EFHMERIS

Friday, January 31, 2014

1/2/14..Στα.. πεταχτά, καλωσωρίζοντας τον ...Κουτσοφλέβαρο

Καλως τον "κουτσοφλέβαρο" που απ ότι λέει ο λαός μας :"ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει..καλοκαίρι θα μυρίσει " .Αν και ο καιρός χαλάει απο σήμερα στην Ελλάδα πρέπει να.. ευχαριστήσουμε τον Γενάρη γιατι υπήρξε ευγενέστατος και σχεδόν μας δίδαξε τί θαπεί καλοκαίρι στο Χειμώνα.. Όσο για την εικόνα που βλέπετε η λαογράφος μας  κ. Άννα Κουσιάντζα μας ενημερώνει:
Η πρώτη του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την παράδοση ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του.........αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση την αρχή του κλαδέματος κατά το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες.....,οι Γκαραγκούνηδες έτρεφαν προς τον άγιο Τρύφωνα μεγάλη αγάπη και υπόληψη....... 

                                                  **************************************
Photo: Ο Βολιώτης φωτογράφος και εκδότης Στέφανος Στουρνάρας φωτογραφίζει στα τέλη του 19ου αιώνα από την κεντρική γέφυρα των Τρικάλων (που ήταν σχετικά πρόσφατη κατασκευή) την έξοχη πολυτοξωτή πέτρινη γέφυρα του “Πίχτου” η οποία συνέδεε επί τουρκοκρατίας τις δύο πλευρές της πόλης στο νευραλγικό σημείο όπου οι σύγχρονες πεζογέφυρες με το άγαλμα του Ασκληπιού. Η εικόνα δείχνει την παραποτάμια περιοχή κατάφυτη, με πλούσια νερά και τον μιναρέ του τζαμιού της οδού Κωλέττη να διακρίνεται σ’ επαφή με την ορεογραμμή του Κόζιακα. Έως την πλημμύρα του 1907, το λίθινο πέρασμα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Έκτοτε προοδευτικά άρχισε να καταστρέφεται ώσπου η μεταπολεμική διευθέτηση του Ληθαίου το αποτελείωσε…

Μια σπάνια φωτογραφία μας στέλνει η Zygogiannh-kolovou Vasoula shared Sotiris Kirmpas's photo.και μας επεξηγει.. Θενξ Βασούλα και Σωτήρη..

Ο Βολιώτης φωτογράφος και εκδότης Στέφανος Στουρνάρας φωτογραφίζει στα τέλη του 19ου αιώνα από την κεντρική γέφυρα των Τρικάλων (που ήταν σχετικά πρόσφατη κατασκευή) την έξοχη πολυτοξωτή πέτρινη γέφυρα του “Πίχτου” η οποία συνέδεε επί τουρκοκρατίας τις δύο πλευρές της πόλης στο νευραλγικό σημείο όπου οι σύγχρονες πεζογέφυρες με το άγαλμα του Ασκληπιού. Η εικόνα δείχνει την παραποτάμια περιοχή κατάφυτη, με πλούσια νερά και τον μιναρέ του τζαμιού της οδού Κωλέττη να διακρίνεται σ’ επαφή με την ορεογραμμή του Κόζιακα. Έως την πλημμύρα του 1907, το λίθινο πέρασμα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση. Έκτοτε προοδευτικά άρχισε να καταστρέφεται ώσπου η μεταπολεμική διευθέτηση του Ληθαίου το αποτελείωσε…



Με τον έξυπνο αυτό τίτλο άνοιξε πρόσφατα στο Ώκλυ ένα πολύ ..νοστιμούλικο ΜΠΑΚΑλΙΚΟ
Μια ματιά στις βιτρίνες του και θα δείτε γιατί ξετρέλλανε νέους και παλιούς της Ελληνικής γειτονιάς της Μελβούρνης..


Καλες δουλειές φίλοι μας και ναβλέπουμε σε εσας ότι κυκλοφορει στην Ελλάδα &Κύπρο



