Monday, March 10, 2014

Με τα γεγονότα στην Ουκρανία φαίνεται να κινδυνεύει και η Λειβαδιά!! μια απίθανη ιστορία

Yalta

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΤΣΩΝΗΣ ΜΕ ΤΗ ΓΙΑΛΤΑ;
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΕ ΚΟΥΪΖ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ:
Η ΓΙΑΛΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΘΕΡΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ.
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ-Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΤΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΟ ΘΕΡΙΝΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΧΤΙΣΕΙ Ο ΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟ 1911.
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΑΥΤΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 3 χλμ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΤΑΣ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ "LIVADIA" δηλαδή "Λιβαδειά" ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ "LIVADIA PALACE".

 livadia_palace
Η Λιβαδειά της Κριμαίας οφείλει το όνομά της στο Λάμπρο Κατσώνη.
Όταν ο Έλληνας επαναστάτης επέστρεψε στη Ρωσία καθώς το κίνημά του απέτυχε, η τσαρίνα Αικατερινη του έδωσε ένα μεγάλο αγρόκτημα στην Κριμαία, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.
Το τσιφλίκι αυτό το ονόμασε "Λιβαδειά" σε ανάμνηση της πατρίδας του που δεν την ξαναείδε ποτέ.
Εκεί δημιούργησε αμπελώνες και έγινε έμπορος κρασιού, έκανε οικογένεια, οι γιοι του σταδιοδρόμησαν στο ρωσικό στρατό και ένας εγγονός του έγινε συγγραφέας.
Το υποστατικό με τους κολλήγους που εργάζονταν στο αγρόκτημα εξελίχθηκε σε χωριό.
Το όνομα "Λιβαδειά" παρέμεινε και το 1835 καθιερώθηκε επίσημα.
Σήμερα έχει 900 κατ. περίπου και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, λόγω του ανακτόρου-μουσείου που υπογράφτηκε η συνθήκη της Γιάλτας.

Λάμπρος Κατσώνης 
Στο αγρόκτημα του Λάμπρου Κατσώνη, λοιπόν, το 1945 οι Στάλιν-Ρούσβελτ-Τσόρτσιλ αποφάσισαν την τύχη του μεταπολεμικού κόσμου, την ίδρυση του ΟΗΕ, τις σφαίρες επιρροής, τη διαίρεση της Γερμανίας κλπ.

(  ΣΗΜ. ΕΦΗΜΕΡΙΣ: Δυστυχώς στο Ελληνικό σχολείο δεν μας έμαθαν τίποτα απο όλα αυτά. το μόνο που μας τόνιζαν οι δάσκαλοι- και μας έμεινε - ήταν ένας στίχος που είχε σχέση με την αποτυχία του και έλεγε "αν σ αρέσει μπαρμπα Λάμπρο..ξαναπέρνα απο την Άνδρο..)
-----
Και κάτι τελευταίο: Το 1979 ο Ρώσος αστρονόμος Nikolay Stepanovich Chernykh που εργαζόταν στο εργαστήριο αστροφυσικής της Κριμαίας ανακάλυψε έναν μικρό πλανήτη (αστεροειδή) και του έδωσε το όνομα: "3006 Livadia" από την ήσυχη μικρή κωμόπολη, όπου συνήθιζε να ξεκουράζεται.
Έτσι από το Λάμπρο Κατσώνη, το όνομα της Λιβαδειάς έφτασε ως το διάστημα.

Ευχαριστούμε την ΕΥΗ Σαραντέα για το Εμαίηλ της.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget