέρχεται από το ρήμα φιλώ, που σημαίνει αγαπώ. Όχι αγαπώ ερωτικά, αν και αυτό το νόημα είναι επίσης δυνατό. Η φιλία είναι το γένος, που σαν επιμέρους είδη του έχει τις διάφορες μορφές συναισθημάτων, που μπορούν να συνδέσουν τα άτομα. Και στην ελληνική πόλη, η φιλία έχει πολύ σημαντικές θεσμικές πτυχές. Βεβαίως, πρόκειται κυρίως για τη φιλική σχέση μεταξύ ανδρών, συχνά βάσει άτυπων πολιτικών συνδέσμων που ονομάζονται εταιρείαι, ενώ ο Πλάτων, όπως και ο Αριστοτέλης, θα πουν δικαίως, ότι η φιλία είναι κατ’ εξοχήν ο τύπος σχέσης, που μπορεί να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί σε μια ελεύθερη κοινότητα και ότι μια τέτοια κοινότητα την προϋποθέτει.

Κατά κανόνα, η τυραννία δεν μπορεί να ανεχθεί τη φιλίαν (Πλάτων, «Πολιτεία», Ι, 576a, Αριστοτέλης, «Ηθικά Νικομάχεια», Θ, 1161a 30-35, 1161b 1-10). O τύραννος έχει κάθε συμφέρον να εμποδίσει την, ανεξάρτητα από αυτό τον ίδιο, δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των ανθρώπων, που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τον αγώνα εναντίον της εξουσίας του και, εν πάση περιπτώσει, τη σύσταση μέσα στην κοινωνία ενός κέντρου αναφοράς που διαφεύγει του ελέγχου του. Μπορούμε να δούμε το πράγμα από μια μακιαβέλεια σκοπιά -δεν λέω μακιαβελική-, θέτοντας το ερώτημα του πώς πρέπει να ενεργήσει ο τύραννος για να κυβερνήσει. Απάντηση: πρέπει να καταστρέψει τις φιλικές σχέσεις. Ας μεταθέσουμε το ερώτημα στην εποχή μας: τι χρειάζεται ένα ολοκληρωτικό καθεστώς για να εξασφαλίσει τη θέση του; Να διαρρήξει με κάθε τρόπο όλες τις ανεξάρτητες από αυτό σχέσεις μέσα στην κοινωνία, να καταφέρει να κονιορτοποιήσει το λαό και να καταστήσει μοναδικό κέντρο αναφοράς και ενοποίησης τους την ίδια την εξουσία.

Δεν είναι εξ’ άλλου τυχαίο το γεγονός ότι, πολύ συχνά, οι αφηγήσεις των τυραννοκτόνων φέρνουν στο προσκήνιο φίλους, όπως στο περίφημο παράδειγμα του Αρμόδιου και του Αριστογείτονος στην Αθήνα, οι οποίοι σκότωσαν τον Ίππαρχο, γιο του τυράννου Πεισίστρατου. Θα βρούμε και άλλους στη νότια Ιταλία… Επομένως, η πρώτη διαπροσωπική σχέση, που μετρά στην πολιτική ζωή της κοινότητας είναι η φιλία, θα επανέλθω.

Το δεύτερο στοιχείο, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του Αριστοτέλη στον ορισμό της τραγωδίας, είναι ο έλεος -θα μπορούσαμε να πούμε επίσης η συμπάθεια-, δεν πρόκειται για οίκτο ή για κάπως δακρύβρεχτη συμπόνια, αλλά για το γεγονός ότι ο ένας μπαίνει στη θέση του άλλου και συμπάσχει, δηλαδή μεταφορικά, υφίσταται αυτό που κάνει τον άλλο να πάσχει, δεν μένει απαθής απέναντι στη δυστυχία του. Βρίσκουμε έτσι σε ένα λόγο του Δημοσθένη («Κατά Τιμοκράτους», 171,1) το απόσπασμα, όπου λέει, ότι κατά γενική ομολογία, πρέπει τους ασθενείς ελεείν, να επιδεικνύεται έλεος απέναντι στους αδύναμους, να λαμβάνεται υπόψη αυτό που τους συμβαίνει…

