EFHMERIS

Friday, June 30, 2017

Η Χανιώτισσα μαθήτρια που συγκέντρωσε 19.574 μόρια και έγινε δεκτή και στο ΜΙΤ των ΗΠΑ


Στις Πανελλαδικές εξετάσεις κατάφερε να συγκεντρώσει 19.574 μόρια που της δίνουν το εισιτήριο για τη φοίτησή της σε όποιο πανεπιστήμιο της χώρας επιθυμεί. 
Ομως ήδη ανοίγει τα φτερά της για εξωτερικό και δη σε ένα από τα κορυφαία τεχνολογικά ιδρύματα του κόσμου. 
Η Χανιώτισσα Κορίνα Διγαλάκη είχε γίνει δεκτή στο ΜΙΤ των ΗΠΑ από τον Δεκέμβριο.
Πριν πάει όμως φρόντισε να εξασφαλίσει και μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα και ανν και πρόκειται να φοιτήσει στο ΜΙΤ, η ίδια αποφάσισε να δώσει και Πανελλήνιες.
Όπως είπε η Κορίνα Διγαλάκη στο Flashnews.gr: «Έκανα την αίτησή μου αρχές Φθινοπώρου και έμαθα από τον Δεκέμβριο ότι με πήραν. Το σύστημα δεν είναι όπως στην Ελλάδα, που εισάγονται παιδιά στο πανεπιστήμιο μόνο αν έχουν συγκεντρώσει από μια βαθμολογία και πάνω. Εξετάζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και ολοκληρωμένα, κοιτάνε το άτομο σαν σύνολο, σαν προσωπικότητα και σαν πορεία. Η διαδικασία περιλαμβάνει και συνέντευξη. Υπάρχουν απόφοιτοι του ΜΙΤ που ζουν στην Ελλάδα και είναι υπεύθυνοι για τις συνεντεύξεις των παιδιών».
Αν και δεν έχει καταλήξει ακόμα στις σχολές και τους τομείς που θα επιλέξει, τείνει ήδη προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις: «Στην Ελλάδα θα επιλέξω στο μηχανογραφικό πρώτη, τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο ΜΙΤ, έχει ένα χρόνο που κάνουν γενικά μαθήματα και επιλέγουν μετά εξειδίκευση. Εγώ πιθανόν θα επιδιώξω διπλό πτυχία σε μαθηματικά και επιστήμη υπολογιστών».
Η Κορίνα Διγαλάκη αναμένεται να ανοίξει τα φτερά της για το ΜΙΤ τον Αύγουστο. Να θυμήσουμε ότι ως μαθήτρια η Κορίνα έχει λάβει διακρίσεις σε διαγωνισμούς όπως στη Μαθηματική Ολυμπιάδα και σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χημείας.
 flashnews

Συνέδριο ΔΗΣΥ: Αποθέωση Παπανδρέου! Μητσοτάκης, Θεοδωράκης και "παλιό" ΠΑΣΟΚ [pics]

- Η Φώφη Γεννηματά “έκλεισε” την πόρτα της συνεργασίας

 με τον ΣΥΡΙΖΑ - Γιώργος Παπανδρέου: Στις αποφάσεις που πήρα, 

δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος - Ο Κώστας Σημίτης αμφισβήτησε 

την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές - Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ομιλίες από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ.
Περισσότερα 





Πρόσωπα του "παλιού" ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, έδωσαν το παρών στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αποθεώθηκε κατά την άφιξή του, ενώ στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: "Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλιτώσει πολλά. Χρόνια σε χάσιμο χρόνου. Δισεκατομμύρια σε επιβαρύνσεις. Και σήμερα μαθαίνουμε από τον Ρέγκλινγκ ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε τον ελληνικό λαό άλλα 100 δισ. Απαιτείται λοιπόν εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Προσοχή, όμως. Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια. Όχι για να γυρίσουμε πίσω. Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες".

Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ευχήθηκε, επίσης στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει "συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα".
Τέλος, υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως πρωθυπουργός και τόνισε ότι στις αποφάσεις που πήρε δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος.


Μιλώντας στο Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Ασκώντας δριμεία κριτική για τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο κ. Σημίτης αμφισβήτησε την αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για την έξοδο στις αγορές: «Πρόκειται για μια ελπίδα, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί. Τα γνωστά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη - από την κυβέρνηση και από τα κόμματα. Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, ο κάθε φορέας πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε ο κ. Σημίτης.


Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 (για μια περίοδο δηλαδή που εκτείνεται μετά το τέλος του μνημονίου) συνεπάγεται ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης. Το ίδιο και η υπόδειξη του Eurogroup για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% από το 2022 ως το 2060, επίσης συνεπάγεται δυσκολίες για την εμπέδωση συνθηκών ανάπτυξης. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται» σημείωσε.

Για το χρέος, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι πρόκειται να συζητηθεί ουσιαστικά μετά το τέλος του Μνημονίου τον Ιούλιο του 2018 και η σχετική διευθέτηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αποταμιευτών. «Χωρίς επάνοδο της εμπιστοσύνης, η κρίση θα συνεχίζεται. Πώς όμως θα επανέλθει η εμπιστοσύνη, όταν επικρατεί στη διεθνή κοινότητα η εντύπωση ότι η Ελλάδα, είτε αμφισβητεί τα συμφωνηθέντα, είτε καθυστερεί την εκτέλεσή τους;» επισήμανε ο κ. Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι από την απόφαση του Εurogroup προκύπτει, πως οι Ευρωπαίοι επιφυλάσσονται να δεσμευθούν στα πιο σοβαρά θέματα.