***************************************



 Όπως μας ενημερώνει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC News απο σήμερα τρέξετε όσο θέλετε σε 200 χιλιόμετρα ενός δρόμου της Βόρειας Αυστραλίας..Βγάλετε τα απωθημένα σας
 και GOOD LUCK!!!
Speed limits have today been abolished for a section of the Stuart Highway in the Northern Territory, as part of a trial of open speeds. The stretch of highway between Alice Springs and Barrow Creek, spanning 200 kilometres, will have no speed limit for the next 12 months. What do you think of unlimited speed on some Australian roads?
Τα όρια ταχύτητας έχουν σήμερα καταργηθεί για ένα τμήμα του Stuart Highway στη Βόρεια Επικράτεια, ως μέρος μιας δοκιμαστικής περιόδου  των ελεύθερων ταχυτήτων...
Το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου μεταξύ της Alice Springs και Barrow Creek, που εκτείνονται σε 200 χιλιόμετρα, δεν θα έχει κανένα όριο ταχύτητας για   12 μήνες.
Τι πιστεύετε για την απεριόριστη ταχύτητα σε ορισμένους δρόμους της  Αυστραλίας ;Ρωτά Το ΑΒC. 
Kαιρός είναι να κάνουν κάτι πρίν μας τρελλάνουν με τα 30 Χιλιόμετρα στο Σύδνευ Ρόοντ Μπράνσγουικ και στο Χάη Στρητ Νόρθκοτ..λέμε εμεις. Καταντησαν τη Μελβούρνη απαραδεκτη για ανθρωπους με μηχανες που δίνουν μονο πρόστιμα..
 Αν και τη δημοσιεύσαμε παλαιότερα την είδηση μου άρεσε  το αυθόρμητο 
ΒΡΕ ΑΕΙ ΣΤΟ Δ@@@@Ο!!!!!της Λένας Μαυρακάκη  Δημ.Σύμβουλος Γλυφάδας . όταν διαβασε τον  παρα
κατω τίτλο ..Καλοοο

ΕΠΙΣΗΜΑ Ο ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΥΛΑΜ


Είναι πλέον επίσημο. Ο Κώστας Μήτρογλου μόλις ανακοινώθηκε από τη Φούλαμ.
Ο Ελληνας στράικερ πέρασε με επιτυχία τα ιατρικά τεστ και έβαλε την υπογραφή σ' ένα συμβόλαιο που θα τον κάνει πλουσιότερο κατά 10εκ ευρώ (και περισσότερο) αφού οι ετήσιες αποδοχές ανέρχονται στα 2,5 εκ. ευρώ.

Τα στατιστικά του

Superleague: 138 συμμετοχές, 66 γκολ
Κύπελλο: 27 συμμετοχές, 11 γκολ
Champions League: 27 συμμετοχές, 11 γκολ
Europa League: 9 συμμετοχές, 1 γκολ
Σύνολο:202 συμμετοχές, 90 γκολ
Εθνική ομάδα: 28 συμμετοχές, 8 γκολ
Ο Ολυμπιακός θα βάλει στα ταμεία του 15εκ. ευρώ από την πώληση του πρώτου σκόρερ του, χρήματα αν μην τι άλλο πολύ σημαντικά για δεδομένα ελληνικού συλλόγου.
Πλέον ο Μήτρογλου τίθεται στη διάθεση του Ρενέ Μοϊλεστέιν για τις επίσημες υποχρεώσεις της Φούλαμ στο αγγλικό πρωτάθλημα και στο Κύπελλο και αρχίζει την προσπάθεια για την καθιέρωση σ' ένα από τα πιο δύσκολα πρωταθλήματα του κόσμου.
Αρωγός σ' αυτήν του την προσπάθεια θα είναι ο Γιώργος Καραγκούνης, ο έτερος Ελληνας της Φούλαμ ο οποίος θα επιχειρήσει να βοηθήσει τον πρώην στράικερ του Ολυμπιακού να εγκλιματιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις απαιτήσεις της νέας ομάδας του. -sigmalive

DEITE AKOMA 

Κώστας Μήτρογλου: 7 χρόνια σε φωτογραφίες (2007-14)


Κεφαλονίτης τα "ψέλνει" στο Σαμαρά!!



Απο την προσφατη επισκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην πληγείσα, απο σεισμό, Κεφαλονιά

Απο KefaloniaPress

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΧΙΛΑΚΗ: Τι στ'αλήθεια συμβαίνει στην Ουκρανία;



Ουκρανία, 2014
Η γνωστή,απο την τηλεόραση πολεμική ανταποκρίτρια
 ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΧΙΛΑΚΗ
έχει δική της Ιστοσελίδα και μας μεταφέρει τα νέα της

Μου έκανε, θυμάμαι, μεγάλη εντύπωση την πρώτη φορά που έκανα ρεπορτάζ στην Ουκρανία το ότι έβλεπα ανθρώπους να μιλάνε μεταξύ τους σε δύο διαφορετικές γλώσσες: ο ένας στα ουκρανικά ο άλλος στα ρώσικα. Κανονικές συζητήσεις, μακροσκελείς -όχι του τύπου “τι κάνετε – καλά ευχαριστώ”. Εύλογα θα με ρωτήσεις -καλά, κι εσύ πως το κατάλαβες; Το χρωστώ στα σερβικά μου, είναι η απάντηση. Αυτά είναι το κλειδί για να καταλαβαίνω και να διαχωρίζω τις σλαβικές γλώσσες.