Η ιδέα, φυσικά, βρίσκεται ήδη στην Ιλιάδα. Σας θυμίζω τη σκηνή, στο τέλος του έπους, μεταξύ Αχιλλέως και Πριάμου. Βρίσκουμε εκεί όλο τον έλεον του κόσμου, ο καθένας μπαίνει στη θέση του άλλου, και μάλιστα με διάφορους τρόπους. Μπορούμε λοιπόν να συγκρατήσουμε από τη μια τη φιλίαν, και από την άλλη τον έλεον, ως τυπικά συναισθήματα, που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ ατόμων. Το επαναλαμβάνω, έχουμε να κάνουμε εδώ, φυσικά, με μια άτυπη θέσμιση, κάτι σαν έθιμο, αλλά με την ισχυρή έννοια του όρου, δηλαδή αυτού, που κατά τα ειωθότα εφαρμόζεται στην πόλη.

Εδώ είναι αναγκαία μια παρέκβαση. Όταν μιλάμε για συναισθήματα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα θεμελιώδες γεγονός, που αποτελεί επίσης κοινοτυπία – και τις κοινοτυπίες δεν τις πολυσκεφτόμαστε∙ τα συναισθήματα δεν λειτουργούν κατά παραγγελία. Μπορούμε, μέχρι ενός σημείου, να κατευθύνουμε την εξωτερική μας συμπεριφορά και να κυριαρχήσουμε στα συναισθήματα μας. Δεν είναι όμως δυνατό να τα αλλάξουμε επιβάλλοντας τη θέληση μας ή από απλό ηθικό καθήκον. Το περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα διαμορφώσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας, όπως λέει ο Αριστοτέλης στην αρχή του δεύτερου βιβλίου των «Ηθικών Νικομαχείων»: «Ουτ’ άρα φύσει ούτε παρά φύσιν εγγίνονται αι αρεταί, αλλά πεφυκόσι μεν ημίν δέξασβαι αυτάς, τελειουμένοις δε δια του εθους». [Oι αρετές δεν υπάρχουν μέσα μας εκ φύσεως – ούτε όμως και είναι αντίθετη προς τη φύση μας η γένεσή τους μέσα μας; η φύση μας έκανε επιδεκτικούς στις αρετές, τέλειοι όμως σ’ αυτές γινόμαστε με τη διαδικασία του έθους (1103a 25).]

Και ιδού ένα πολύ ωραίο ανέκδοτο: κάποιοι φίλοι του Σωκράτη γνώρισαν ένα διάσημο φυσιογνωμιστή, του έδειξαν από μακριά τον Σωκράτη και του ζήτησαν να περιγράφει το χαρακτήρα του. Εκείνος, αφού τον κοίταξε καλά, απάντησε, ότι είναι ευέξαπτος και ανίκανος για αυτοέλεγχο, φιλήδονος, ψεύτης κ.λπ.. Κατάπληξη και γέλια των φίλων, που τα μετέφεραν όλα στον Σωκράτη. Έτσι ακριβώς ήμουν, τους απαντά· έκτοτε άλλαξα τον εαυτό μου, τα ελαττώματα όμως αυτά παρέμειναν χαραγμένα στο πρόσωπο μου (Κικέρων, Τusculanes, IV, 37).

