EFHMERIS

Friday, April 13, 2012

Θεσσαλονίκη: Ένα σχολείο του... δρόμου για παιδιά που ζουν στους δρόμους



Μέσα σε λίγη ώρα το σκηνικό έχει στηθεί: Πολύχρωμα τραπεζάκια, καρέκλες, πίνακες, μπογιές, κλόουν, ξυλοπόδαροι και πολλά πολλά διαδραστικά παιχνίδια. Εκεί βρίσκονται και οι εθελοντές των μη κυβερνητικών οργανώσεων «Άρσις» και «Praksis» και καλωσορίζουν τα παιδιά που πλησιάζουν γεμάτα περιέργεια, κάποια διστακτικά, κάποια άλλα με ενθουσιασμό.
Αυτός ο «πόλος έλξης» είναι ένα… κινητό σχολείο (mobile school) που υλοποιείται στην Ελλάδα από τις δύο οργανώσεις. Προς το παρόν «στήνεται» μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Το συγκεκριμένο σχολείο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά που βρίσκονται στο δρόμο. Παιδιά που επαιτούν, που περιφέρονται και που πολύ συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι καθημερινά ο αριθμό των παιδιών αυτών αγγίζει τα 100. ενώ σε όλη την Ελλάδα τα 6.000, σύμφωνα με την υπεύθυνη του προγράμματος για την Άρσις, Όλυ Παρταλά.
Σήμερα, η δράση αυτή παρουσιάζεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αριστοτέλους. Το κινητό σχολείο θα παραμείνει εκεί μέχρι το απόγευμα, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου αλλά και συμμετέχοντας στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται ώστε να οριστεί η 12η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου».
«Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τα παιδιά, να έρθουν κοντά μας, να παίξουμε και να τους μιλήσουμε για θέματα υγείας, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης (για τα μεγαλύτερα), να τους διδάξουμε μέσα από δραστηριότητες θέματα γλώσσας, μαθηματικών και διάφορα άλλα», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΜΠΕ, η κ.Παρταλά.
Η ιδέα ξεκίνησε από τη βελγική μη κυβερνητική οργάνωση Mobile School το 1996 για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν και εργάζονται στο δρόμο και δεν έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον. Τα πρώτα κινητά σχολεία λειτούργησαν στην λατινική Αμερική και αργότερα σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής αλλά και της Ευρώπης.
Στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα εφαρμόζεται από το Νοέμβριο του 2009. «Έχουμε δουλέψει σε οικισμούς Ρομά, στο Δενδροπόταμο και στην Περαία όπου εξακολουθούμε να δραστηριοποιούμαστε και έχουμε ιδιαίτερη ανταπόκριση», αναφέρει η υπεύθυνη για το πρόγραμμα της Praksis, Νένη Χριστίδου.
«Τα παιδιά γνωρίζουν πότε πηγαίνουμε και είναι συνεπή στο ραντεβού μας καθώς σταδιακά αναπτύσσεται μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού», προσθέτει. Και το «σκηνικό» επαναλαμβάνεται κάθε εβδομάδα. Οι υπεύθυνοι των οργανώσεων στήνουν και ξεστήνουν το σχολείο του «δρόμου» για συγκεκριμένες ώρες σε συγκεκριμένο χώρο, όπως προβλέπει το πρόγραμμα.
Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012 18:50 Στον Αγγελιοφόρο Θεσσαλονίκης

No comments:

Post a Comment