EFHMERIS

Saturday, October 31, 2015

«Μανιφέστο» για την Ευρώπη ο Γιάνης Βαρουφάκης


Η πλειονότητα στο Eurogroup δεν ήθελε μια έντιμη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση που έπρεπε να ταπεινωθεί ή να ανατραπεί, αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης.
etoimazei-manifesto-gia-tin-eurwpi-o-gianis-baroufakis

Η πλειονότητα στο Eurogroup δεν ήθελε μια έντιμη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση που έπρεπε να ταπεινωθεί ή να ανατραπεί.Αυτό δηλώνει ο ΓιάνηςΒαρουφάκης σε μία ακόμη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγ». 
Στη συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταγγέλλει την τρόικα ως καλύτερο φίλο των φοροφυγάδων, ενώ δηλώνει πως βρίσκεται σε διαδικασία συγγραφής ενός «μανιφέστου» για μια Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνέλευση.
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε ακόμη και στα λάθη που έκανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Οικονομικών. Όπως σημειώνει το μεγαλύτερο λάθος του ήταν ότι πίστεψε πως όταν πολιτικοί και γραφειοκράτες συμφωνούν προφορικά σε κάτι το τηρούν.
Αναγνώρισε επίσης πως ήταν λάθος του ότι δεν δημοσιοποιούσε αμέσως τις προτάσεις του για την επίλυση της κρίσης, ώστε να μην μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν είχε προτάσεις, καθώς υπήρχε ένα πολύ εξειδικευμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που αφορούσε κυρίως τη χρηματοδότηση, το οποίο όμως ποτέ δεν συζητήθηκε.

Η συμφωνία «Φάουστ»

Αναφερθείς στους λόγους της παραίτησής του, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως δεν μπορούσε να συναινέσει σε μια συμφωνία «Φάουστ» και δεν ήθελε να προδώσει το λαό του, ενώ αισθανόταν απογοητευμένος, ωστόσο, κατά την άποψή του, οι πολιτικές διαφορές απόψεων δεν θα πρέπει να καταστρέφουν τους προσωπικούς δεσμούς, διότι, όταν μια πολιτική αντιπαράθεση μετατρέπεται σε εχθρότητα, χάνεται ένα μέρος του ανθρωπισμού.
Αναφερόμενος στηφοροδιαφυγή, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως μετά την παραίτησή του η τρόικα διέλυσε αμέσως την «ομάδα δράσης» που ο ίδιος είχε συστήσει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και σημειώνει ότι «η τρόικα είναι ο καλύτερος φίλος των φοροφυγάδων».

Το μανιφέστο

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, συγγράφει αυτή τη στιγμή ένα «μανιφέστο» με άλλους συνοδοιπόρους από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, αλλά και με το «αριστερο-σοσιαλδημοκρατικό Φόρουμ Μπρούνο Κράισκι» που θα το δημοσιοποιήσουν πριν από τα Χριστούγεννα και οι οποίοι έχουν κατά νου μια Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνέλευση.
Μόνον μια πανευρωπαϊκή δημοκρατική συμμαχία των πολιτών - οι οποίοι μπορεί να ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα - μπορεί να δημιουργήσει μια βάση για να ριζώσουν μεταρρυθμίσεις, μια επιστροφή στο εθνικό κράτος δεν αποτελεί πλέον επιλογή.
THE TOC.gr.

Θρήνος στη Ρωσία για την εκατόμβη θυμάτων στο Σινά – Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ρωσικού Airbus (vid)

Συγκλονίζει η τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το Σάββατο στο όρος Σινά λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Κανένας από τους 217 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών 25 παιδιά, που είχαν πάει για διακοπές και επέστρεφαν στην Αγία Πετρούπολη, δεν επέζησε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με την πρώτη επισκόπηση που έγινε στο σημείο της συντριβής, το Airbus Α321 της πτήσης 9268 της εταιρείας Kogalymavia κατέπεσε πιθανότατα λόγω τεχνικού προβλήματος. Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους εντοπίστηκαν. Το ένα περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης και το άλλο τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τους θορύβους μέσα στο πιλοτήριο, δεδομένα που έχουν κρίσιμη σημασία για να βρεθούν τα αίτια της καταστροφής.
Η Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων για την Ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας (BEA) στέλνει στην Αίγυπτο δύο από τους ερευνητές της με τη συνοδεία έξι τεχνικών συμβούλων της Airbus προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα. Επιπλέον μεταβαίνουν στη χώρα δύο ερευνητές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Έρευνας Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Γερμανίας (BFU), που θα εκπροσωπούν την κατασκευάστρια εταιρεία, και τέσσερις ερευνητές της αντίστοιχης υπηρεσίας της Ρωσίας (MAK).
Απορρίπτουν Ρωσία και Αίγυπτος τους ισχυρισμούς οργάνωσης του ISIS περί κατάρριψής του
Οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίστηκε με ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι αυτή είναι που το κατέρριψε, ωστόσο η πληροφορία αυτή παραμένει ανεπιβεβαίωτη.
Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου εξέφρασε τις αμφιβολίες του, αναφέροντας πως ειδικοί επιβεβαιώνουν πως το αεροσκάφος δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί στο ύψος που βρισκόταν, που ήταν πάνω από τα 30.000 πόδια, ενώ και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής.
Πάντως, η γερμανική εταιρεία Lufthansa και η γαλλική Air France- KLM έλαβαν την απόφαση να αποφεύγουν τα αεροσκάφη τους τον εναέριο χώρο πάνω από την χερσόνησο του Σινά για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν πως ο πιλότος είχε ενημερώσει για τεχνικό πρόβλημα και πως είχε ζητήσει να προσγειωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ωστόσο αργότερα ο Αιγύπτιος υπουργός Χοσαμ Καμάλ ανακοίνωσε πως ουδέποτε ο πιλότος εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας αποκλείουν πάντως την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους, καθώς τονίζουν πως ο πιλότος ήταν εξαιρετικά έμπειρος με 12.000 ώρες πτήσεων στο ενεργητικό του.
Μιλώντας στο δελτίο της ΕΡΤ ο πιλότος και ειδικός εμπειρογνώμονας αεροπορικών ατυχημάτων Παντελής Φραγκούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα μηχανικής βλάβης.
Οι επιβάτες ήταν όλοι Ρώσοι εκτός από 3 Ουκρανούς.

Συλλυπητήρια από τη διεθνή κοινότητα
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα πένθους για τη Ρωσία, ενώ ο ένας μετά τον άλλο ξένοι ηγέτες στέλνουν τα συλλυπητήριά τους.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσέφερε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Λίγο νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.
Πηγή ΕΡΤ, ΑΜΠΕ, BBC, Reuters, AFP

ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ..Αθανάσιος Διάκος και Ομέρ Βρυώνης

Οι μάχες στην Αλαμάνα και στο Χάνι της Γαβριάς


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ
 
Δεν ήξερε, αν έπρεπε να βάλει τα γέλια ή να θυμώσει. Στην πραγματικότητα, την είχε πάθει σαν αρχάριος. Έπρεπε να το φανταστεί πως ο παλιός του φίλος δε θα καθόταν να σκοτωθεί κοροϊδίστικα. Βαρούσε από το πρωί το χάνι με τα κανόνια του κι απάντηση δεν έπαιρνε, ώσπου κάτι ψυλλιάστηκε. Έστειλε ένα απόσπασμα να δει, τι τρέχει. Γύρισαν και του είπαν ότι μέσα δεν υπήρχε ψυχή ζωντανή. Μόνον έξι νεκροί, τοποθετημένοι σε μιαν άκρη. Όχι. Ο φίλος του Οδυσσέας δεν ήταν ανάμεσά τους.
Άθελα του, ο Ομέρ Βρυώνης θυμήθηκε τον Διάκο. Τζάμπα κι άδικα είχε χαθεί. Βάλθηκε να αναλύει την άβυσσο της ψυχής του ανθρώπου, μη μπορώντας να καταλάβει ότι η διαφορά δε βρισκόταν στους χαρακτήρες αλλά στην τοποθεσία. Στα κακοτράχαλα κατσάβραχα η απομονωμένη Γραβιά, πλάι στις Θερμοπύλες η Αλαμάνα: 23 αιώνες μνήμης δεν άφηναν άλλη διέξοδο στο παλικάρι, παρά να ξαναπεί «Μολών λαβέ».
Οι Βρυώνηδες κρατούσαν από παλιά ελληνοαλβανική γενιά, με ρίζες που έφταναν ως το Βυζάντιο. Όταν οι Τούρκοι πήραν τη χώρα, η οικογένεια χωρίστηκε. Οι μισοί έφυγαν στα Επτάνησα και συνέχισαν να είναι χριστιανοί. Οι άλλοι, έμειναν στον τόπο τους κι εξισλαμίστηκαν. Από αυτούς τους τελευταίους καταγόταν ο Ομέρ, που ακολούθησε το στρατιωτικό επάγγελμα και βρέθηκε στην υπηρεσία του Αλή Πασά, στα Γιάννενα. Εκεί γνώρισε τον Οδυσσέα.
Ο γιος του ήρωα Γεώργιου Ανδρούτσου γεννήθηκε στην Ιθάκη, το 1790. Στα 7, έμεινε ορφανός. Στα 16 του, βρέθηκε σωματοφύλακας του Αλή Πασά. Πέρασε αρματολός στα βουνά με δράση που δεν άφησε αδιάφορο τον αφέντη της Ηπείρου. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος χρίστηκε αρχηγός για όλα τα αρματολίκια της Ανατολικής Ρούμελης.
Η φιλία του Ομέρ Βρυώνη με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο σφυρηλατήθηκε στα γλέντια και στις μάχες. Στα 1814, ένας τρίτος ήρθε στην παρέα: Ο Αθανάσιος Γραμματικός, γεννημένος το 1791. Στα 17 του, ήταν καλόγερος. Αργότερα, κλέφτης στα βουνά, επειδή σκότωσε έναν Τούρκο δερβέναγα. Φορούσε το καριοφίλι και τα βόλια πάνω από το ράσο και γι’ αυτό οι πολλοί τον ήξεραν με τ’ όνομα Αθανάσιος Διάκος. Έγινε πρωτοπαλίκαρο του αρματολού Γούλα Σκαλτσά και, στα 23 του, μπήκε στη σωματοφυλακή του Αλή Πασά. Ο Ανδρούτσος τον πήρε κάτω από την προστασία του. Στα 1820, του έδωσε το αρματολίκι της Λιβαδειάς. Από το 1818, άλλωστε, κι οι δυο ήταν μυημένοι στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας, της μυστικής οργάνωσης που εργαζόταν για την επανάσταση των Ελλήνων.
Η ρήξη του Αλή Πασά με την Υψηλή Πύλη έγινε αιτία να σκορπίσει η παρέα. Ο Ομέρ Βρυώνης παράτησε το γέρικο «λιοντάρι της Ηπείρου» και προσχώρησε στην υπηρεσία του σουλτάνου, μετέχοντας στην πολιορκία των Ιωαννίνων. Ο Διάκος βρισκόταν στο αρματολίκι του, όπου και παρέμεινε. Ο Οδυσσέας έφυγε στους Παξούς κι από εκεί στην Πάτρα, όπου τον βρήκε η επανάσταση, τον Μάρτιο του 1821.
Στη Λιβαδειά, οι συσκέψεις των φιλικών γίνονταν σχεδόν απροκάλυπτα. Ο διοικητής Καρά Ισμαήλ αγάς κάτι υποψιάστηκε και ζήτησε άδεια από τον σερασκέρη της Λάρισας Μαχμούτ Δράμαλη να σφάξει «προληπτικά» τους πρόκριτους. Οι Έλληνες το έμαθαν και δωροδόκησαν μερικούς ευυπόληπτους Τούρκους, ώστε να μάθει ο Δράμαλης ότι ο αγάς ήταν μεγάλος ψεύτης. Ο Ισμαήλ αντικαταστάθηκε από τον Χασάν αγά που πήρε εντολή να συνεργαστεί με τους πρόκριτους για το καλό του τόπου. Η οργάνωση της επανάστασης συνεχίστηκε απρόσκοπτα.
Στις 26 Μαρτίου του 1821, ο απεσταλμένος του Αθανάσιου Διάκου στα Σάλωνα γύρισε στη Λιβαδειά έχοντας σκοτώσει στο δρόμο τον Τούρκο ταχυδρόμο κι έναν Αλβανό, που έφερναν στον Χασάν το μήνυμα ότι η πόλη επαναστάτησε. Όμως, τα νέα έφτασαν στ’ αφτιά του Χασάν, που ζήτησε εξηγήσεις. Ο Διάκος τον διαβεβαίωσε πως τίποτα δε γινόταν στα Σάλωνα, ενώ «η... αλήθεια ήταν ότι ο Οδυσσέας Ανδρούτσος βγήκε στο Μοριά με 10.000 οπλισμένους κι απειλούσε να έρθει στη Λιβαδειά». Ο Χασάν τρόμαξε και ζήτησε από τον Διάκο να στρατολογήσει υπερασπιστές της πόλης. Δεν είχε μάθει, τι γίνηκε στην Καλαμάτα, όπου ανάλογοι «υπερασπιστές» την είχαν κυριεύσει.
Με την άδεια των Τούρκων, ως τις 28 Μαρτίου, ο Διάκος μάζεψε 5.000 άντρες και στρατοπέδευσε απέναντι από το κάστρο της πόλης. Στις 29, άρχισε την επίθεση. Στις 30, συμφώνησε με τους Αλβανούς ότι δεν είχαν κανένα λόγο να υπερασπίζονται τον ηλίθιο διοικητή και τους έπεισε να φύγουν απ’ τη μέση.
Μεσάνυχτα, 30 προς 31 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες ξεκίνησαν γενική έφοδο. Ως το ξημέρωμα, είχαν πάρει το πρώτο τείχος του κάστρου. Το πρωί, ο Χασάν αγάς παραδόθηκε. Την επομένη, 1η Απριλίου, γίνηκε πανηγυρική δοξολογία. Τρεις επίσκοποι ευλόγησαν τη σημαία του Διάκου, που είχε μπροστά του ακόμη 22 ημέρες ζωή.
Ο Χουρσίτ πασάς ήταν απασχολημένος με την πολιορκία του Αλή στα Γιάννενα, όταν έμαθε για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Έδωσε διαταγή στον Μουσταφάμπεη να οδηγήσει 3.500 Αλβανούς στην Πελοπόννησο για να ενισχύσει τους πολιορκημένους Τούρκους, όπου ακόμη αντιστέκονταν. Κι έστειλε τον Ομέρ Βρυώνη και τον Κιοσέ Μεχμέτ να πάρουν στρατό από το Ζητούνι (τη σημερινή Λαμία), να καταστείλουν την επανάσταση στη Ρούμελη, να περάσουν έπειτα στην Πελοπόννησο, να ενωθούν με τον Μουσταφάμπεη και να πνίξουν οριστικά τον ελληνικό ξεσηκωμό.
Ο τουρκικός στρατός βγήκε από το Ζητούνι στις 9 Απριλίου: 9000 πεζοί και καβαλάρηδες. Ο Διάκος βγήκε από τη Λιβαδειά με τους 1.800 άντρες του μοιρασμένους στα τέσσερα. Με κλεφτοπόλεμο, παρενοχλούσε τους Τούρκους χωρίς να τους εμποδίζει να προελάσουν. Απλά, τους καθυστερούσε. Αποφάσισε να δώσει μάχη στη γέφυρα της Αλαμάνας, στον Σπερχειό ποταμό, κοντά στις Θερμοπύλες.
Η τουρκική επίθεση ξεκίνησε φοβερή στις 20 Απριλίου 1821. Οι Έλληνες άντεξαν τρεις μέρες. Στις 23, ο Ομέρ Βρυώνης πρότεινε στον Διάκο έντιμη παράδοση. Πήρε περήφανη άρνηση και διέταξε γενική επίθεση. Τσάκισε τα ελληνικά άκρα και περικύκλωσε το κέντρο. Οι Έλληνες νικήθηκαν κι ο Διάκος πιάστηκε αιχμάλωτος.
Οι αξιωματικοί του Ομέρ Βρυώνη απαιτούσαν εκδίκηση. Εκείνος κοιτούσε τον κολλητό του φίλου του Οδυσσέα, θαυμάζοντας την παλικαριά του. Η ιδέα του ήρθε ξαφνικά και του φάνηκε εκπληκτική και σωτήρια. Πρότεινε στον Διάκο να αλλαξοπιστήσει με αντάλλαγμα τη ζωή του. Έτσι κι αλλιώς, λόγια ήταν. Και κανένας από τους αξιωματικούς του δε μπορούσε να πει λέξη. Χαμογελούσε στη σκέψη ότι θα είχε να παινεύεται στον Ανδρούτσο με πόση πονηριά γλίτωσε τον προστατευόμενό του. Ίσως και να ονειρευόταν επανασύσταση της παλιοπαρέας και καινούρια γλέντια.
Το ξερό «όχι» του Διάκου τον άφησε άναυδο. Ο Λεωνίδας και οι 300 του βρίσκονταν εκεί δίπλα. Εκεί δίπλα είχε ειπωθεί το «μολών λαβέ». Εκεί δίπλα είχε πάρει σάρκα και οστά το «ή ταν ή επί τας» της Σπαρτιάτισσας μάνας. Και να ήθελε, δεν υπήρχαν περιθώρια να φερθεί αλλιώς. Ένα δημοτικό τραγούδι μας παρέδωσε ολόκληρη στιχομυθία ανάμεσα στον Αθανάσιο Διάκο και τον Ομέρ Βρυώνη. Οι Τούρκοι τον σούβλισαν ζωντανό, στα 30 του χρόνια.
Ένα άλλο δημοτικό τραγούδι θέλησε τον Διάκο να λέει την ώρα του μαρτυρίου του:
«Για δες καιρό που διάλεξε / ο χάρος να με πάρει, / τώρα π’ ανθίζουν τα κλωνιά / και βγάζει η γης χορτάρι».
Ο Ομέρ Βρυώνης γύρισε στο Ζητούνι κι άρχισε τις ετοιμασίες για να περάσει στην Πελοπόννησο, όπου ο Μουσταφάμπεης έλυσε τις πολιορκίες του Ναυπλίου και του Ακροκόρινθου κι έφτασε στην Τρίπολη, στις 30 Απριλίου, περιμένοντας τις ενισχύσεις. Τον ίδιο καιρό, ένα καΐκι έφερνε τον Οδυσσέα Ανδρούτσο σε μια παραλία κοντά στο Γαλαξίδι. Τον περίμεναν εκεί, ο Ιωάννης Γκούρας και μερικοί άνδρες. Αρχές Μαΐου, βρέθηκαν στη Γραβιά.
Το έμαθε ο Ομέρ Βρυώνης κι ενθουσιάστηκε. Η Πελοπόννησος κι ο Μουσταφάμπεης μπορούσαν να περιμένουν. Κάθισε κι έγραψε στον παλιόφιλο ότι θα πήγαινε να τον συναντήσει. Οι δυο τους είχαν πολλά να πουν:
«Έλα μαζί μου και θα σου ξαναδώσω όλα τ' αρματολίκια της Ανατολικής Στερεάς», του υποσχέθηκε.
Αραγμένος στο χάνι της Γραβιάς, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος διάβασε στους συντρόφους του το γράμμα του Ομέρ Βρυώνη. Εκτός από τον Γκούρα και τους άνδρες του, βρίσκονταν εκεί κι οι οπλαρχηγοί Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης κι όσοι σώθηκαν από τη μάχη στη γέφυρα της Αλαμάνας: Ο Κομνάς Τράκας, ο Παπαντρέας Κοκκοβιστιανός και άλλοι. Συμφώνησαν με τον Ανδρούτσο: Αφού ο Τουρκαλβανός ερχόταν στη Γραβιά, σίγουρα είχε σκοπό να πάρει τα Σάλωνα, να πάει στο Γαλαξίδι κι από κει να περάσει στην Πελοπόννησο και να χτυπήσει την επανάσταση. Άρα, δεν ήταν ο Ισθμός το πέρασμα των Τούρκων για τον Μοριά, όπως αρχικά υπέθεταν οι Έλληνες.

Ο Οδυσσέας πρότεινε να οχυρωθούν στο χάνι και να προσπαθήσουν να κρατήσουν τους Τουρκαλβανούς. Πανουργιάς και Δυοβουνιώτης είχαν διαφορετική γνώμη: Αν έχαναν τη μάχη, δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν. Άλλωστε, το χάνι κάθε άλλο παρά οχυρό μπορούσε να το πει κανείς...
Ανδρούτσος και οπλαρχηγοί διαφωνούσαν ακόμη, όταν στις 7 Μαΐου ήρθαν τα χαμπέρια: Ο Ομέρ Βρυώνης ξεκίνησε από τη Λαμία με τους 9.000 Τουρκαλβανούς και κατευθυνόταν στη Γραβιά. Είχε αφήσει τον Κιοσέ Μεχμέτ με αξιόλογη δύναμη στη Μπουδουνίτσα, να φυλάει τα νώτα. Το πράγμα δεν έπαιρνε άλλη αναβολή. Συμφώνησαν να συγκεράσουν τις απόψεις: Ο Πανουργιάς κι ο Δυοβουνιώτης έπιασαν τ’ αριστερό του δρόμου. Ο έμπιστος του Ανδρούτσου Χρήστος Σουλιώτης έπιασε το δεξιό. Ο Οδυσσέας μπήκε στο χάνι. Τον ακολούθησαν 120. Ανάμεσά τους, ο Γκούρας, ο Αγγελής Γοβγίνας, ο Κομνάς Τράκας, ο Παπαντρέας Κοκκοβιστιανός. Επισκεύασαν πρόχειρα το χάνι, άνοιξαν πολεμίστρες, στερεώσανε τις πόρτες. Και περίμεναν...
Πρωί 8 Μαΐου 1821, φάνηκαν οι Τούρκοι. Ο Ομέρ Βρυώνης ακολούθησε την τακτική, που εφάρμοσε στην Αλαμάνα: Χώρισε το στρατό του στα τρία και χτύπησε διαδοχικά τους οχυρωμένους στα αριστερά κι αυτούς στα δεξιά του δρόμου. Τους σκόρπισε. Το κεντρικό τμήμα στάθηκε μπροστά στο χάνι. Ο Ομέρ Βρυώνης έστειλε ένα δερβίση να πει του Ανδρούτσου να βγει να κουβεντιάσουν. Ήταν φίλοι, διάολε!
Ο Οδυσσέας σήκωσε το όπλο, σημάδεψε, πυροβόλησε. Ο δερβίσης έπεσε νεκρός. Ταυτόχρονα, μια ομοβροντία από το χάνι έπεισε τον Τουρκαλβανό πως έπρεπε να δώσει μάχη, αν ήθελε να περάσει. Σχεδόν αμέσως εκδηλώθηκε η επίθεση. Αποκρούστηκε, εύκολα. Ο Ομέρ Βρυώνης μελέτησε την κατάσταση κι έστειλε τους Τουρκαλβανούς το μεσημέρι να χτυπήσουν ξαφνικά το χάνι. Αποκρούστηκαν και πάλι. Ως να βραδιάσει, οι επιθέσεις διαδέχονταν η μια την άλλη. Σωρός τα ανθρώπινα σώματα στο πλάτωμα του δρόμου: Πάνω από τριακόσιοι οι νεκροί και κάπου εξακόσιοι τραυματίες. Ο Ομέρ Βρυώνης προβληματιζόταν. Το χάνι δεν έπεφτε. Έστειλε να φέρουν κανόνια από τη Λαμία...
Είχε νυχτώσει, όταν κόπασαν οι μάχες. Οι Έλληνες μέσα στο χάνι μετρήθηκαν. Είχαν έξι νεκρούς. Ο Ανδρούτσος δεν το ρισκάριζε. Αν ήταν στη θέση του Ομέρ Βρυώνη, θα έφερνε κανόνια από τη Λαμία να σμπαραλιάσει το χάνι. Άρα, αυτό θα έκανε κι ο παλιός του φίλος. Αποφάσισε να φύγουν μέσα από τις γραμμές του εχθρού. Μαύρο σκοτάδι κάλυπτε την περιοχή. Ο Γκούρας βγήκε πρώτος. Ακολούθησαν οι άλλοι. Τελευταίος βγήκε ο Ανδρούτσος. Χάθηκαν μέσα στη νύχτα χωρίς κανείς να τους αντιληφθεί. Το πρωί, ο Ομέρ Βρυώνης κατάλαβε τι είχε γίνει, όταν παραξενεύτηκε που δεν απαντούσαν στους πυροβολισμούς των δικών του. Ήταν όμως αργά να κάνει ο,τιδήποτε.
Όντως, τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά όσο φάνηκαν στην αρχή. Μια χούφτα Έλληνες τον σταμάτησαν και του προκάλεσαν απώλειες 300 νεκρούς κι 600 τραυματίες. Δεν μπορούσε να προχωρήσει στην Πελοπόννησο αφήνοντας ανοιχτές πληγές στη Στερεά. Έμαθε πως τα γυναικόπαιδα των Ελλήνων βρίσκονταν στα Βλαχοχώρια της Γκιώνας. Πήρε 3.000 άντρες και κίνησε κατά κει. Στον Αετό, τον πρόλαβε ο Γκούρας. Έπεσε πάνω του και πετσόκοψε το στρατό του. Ο Ομέρ Βρυώνης αναγκάστηκε να υποχωρήσει στη Μπουδουνίτσα, όπου τον περίμενε ο Κιοσέ Μεχμέτ. Το σχέδιο να καταλάβει τα Σάλωνα και να περάσει από το Γαλαξίδι στην Αχαΐα ματαιώθηκε. Προτεραιότητα αποκτούσε το ξεκαθάρισμα της Στερεάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και 120 Έλληνες κατάφεραν να σώσουν την επανάσταση στο Μοριά...

(Έθνος, 8.5.1997) (τελευταία επεξεργασία, 2.2.2009)

Σαν σήμερα. 31 Οκτωβρίου 1940, σε στεριά και θάλασσα



31 Οκτωβρίου 1940

 
Την πρώτη μέρα του πολέμου, οι Ιταλοί προχώρησαν λίγο καθώς οι άνδρες των φυλακίων της προκάλυψης αποσύρονταν στη γραμμή άμυνας, που είχε καθορίσει η μεραρχία. Ο στρατηγός Βισκόντι Πράσκα σκόπευε να δράσει κεραυνοβόλα, περνώντας από το Καλπάκι βόρεια από τα Γιάννενα. Μόνο που η ελληνική μεραρχία είχε διαλέξει το Καλπάκι ως την πιο κατάλληλη θέση για να αποκρούσει τον εχθρό. Τη νύχτα, 29 προς 30 Οκτωβρίου, όλα τα ελληνικά τμήματα είχαν μπει στην, ορισμένη από πριν, γραμμή άμυνας. Όταν ξημέρωσε, οι Ιταλοί σκάλωσαν. Ο δρόμος για το Καλπάκι ξερνούσε φωτιά. Καμουφλαρισμένες πυροβολαρχίες χτυπούσαν «όχι ιδιαίτερα πυκνά αλλά με μεγάλη ευστοχία», όπως σημείωσε ο Πράσκα.
Η κύρια προσπάθεια έγινε στις 31 Οκτωβρίου 1940. Σκάλωσαν γι’ άλλη μια φορά. Σε πλάτος 260 χλμ., το μέτωπο άντεξε. Και, ξαφνικά, στην αλβανική παραλία όπου οι Ιταλοί αποβιβάζονταν ήσυχοι πως θα μείνουν ανενόχλητοι, παρουσιάστηκαν δυο αντιτορπιλικά. Ήταν το «Σπέτσαι» και το «Ψαρά». Ύψωσαν ελληνική σημαία κι άρχισαν να βομβαρδίζουν τους σαστισμένους Ιταλούς. Ο βομβαρδισμός κράτησε μιάμιση ώρα. Μετά, πάντα σημαιοστολισμένα, τα ελληνικά πλοία αποχώρησαν.
Την επομένη, 1η Νοεμβρίου, ο Μουσολίνι αποφάσιζε ν’ αναβάλλει την απόβαση στην Κέρκυρα (βλ. 28.10.1940). Η μεραρχία Μπάρι διατάχτηκε να πάει στην Πίνδο. Η γενική επίθεση των Ιταλών προσδιορίστηκε για τις 2 του μήνα. Αποκρούστηκε, όπως θ’ αποκρουόταν και η νέα γενική επίθεση, στις 4 Νοεμβρίου. Στις 8, ο Μουσολίνι αντικατέστησε τον Πράσκα. Άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση.

1848: Στη διάρκεια των επαναστάσεων που σάρωσαν την Ευρώπη αυτή τη χρονιά και μετά την τρίτη εξέγερση εναντίον της κυβέρνησης της Βιέννης, ο στρατάρχης Άλφρεντ Γουίντισγκράετζ κυριεύει την πόλη.

1864: Η Νεβάδα εντάσσεται στις ΗΠΑ ως η 36η πολιτεία.

1887: Γεννιέται ο Τσανγκ Κάι Σεκ, κυβερνήτης της Κίνας απ‘ το 1928 έως το 1949, οπότε η απέραντη χώρα πέρασε στους κομμουνιστές επαναστάτες του Μάο Τσε Τουνγκ. Ο εθνικιστής ηγέτης κατέφυγε στο νησί Φορμόζα όπου σχημάτισε την κυβέρνηση της Ταϊβάν. Υπήρξε πρόεδρος της Ταϊβάν ως τον θάνατό του στις 5 Απριλίου 1975.

1914: Στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, ρωσικά στρατεύματα με τον στρατηγό Ράσκι αναγκάζουν τους Γερμανούς του Χίντεμπουργκ να οπισθοχωρήσουν, δίνοντας τέλος στη μάχη του ποταμού Βιστούλα. Οι Γερμανοί έχασαν τουλάχιστον 42.000 άνδρες.

1917: Στην τρίτη μάχη της Γάζας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί κυριεύουν την Μπιρσεμπά, παίρνοντάς την από τους Τούρκους.

1940: Οι Άγγλοι αποβιβάζονται στην Κρήτη. Θα μείνουν εκεί, έως τις 28 Μαΐου 1941.

1954: Οι τελευταίοι Γάλλοι αποχωρούν από το Βιετνάμ, πέντε μήνες μετά την πτώση του Ντιέν Μπιέν Φου.

1984: Δολοφονείται από τρία μέλη της αίρεσης Σιχ, ενώ περπατούσε στον κήπο του σπιτιού της στο Νέο Δελχί, η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι. Είχε γεννηθεί το 1917.

1995: Στρατοδικείο της Νιγηρίας καταδικάζει σε θάνατο για ανθρωποκτονία τον ηγέτη της οργάνωσης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων (Ογκόνι), Κεν Σάρο Γουίβα και τρεις ακόμη.

2007: Με ιστορική απόφασή του, το ισπανικό κοινοβούλιο καταδικάζει για πρώτη φορά το φασιστικό καθεστώς της δικτατορίας του Φράνκο, ψηφίζοντας τον νόμο της «ιστορικής μνήμης». Την ίδια μέρα, οι 21 από τους 28 κατηγορούμενους για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, στις 11 Ιουλίου 2004 (191 νεκροί, 1.824 τραυματίες) καταδικάζονται συνολικά σε 40.000 χρόνια κάθειρξη.

Η 31η Οκτωβρίου στον πολιτισμό

31 Οκτωβρίου 1517
Οι «95 θέσεις» του Λούθηρου

Ο πάπας Λέων Ι’ (1513 - 1521) ήταν γιος του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή των Μεδίκων που εξουσίαζαν την Φλωρεντία. Από τον πατέρα του κληρονόμησε την αγάπη για τα γράμματα, τις τέχνες και τις επιστήμες. Και, κυρίως, την τέχνη να ξοδεύει πολλά από την τσέπη των άλλων. Για να γεμίσει τα θησαυροφυλάκια του Βατικανού, τα οποία βρήκε γεμάτα όταν εκλέχτηκε αλλά έσπευσε να αδειάσει, ο Λέων συμφώνησε με τον επίσκοπο Μαγεντίας και του εκχώρησε το δικαίωμα να πουλά συγχωροχάρτια στους Γερμανούς. Η συμφωνία ήταν για οχτώ χρόνια με τα κέρδη μισά - μισά. Η επιχείρηση πήγαινε θαυμάσια κι οι δυο συνεταίροι θησαύριζαν, καθώς ποτέ δεν έλειψαν οι αφελείς που πίστευαν πως μπορούσαν να εξαγοράσουν την άφεση αμαρτιών και να εκπορθήσουν έτσι την πύλη του παραδείσου. Το κακό είχε παραγίνει, στα 1517, όταν ένας υστερικός μοναχός αποφάσισε να τους χαλάσει τη δουλειά:
Ο Μαρτίνος Λούθηρος γεννήθηκε στις 10 του Νοεμβρίου του 1483 στη Σαξονία, από φτωχούς γονείς. Το 1517, ήταν Αυγουστίνος μοναχός, διπλωματούχος της φιλοσοφίας, διδάκτορας της θεολογίας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βυρτεμβέργης. Στις 31 Οκτωβρίου του 1517, έφερε το θέμα των συχωροχαρτιών σε δημόσια συζήτηση, αναρτώντας στην εκκλησία της Βυρτεμβέργης τις περίφημες «95 θέσεις». Ο Λούθηρος δίδασκε πως τα συγχωροχάρτια, οι νηστείες, οι προσευχές κ.λπ. δεν παίζουν κανένα ρόλο. Εκείνο που μετράει, είναι η θερμή πίστη. Ζητούσε να καταργηθεί η κοσμική εξουσία του πάπα, πίστευε στην ανεξιθρησκία και υπεραμυνόταν του δικαιώματος των ιερέων να παντρεύονται. Από τα μυστήρια, αναγνώριζε μόνο τη βάπτιση και τη θεία μετάληψη. Τρεις μήνες αργότερα, η Ευρώπη είχε χωριστεί σε δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις: Τους καθολικούς που υποστήριζαν ότι ο πάπας έχει δίκιο, και στους μεταρρυθμιστές, που έμελλε να ονομαστούν προτεστάντες (διαμαρτυρόμενοι), από μια διαμαρτυρία που υπέγραψαν το 1529.

1887: Στην Αγία Πετρούπολη, ο Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ διευθύνει την πρεμιέρα του έργου του, «Ισπανικό Καπρίτσιο.

1888: Ο Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ κατοχυρώνει την εφεύρεσή του, το λάστιχο ποδηλάτου.

1968: Βρίσκεται δολοφονημένος ο Μεξικανός ηθοποιός Ραμόν Ναβάρο, εραστής της οθόνης. Έπαιξε σε πολλές ταινίες του βωβού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων ο «Μπεν Χουρ» και ο «Αιχμάλωτος της Ζέντα».

1992: Ο πάπας Παύλος ζητεί δημόσια συγνώμη για την καταδίκη του Γαλιλαίου από την Ιερά Εξέταση, 350 χρόνια μετά τον θάνατο του πρωτοπόρου επιστήμονα. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Βατικανού, που πάπας αναγνώριζε ότι και το «αλάθητο» δεν είναι αιώνιο. Όμως, με τη δήλωση αυτή, και η καθολική εκκλησία προσχώρησε στη θέση ότι όντως «η Γη γυρίζει».

2001: Ανακοινώνεται η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την τράπεζα Άλφα Πίστεως. Ένας τραπεζικός κολοσσός δημιουργείται με μερίδιο που αγγίζει το 50% της ελληνικής αγοράς. Λίγο καιρό αργότερα, το εγχείρημα ναυάγησε.

2011: Η UNESCO ανακοινώνει την ένταξη της Παλαιστίνης στους κόλπους της ως ανεξάρτητο κράτος. Οι ΗΠΑ αντιδρούν κόβοντας τη χρηματοδότηση προς τον οργανισμό. Τις ακολούθησε ο Καναδάς.
History report.gr

Ο Ιησούς ήταν δημιούργημα των Ρωμαίων υποστηρίζει Αμερικανός επιστήμονας


ΘΕΩΡΕΙ ΠΩΣ ΤΟΥΣ "ΒΟΛΕΥΑΝ" ΟΙ ΘΈΣΕΙΣ ΤΟΥ.. 

Ένας Αμερικανός λόγιος, ο Joseph Atwill, υποστηρίζει ότι ο Ιησούς δεν υπήρξε στην πραγματικότητα αλλά ήταν δημιούργημα των Ρωμαίων αριστοκρατών.

Οι Ιουδαίοι περίμεναν τον ερχομό του Μεσσία ο οποίος θα τους λύτρωνε από τη ρωμαϊκή κατοχή. Η προσμονή τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά εντάσεις στην περιοχή. Τότε οι κατακτητές επινόησαν τον ερχομό του Μεσσία.

«Οι Ρωμαίοι εφεύρισκαν διάφορους τρόπους για να διατηρήσουν την τάξη στην περιοχή όταν δεν μπορούσαν να έχουν το αποτέλεσμα που επιδίωκαν» ανέφερε ο Atwill.

Ο Ιησούς ήθελε να περάσει στον κόσμο το μήνυμα της αγάπης και της ενότητας, χωρίς φασαρίες και εχθροπραξίες, πράγμα που βόλευε πολύ τους Ρωμαίους διότι έτσι θα επικρατούσε ηρεμία.

Ύστερα από πολλές μελέτες εγγράφων του πρώτου αιώνα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ζωή ενός Ρωμαίου αυτοκράτορα είχε πολλά κοινά στοιχεία με τη ζωή του Ιησού. Συγκεκριμένα παρατήρησε ότι στο βιβλίο του Ιώσηπου Φλάβιου (Josephus) «Ο πόλεμος των Ιουδαίων», υπάρχουν στοιχεία τα οποία συναντάμε και στην Καινή Διαθήκη.

«Αυτό που διαφεύγει στους περισσότερους ερευνητές είναι ότι οι θέσεις του Ιησού έμοιαζαν αρκετά με αυτές που διατύπωσε ο Αυτοκράτορας Τίτος Φλάβιος», επισημαίνει ο Atwill.

Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις , ο θάνατος του Ιησού χρονολογείται πριν το 30-39μΧ, αρκετές δεκαετίες πριν τη στρατιωτική εκστρατεία του Τίτου Φλάβιου όπου και διατύπωσε τις θεωρίες όμοιες με αυτές του Ιησού. Να σημειωθεί ότι ο Φλάβιος γεννήθηκε το 39 μΧ και πέθανε το 81 μΧ, αρκετά δηλαδή χρόνια μετά το θάνατο του Ιησού.

Αυτό έκανε τον Atwill να πιστεύει ότι ο Ιησούς πρόκειται για «κατασκεύασμα» των Ρωμαίων.

Ο επιστήμονας ακόμη πιστεύει ότι οι Ρωμαίοι Καίσαρες μας άφησαν πολλά αινίγματα. Όπως λέει «δεν είναι το τέλος του Χριστιανισμού» αλλά ελπίζει πως η δουλειά του θα καταστήσει τους λιγότερο θρήσκους ως άθεους.

Ο θεολόγος κ. James Crossley , καθηγητής του πανεπιστημίου Sheffield παρομοίασε τη θεωρία του Atwill με αυτή του συγγραφέα Νταν Μπράουν και επεσήμανε πως κανένας επιστήμονας δεν παίρνει στα σοβαρά τέτοιου είδους θεωρίες.

Όσον αφορά τον Atwil δήλωσε το εξής: «Δεν θέλω να αναστατώσω τους Χριστιανούς, αλλά αυτή η έρευνα είναι αναγκαία για την επιστήμη. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια για το παρελθόν μας έτσι ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε πως και γιατί οι κυβερνήσεις δημιουργούν ψεύτικους θεούς και αλλοιώνουν την ιστορία».

Στις 19 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει τις ιδέες του σε διάλεξη με τίτλο Covert Messiah ( Μυστικός Ιησούς). Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο Conway Hall του Λονδίνου.
  • Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Mail
  • Μετάφραση στα ελληνικά και επιμέλεια ΔΟΓΜΑ | Θεοδώρα Αβαγιανού (13/10/15)

Ημέρας. Μανώλης Σπυρίδης:Βόρειοι και Μυτιλήνιοί






Spyridis Manolis


Βρεθηκα πριν λιγες μερες στις "βορειες" χωρες για δουλεια. Πηγαινω πολλα χρονια. Ειδα νυχτα, κρυο,φοβο,μισος,ντροπη και μια απιστευτη "τσιγγουνια" συναισθηματων.Ενιωθα οτι το "κεφαλι" εχει παρει τον ελεγχο των ανθρωπων και τους οδηγει στην τρελλα,τη σχιζοφρενεια των αντιθεσεων.Ηρθα στην φτωχη Ελλαδιτσα μας και ειδα τους συμπατριωτες μου στη Μυτιληνη να βοηθουν τους παντες.Γνωριζω πολλους "βορειους".Αυτο ζηλευουν: Πως βγαινει αγαπη μεσα απο την εξαθλιωση; Πως βγαινει προσφορα; Γιατι αυτοι που τα εχουν "ολα" ειναι δυστυχισμενοι;Γιατι δεν εχει νοημα η ζωη τους;
Μου θυμιζει τον τρελλο "αγωνα" του μυαλου εναντιον της καρδιας. Εναντιον των συναισθηματων.
Και κατι τελευταιο:
Λογαριασμο εμεις οι Ελληνες δινουμε μονο στο Θεο και στην ψυχη μας.
Σε καμμια Μερκελ και λοιπους. Αυτοι ας παρουν τα τευτερια τους κι ας γραφουν. Αερας......

Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώθηκε  ότι έπειτα από αίτημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκδόθηκε απόφαση από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύθηκε η οργανωμένη και μεμονωμένη μετακίνηση των φιλάθλων των Τρικάλων κατά την διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της ερχόμενης Δευτέρας στις 6 το απόγευμα  στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, μεταξύ των ομάδων Αναγέννηση Καρδίτσας- Α.Ο. Τρίκαλα για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Football League «για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας»

Friday, October 30, 2015

Γύρισε με διπλό! Μιλάνο - Ολυμπιακός 66-71

Ο Ολυμπιακός «επέστρεψε» με διπλό επί της Αρμάνι στο Μιλάνο

Αθήνα
Με το πρώτο του «διπλό» στη φετινή Euroleague θα επιστρέψει από το Μιλάνο ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 71-66 της Αρμάνι στο «Mediolanum Forum», σε αγώνα για την 3η ημέρα της διοργάνωσης, πανηγύρισαν τη δεύτερη επιτυχία τους στο 2ο όμιλο, ενώ υποχρέωσαν τους Ιταλούς στη δεύτερη απώλεια.

Οι «παλιοσειρές» του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης (14π., 4ασ.) και Γιώργος Πρίντεζης (16π.), «μίλησαν» στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, όταν ο αρχηγός ευστόχησε σε κομβικό καλάθι στην εκπνοή της επίθεσης και ο έμπειρος φόργουορντ κάρφωσε εντυπωσιακά και πήρε και το φάουλ, διαμορφώνοντας το 64-69 στα 8'' πριν απο τη λήξη και «σφραγίζοντας» την επιτυχία. Συγκλονιστικός σε όλο το παιχνίδι ο Πάτρικ Γιανγκ με 18 πόντους, εντυπωσιακή κατά διαστήματα η «ερυθρόλευκη» άμυνα.

Από τους Ιταλούς Ο Αλεσάντρο Τζεντίλε με 24 πόντους και 7 ασίστ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει την ήττα, αλλά στο τέλος δε χαμογέλασε...

Με τον Σπανούλη (7π., 2ασ. στο α' δεκ.) να συνεργάζεται άριστα με τους ψηλούς και να δίνει λύσεις και από την περιφέρεια, ο συγκεντρωμένος σε άμυνα και επίθεση Ολυμπιακός του πρώτου οκταλέπτου κατάφερε να ελέγξει το παιχνίδι, παρά την έφεση των Ιταλών από τα 6.75 (4/4) και το επιθετικό κρεσέντο του Τζεντίλε (9π. στο α' δεκ.). Ωστόσο, όταν έκατσαν στον πάγκο για ανάσες στο τελευταίο δίλεπτο της περιόδου Σπανούλης και Πρίντεζης, οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την ισορροπία τους σε άμυνα και επίθεση, με τους γηπεδούχους να κλείνουν το δεκάλεπτο στο +3 (23-20).

Με τον Στρόμπερι να αποδίδει τα μέγιστα στα αμυντικά του καθήκοντα και τον Γιανγκ να συνεχίζει να «τρυπάει» την αντίπαλη ρακέτα, ο Ολυμπιακός «έτρεξε» με το... καλημέρα της δεύτερης περιόδου ένα επιμέρους σκορ 4-14 και στο 15΄ ξέφυγε για πρώτη φορά με +7 (27-34). Ωστόσο, αδυνατώντας να περιορίσουν τον Τζεντίλε στο κομμάτι της επίθεσης (14π.) και της δημιουργίας (4ασ.) και «βλέποντας» τους Ιταλούς να κερδίζουν και πάλι τη μάχη των επιθετικών ριμπάουντ, οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να κρατήσουν τη διαφορά, με την Αρμάνι να ισοφαρίζει γρήγορα σε 37-37 στο 18΄. Ο Χάντερ, πάντως, έστειλε την ελληνική ομάδα στα αποδυτήρια στο +2 (37-39).

Η έλλειψη διάρκειας χαρακτήρισε το παιχνίδι του Ολυμπιακού και στην τρίτη περίοδο. Η «ερυθρόλευκη» φροντ λάιν, σε συνδυασμό με την αποδοτική άμυνα, αύξησε γρήγορα τη διαφορά στους +6 πόντους (41-47 στο 25΄). Ωστόσο, η ελληνική ομάδα «κόλλησε» στη συνέχεια στην αντίπαλη άμυνα ζώνης, τη στιγμή που οι Ιταλοί βρήκαν το... χέρι τους από τα 6.75 και με τρία «κολλητά» τρίποντα (2 Σιμόν, 1 Χάμελ) ανέκτησαν με τη λήξη του δεκαλέπτου το προβάδισμα (54-52 στο 30΄). Μοναδική «αχτίδα φωτός» στην ελληνική επίθεση στα τελευταία λεπτά ήταν ο Χάκετ (5 σερί πόντοι).

Στον... επίλογο της αναμέτρησης και με τον Τζεντίλε να συνεχίζει να εκτελεί οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν στο -6 (60-54), αλλά με τον Σπανούλη να δίνει το εύναυσμα της αντεπίθεσης από τα 6.75 και την άμυνα να επαναλειτουργεί ο Ολυμπιακός «έτρεξε» σερί 0-10 και στο 37΄ βρέθηκε στο +4 (60-64). Τζεντίλε και Σίμον ισοφάρισαν και κάπου έκεί μίλησε αρχικά η εμπειρία του Σπανούλη με δύσκολο καλάθι στην εκπνοή της επίθεσης και εν συνεχεία του Πρίντεζη, ο οποίος με κάρφωμα και φάουλ έγραψε το 64-69 στα 8'' και «καθάρισαν» το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα:
 23-20, 37-39, 54-52, 66-71

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Μπολτάουζερ (Σλοβενία), Ζαμοΐσκι (Πολωνία), Γιούρας (Σερβία)

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (Γιασμίν Ρέπεσα): ΜακΛιν 2, Λαφαγιέτ 5 (1), Τζεντίλε 24 (2), Τσερέλα, Μάτσβαν 9 (1), Τζένκινς 8, Χάμελ 3 (1), Μπάρατς 1, Λαβάλ 3, Σιμόν 11 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): 
Γιανγκ 18, Χάντερ 4, Παπαπέτρου, Σπανούλης 14 (3), Στρόμπερι, Πρίντεζης 16 (1), Αγραβάνης 4 (1), Μάντζαρης, Χάκετ 9, Λοτζέσκι 6

Σε αγώνες της 3ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

1ος ΟΜΙΛΟΣ
Κίμκι (Ρωσία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 91-53
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 77-66
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Στρασμπούρ (Γαλλία) 76-61