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, ότι στην ελληνική αντίληψη -και ο Αριστοτέλης το αναφέρει ρητά- φιλία μόνο μεταξύ ίσων μπορεί να υπάρχει. Αυτό είναι εξάλλου που την ανάγει στο κατεξοχήν δημοκρατικό συναίσθημα, θα ήταν γελοίο, λέει, να φανταστούμε ότι δεσμοί φιλίας μπορούν να συνδέσουν ένα θνητό με τον Δία. Από την άλλη, το συναίσθημα αυτό απευθύνεται σε ό,τι αξιολογούμε θετικά στον άλλο. Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά μην ξεχνάτε ότι η χριστιανική θέση είναι εντελώς διαφορετική – θα επανέλθω επ’ αυτού. Βλέπετε λοιπόν, ότι η φιλία εξαρτάται, κατά μία έννοια, από την πολιτική θέσμιση της πόλης, δεδομένου ότι η ίδια η πόλη θέτει τα άτομα ως ίσα, δημιουργώντας ως εκ τούτου τις συνθήκες για αυτό τον τύπο δεσμών. Και ταυτόχρονα η πόλη βεβαίως δίνει σε καθένα από τα μέλη της τη δυνατότητα να εξυψωθεί ώστε να γίνει άξιο φιλίας.

Στην ελληνική αντίληψη φιλία μόνο μεταξύ ίσων μπορεί να υπάρχει.

Υποθέστε τώρα, ότι η θεμελιώδης ηθική προτροπή σε μια κοινότητα είναι η αγάπη, όχι η ανοχή ή η λύπηση, αλλά η αγάπη των πάντων ανεξάρτητα από το τι είναι ο καθένας, επιπλέον δε, ότι πρέπει η αγάπη αυτή να επιδεικνύεται ακόμη περισσότερο, όταν το άτομο δεν αξίζει ηθικά. Σε αυτό ακριβώς έγκειται, όπως ξέρουμε, το περιεχόμενο της χριστιανικής προτροπής σε ό,τι αφορά τις ατομικές σχέσεις. Ο πραγματικός χριστιανικός ήρωας είναι αυτός, που μπορεί να φιλήσει τις πληγές των λεπρών ή ο Χριστός της παραβολής του Dostoevsky, ο οποίος φιλά στο στόμα τον Μέγα Ιεροεξεταστή, που μόλις του εξήγησε τις ορθολογικές φρικαλεότητες, που γνωρίζετε.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στον ελληνικό κόσμο. Η φιλία απευθύνεται στον άλλο στο βαθμό που ενσαρκώνει μια αξία, στο μέτρο που είναι καλός καγαθός, δηλαδή ένα ον «καλό και ωραίο». Όσο για τον έλεον, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν πρόκειται για αγάπη. Είναι το γεγονός, ότι ο άλλος λαμβάνεται υπ’ όψη, η δυστυχία του μετρά και υπαγορεύει την ανάλογη δράση. Μπορεί να δείξει κανείς έλεον σε ένα λεπρό και να τον βοηθήσει χωρίς να τον αγαπά ούτε να αισθάνεται υποχρεωμένος να φιλήσει τις πληγές του.

Είναι αλήθεια, ότι βρίσκουμε στον ελληνικό πνευματικό κόσμο κάτι που σηματοδοτεί ταυτόχρονα ένα όριο και μια αλλαγή, και για το οποίο ελέχθη -κακώς- ότι προανήγγειλε το χριστιανισμό. Πρόκειται βεβαίως για τη θέση, που αποδίδει ο Πλάτων στον Σωκράτη, που προέρχεται πιθανότατα από τον Σωκράτη ως ιστορικό πρόσωπο και συνίσταται στην προτροπή του να μην απαντάς στο κακό με το κακό. Είναι προτιμότερο να υφίστασαι την αδικία παρά να τη διαπράττεις. Είναι όμως διαφορετικό να πεις: μην απαντάς στο κακό με το κακό, πράγμα που αφορά στη συμπεριφορά μας και εξαρτάται από εμάς, είναι, όπως λέει ο Αριστοτέλης, «εφ’ ημίν». Και είναι άλλο να λες: να αγαπάς αυτόν που σου κάνει κακό. Αυτή η προτροπή δεν αφορά στη συμπεριφορά, αλλά στο συναίσθημα και είναι καθ’ αυτή παράλογη, διότι κανείς δεν μπορεί να κυριαρχήσει τα συναισθήματα του. Δεν συζητώ καν για το αν πρέπει ή όχι να αγαπάμε αυτούς που κάνουν κακό. Αν θεωρήσουμε όμως τι συνεπάγεται αυτό, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι όσο περισσότερο ο τάδε έχει βασανίσει στο Άουσβιτς, τόσο περισσότερο θα πρέπει να αγαπηθεί! Πρόταση απολύτως απορριπτέα.

Εδώ έγκειται η διπλοπροσωπία ή η θεμελιώδης υποκρισία του χριστιανισμού. Υποκρισία όχι με την τρέχουσα, αλλά με την οντολογική έννοια. Αυτό που προτείνεται εδώ είναι ένα είδος ψευδούς απολύτου, δεδομένου ότι πρόκειται για απόλυτο απολύτως μη πραγματοποιήσιμο και επομένως ανύπαρκτο. Και ζούμε κάτω ακριβώς από την τερατώδη κυριαρχία αυτής της αδύνατης ηθικής εδώ και σχεδόν δεκαεπτά αιώνες, πράγμα που φέρνει, φυσικά, καταστροφικά αποτελέσματα, όπως ο ουσιώδης διχασμός στον εσωτερικό κόσμο των ατόμων, που ο Ηegel είχε πολύ καθαρά δει. Όταν μιλά για τη δυστυχή συνείδηση, αναφέρεται κατά μία έννοια στο χριστιανισμό, που επιβάλλει στο άτομο έναν κανόνα, στον οποίο δεν μπορεί ποτέ να υπακούσει.

Εν ολίγοις, υπάρχει θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε μια ηθική, που λέει, ότι αυτός που κάνει το κακό (αυτό που θεωρώ, αυτό που θεωρούμε κακό) πρέπει παρά ταύτα να αντιμετωπίζεται ως άτομο, που δεν υποβιβάζεται εντελώς στο κακό που διαπράττει, ως άτομο, που μπορεί να αναπτύξει και άλλες δυνατότητες -αυτή η προτροπή έχει περιεχόμενο, δυνατότητα εφαρμογής, και αφορά σε μια συμπεριφορά, όχι σε συναισθήματα- και μια άλλη που λέει, ότι αυτόν που κάνει το κακό πρέπει να τον αγαπάς εξ’ ίσου, και μάλιστα περισσότερο από τους άλλους – πράγμα που καταλήγει σε μια ηθική η οποία, κυριολεκτικά, θα μας προέτρεπε να αγαπάμε τον Χίτλερ και τον Στάλιν. Σχηματοποιώ φυσικά, αλλά αυτή η εναλλακτική λύση είναι σαφώς παρούσα.

Η χριστιανική ηθική καταλήγει να μεταμορφώσει το άτομο σε αιώνιο ένοχο, που παραμένει πάντοτε ανεπαρκές απέναντι στον κανόνα. Είναι ως εκ τούτου καταδικασμένο να συμβιβάζεται διαρκώς με αυτό τον κανόνα, να ζει μέσα στον κομφορμισμό και στη διπλοπροσωπία.

Η δεύτερη ηθική, η χριστιανική, της οποίας εξ’ άλλου θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τους προδρόμους στην Παλαιά Διαθήκη -η Καινή είναι από αυτή την άποψη λιγότερο ανακαινιστική απ’ όσο θα ήθελε-, καταλήγει επομένως να μεταμορφώσει το άτομο σε αιώνιο ένοχο, που παραμένει πάντοτε ανεπαρκές απέναντι στον κανόνα. Είναι ως εκ τούτου καταδικασμένο να συμβιβάζεται διαρκώς με αυτό τον κανόνα, να ζει μέσα στον κομφορμισμό και στη διπλοπροσωπία, σχετικοποιώντας, ως μη όφειλε, τα πράγματα.