Γιατί, όμως, σου μεταφέρω αυτή μου την εμπειρία; Διότι, εξηγεί, σ’ ένα μεγάλο βαθμό, τα έκτροπα που συμβαίνουν τώρα εκεί.

Η Ουκρανία είναι μια χώρα μοιρασμένη στη μέση. Δες το χάρτη με τα αποτελέσματα των Προεδρικών Εκλογών του 2010 για να το καταλάβεις καλύτερα.

Η Ουκρανία δεν είναι μία αλλά δύο

Ουκρανία-Προεδρικές Εκλογές-2010

Οι μπλε περιοχές είναι εκείνες που υποστηρίζουν το φιλορώσο νυν Πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Όσοι μένουν εδώ, δηλαδή στη νοτιο-ανατολική Ουκρανία, είναι ρωσόφωνοι, αρκετοί είναι και ρωσικής καταγωγής και στην πλειοψηφία τους φιλορώσοι. Αντίθετα, όσοι μένουν στις καφέ, κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές (στις οποίες βρίσκεται και η πρωτεύουσα Κίεβο, επίκεντρο των ταραχών) δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με οτιδήποτε ρωσικό. Μιλούν ουκρανικά, θέλουν την Ουκρανία αμιγώς ουκρανική και μέλος της Ενωμένης Ευρώπης. Στις εκλογές του ’10 είχαν ψηφίσει υπέρ της φυλακισμένης σήμερα, πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο. Μάλιστα, τις περισσότερες ψήφους η Τιμοσένκο τις είχε πάρει στις καφέ και κόκκινες περιοχές, οι οποίες μέχρι το 1939 ανήκαν στην Πολωνία (Γαλικία). Το υπενθυμίζω για να διαισθανθείς το μέγεθος του αντιρωσικού αισθήματος εκεί.

Αυτό που συμβαίνει λοιπόν σήμερα στην Ουκρανία είναι πολύ περισσότερο από το “όχι” που είπε πριν από λίγο καιρό ο Γιανουκόβιτς στη συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ και πυροδότησε τις πρώτες αντιδράσεις. Είναι πολύ περισσότερο, διότι δεν αφορά μια πολιτική απόφαση αλλά την ίδια την ταυτότητα της Ουκρανίας. Τι σημαίνει να είσαι Ουκρανός.

Ουκρανία & ΕΣΣΔ


Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη χώρα που στέκεται ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και τις χωρίζει. 1933, νεκροί και λιμοκτονούντες στο Χάρκοβο, πρώτη πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ουκρανίας, στη διάρκεια του Μεγάλου ΛιμούΟι σοβιετικές της μνήμες, ιδιαίτερα εκείνες του πρώτου καιρού, είναι επώδυνες και βασανιστικές. Θυμήσου τα εκατομμύρια των Ουκρανών που θέρισε ο Μεγάλος Λιμός στις αρχές του 1930, αποτέλεσμα της κολεκτιβοποίησης της αγροτικής παραγωγής από το Στάλιν. Πρόσθεσε σ’ αυτό τις διώξεις και εκτελέσεις αντιφρονούντων και διανοουμένων και γενικά το ανελέητο κυνήγι οτιδήποτε εθνικά ουκρανικού. Θυμήσου, επίσης, τις μετακινήσεις πληθυσμών, εντός επικράτειας, τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Της γειτνίασης βοηθούσης, ουκ ολίγοι ρώσοι μετεγκαταστάθηκαν στην Ουκρανία. Οι μπλε περιοχές που λέγαμε παραπάνω.

Η εικόνα του χάους που βλέπεις στην τηλεόραση και τις φωτογραφίες προέρχεται, όπως έχεις ήδη καταλάβει, απ’ το δυτικό μισό της Ουκρανίας. Τα σκήπτρα κρατάει το Κίεβο και κυρίως το μεϊντάνι. Η κεντρική του πλατεία, δηλαδή. Το υπόλοιπο μισό της Ουκρανίας, το ανατολικό, είναι ήρεμο.

Οι ηγέτες της Αντιπολίτευσης στην Ουκρανία


Οι ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης είναι τρεις: ο πυγμάχος Βιτάλι Κλιτσκό, ο επιστήθιος φίλος της φυλακισμένης Τιμοσένκο και υπουργός παλιότερα, Αρσένι Γιάτσινιουκ και ο ακροδεξιός Όλεγκ Τιαγκνιμπόκ.