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Φενερμπαχτσέ 2-1 5
Μπάγερν Μονάου 2-1 5
Κίμκι 2-1 5
Ερυθρός Αστέρας 1-2 4
Στρασμπούρ 1-2 4
Ρεάλ Μαδρίτης 1-2 4

2ος ΟΜΙΛΟΣΑναντολού Εφές (Τουρκία)-Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ (Κροατία) 75-81
Λιμόζ (Γαλλία)-Λαμποράλ Κούτσα (Ισπανία) 71-107
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 66-71

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Αναντολού Εφές 2-1 5
Ολυμπιακός 2-1 5
Λαμποράλ Κούτσα 2-1 5
Λιμόζ 1-2 4
Τσεντεβίτα Ζάγκρεμπ 1-2 4
Αρμάνι Μιλάνο 1-2 4

3ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 77-52
Καρσίγιακα (Τουρκία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 66-68
Ζιέλονα Γκόρα (Πολωνία)-Λοκομοτίβ Κουμπάν (Ρωσία) 75-83

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Λοκομοτίβ Κουμπάν 3-0 6
Ζαλγκίρις Κάουνας 2-1 5
Μπαρτσελόνα 2-1 5
Καρσίγιακα 1-2 4
Παναθηναϊκός 1-2 4
Ζιέλονα Γκόρα 0-3 3

4ος ΟΜΙΛΟΣ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία) 83-77
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Σάσαρι (Ιταλία) 79-63
Μάλαγα (Ισπανία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 81-69

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ν-Η Β.
Μάλαγα 3-0 6
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-0 6
Μπάμπεργκ 1-2 4
Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-2 4
Νταρουσάφακα 1-2 4
Σάσαρι 0-3 3

Τσίπρας: Πόσο κοστολογείται ένα παιδάκι που πνίγεται στο Αιγαίο;VIDEO



ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
 ΟΥΤΕ 1 ΕΥΡΩ 
ΓΙΑ ΝΑ 
ΔΩΣΟΥΜΕ 
ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ ΦΑ'Ι'



Τρίπολη: Στην Τρίπολη το Κύπελλο του Europaleague!!!

Τρίπολη: Στην Τρίπολη το Κύπελλο του Europaleague!!!
Στην Τρίπολη και συγκεκριμένα στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνη» βρισκεται το Κύπελλο του Europaleague.
Το βαρύτιμο τρόπαιο το οποίο σήκωσαν σημαντικές ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπως η Re
al Madrid, η Juventus, η Liverpool, η Inter, η Tottenham, η Feyenord κοσμεί για μερικές μέρες το «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», σε μια ιστορική ευρωπαϊκή εβδομάδα η οποία θα έχει ως επίκεντρο την Αρκαδία και ως αποκορύφωμα τον αγώνα ΑΣΤΕΡΑΣ-ΑΠΟΕΛ (05/11, 22:05) για την 4η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.
Οι εκδηλώσεις για το Κύπελλο UEFA θα αρχίσουν με την παρουσία του τροπαίου στην ακαδημία του ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ενώ την Τρίτη 3 Νοεμβρίου οι φίλαθλοι από ολόκληρη την Πελοπόννησο και όχι μόνο, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία από τις 17:30 έως τις 21:00 στο Star Store (Εθνικής Αντιστάσεως 67) στο κέντρο της Τρίπολης!
Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο επίσημο κατάστημα της ομάδας μας, θα μπορούν να φωτογραφηθούν με το τρόπαιο το οποίο βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Πηγή ΦΩΤΟ: http://www.asterastripolis.gr

Αντίστροφη μέτρηση για τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ.

Αντίστροφη μέτρηση για τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ.
Με περιοδείες και δημόσιες παρεμβάσεις οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να πλασαριστούν καλύτερα στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.
Ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισκέφτηκε τη βόρεια Ελλάδα, ενώ ο κ.Μητσοτάκης, για την υποψηφιότητα του οποίου μιλούν με πολύ θερμά λόγια οι Financial Times, συναντήθηκε με επαγγελματίες κ επιστήμονες.
O Απόστολος Τζιτζικώστας περιοδεύει σε Βοιωτία και Φθιώτιδα, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε τις θέσεις του για το αύριο της ΝΔ σε εφτά θεματικές ενότητες.
 ΕΡΤ1

Δ.Κουτσούμπας: «Η καπιταλιστική βαρβαρότητα αιτία του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων»

Δ.Κουτσούμπας: «Η καπιταλιστική βαρβαρότητα αιτία του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων»
Στους ακατάλυτους δεσμούς του ελληνικού και του τουρκικού κομμουνιστικού κινήματος αναφέρθηκε την Παρασκευή, στην 17η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, στην Κωνσταντινούπολη, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Στηλίτευσε την καπιταλιστική βαρβαρότητα ως αιτία των οικονομικών κρίσεων, της φτώχειας, της ανεργίας, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και του ξεριζωμού χιλιάδων ανθρώπων που το «πέρασμά» τους από τα τουρκικά παράλια σε κάποιο ελληνικό νησί και εν συνεχεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αποδείχθηκε μοιραίο καθώς, πολλοί, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, άφησαν την τελευταία τους πνοή παλεύοντας με τα κύματα.
Προσέθεσε ότι το ΚΚΕ καλεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση, ένταση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και σε διεκδίκηση σταματήματος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, καμίας συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτές, κατάργησης του Κανονισμού του Δουβλίνου της Σένγκεν, της Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ, και των κατασταλτικών μέτρων της ΕΕ στα σύνορα, απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά, τα σημεία εισόδου, στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ και δημιουργίας αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας με ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
Όπωςμετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο κ. Κουτσούμπας μίλησε για τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πρώτο 7μηνο της διακυβέρνησής της προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για «ίδρυση νέας βάσης στην Κάρπαθο, Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη και επέκταση και ενίσχυση της Βάσης της Σούδας», αλλά και στην «ετοιμότητά της να αποδεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ για στάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Κρήτη».
Παράλληλα αναφέρθηκε στην άποψη περί συνεργασίας των αντιμνημονιακών δυνάμεων, για την αντιμετώπιση του «νεοαποικιακού καθεστώτος», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υποδέεστερη θέση στις συγκροτημένες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ κ.λπ.), αλλά αυτή της η θέση προκύπτει από την οικονομική-πολιτική-στρατιωτική δύναμή της ως καπιταλιστικού κράτους.

Λήμνος και Μελβούρνη συναντιένται πάλι μετα τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο


Απ´τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των ANZAC στην Λήμνο στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Δημοτικό Μέγαρο του City of Yarra σήμερα30/10/15. Μια συνεργασία του ελληνικής καταγωγής δημάρχου Φίλιππου Βλαχογιάννη και του συλλόγου Lemnos - Gallipoli Commemorative Committee.

Οι παραπάνω φωτογραφίες και το σχόλιο (κι αυτές που ακολουθούν)αναρτήθηκαν απο το 
SBS Greek - Ελληνικό Πρόγραμμα Ραδιοφωνίας της Αυστραλίας