Όσο για το κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ο χριστιανισμός ξεκινά αγνοώντας το αναφανδόν: δεν μας αφορά, λένε τα ευαγγέλια, πάσα εξουσία εκ θεού, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι (είναι η Προς Ρωμαίους Επιστολή) κ.λπ.. Έτσι καταλήγουμε αναγκαστικά σε μια σχάση, σε μια διάσπαση. Από τη μια ένας δημόσιος χώρος, θεσμισμένος, όπου ο Καίσαρ κάνει ό,τι έχει να κάνει και όπου, παρ’ όλες τις συζητήσεις περί αυτού, δεν βλέπουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι κανόνες της ηθικής: ο εξομολογητής του βασιλιά μπορεί βεβαίως να του επιβάλλει μια μετάνοια επειδή διέταξε τη σφαγή μερικών χιλιάδων υπηκόων του, όμως αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τη νομιμότητα του βασιλιά. Από την άλλη, ένας ιδιωτικός χώρος, όπου ισχύει αυτή η μη πραγματοποιήσιμη προτροπή του να αγαπάς τον πλησίον σου, όποιος κι αν είναι αυτός, περισσότερο από τον εαυτό σου. Ασφαλώς, μετά τη θέσμισή του, ο χριστιανισμός απέκτησε εξαιρετική πνευματική ευρύτητα, οικειοποιούμενος μεγάλο τμήμα της αρχαίας φιλοσοφίας και των μεθόδων της, οπότε τα προβλήματα εμφανίζονται πιο επεξεργασμένα, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών και ενεργοποιείται μια ολόκληρη σοφιστεία.

Όλα αυτά τα βρίσκουμε, από κάποια στιγμή και μετά, στους Πατέρες της Εκκλησίας και στη συνέχεια στους θεολόγους του Μεσαίωνα. Και τα επιχειρήματα εξακοντίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις: για να καταδικάσουν το φόνο του βασιλιά ή για να τον δικαιολογήσουν ή και τα δύο… επειδή έχει επανεισαχθεί στον δημόσιο χώρο κάτι σαν θείο φυσικό δίκαιο, που ο μονάρχης είναι παρά ταύτα υποχρεωμένος να σεβαστεί. Δεν επιτυγχάνεται όμως ποτέ μια συμφωνία, ένα μονοσήμαντο δόγμα. Παραμένει σε τελευταία ανάλυση αυτή η διπλοπροσωπία της θέσμισης, ανάμεσα σε μια πολιτική, που προέρχεται από την απλή πραγματικότητα και σε μια ηθική, που περιορίζεται στον ιδιωτικό βίο των ανθρώπων.

Το κείμενο του άρθρου αποτελεί απόσπασμα σεμιναρίου (1983) του Κορνήλιου Καστοριάδη, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην “Ελληνική ιδιαιτερότητα, Τόμος Β΄, Η Πόλις και οι νόμοι” (εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2008, μετάφραση: Ζωή Καστοριάδη.)

Όμως, το σημαντικό -αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος, που επέμεινα σε αυτή την παρέκβαση- είναι, ότι δεν υπάρχουν στον αρχαίο ελληνικό κόσμο η διπλοπροσωπία, το ενσωματωμένο ψέμα στην πραγματική λειτουργία της κοινωνίας και στην παράσταση, που φτιάχνει η ίδια για τον εαυτό της και η οποία εξακολουθεί να υφίσταται από το Μεσαίωνα μέχρι τον σύγχρονο κόσμο μας. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε, ότι απουσιάζει από όλες τις ιστορικές κοινωνίες, με εξαίρεση τις μονοθεϊστικές. Οι ασιάτες δεσπότες δεν θα πουν κάτι και θα κάνουν κάτι άλλο. Στην Ελλάδα, στη Ρώμη, δεν θα πουν, ότι όλα τα ανθρώπινα όντα είναι ίσα για να επικυρώσουν στη συνέχεια τις υπάρχουσες ιεραρχίες. Δεν θα ισχυριστούν, ότι η δικαιοσύνη οφείλει, να προέχει στις σχέσεις μεταξύ πόλεων, θα πουν ότι αυτό που υπερισχύει στις σχέσεις μεταξύ πόλεων, αν δεν είναι ίσες, είναι η βία. Δεν θα βρούμε όμως αυτές τις εξωφρενικές καταστάσεις, στις οποίες έχουμε από τη μια μεριά ένα διεθνές δίκαιο, που υποτίθεται ότι εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη στις σχέσεις μεταξύ Κρατών και από την άλλη παρεμβάσεις στη Νικαράγουα, στα νησιά Φόκλαντ, στο Αφγανιστάν κ.α., καταστάσεις στις οποίες το δίκαιο δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο. Εφιστώ την προσοχή σας σε αυτό το κεφαλαιώδες γεγονός: μία από τις συνθήκες ύπαρξης αυτού, που αποκαλούμε ιδεολογία -με την πραγματική έννοια του όρου και όχι με την έννοια που κολλά παντού, όπως στους αλθουσερικούς ή σε άλλους, που μιλάνε για ιδεολογία των Ελλήνων ή των Παπούα- είναι ακριβώς αυτός ο διχασμός ανάμεσα στο λέγειν και το πράττειν.

Μια τέτοια απόσταση ανάμεσα σε απατηλό λόγο και πραγματικότητα της κοινωνικής δράσης έχει σημαντικές προεκτάσεις. Μια πραγματική ηθική μόνο στα εφ’ ημίν, σε ό,τι εξαρτάται από εμάς, μπορεί να αναφέρεται. Και είναι ουσιώδες να αναγνωρίσουμε αυτόν ακριβώς το χώρο της ψυχικής ζωής, που ο άνθρωπος δεν ελέγχει – εξ’ άλλου δεν μπορούμε να δούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση τί θα σήμαινε ο έλεγχος. Μπορούμε να ελέγξουμε τη συμπεριφορά, που προέρχεται από τα συναισθήματα, όχι όμως τα ίδια τα συναισθήματα. Κατά συνέπεια, κάθε ηθική προτροπή απευθυνόμενη στα συναισθήματα είναι παράλογη. Ακόμη μεγαλύτερος παραλογισμός είναι η προσπάθεια επιβολής αδύνατων ή αντιφατικών συναισθημάτων.

Όποιος αγαπά όλο τον κόσμο φυσικά δεν αγαπά κανένα. Και όποιος αγαπά αυτό που μισεί δεν μισεί τίποτα – αλλά όποιος δεν μισεί τίποτα δεν επενδύει τίποτα συναισθηματικά. Πράγμα, που οριακά είναι δυνατό, αλλά αποτελεί εξ ορισμού αποκλειστικότητα ορισμένων ατόμων, χριστιανών αναχωρητών στην έρημο ή οπαδών του βουδισμού. Και η ύπαρξη αυτών των περιθωριακών ατόμων, ερημιτών ή αγίων επιτρέπει ταυτόχρονα στην κοινωνία να δικαιολογείται και να ενοχοποιείται δίνοντας στον εαυτό της την απατηλή απόδειξη της δυνατότητας να πραγματωθεί το διακηρυσσόμενο ιδεώδες. Ο άγιος τάδε το καταφέρνει, άρα η ηθική μας δεν είναι παράλογη· εμείς όμως δεν έχουμε το απαιτούμενο ανάστημα, πρέπει επομένως να εξιλασθούμε, να γονυπετήσουμε, να συνεισφέρουμε στους εράνους για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού κ.λπ. – και ταυτόχρονα, αναμφίβολα, να μάθουμε να εξαπατάμε.

“Ο άγιος τάδε το καταφέρνει, άρα η ηθική μας δεν είναι παράλογη· εμείς όμως δεν έχουμε το απαιτούμενο ανάστημα, πρέπει επομένως να εξιλασθούμε, να γονυπετήσουμε, να συνεισφέρουμε στους εράνους για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού κ.λπ. – και ταυτόχρονα, αναμφίβολα, να μάθουμε να εξαπατάμε”.