Ουκρανία & ενέργεια


Η κατάσταση ίσως να μην είχε παρεκτραπεί εάν ο Γιανουκόβιτς είχε φροντίσει περισσότερο την οικονομία, δεν είχε στραγγαλίσει τις ελευθερίες, κυρίως, όμως, εάν η Ουκρανία δεν είχε τη θέση που έχει στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα:

  • μέσω του εδάφους της φτάνει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη
  • έχει τα τρίτα μεγαλύτερα στην Ευρώπη αποθέματα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο
  • είναι 5ος στην Ευρώπη και 13ος παγκοσμίως καταναλωτής φυσικού αερίου

Οι  Έλληνες της Ουκρανίας


Για την ιστορία, στις νοτιο-ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας ζουν Έλληνες Ομογενείς, οι οποίοι, κατά την απογραφή του 2001 έφταναν τις 91.000. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι συγκεντρωμένοι στην ευρύτερη περιοχή της Αζοφικής. Εκεί, και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη αλλά και την Οδησσό των Φιλικών είχαμε κάνει με τον οπερατέρ Γιάννη Μανούσο αυτό το ρεπορτάζ το 2003.

Χομς: διαρκές έγκλημα πολέμου στη Συρία.. Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΡΧΙΛΑΚΗ

Χομς
Η γνωστή,απο την τηλεόραση πολεμική ανταποκρίτρια
 ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΧΙΛΑΚΗ
έχει δική της Ιστοσελίδα και μας μεταφέρει τα νέα της

Κάθε πόλεμος έχει την πόλη του· σύμβολο της αντίστασης αλλά και της ντροπής του. Το Σαράγεβο, για παράδειγμα, συμβόλιζε τα πάθη της Βοσνίας. Η Βηρυτός εκείνα του Λιβάνου. Σε τούτον εδώ της Συρίας, ο κλήρος έλαχε στη Χομς.

Χομς

Η Χομς είναι η τρίτη μεγαλύτερη συριακή πόλη. Βιομηχανικό κέντρο, 100 χιλιόμετρα βορείως της Δαμασκού, πάνω στον οδικό άξονα βορρά-νότου. Ο πληθυσμός της πριν απ’ τον πόλεμο έφτανε τα 2.000.000. Ήταν απ’ τις πρώτες περιοχές που εξεγέρθηκαν και το πληρώνει έκτοτε. Ήταν απ’ τις πρώτες, επίσης, που έπνιξε στο αίμα η ανεξέλεγκτη θρησκευτική βία: απ’ τη μια πλευρά οι σουνίτες μουσουλμάνοι που είναι η πλειοψηφία στη Συρία κι απ’ την άλλη οι αλαουίτες -στους οποίους ανήκουν και οι  Άσαντ- οι Χριστιανοί και οι Δρούζοι.

Η πολιορκία της Μπάμπα Αμρ

Tον πρώτο καιρό, λοιπόν, τον προπέρσινο Φλεβάρη συγκεκριμένα, επίκεντρο των συγκρούσεων ήταν μια από τις πιο φτωχές συνοικίες της Χομς, η Μπάμπα Αμρ, στα νοτιοδυτικά. Διότι, βλέπεις, εκεί είχαν ταμπουρωθεί, τότε, σουνίτες αντάρτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, συνεπικουρούμενοι από ομοθρήσκους τους λιποτάκτες του στρατού. Για μήνες ο στρατός τη βομβάρδιζε από εδάφους και αέρος. Αδιακρίτως και αδιαλείπτως. Τα κτίρια γέμιζαν τρύπες, κόνταιναν, ξέρναγαν πέτρες και σκόνη. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και κάμποσοι δημοσιογράφοι που έμπαιναν λαθραία στην κόλαση της Μπάμπα Αμρ μέσα από υπόγεια τούνελ. Η βετεράνος του πολεμικού ρεπορτάζ,Μαρί Κόλβιν, ήταν μία απ’ αυτούς. Παρά την πολιορκία και τους ανελέητους βομβαρδισμούς, οι αντάρτες της Μπάμπα Αμρ κράτησαν αρκετούς μήνες. Μόνο όταν μπήκε στη μάχη, στο πλευρό του συριακού στρατού, η Χεζμπολά, άλλαξαν οι συσχετισμοί υπέρ του καθεστώτος, η συνοικία έπεσε κι οι αντάρτες υποχώρησαν σε άλλες περιοχές εντός και εκτός Χομς.

συνοικία Μπάμπα Αμρ - Χομς

Η σχιζοφρενικά σουρεαλιστική γενναιοδωρία του πολέμου

Οι γραμμές του πολέμου στη Χομς μετακινήθηκαν κάμποσες φορές μετά την πτώση της Μπάμπα Αμρ. Αλλού προωθήθηκαν οι αντάρτες αλλού ο στρατός, σε γενικές γραμμές, όμως, το καθεστώς ελέγχει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Στις γειτονιές που έμεναν εξαρχής οι υποστηρικτές της Δαμασκού ή εκείνες που “καθάρισαν” τους πρώτους μήνες της εξέγερσης οι κυβερνητικοί -έτσι ώστε στα σπίτια των εκδιωχθέντων να μετακομίσουν, επίσης εκτοπισμένοι, αλαουίτες και λοιπές φίλα προσκείμενες μειονότητες- ο πόλεμος είναι γενναιόδωρος. Τον ακούν, διότι οι οβίδες σκάνε 10 τετράγωνα πιο πέρα. Τον βλέπουν, διότι τα σύννεφα του μαύρου καπνού σκοτεινιάζουν τον ουρανό.  Μέχρις εκεί, όμως. Τα σπίτια είναι στη θέση τους, τα μαγαζιά ανοικτά, τα σχολεία λειτουργούν -όσο και όπως- το ίδιο και τα νοσοκομεία. Υπάρχει νερό, ηλεκτρικό και βεβαίως φαγητό. Αυτή τη σχιζοφρενικά σουρεαλιστική εικόνα την έχω συναντήσει σ’ όλους τους εμφυλίους. Δες αυτή τη φωτογραφία. Όπως σωστά υποπτεύεσαι μ’ αυτά που σου ‘χω πει ήδη, είναι απ’ τη Χομς. Η περιοχή λέγεται Ινσάτ. ‘Α-θ-ι-κ-τ-η. Το εξωφρενικά παράλογο είναι, δε, ότι τη χωρίζει μόνο ένας δρόμος από τη Μπάμπα Αμρ.

Ινσάτ - Χομς

Δες τώρα αυτόν το χάρτη από ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Παρουσιάζει την κατάσταση επί του εδάφους όπως έχει αυτή τη στιγμή. Οι κόκκινες περιοχές βρίσκονται υπό την πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς ελέγχονται από τους αντάρτες.

συνοικίες υπό πολιορκία στη Χομς

Χομς όπως Σαράγεβο

Η απόλυτη δυστυχία είναι στην κοκκινίλα δεξιά. Εκεί είναι η Παλιά Πόλη της Χομς. Υφίσταται ότι και το Σαράγεβο πριν από 20 χρόνια. Περίκλειστο από το στρατό, το μέρος είναι απολύτως σφραγισμένο. Κοινώς δεν μπαίνει δεν βγαίνει τίποτα και κανείς. Εξακόσιες μέρες τώρα. Τρεις χιλιάδες άμαχοι και 4000 αντάρτες υπολογίζεται  ότι είναι μέσα. Οι πληροφορίες που φτάνουν από κει λένε πως οι άνθρωποι πεθαίνουν απ’ την πείνα και τις αρρώστιες. Λένε πως οι γαστρεντερίτιδες θερίζουν τα παιδιά. Διότι τρώνε, λένε, μονίμως ακατάλληλη τροφή: φύλλα απ’ τα δέντρα, γρασίδι και θάμνους.

Παλιά Πόλη - Χομς

Άθλια παιχνίδια στην πλάτη των αμάχων

Τα γυναικόπαιδα μπορούν να φύγουν απ’ την Παλιά ΠόληΛακντάρ Μπραχίμι, ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το συριακό
Αστεία πράγματα.

Ποιος θ’ αφήσει τους αμάχους, και μάλιστα τα γυναικόπαιδα, να φύγουν; Οι αντάρτες; Διάβασε, εδώ, τι μου έλεγε για κάποιους από δαύτους πριν από λίγο καιρό ο έλληνας γιατρός της Συρίας, Δημήτρης Μόγνιε. Τα γυναικόπαιδα, δυστυχώς, είναι πολύτιμη ασπίδα προστασίας.  Έτσι και ξεμυτίσουν απ’ τα όρια της Παλιάς Πόλης, οι μαχητές έχουν τελειώσει. Την επόμενη κιόλας στιγμή ο στρατός θα τους λειώσει. Άσε που πολλοί από τους αμάχους έχουν στενή συγγενική σχέση με τους αντάρτες. Συνεπώς -μένουν και υπομένουν.

Το στοίχημα αυτή την ώρα είναι να μπορέσει τουλάχιστον να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκημένους. Ο ΟΗΕ έχει έτοιμο το κονβόι. Γεμάτα τα φορτηγά, περιμένουν σε μια αποθήκη έξω από τη Χομς το πράσινο φως

Όμως τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Το καθεστώς εφ
ευρίσκει διαρκώς νέα προσκόμματα.

Δες, αν θέλεις, το τρέιλερ από το βραβευμένο ντοκιμαντέρ  του Ταλάλ Ντερκί για τα πάθη της Χομς. Ο τίτλος του είναι “Επιστροφή στη Χομς”. Τα γυρίσματα έγιναν μεταξύ Αυγούστου 2011 και Αυγούστου 2013. Είναι η πραγματική ιστορία δύο φίλων -του 19χρονου γκολκίπερ της Εθνικής Συρίας και του 24χρονου φίλου του που καταγράφει με την κάμερα του την εξέλιξη του πολέμου. Κάπου – κάπου ο σκηνοθέτης παρεμβαίνει με δηκτικά σχόλια όπως αυτό: σιωπηλός σαν τάφος ο κόσμος παρακολουθεί πως μας σκοτώνουν τον ένα μετά τον άλλον


Ορτσα τα πανιά. Άρθρο του κ.Θεοδώρου Πάγκαλου

28 Jan 2014 12:12 pm
Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς πανηγυρικά πριν από δύο εβδομάδες.
Είχαμε την ευκαιρία, σε προηγούμενο κείμενό μας, να θυμίσουμε πόσο σημαντικές υπήρξαν προηγούμενες ελληνικές προεδρίες και ποια ήταν τα ιστορικά επιτεύγματα της καθεμιάς από αυτές.
Οι δυνατότητες έμπνευσης και κατεύθυνσης των κοινοτικών υποθέσεων, που μας παρέχονται, δεν είναι ευθέως ανάλογες με το μέγεθος της χώρας και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Εξάλλου η περίοδος αυτή των έξι μηνών είναι πολύ σύντομη για να επιτρέψει μια ολοκληρωμένη προώθηση πολιτικής με σαφείς στόχους.
Πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία τον πειρασμό της απαισιόδοξης διαχείρισης των δυνατοτήτων που μας παρέχονται. Η προεδρία δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ευκαιρία για να πετύχουμε καθαρά εθνικούς στόχους, όπως είναι η εξυγίανση της οικονομίας ή η διευθέτηση του δημόσιου χρέους μας. Θα επιτύχουμε στον βαθμό που θα μπορέσουμε να συγκεράσουμε μεγάλες κοινοτικές δράσεις με επιμέρους στόχους, που μας είναι άμεσα ωφέλιμοι ή μπορεί να γίνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Υπάρχουν τέσσερις διαχειριστικοί στόχοι που έχουν προσδιοριστεί και ελπίζω έχουν κινητοποιήσει τις ελληνικές υπηρεσίες και ομάδες μελέτης. Κανένας από αυτούς δεν είναι ασήμαντος και κανένας από αυτούς δεν αντιμετωπίζει επί της αρχής αντιρρήσεις των εταίρων.
Αυτός είναι και ο κίνδυνος. Η προεδρία μας αυτή τη φορά, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες που αποτόλμησαν και επέτυχαν τομές και μεταρρυθμίσεις σε βάθος, είναι δυνατό να χαρακτηριστεί απλώς διαχειριστική. Οσοι δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να μας συμπαθούν, οι ίδιοι που πρότειναν και τώρα και στο παρελθόν να μας αφαιρεθεί το προνόμιο της άσκησης τέτοιων καθηκόντων, γιατί ονειρεύονται η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή να γίνει μέλος διαφορετικής ταχύτητας, τώρα που είναι προφανές ότι ένας τέτοιος στόχος ανήκει στον χώρο της γραφικότητας, μας συμπαθούν με παρηγορητικά σχόλια για την έλλειψη εμπνεύσεων και πρωτοτυπίας. Το επόμενο βήμα είναι σχετικά εύκολο: οι Ελληνες δεν τόλμησαν τη ρηξικέλευθη πολιτική πρόταση γιατί ήταν βυθισμένοι στο τέλμα της ολοκλήρωσης του Μνημονίου και της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Ισως πρέπει να κοιτάξουμε για πρώτη φορά πέρα από τον Ατλαντικό. Εκεί συζητείται σοβαρά μια αλλαγή στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά ένα καίριο θέμα για την ανθρωπότητα, δηλαδή την κλιματική αλλαγή. Τα πράγματα διευκολύνονται από το γεγονός ότι ο πρωτοπόρος αυτής της εξέλιξης φαίνεται να είναι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ. Κέρι. Ενώ δηλαδή οι ΗΠΑ είναι ένας βασικός δημιουργός ρύπανσης που επηρεάζει αρνητικά την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας και τα εκτός ελέγχου καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και συχνότερα, τώρα με την επισημότερη δυνατή σφραγίδα του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών αναδεικνύονται σε πρωταθλητή μιας πολιτικής συστηματικού περιορισμού των ορυκτών καυσίμων.
Οι Αμερικανοί διακρίνονται για την οργανωτικότητα και τη συστηματικότητά τους. Οι προτάσεις για μια νέα σύμβαση που θα περιορίζει με νομικές δεσμεύσεις τους παράγοντες επιδείνωσης της κλιματικής αταξίας είναι ήδη στο τραπέζι. Επιστημονικά και πολιτικά επιτελεία δουλεύουν πάνω σε αυτές. Ο κ. Κέρι, που επί δύο δεκαετίες σχεδόν έχει πρωταγωνιστήσει στο Κογκρέσο στην προώθηση τέτοιων προτάσεων, είναι δυνατόν τώρα από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και κάτω από την επίδραση των όλων και πιο δραματικών εξελίξεων στο παγκόσμιο κλίμα να εισπράξει τις πρώτες επιτυχίες του.
Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να λείπει από αυτόν τον διάλογο που θα κατακτήσει μια θέση στην Ιστορία. Η ελληνική προεδρία δεν έχει τίποτα να χάσει αν διακριθεί έστω και τώρα με προτάσεις ενεργού συμμετοχής για την επιβολή το 2015 ή το πολύ το 2016 νέων περιορισμών στην κατανάλωση ορυκτών καυσίμων. Και η ελληνική προεδρία θα μπορούσε να βρει σε μια τέτοια πολιτική την ιδεολογική σημαία που της λείπει.
Εξάλλου η χώρα του γαλανού ουρανού και της ασύγκριτης θάλασσας δεν μπορεί να ασχολείται μονάχα με τις βάρκες, τα ψάρια, τα ιστιοφόρα και άλλα πλεούμενα.