«Η παρατεινόμενη επί μήνες τώρα συζήτηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η οργάνωση ενός ευρύτερου σχήματος, δείχνει στους πολίτες ότι οι υπεύθυνοι δεν έχουν αντιληφθεί την επιταγή των καιρών. Το κύριο θέμα είναι η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς συζητήσεις για το ποιος προσχώρησε σε ποιόν, για το ποιος δικαιούται και ποιος δεν δικαιούται να επικαλείται το παρελθόν. Νέα κόμματα δεν προέρχονται από το μηδέν. Χτίζονται σε προσπάθειες και απόψεις που υπάρχουν ήδη. Αλλά η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την επικρατούσα αίσθηση ότι επιβάλλεται αλλαγή, μια νέα προσπάθεια απελευθερωμένη από δεσμεύσεις του παρελθόντος. Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας. Να προσδιορίσουμε το μέλλον σε αντιπαράθεση με το σήμερα και το παρελθόν. Να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που θέλουν να υπάρξει προοπτική για τη χώρα στο σύγχρονο κόσμο» ανέφερε ο κ. Σημίτης και συνέχισε:
«Η ελληνική κοινωνία και πολιτική ζωή έχουν ανάγκη από μια δύναμη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης που μάχεται τη συντηρητική στασιμότητα, τις χωρίς σχέση με την πραγματικότητα ιδεολογικές φαντασιώσεις μιας αυτοαποκαλούμενης αριστεράς και την εθνικολαϊκιστική νοοτροπία και πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά στην παραμονή και εκμετάλλευση της εξουσίας. Η χώρα έχει την ανάγκη να πληροφορηθεί την αλήθεια, τους εφικτούς δρόμους ανάπτυξης, τις υπάρχουσες ή αναμενόμενες αντιδράσεις, τα εμπόδια, τις δυνατότητες επιλογών, να αισθανθεί ότι υπάρχει ρεύμα με γνώση και δύναμη για να ανατρέψει την χωρίς τέλος πορεία στα όρια της ύφεσης με άγνωστη κατάληξη. Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αν πραγματικά το θελήσουμε. Να προσπαθήσουμε αποφασιστικά τώρα».

Πλήρη πρόταση και σφιχτό χρονοδιάγραμμα για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα της «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης», διατύπωσε από το βήμα του συνεδρίου της ΔΗ.ΣΥ. η Φώφη Γεννηματά. Η πρότασή της περιλαμβάνει εκλογή αρχηγού από τη βάση με ανοιχτές διαδικασίες, νέο μητρώο μελών τον Οκτώβριο, και διεξαγωγή του συνεδρίου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Πρότεινε ακόμη, τη συγκρότηση ανεξάρτητης οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη οργάνωσή του, με πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο.
Η κ. Γεννηματά «έκλεισε» τη πόρτα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο ανέφερε ότι «πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν, καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έχει προ πολλού διαβεί τον πολιτικό του Ρουβίκωνα και οδεύει προς στην απέναντι όχθη της… αβύσσου. Ας μην ματαιοπονεί λοιπόν. Δεν βρισκόμαστε στην χώρα των λωτοφάγων. Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά. Και συμπλήρωσε: «Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της λογικής που εκφράζει, προϋποθέτει την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης». «Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα, ούτε των ιδεών και αξιών της αριστεράς, αλλά ούτε να αφήσει ζωτικό χώρο για συντηρητική παλινόρθωση» τόνισε.

Αιχμηρά βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, λέγοντας προς τον Κ. Μητσοτάκη ότι η βία δεν προέρχεται μόνο από την Αριστερά και θύμισε την εγκληματική βία της Χρυσής Αυγής. «Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία και οι ευρωπαίοι εταίροι της - η συντηρητική Ν.Δ. που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την περίοδο 2004-2009 του κ. Καραμανλή που οδήγησε στην κρίση».






«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ευθύνη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να ανταποκριθεί στο αίτημα της κοινωνίας για μια ισχυρή ενιαία παράταξη, να προχωρήσει με αποφασιστικότητα για ένα ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έστειλε μήνυμα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών να μην αναμοχλεύσουν αντιπαλότητες του παρελθόντος, καθώς όπως επισήμανε «η δικαίωση του παρελθόντος μπορεί να ακούγεται ευχάριστη, αλλά δεν αφορά παρά ελάχιστους στην κοινωνία». «Η προσδοκία για το μέλλον είναι αυτή που κινητοποιεί τους πολίτες», τόνισε και προσέθεσε: «Αν μείνουμε περιχαρακωμένοι στην αγωνία για δικαίωση, στα ιδεολογικά στερεότυπα τότε θα λέμε πολλά, αλλά τελικά θα κάνουμε λίγα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πλήρως την αγωνία όλων όσοι υποστηρίζουν πως ο υπό διαμόρφωση προοδευτικός πόλος δεν θα γίνει ισχυρός αν δεν εκφράσει και εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που σήμερα βρίσκεται εκτός των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών».

Επιπλέον επέκρινε τη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, «αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς». «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική», τόνισε ενώ μίλησε για ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του κ. Τσίπρα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμούς μπροστά στα αδιέξοδα.

Βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της ΝΔ, σημειώνοντας ότι παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση. «Είναι προσκολλημένη στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων, όπως και σε ακραία συντηρητικές αντιλήψεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσκολλημένη στην καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή 2004-2009 που έφερε την κρίση στη χώρα και διόγκωσε τα ελλείμματα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.


Δημήτρης Τζανακόπουλος για ΝΔ: Ο αρχηγός της αντιμετωπίζει μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, "σα να μην υπάρχει"




Η κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει στη σημερινή ιστορική καμπή και δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων, της ουδετερότητας και των σχεδίων εθνικής συνεννόησης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Για την πολιτική ευθύνη σχετικά με τις αιτίες αλλά και τη διαχείριση της κρίσης, είπε ότι αποδόθηκαν από τον ελληνικό λαό και δεν θέλησε να επεκταθεί στην κριτική που έγκαιρα διατύπωσε η ριζοσπαστική αριστερά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Επισήμανε ότι "η υπέρβαση της κρίσης και η επερχόμενη έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία, στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, αποτελούν ορόσημο για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας" και πως "στη βάση αυτού του ορόσημου, διαμορφώνονται τα ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια και η επικράτηση του ενός ή του άλλου, κρίνει και την πορεία της μεταμνημονιακής (ή όχι), Ελλάδας".
Έτσι, από τη μία πλευρά βρίσκεται το πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής ελληνικής δεξιάς που εκφράζεται από τη ΝΔ.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εξαγγελίες του σημαίνουν πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, κατάργηση των βασικών πυλώνων της κοινωνικής προστασίας, περικοπή δαπανών στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα μιας σειράς κομβικών δημοσίων αγαθών, φοροαπαλλαγές στην ολιγαρχία του πλούτου.
Αυτό το πολιτικό σχέδιο, δεν εξαντλείται όμως μονάχα στην οικονομία. Η ελληνική δεξιά, δεν υπήρξε ποτέ φειδωλή στην ιδεολογική αντιπαράθεση και παρά τα βήματα που έγιναν τις πρόσφατες δεκαετίες, σήμερα μοιάζει να επανέρχεται στις ιδεολογικές ρίζες της.
Για τη Ν.Δ. είπε ότι "λίγη σχέση έχει με την κεντροδεξιά, ένα κόμμα του οποίου τη στρατηγική ορίζουν στελέχη περιβόητων ακροδεξιών σχηματισμών, πολιτεύεται απέναντι στην Αριστερά με ακατάσχετη λασπολογία και κινείται διαρκώς στα όρια της προβοκάτσιας, αναπαράγοντας κατά καιρούς τα διχαστικά στερεότυπα του «κομμουνιστικού κινδύνου». Πρόκειται για ένα κόμμα που ο αρχηγός του αντιμετωπίζει μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση, «σα να μην υπάρχει».
Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει ένα ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο σήμερα επιδιώκει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση. Πρόκειται για "ένα συνολικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών, στην οικονομία, την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση. Με παραγωγή νέου πλούτου και στήριξη στους τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και με βασικό μέλημα να αξιοποιήσουμε το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό των χιλιάδων νέων επιστημόνων, που στα χρόνια της κρίσης έφτασαν να αντιμετωπίζονται ως πλεονάζον προσωπικό σε επιχείρηση υπό εκκαθάριση".
"Η Αριστερά, επιδιώκει να είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υλοποίηση αυτού του προοδευτικού σχεδίου που θα βγάλει τη χώρα και το λαό, από τα αδιέξοδα που δημιούργησε η κρίση", είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: "Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, είναι μεγάλες. Είναι ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια, για την Ευρώπη μετά την κρίση. Και νομίζω είναι σαφές ότι σε αυτό το ερώτημα αποκλείεται ως απάντηση, μια στρατηγική εθνικής συναίνεσης ή συνεννόησης, με τη συμμετοχή της ΝΔ ως δήθεν αναγκαίας για να αποκρουστούν οι έξωθεν επιβολές και οι οικονομικοί εκβιασμοί. Διότι πολλές από τις αντικοινωνικές έξωθεν επιβολές και πολλοί από τους εκβιασμούς να είναι ταυτόσημοι με το πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας".


Κυριάκος Μητσοτάκης για κυβέρνηση: Έκαναν το ψέμα καριέρα και τον διχασμό επάγγελμα

"Σήμερα είναι, περισσότερο παρά ποτέ, απαραίτητο να συνεννοηθούμε στα μεγάλα, στα δύσκολα. Σε αυτά που τα χρόνια της κρίσης έγιναν ακόμα πιο δύσκολα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Παράλληλα σχολίασε ότι σε άλλες εποχές θα ήταν αδιανόητο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί την κεντρική δύναμη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
"Βρίσκομαι εδώ για να δείξω - να δείξουμε όλοι μας - ότι μπορούμε και πρέπει να συνομιλούμε και να αναζητούμε συγκλίσεις για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας", συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ υπογραμμίζοντας πως το κόμμα του και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αναζητούν και να υποστηρίζουν από κοινού τα εθνικά συμφέροντα και τις μεγάλες εθνικές στρατηγικές επιλογές που διατρέχουν το χρόνο.
"Παλέψαμε μαζί για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, μέσα στην Ευρώπη. Και τα καταφέραμε", συμπλήρωσε ενώ χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία που είχε με αρκετά στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Στεφάνου που δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
"Τα κόμματα μας υπήρξαν ιστορικοί πολιτικοί αντίπαλοι. Όμως τα χρόνια της κρίσης άλλαξαν την πολιτική γεωγραφία. Διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ξεθωριάζουν.Η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια συνθλίφτηκε στις μυλόπετρες του λαϊκισμού και του μίσους", συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση.
"Έκαναν το ψέμα καριέρα και τον διχασμό επάγγελμα. Η μέθοδος είναι πλέον γνωστή: Ο ακραίος λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συκοφαντεί το παρελθόν, διαστρεβλώνει το παρόν και παρέχει ψεύτικες υποσχέσεις για το μέλλον. Ο προφανής στόχος είναι η εξουσία. Μόνο που οι δυνάμεις του ακραίου λαϊκισμού δεν μπορούν ως κυβέρνηση να υλοποιήσουν αυτά που υποσχέθηκαν. Λειτουργούν καταστροφικά", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατηγόρησε επιπλέον την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να διχάσει την κοινωνία, να συκοφαντήσει προηγούμενες κυβερνήσεις και να αλλοιώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
"Όμως οι κυβερνήσεις που συγκροτούνται από τις ακραίες δυνάμεις του λαϊκισμού ηττώνται από τα γεγονότα που οι ίδιες δημιουργούν. Είναι η λιτότητα, η υπανάπτυξη και η φτώχεια που τις συντρίβουν. Αλλά και που διαλύουν την εφήμερη σχέση τους με την κοινωνία", συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος εξήγησε πως παρά τις πολλές διάφορες μεταξύ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αυτά που ενώνουν τα δυο κόμματα είναι περισσότερα.
"Γιατί εμείς αντιλαμβανόμαστε τη συναίνεση ως επιλογή ευθύνης και όχι ως έκφραση αδυναμίας ή ως παγίδα για τον αντίπαλο. Για να γίνουν όλα αυτά όμως υπάρχει μια προϋπόθεση. Να φύγει το συντομότερο δυνατόν η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και, παρά τις διαφορές μας, πρέπει να αντισταθούμε στο δηλητήριο με το οποίο η κυβέρνηση καθημερινά, συστηματικά προσπαθεί να ποτίσει τους απλούς πολίτες", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως είναι κέρδος για τον τόπο ότι έχει αποδειχθεί πως όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν τα ιστορικά κόμματά μας μπορούν να κάνουν τις υπερβάσεις που το εθνικό συμφέρον απαιτεί.
"Και αυτό είναι κάτι που δεν μετριέται βραχυπρόθεσμα με το μέτρο μιας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά από το πολύ σημαντικότερο ζύγι της ιστορίας", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.