Ίσως υπήρξε κάποια στιγμή στην ιστορία του χριστιανισμού, που αυτή η διπλοπροσωπία δεν είχε ακόμη εμφανιστεί: Αναφέρομαι στους δύο πρώτους αιώνες της εξάπλωσής του (τον 2ο και τον 3ο μ.Χ. αιώνα) περίοδο, για την οποία έχει κανείς την εντύπωση σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτοί οι χριστιανοί είχαν πράγματι παραιτηθεί από την εγκόσμια ζωή και περίμεναν ανά πάσα στιγμή τη Δευτέρα Παρουσία, την επιστροφή του Χριστού επί της γης. Ως εκ τούτου, η επίγεια ζωή -συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της ζωής των πολιτικών θεσμών- έχανε κάθε σημασία, αφού ο Μεσσίας θα εμφανιζόταν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όταν τα άτομα ζουν μια ζωή, που μόνο κατ’ όνομα είναι, ζωή, σε απόλυτη ετοιμότητα και με τις αποσκευές ανά χείρας για το ταξίδι στον άλλο κόσμο, είναι δυνατό να φανταστούμε εφαρμογή της χριστιανικής ηθικής που να μην αποτελεί διαρκή διπλοπροσωπία. Από τη στιγμή όμως που οι χριστιανοί εγκαθίστανται μόνιμα στη ζωή της κοινωνίας, και επομένως από τη στιγμή, όπου ο χριστιανισμός αναγνωρίζεται (το 313 μ.Χ., επί Κωνσταντίνου) και στη συνέχεια γίνεται η υποχρεωτική θρησκεία για όλους τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας επί ποινή διώξεων (384, ψήφισμα του Θεοδόσιου), η διπλοπροσωπία βρίσκεται στην καρδιά της χριστιανικής θέσμισης της κοινωνίας και η κατάσταση αυτή προεκτείνεται μέχρι τις μέρες μας με τη διάσταση ανάμεσα σε ένα δικαιολογητικό λόγο και στην πραγματικότητα.

Συμπεραίνοντας, ας επανέλθουμε σε δύο στοιχεία της άτυπης θέσμισης της κοινωνίας στην αρχαία Ελλάδα, δηλαδή τον έλεον και τη φιλίαν. Διαβάστε σχετικά ή ξαναδιαβάστε αυτό το υπέροχο χωρίο των «Ηθικών Νικομαχείων» (Η, 1155a 23-29), όπου ο Αριστοτέλης λέει, ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη αρετή, σημαντικότερη ακόμη και από τη δικαιοσύνη, σε βαθμό που οι νομοθέτες δικαίως ασχολούνται περισσότερο με τη φιλία, παρά με τη δικαιοσύνη. Φράση πολύ περίεργη, που θα έπρεπε να αναλυθεί σε βάθος, τόσο σε σχέση με το ιστορικό ανάφορο, το οποίο έχει κατά νου ο Αριστοτέλης, όσο και για την κατανόηση της σημασίας της.

Όπως και να ‘χει το πράγμα, αντιμετωπίζει αρνητικά το γεγονός, ότι οι τύραννοι δεν συμβιβάζονται με τη φιλία μεταξύ πολιτών και προσθέτει, ότι αν η φιλία βασίλευε παντού στην πόλη, δεν θα υπήρχε ανάγκη δικαιοσύνης, διότι, όπως λέει η παροιμία, «τα πάντα είναι κοινά μεταξύ φίλων» («Ηθικά Νικομάχεια», Η, 1159 b 30). Χαράσσει έτσι ένα είδος προοπτικής – ορίου, ένα ιδεώδες, στο πλαίσιο του οποίου, ιδιαίτερα, το μεγάλο ερώτημα της διανεμητικής δικαιοσύνης (τι πρέπει να δοθεί σε ποιον;) δεν θα ετίθετο καν, δεδομένου, ότι δεν θα υπήρχε κανείς, που θα ήθελε να προστατεύσει τα αγαθά του ούτε θα είχε βλέψεις για τα αγαθά του άλλου, και όπου ακόμη και οι όροι «δικό μου» και «δικό σου» θα είχαν περιπέσει σε αχρησία.

(τα κείμενο αυτό του Καστοριάδη το είχα δημοσιεύσει παλαιότερα στο freeinquiry.gr)

via respublica.gr

wibiya widget