Thursday, January 30, 2014

ΣΚΕΨΕΙΣ: "Μη κουνηθείτε σας σκότωσα" λιμενικός στη Λέσβο σε παράνομους μετανάστε;..


Ο Φίλος μας Αλέκος Μάρκελλος ανήρτησε σήμερα το παρακάτω Βίντεο με το εξης σχόλιο.
Δείτε στο βίντεο την αλήθεια που δεν ξεπλένει μια υποκριτική συγγνώμη από τον αρχηγό του λιμενικού.
Την αλήθεια που είδε όλη η Ευρώπη.
Ο Βαρβιτσιώτης ήταν αναπόφευκτο να παραιτηθεί, όσο η αλήθεια αποκαλύπτει όσα πήγε να κρύψει.
Τώρα που είναι ιδιώτης ο θαυμαστής του big brother, θεωρώ αυτονόητο πως θα παρέμβει και η ποινική δικαιοσύνη.
Αστείο, μέσα στην τραγικότητα, φίλος μου είπε πως δεν παραιτήθηκε!
Ε, το τι άκουσε δεν λέγεται, ο άσχετος.
"Βρε έλα στα συγκαλά σου, έχεις τρελαθεί τελείως"; ανταποκρίθηκα με οργή. Που ζεις; Α.Μ.

Greece Hoping for Asylum


Published on Jan 29, 2014

Λέσβος:"μην κουνηθείτε σας σκότωσα" και κλωτσιές -- η "υποδοχή" του λιμενικού σε μετανάστες.
Αλληλεγγύη Πειραιά.
http://solidaritypiraias.blogspot.gr/