Σταύρος Θεοδωράκης: Ανοικτός σε συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

«Το Ποτάμι έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο. Όμως αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο». Με τη φράση του αυτή, απευθύνθηκε στο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης – δήλωση που εκτιμήθηκε ότι ανοίγει την πόρτα για συνεργασία των δύο πολιτικών φορέων.
«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές» σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.
Βεβαίως, ο επικεφαλής του Ποταμιού άφησε αιχμές για τις μετακινήσεις βουλευτών του Ποταμιού προς τη ΔΗΣΥ λέγοντας πως «οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου - μετά από παζάρια και υποσχέσεις - δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική».

«Έχουμε αξίες. Θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους. Γι' αυτό άλλωστε στη δική μας προοδευτική συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα ξεχάσουμε ότι έλεγαν τη μισή κοινωνία «προδότες» και δεν έχουν ζητήσει ακόμη συγνώμη», συμπλήρωσε.

«Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να φύγουμε μπροστά, όπως το είπε ο Μακρόν, όπως το λέει σήμερα και το σύνθημα σας» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης. «Αυτό όμως σημαίνει τολμηρές λύσεις χωρίς αριστερές ή δεξιές παρωπίδες. Όχι στρογγυλέματα και συμβιβασμοί».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε επίσης για τον λαϊκισμό που καλλιεργήθηκε «τα χρόνια της αθωότητας»: «Πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και τα λάθη! Αυτά που μας έφεραν εδώ. Γιατί ο λαϊκισμός των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ήταν ένας ξαφνικός κεραυνός. Παράχθηκε από τα χιλιάδες σύννεφα που είχαν συσσωρευθεί στον ορίζοντα: Κρατισμός, κομματικό κράτος, ρουσφέτι, αναξιοκρατία, αγκαλιές με συμφέροντα και συντεχνίες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν αρκεί να αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε εποχή, καθώς επί 30 μήνες η χώρα κυβερνάται από ένα δύσοσμο μείγμα αριστεράς - ακροδεξιάς και καιροσκόπων».
Στην έναρξη του συνεδρίου, το παρών έδωσαν και οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Παρασκευάς Αυγερινός, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας, ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Χάρης Θεοχάρης, οι καθηγητές Τάσος Γιαννίτσης, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργος Σωτηρέλλης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρώην νομάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, νυν και πρώην ευρωβουλευτές και όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 niewsIt.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: Eurokinissi

Συγκλόνισε ο Γιώργος: Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι του δεξιού νεοφιλελευθερισμού, ούτε αριστεροί ψάλτες του καραμανλισμού και της χρεοκοπίας»

ΜΙΛΗΣΕ ΣΑΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΗΓΕΤΗΣ  ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΕΥΘΥΝΕΣ


Το όραμα του για «μια παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα» παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

«Οραματίζομαι μία παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία. Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Αφού παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να φέρει αυτό το έργο εις πέρας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πολιτική συναίνεση, λέγοντας: 

«Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολλά. Χρόνια σε χάσιμο χρόνου. Δισεκατομμύρια σε επιβαρύνσεις».

«Σήμερα μαθαίνουμε από τον Ρέγκλινγκ ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε τον ελληνικό λαό άλλα 100 δισ. Απαιτείται λοιπόν εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Προσοχή, όμως. Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο. Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια. Όχι για να γυρίσουμε πίσω. Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες» είπε.

«Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι του δεξιού νεοφιλελευθερισμού, ούτε στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού και της χρεοκοπίας», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Επισήμανε δε πως «οι καθαρές κουβέντες από τώρα θα στείλουν καθαρό μήνυμα σε όσους γλυκοκοιτάζουν το χώρο μας» και πρότεινε:

  • Πρώτον, καμία απολύτως θέση ευθύνης στο Δημόσιο μέσω κομματικής επετηρίδας. Ανοιχτή σε όλους προκήρυξη θέσεων και επιλογή υποψηφίων βάσει πραγματικών προσόντων και εμπειρίας.
  • Δεύτερον, κανένας εκπρόσωπος της νοοτροπίας που χρεοκόπησε την Ελλάδα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020. Υπάρχουν δεκάδες Έλληνες και Ελληνίδες που μπορούν να συμβολίσουν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα την Ελλάδα που θέλουμε.
  • Τρίτον, ουδεμία υποχώρηση σε θέματα ηθικής και σεβασμού του δημοσίου χρήματος. Ανένδοτος αγώνας ενάντια στη μεγαλοφοροδιαφυγή. Καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Μαχαίρι στο μαύρο πολιτικό χρήμα με νέο εκλογικό νόμο που σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες.
Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ευχήθηκε, επίσης, στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για τον οποίο είπε ότι τον θέλει «συνοδοιπόρο στη μάχη για τη μεταπελατειακή Ελλάδα».

Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε των επιλογών του ως πρωθυπουργός και τόνισε ότι στις αποφάσεις που πήρε δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος.



Ομιλίες από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ.
Περισσότερα 
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
 Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου.
Απλώνω το χέρι μου και χαιρετίζω κάθε σύνεδρο, από κάθε γωνιά της Ελλάδας!
Μαζί!
Πάμε μαζί!
Κάνουμε σήμερα ένα βήμα μαζί.
Είναι προσωπικό καθήκον καθενός μας.
Και πατριωτικό καθήκον όλων.
Και ο βηματισμός μας θα είναι ιστορικός αν έχουμε οδηγό τις αξίες μας.
Σύντροφό μας, τις εμπειρίες μας.
Και κινητήρια δύναμη, την φαντασία μας – τα οράματά μας 
Πολλοί ρωτούν ποιοί είμαστε:
Είμαστε, 
πάντα ήμασταν, 
το Κίνημα της Προόδου.Είμαστε η μόνη πραγματική Αριστερά που γνώρισε ο τόπος.
Και είμαστε μαζί, 
Όσοι ξεκινήσαμε ανατρεπτικά το ’74,
 Όσοι ανατριχιάσαμε από συγκίνηση το ’81, 
Όσοι δεν λυγίσαμε το βρώμικο ’89,
Όσοι χτίσαμε την Ελλάδα των υποδομών,
Όσοι βάλαμε Ελλάδα και Κύπρο στον ευρωπαϊκό πυρήνα το ’93, το ’96 και το 2000, ανοίγοντας δρόμους για μια άλλη σχέση με την γείτονα Τουρκία,
Όσοι δώσαμε νέο νόημα στην έννοια της συμμετοχής το 2004,
και όσοι βάλαμε πλάτη για να μην ζήσει η Πατρίδα και η ελληνική οικογένεια μια εθνική τραγωδία βίαιης χρεοκοπίας από το 2009.
Όσοι – νέοι και παλαιότεροι δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για τις αξίες μας – 
Αυτές του ανθρωπισμού, δημοκρατικού φιλελευθερισμού, σοσιαλισμού και πράσινης ανάπτυξης.
  Από τα όσα περάσαμε μάθαμε πολλά.
Τόσοι εδώ σε αυτή την αίθουσα πονέσαμε παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις – ζητώντας θυσίες από τον ελληνικό λαό. 
Χωρίς να υπολογίζουμε προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
Αλλά πονέσαμε περισσότερο όταν οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν αναγνωρίστηκαν από πολλούς εταίρους μας, αφήνοντας την Ελλάδα να χτυπιέται στις διεθνείς αγορές.
Πονέσαμε ακόμα περισσότερο όταν τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν σεβάστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 
Τις πολέμησαν, για να μας πολεμήσουν.
Αφήνοντας την χώρα να βολοδέρνει για 7 και πλέον χρόνια όταν άλλες χώρες, σε κλίμα εθνικής ομόνοιας, βγήκαν στις αγορές.
 Στην κορύφωση του μίσους, εμείς φωνάζαμε για συνεργασία.
Στην κορύφωση του διχασμού, εμείς φωνάζαμε δημοψήφισμα.
 Ρωτούν πολλοί: ποιός είναι ο σκοπός μας;
Ένας ήταν, ένας είναι: 
Να δώσουμε ξανά ελπίδα σε αυτόν τον τόπο.
 Σήμερα που εξαντλήθηκαν τα ψέματα,
στέρεψαν οι μύθοι,
σήμερα που οι αρχιτέκτονες του αντιμνημονίου ομολόγησαν είτε την αμαρτία τους είτε τις αυταπάτες τους,
σήμερα που κατακάθισε ο εγκληματικός για τη χώρα κουρνιαχτός που δημιούργησαν,
να δώσουμε ξανά ελπίδα.
 Αλλά –  αυτή δεν μπορεί να βασιστεί στα ψέματα. 
Γιατί μπορεί όσοι έκτισαν ψεκασμένες καριέρες να ξεφτιλίστηκαν, 
χύθηκαν όμως τόνοι δηλητήριο ψεύδους στην ελληνική κοινωνία. 
Πόλωση και μίσος.
Που γονάτισε το ηθικό της Ελλάδας
Είναι δικό μας καθήκον να ποτίσουμε κάθε γωνιά της χώρας με αντίδοτο αλήθειας.
 Γιατί η αλήθεια απελευθερώνει. 
Δείχνει τι πρέπει να αλλάξει. 
Ανοίγει δρόμους εναλλακτικούς.
 Για αυτό και οραματίζομαι μια παράταξη του ορθολογισμού του μέτρου και της αλήθειας. 
 Στη Ελλάδα διασύρθηκε η αλήθεια. 

Διασύρθηκε από ένα πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο που δεν ήθελε και ακόμα δεν θέλει να αποκαλυφθούν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης.
 Κρύφτηκαν πίσω από δήθεν φουσκωμένα ελλείμματα,
δήθεν παιχνίδια με CDS,
δήθεν δισεκατομμύρια που αρνηθήκαμε, 
δήθεν μέτρα που δεν πήραμε,
δήθεν μυστικά σχέδια που είχαμε,

δήθεν, δήθεν, δήθεν…

Θα επαναλάβω εδώ ένα μόνο που υπογράμμισα στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών πριν λίγες μέρες.

Τώρα που όλοι αναγνωρίζουν πως εμείς μετρήσαμε σωστά το έλλειμμα του 2009, μήπως ήρθε η ώρα να διερευνήσουμε ποιοι δεν το μέτρησαν;
Ποιοι είπαν ψέματα; 
Ποιοι σταύρωσαν την Ελλάδα και την αξιοπιστία της;
Ακούει η Δικαιοσύνη;
Είναι όντως τυφλή;
Ή μήπως συμφέροντα θέλουν να είναι δεξιόστροφα τυφλωμένη;

Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας.
Και δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όσους τη διέσυραν και θέλουν να τη θάψουν!

Γιατί είναι αλήθεια πως η μόνη ρεαλιστική και πατριωτική επιλογή ήταν η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. 

Το απέδειξαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις.

Είναι αλήθεια πως ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση μας το 2010 όλοι αυτοί που μας έκαναν και μαθήματα διαπραγμάτευσης.

Το απέδειξαν όταν έγιναν κυβέρνηση.

Πολλοί όμως μας ρωτούν: ας αφήσουμε το χθες, ποιά είναι η αποστολή σας σήμερα;
Ήταν πάντα και είναι η αλλαγή.
Να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Γιατί είναι αλήθεια ότι μια μέρα θα βγούμε από τα Μνημόνια. 

Αλλά η «έξοδος» που έχει σημασία, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι μία:
Η «έξοδος» από όσα μας οδήγησαν στο Μνημόνιο.
Η «έξοδος» από την πελατειακή νοοτροπία. 
Το ξερίζωμα της ρίζας του κακού.

Ήταν αυτή η νοοτροπία με την οποία χάθηκε το μέτρο και ζούμε όσα ζούμε τα τελευταία 7 χρόνια. 
Νοοτροπία που υπονόμευσε όλα τα απαράγραπτα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης.
Η κορύφωση της πελατειακής ασυδοσίας την περίοδο 2004-2009 έστειλε την Ελλάδα στα Τάρταρα. 

Από το 2010 η κοινωνία μας έχει βιώσει μία από τις πιο βίαιες προσαρμογές σε καιρό ειρήνης για οποιαδήποτε χώρα.

Πονέσαμε.
Ματώσαμε.
Αλλά πόσο αλλάξαμε;

Σας το λέω ως ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που πέτυχε και συμφώνησε τη μεγαλύτερη αναλογικά διαγραφή χρέους για κράτος στην παγκόσμια ιστορία τον Οκτώβριο του 2011 – 
διαγραφή που ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου:

Όσο και να μειωθεί το χρέος, όσο και να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούμε ως χώρα, πάλι μπροστά μας θα βρίσκεται το χρέος σε λίγα χρόνια.

[Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να στείλω και πιστεύω στέλνουμε όλοι μαζί την αγάπη μας και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στο Λουκά Παπαδήμο.
Υπηρέτησε σε δύσκολες στιγμές την Πατρίδα
Οι ευχές μας για ταχεία ανάρρωση συνοδεύουν φυσικά και τον Σταύρο Θεοδωράκη!
Που μας συγκλόνισε με το ψυχικό του σθένος.
(Τον) Σε χρειαζόμαστε Σταύρο
(Τον) Σε θέλουμε συνοδοιπόρο στη μάχη για την Μεταπελατειακή Ελλάδα.]
Μας ρωτούν οι πολίτες: Υπάρχει άλλος δρόμος;
Απαντώ – ναι – αν πιάσουμε το νήμα των μεγάλων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που συγκλόνισαν τη χώρα.

Άλλαξαν τον τόπο μας προς το καλύτερο.
Έδωσαν δικαιώματα σε όλους.
Μιλάω για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που δεν υπάκουσαν στις υπάρχουσες δομές.
 Αλλά τις τάραξαν, τις ταρακούνησαν συθέμελα. 
Όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, 
η θεσμοθέτηση της ισότητας των δύο φύλων.
Όπως ο Καποδίστριας, 
τα ΚΕΠ,
ο ΑΣΕΠ, 
τα μεγάλα έργα υποδομών,
ο Καλλικράτης, 
η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, 
η Διαύγεια, 
ο νόμος του 2011 για τα Πανεπιστήμια.
Μας ρωτούν – Ποια ανάπτυξη θέλουμε; 
Την πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτή που δεν βασίζεται στα ελλείμματα αλλά στα πλεονεκτήματα.
Και κυρίως στο πλεόνασμα ταλέντου, δημιουργικότητας, πολιτισμού και ομορφιάς που έχει αυτός ο τόπος. 
Μόνο έτσι θα αφανίσουμε τις ανισότητες, την φτώχεια και την ανεργία, οριστικά.
Βασιζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις,
αφομοιώνοντας τις παγκόσμιες τεχνολογικές αλλαγές,
αξιοποιώντας τη φαντασία μας,
και επιδιώκοντας παντού την έννοια-κλειδί:
Ποιότητα.
Όλη η Ελλάδα, κέντρο ποιότητας. 
Τα πανεπιστήμιά μας κέντρα έρευνας και εκπαίδευσης – μαγνήτες για φοιτητές από όλο τον κόσμο – όπως κάνει ήδη η αδελφή μας η Κύπρος. 
Γιατί όχι; 
Η Ελλάδα κέντρο ευζωίας και υπηρεσιών υγείας για την Ευρώπη. 
Γιατί όχι;
Η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης για κάθε πτυχή της ναυτιλίας – από τον μηχανικό, τον νομικό, τον μάνατζερ μέχρι τον βιολόγο που μετρά τους ρύπους στις θάλασσες.
Γιατί όχι;
Η Ελλάδα και ο αγροτικός μας τομέας ανταγωνιστικός και στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για ποιοτική διατροφή, με βάση την Κρητική ή μεσογειακή διατροφή.
Γιατί όχι;
Η Ελλάδα κέντρο αιολικής, ηλιακής, γεωθερμικής και θαλάσσιας ανανεώσιμης ενέργειας.
Τα νησιά μας ενεργειακά ανεξάρτητα.
Πρότυπα μιας μελλοντικής κοινωνίας άνευ ρύπων, όπως η Τήλος.
Γιατί όχι;
Αντί να ψάχνουμε που θα τα θάψουμε ή που θα κάψουμε τα σκουπίδια, 
να τα αξιοποιήσουμε.
Όπως η Σουηδία που εισάγει απόβλητα με οικονομικό όφελος.
Γιατί όχι και εδώ;
Η Ελλάδα ολόκληρη, όχι μόνο ο Πειραιάς, κεντρικός πάροχος υπηρεσιών logistics, που αξιοποιεί την ανερχόμενη δύναμη της Ασίας.
Γιατί όχι;   
Αξιοποίηση των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented reality) για την προβολή του πολιτισμού και των μνημείων μας στον τουρισμό και στα σχολεία μας.
Γιατί όχι;
Η Ελλάδα όχι μόνο ιστορικό, αλλά και σύγχρονο λίκνο της δημοκρατίας. 
Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών του διαδικτύου για διαβούλευση και συμμετοχή του κάθε πολίτη στις αποφάσεις που τον αφορούν.
Δημιουργώντας μια ηλεκτρονική «αγορά», με την αρχαία έννοια της λέξης.
Γιατί όχι;
Να πιάσουμε παντού το νήμα των μεγάλων αλλαγών που ύφανε η Παράταξή μας δεκαετίες τώρα.
Και να πάμε ακόμα πιο βαθιά.
Ακόμα πιο πέρα.
Ακόμα πιο τολμηρά! 
Σε μια επανάσταση του αυτονόητου
Στο Δημόσιο, για να γίνει πλήρως ηλεκτρονικό, απλό, και να σταματήσει να εξαντλεί τον πολίτη.
Αλλά και χτυπώντας κάθε σπατάλη – με ηλεκτρονικές προμήθειες παντού
Αξιοποιώντας τα big data.
Στηρίζοντας την καινοτομία και τα start ups των νέων.
Στη Διοίκηση, για να αξιολογήσει επιτέλους το προσωπικό της και να το αξιοποιήσει εκεί που πονάει ο πολίτης.
Στη Δικαιοσύνη, για να μπει τέλος στην καθυστέρηση στην απονομή της, που εξοργίζει τον πολίτη και εμποδίζει επενδύσεις.
Στη μείωση της γραφειοκρατίας, για να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό δαιμόνιο που βρίσκεται μέσα σε κάθε Έλληνα.
Και να χρηματοδοτηθεί από Τράπεζες που βάζουν πλάτη στην υγιή επιχειρηματικότητα και όχι στα παράσιτα.  
Τέτοιες αλλαγές χρειάζεται η Πατρίδα παντού. 
Και ξέρετε, το δύσκολο δεν είναι να τις περιγράφεις.
Από προθέσεις και λόγια, σκίζουμε όλοι.
Το δύσκολο είναι να πάρεις μία μεγαλεπίβολη πρόθεση από το Άλφα και να την πας μέχρι το Ωμέγα. 
Λίγοι μπορούν να το κάνουν αυτό.
Και σχεδόν όλοι, βρίσκονται στο δικό μας πολιτικό χώρο!
Πόσες και πόσες φορές δεν μας είπαν «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα»! 
Πόσες και πόσες φορές δεν τους διαψεύσαμε!
Ναι, γίνονται!
Όλα γίνονται.
Αρκεί να το πιστέψουμε. 
Και να σηκώσουμε τα μανίκια.
Δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο η Παράταξή μας.
Δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο η χώρα μας. 
Μας ρωτούν ποια η τοποθέτησή μας στις διεθνείς εξελίξεις:
Είμαστε σοσιαλιστές.
Μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της υφηλίου, της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Πιστεύουμε στην ανάγκη υιοθέτησης παντού αρχών και αξιών – σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στρατευόμαστε με όλο μας το είναι στη μάχη για εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης.
Γιατί;
Οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι τεράστιες.

Κάθε πρόκληση θα εξελιχθεί είτε σε ευκαιρία, είτε σε τραγωδία για την ανθρωπότητα. 
Σκεφτείτε την απειλή της κλιματικής αλλαγής.
Σκεφτείτε την τεχνολογική έκρηξη, πόσες τεράστιες δυνατότητες μπορεί να φέρει αλλά και ανεργία
Σκεφτείτε την πληθυσμιακή έκρηξη της Αφρικής. Φαινόμενο που ζούμε στις ακτές της Μεσογείου.
Σκεφτείτε τον τεράστιο πλούτο που κυκλοφορεί παγκοσμίως κάθε δευτερόλεπτο που περνάει.
Η γιγαντιαία ανισότητα, η ύβρις, να έχουν τα 8 πλουσιότερα άτομα στον κόσμο ισόποσα χρήματα με το 50% του φτωχότερου πληθυσμού του πλανήτη, δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει τον άξονα εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης.  
Αλλά ποιά Ευρώπη;
Η Ευρώπη – από την ίδρυσή της, βασίζεται στις αρχές του δικαίου. 
Αλλιώς τόσες διαφορετικές χώρες και λαοί δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν.
Στην λογική ενός ευρωπαϊκού πατριωτισμού που βασίζεται στην προσήλωση σε αξίες και κανόνες.
Μία συνείδηση ενότητας, συλλογικής δύναμης, κοινού οράματος. 
Έτσι ξεκίνησε το ευρωπαϊκό όραμα.
Σήμερα δεν είναι.
Αντί για πρωτοπόρος, παρατηρητής και ουραγός. 
Από τη χρηματοπιστωτική κρίση μέχρι την Αραβική Άνοιξη.
Κι από το προσφυγικό μέχρι και την ίδια της την ανάπτυξη. 
Αντί να εμπιστευτεί τις δυνατότητές της, δεν πιστεύει ούτε στον εαυτό της. 
Αντί για ενότητα, αλληλεγγύη και συλλογική δράση, κατηγορίες, παραλυτικά στερεότυπα και τιμωρητικές λογικές μεταξύ των εταίρων. 
Υπονομεύεται η κοινή πορεία της ΕΕ. Και αναδύονται αυταρχισμοί και φονταμενταλισμοί.

Καθήκον δικό μας, καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων, είναι να προστατεύσουμε την ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Να της δώσουμε κατεύθυνση, πυξίδα, όραμα. 
Οι προκλήσεις είναι σαφείς.
Κι όσο παλεύουμε στην Ευρώπη και διεθνώς,
άλλο τόσο, και ακόμα περισσότερο χρειάζεται και εμείς, ως χώρα, να προετοιμαστούμε. 
Να ισχυροποιηθούμε θεσμικά, δημοκρατικά, εκπαιδευτικά, ερευνητικά, επενδυτικά.
Οραματίζομαι λοιπόν μία Παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο στη χώρα.  
Και θα επιβάλλει αδιαπραγμάτευτες προοδευτικές αλλαγές σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία.
Είναι αλήθεια, μπροστά στο μέγεθος της προσπάθειας που χρειάζεται για την ανάταξη της χώρας, κανείς δεν μπορεί μόνος του.
Με στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο.
Οι Έλληνες θα είχαν γλυτώσει πολλά.
Χρόνια σε χάσιμο χρόνου.
Δισεκατομμύρια σε επιβαρύνσεις.
Και σήμερα μαθαίνουμε από τον Ρεγκλιγκ ότι η δήθεν διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε τον ελληνικό λαό άλλα 100 δις.
Απαιτείται λοιπόν εθνική συνεννόηση και συναίνεση.
Προσοχή, όμως.
Συναίνεση για να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο.
Όχι συναίνεση για να μείνουμε στα ίδια.
Όχι για να γυρίσουμε πίσω.
Ούτε για να μοιράσουμε καρέκλες.
Οι καθαρές λοιπόν κουβέντες από τώρα θα στείλουν καθαρό μήνυμα σε όσους γλυκοκοιτάζουν το χώρο μας.
Θα πω τρεις κουβέντες – εντελώς τροχιοδεικτικά.
Πρώτον, καμία απολύτως θέση ευθύνης στο Δημόσιο μέσω κομματικής επετηρίδας!
Ανοιχτή σε όλους προκήρυξη θέσεων και επιλογή υποψηφίων βάσει πραγματικών προσόντων και εμπειρίας.
Δεύτερον, κανένας εκπρόσωπος της νοοτροπίας που χρεοκόπησε την Ελλάδα στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020! 
Υπάρχουν δεκάδες Έλληνες και Ελληνίδες που μπορούν να συμβολίσουν στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα την Ελλάδα που θέλουμε.
Και τρίτον, ουδεμία υποχώρηση σε θέματα ηθικής και σεβασμού του δημοσίου χρήματος.
Ανένδοτος αγώνας ενάντια στη μεγαλοφοροδιαφυγή.
Καμία ανοχή στο λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.   
Μαχαίρι στο μαύρο πολιτικό χρήμα με νέο εκλογικό νόμο που σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες. 
Δεν ξέρω πόσοι θα εξακολουθήσουν να γλυκοκοιτάζουν το χώρο μας, με τέτοιες καθαρές κουβέντες!
Δικό τους πρόβλημα. 
Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. 
Μόνο έτσι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν, ποτέ πια, να αμφισβητήσει τη θέση της στο ευρωπαϊκό και διεθνές στερέωμα. 
Συντρόφισσες και σύντροφοι, 
Οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί την νέα παράταξη της σύγχρονης αριστεράς.
Οραματίζομαι μία Παράταξη που δεν φοβάται να μιλήσει για Ανθρωπισμό, Σοσιαλισμό, Πολιτικό Φιλελευθερισμό, Διαφωτισμό, και Βιώσιμη – Πράσινη Ανάπτυξη!
Που λέει περήφανα ότι στη δική μας κοινωνία, το δικό μας όραμα, δεν χωράει καμία απολύτως διάκριση μεταξύ των ανθρώπων!
Ό,τι κι αν πιστεύουν, 
όποιο χρώμα ή προέλευση κι αν έχουν, 
όποια σεξουαλική προτίμηση κι αν έχουν.
Μία Παράταξη που μιλάει σθεναρά για Σοσιαλισμό.
Για το διαρκή και συνειδητό μας όρκο για κοινωνική δικαιοσύνη. 
Ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες.
Αλλά και ανάμεσα στις γενιές. 
Μία Παράταξη που κάνει πράξη με κάθε της αναπνοή τον Πολιτικό Φιλελευθερισμό. 
Που σημαίνει ενδυνάμωση κάθε πολίτη. 
Σημαίνει λειτουργία δημοσίου που εξασφαλίζει σε κάθε πολίτη δυνατότητες να σταθεί στα πόδια του, να μορφωθεί, να καλλιεργηθεί, να προοδεύσει, να συμμετέχει. 
Μία Παράταξη που δεν θα σταματήσει ποτέ να μιλάει για τη σημασία της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης.
Δεν ακούω κανέναν τώρα να μιλάει για «πράσινα άλογα». 
Γιατί σε όλο τον πλανήτη μιλάνε σήμερα για την πράσινη ανάπτυξη.
Αλλά στην Ελλάδα μόνο η δική μας Παράταξη αντιλαμβάνεται όχι από μόδα, αλλά από πεποίθηση, πόσο σημαντικό είναι να αναδεικνύεις τα συγκριτικά σου πλεονεκτήματα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την παράδοσή σου, τον πολιτισμό σου και φυσικά τη μοναδική ομορφιά του τόπου σου. 
Και μόνο η δική μας Παράταξη μπορεί να αποτελέσει άξονα πολιτικού ορθολογισμού στη χώρα.
Απέναντι στη δημαγωγία, τη μοιρολατρία, τον φονταμενταλισμό, τον δογματισμό, τη συνωμοσιολογία, τη μυθοπλασία που εκμεταλλεύεται τον πόνο του λαού.  
Όπως επιτάσσουν οι αξίες του Διαφωτισμού.
Οραματίζομαι λοιπόν μία Παράταξη που δεν θα φοβηθεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε ελληνικής οικογένειας και να μιλήσει για τις αξίες μας και τις προτάσεις μας. 
Να συζητήσουμε με τον κάθε συμπολίτη μας, πόρτα πόρτα.
Υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που αποτύχαμε να τους πείσουμε ή φοβηθήκαμε να πλησιάσουμε!
Το εύκολο είναι να τους κολλάμε ταμπέλες.
Το δύσκολο είναι να βρούμε τον καθαρό λόγο και το σθένος να τους μιλήσουμε κοιτώντας τους στα μάτια!
Σε κάθε σπίτι.
Στο χώρο εργασίας.
Στο καφενείο.
Έτσι κερδίζονται οι μάχες. Έτσι κερδίζονται οι καρδιές.
Στη βάση. Κινηματικά. Όπως το 1981.
Με καθαρές κουβέντες.
Πείθοντάς τους ότι το σχέδιό μας είναι δικό τους σχέδιο, 
γεννήθηκε μέσα από τις δικές τους αγωνίες,
και απαντά με συγκεκριμένες λύσεις στις δικές τους απαιτήσεις.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Περιέγραψα σε αδρές γραμμές το όραμα του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών για την κοινή μας Παράταξη. 
Μία Παράταξη που αναγνωρίζει τα λάθη της χωρίς να ισοπεδώνει το παρελθόν της.
Μία Παράταξη που θα ξανακάνει το χώρο του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας,
όχι τρίτο,
όχι δεύτερο πόλο,
αλλά πρωταγωνιστή στην ελληνική πολιτική σκηνή!
Έχουμε περάσει πάρα πολλά για να γίνουμε κομπάρσοι στο δεξιό νεοφιλελευθερισμό 
ή 
στους αριστερούς ψάλτες του καραμανλισμού της χρεοκοπίας!
Όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους στη Συμπαράταξή μας.
Με δυσπιστία ίσως.
Με καχυποψία πολλές φορές.
Αλλά από εμάς περιμένουν.
Ο πολιτικός μας χώρος, ο χώρος της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας σχηματισμού ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά.
Μπορούμε!
Έχουμε το πλεονέκτημα της διαφοφορετικότητάς μας – ας το αξιοποιήσουμε!
Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα και από αυτούς που μας πολεμούσαν.
Ας τα υπερασπιστούμε!
Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό.
Ας ξαναβρεθούμε!
Κι ας δώσουμε το λόγο σε κάθε πολίτη.
Εκεί θα κριθούμε.
Όχι στις αντιπολιτευτικές κορώνες.
Όχι στις συνεντεύξεις και στα τηλεοπτικά πάνελ.
Αλλά στη βάση.
Εκεί θα κριθεί η ικανότητά μας να πείσουμε και πάλι πως αυτή είναι μία Παράταξη…
από το Λαό,
με το Λαό,
για το Λαό!
Σας ευχαριστώ!