Μια απάντηση 
Φυσικά το θέαμα δεν είναι καθόλου ευχάριστο να δειχνουν πτωματα στο φιλόξενο νησί της Λέσβου και να  αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα και οι άνθρωποι΄της φταίνε.. ¨ειναι ΄τοσο απλο το θέμα;
Τί να πούμε τί!!!! Η Αυστραλία σε κάτι περασμένες εκλογες για να τις κερδίσει η κυβέρνηση -αν θυμάμαι καλά- πέταξε ή άφησε να πνιγουν αρκετοί  πρόσφυγες  και μικρά παιδιά στη θάλασσα.... Πολλες φορές εχει γραφεί ότι συχνα αφηνονταν παράνομοι να φαγωθουν απο καρχαρίες για να τρομοκρατηθούν οι υποψήφιοι δραπέτες και να μη σκεφτουν ποτε ένα ταξίδι στην πλούσια και απέραντη Αυστραλία.. Και το πιο ωραίο ο λαός σχεδόν πάντα επικροτεί τα σχέδια της κυβέρνησης που επι των μεταναστευτικών θεμάτων όλα τα κόμματα κρατούν την ίδια θέση. Νομίζω πως όπως σε όλα τα θέματα το μεγαλυτερο πρόβλημα είμαστε εμεις οι..Έλληνες!! Παντοτινή μου θέση : ¨οσοι δημιουργούν εστιες πολέμου και ξεριζώνουν ανθρώπους απο τη γή τους και τα σπίτια τους πρέπει να φιλοξενουν και τους μη έχοντες στον ήλιο μοίρα. Δεν μπορειτε βάρβαροι,εσεις να αρπαζεται τα πετρέλαιά τους και να οδηγειτε τους πτωχεύσαντες στη Ελλάδα και αλλού. Υπάρχουν κώτσια;.. ¨Άραγε η Διεθνής Αμνηστία πιέζει καθόλου προς αυτη την κατεύθυνση ή απλά καταπιέζει αδύναμες και "φιλότιμες"χώρες να δέχονται τα μιλιούνια των φουκαράδων και επιπλέον να  τις κάνει να αισθάνονται και ενοχές;Φ..υσικά το θέμα θέλει πολύ συζήτηση 
Δημητρης Παπαγεωργίου

Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν κατάληψη στο γραφείο του Μ. Βαρβιτσιώτη – 30 προσαγωγές έκανε η αστυνομία

Πέμπτη, 30 Ιανουαρiou 

- Αφορμή ο θάνατος το παράνομων μεταναστών στο Φαρμακονήσι
- Τα ΜΑΤ έχουν εγκλωβίσει μεγάλη ομάδα νεαρών που ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ
- “Μάχη” με τα ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας

+++++++++++++++++++++++++

ΤΑΜΗΛΟΣ: Δε θέλουμι συνηργασία με το Σύριζα.. 


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

“Μάχη” ξέσπασε στο κέντρο μεταξύ αστυνομικών των ΜΑΤ και μελών της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που λίγα λεπτά πριν τις 11:00 προσπάθησαν να καταλάβουν το πολιτικό γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη.

Μια μεγάλη ομάδα νεαρών αποτελούμενη από περίπου 30 με 40 άτομα πλησίασε το κτήριο όπου στεγάζεται το γραφείο του υπουργού στην οδό Γενναδείου.


Οι νεαροί κατάφεραν σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες να μπουν στο κτήριο, πριν προλάβει να επέμβει η αστυνομία.
Στη συνέχεια ωστόσο ειδοποιήθηκαν διμοιρίες των ΜΑΤ που έσπευσαν στο σημείο, απέκλεισαν τον χώρο και κατάφεραν να εγκλωβίσουν τους νεολαίους.

Οι πληροφορίες είναι προς το παρόν συγκεχυμένες καθώς γίνεται λόγος ακόμη και για 30 προσαγωγές.

Οι νεαροί επιχείρησαν να καταλάβουν το γραφείο του υπουργού διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο παράνομων μεταναστών ανοιχτά του Φαρμακονησίου, περιστατικό για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες για τη στάση των ανδρών του λιμενικού σώματος τις οποίες το υπουργείο διαψεύδει.


Τι λένε οι συνεργάτες του υπουργού
Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού οι νεαροί έφτασαν στο σημείο λίγο πριν τις 11:00. Το γραφείο του κ. Βαρβιτσιώτη μετά την επίθεση του Οκτωβρίου έχει μεταφερθεί από το ισόγειο στον 7ο όροφο του κτηρίου. Οι νεαροί ανέβηκαν φωνάζοντας και γράφοντας συνθήματα στους τοίχους.

Επιχείρησαν με τη βία να μπουν στο γραφείο και να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας, όμως εμποδίστηκαν από τους συνεργάτες του υπουργού.

Στη συνέχεια, πάντα σύμφωνα με τις περιγραφές των συνεργατών του κ. Βαρβιτσιώτη οι νεαροί κατέβηκαν στην είσοδο όπου είχε φτάσει, ειδοποιημένη από τους συνεργάτες του υπουργού δύναμη της αστυνομίας.

Άνδρες των ΜΑΤ και της ΔΕΛΤΑ απέκλεισαν τον χώρο εγκλωβίζοντας του νεαρούς και έκαναν προσαγωγές.




ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΤΑΜΗΛΟΣ 




ΤΑΜΗΛΟΣ: Δε θέλουμι συνηργασία με το Σύριζα..