Monday, September 7, 2015

Αλέξης Τσίπρας: Η εφαρμογή του μνημονίου είναι μονόδρομος


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.38
Της Νίκης Ζορμπά Capital. gr
Η εφαρμογή της συμφωνίας είναι μονόδρομος τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 
Ο κ. Τσίπρας επ' αυτού μάλιστα, κοιτάζοντας προς τα αριστερά του, είπε πως άλλη εναλλακτική λύση δεν υπάρχει και εάν την ξέρει κάποιος να του την πει. 
Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν επιτευχθεί διευθέτηση του χρέους, τότε δεδομένου ότι το τρίτο μνημόνιο θα εφαρμοστεί, το 2016 η χώρα θα είναι σε θέση να ξεφύγει από τη "μέγγενη" -όπως την χαρακτήρισε- της Επιτροπείας. 
Ο τέως πρωθυπουργός μάλιστα, δήλωσε περισσότερες από τρεις φορές, πως το τρίτο μνημόνιο είναι η μοναδική οδός που μπορεί να φέρει την Ελλάδα σε ανάκαμψη, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως εάν εφαρμοστεί γρήγορα, τότε παρά τις δυσκολίες που ενέχει, τότε τα δύσκολα είναι πίσω μας.
Διεκδικώντας να θέσει την ατζέντα των εκλογών, ο κ. Τσίπρας, είπε πως το διακύβευμα είναι ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα τα προς διαπραγμάτευση θέματα της συμφωνίας, όπως το χρέος, τα κόκκινα δάνεια και τα εργασιακά. 
Κατά τον ίδιο, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ "έσωσε" τις Τράπεζες από την κατάρρευση που θα επέφερε η υλοποίηση του σχεδίου Σόιμπλε μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.
Μιλώντας για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Τσίπρας , είπε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, κανείς από τις άλλες δυνάμεις δεν θα πάρει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε διπλές κάλπες για αυτό και θα αναγκαστεί, να ακολουθήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. άλλως, το κόμμα του, σε περίπτωση που αναδειχθεί δεύτερο, θα υποστηρίξει την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Πυρά, ως αναμενόμενο, εκτόξευσε προς τη Ν.Δ γενικώς και τον πρόεδρό της ειδικώς, εγκαλώντας αμφότερους για έλλειμμα "κοινωνικής ευαισθησίας" στη διαχείριση των μνημονίων.
Εξέφρασε πικρία για τον Π. Λαφαζάνη, ενώ ομολόγησε ότι "υπήρχε κόμμα μέσα στο κόμμα" το οποίο κατά τον τέως πρωθυπουργό, ήταν έτοιμο να ανεξαρτητοποιηθεί μόλις ήρθε η συμφωνία. Είπε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε πλέον και σοφότερος και εμπειρότερος καθώς και με συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα και σχέδιο.
Μεταξύ άλλων ανέφερε για: 
Συνεργασίες 
*Ο κ. Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του τα τελευταία 40 χρόνια και για το γεγονός ότι συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ στη λογική καμμίας διεκδίκησης και θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη γιατί όταν εμείς δίναμε τη μάχη μας έλεγε "γιατί κωλυσιεργείτε". Με κάποιον που θεωρεί καταστροφέα είναι οξύμωρο να θέλει να συνεργαστεί. Διεκδικούμε ισχυρή εντολή για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο ακραίων κύκλων να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια σύντομη παρένθεση. Ο ελληνικός λαός θα κρίνει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Το κρίσιμο δίλημμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει ή η νέα δημοκρατία; 
* Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος είτε όχι. Διότι ποιος θα πάρει την ευθύνη από τις άλλες δυνάμεις να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές; Εάν βγει δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, εμείς πιστεύουμε ότι η σωστή και γρήγορη τήρησή της είναι ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια. Εμείς τη φέραμε και κανείς άλλος δεν μπορούσε να φέρει τέτοια συμφωνία.
Τρίτο μνημόνιο
* Εμείς φέραμε μια συμφωνία διαπραγματευόμενοι σκληρά. Δώσαμε σκληρή μάχη, κερδίσαμε πολλά, εφαρμόσαμε φιλολαϊκά μέτρα και φέραμε μια συμφωνία με δυσκολίες αλλά και δυνατότητα προοπτικής. Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε και θα δώσουμε τη μάχη στα ανοιχτά θέματα να πάρουμε καλύτερη συμφωνία. Χρέος, κόκκινα δάνεια (κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας), εργασιακές σχέσεις. Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της Επιτροπείας. Αυτό θα γίνει το 2016 εάν επιτύχουμε την διευθέτηση του χρέους. 
*Παρά τις δυσκολίες είναι η πρώτη φορά που έχουμε προοπτική διεξόδου. Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Αρκεί να εφαρμόσουμε γρήγορα τη συμφωνία.
Οικονομία
*Εκδικητική η επιλογή των εταίρων για τα Capital Controls. Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη από την οποία δίνουμε τη μάχη να ξεφύγουμε. Είχαμε ανάπτυξη όμως 1,1% το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο τρόπος να ξεφύγουμε είναι η προσπάθεια που περνά μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και μέσα από το ΕΣΠΑ και μέσα από το πακέτο Juncker.
*Οι δυσκολίες στην οικονομία θα είναι μπροστά μας τουλάχιστον για ένα χρόνο. Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί και από τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουμε στη χώρα.
*Έχουμε πάντως προχωρήσει μέσα από τον ανασχεδιασμό των vouchers , σε ένταξη 100.000 ανέργων που έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα. Ακόμη λοιπόν και για το διάστημα που θα παραμείνει η ύφεση, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το πρώτο του 2016, οι άνεργοι θα μειώνονται.
*Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ. Μέσα από την προσέγγιση ιδιωτικών άμεσων επενδύσεων. Για να έρθουν οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν, θέλουν σταθερό περιβάλλον και φορολογικό σύστημα, όχι κατ ανάγκη χαμηλό και θεσμικό πλαίσιο επίσης σταθερό. Άρα χρειάζεται και πάταξη της γραφειοκρατίας.
*Χωρίς ανάπτυξη θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν. Χρειάζεται όμως ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.
Συντάξεις
Έχουν συνειδητοποιήσει όλοι πόσο μεγάλη μάχη δώσαμε και πόσο σηματική είναι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό ώστε να εξασφαλιστεί ο αναδιανημτικός τους χαρακτήρας.
Η συμφωνία που φέραμε λέει ρητά ότι στο βαθμό που εκπληρώνουμε τους στόχους μας, το δημοσιονομικό περίσσευμα θα πηγαίνει εκεί που εμείς αποφασίζουμε. Πιστεύουμε ότι σε 1- 1,5 χρόνο από τώρα θα είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και οι συνταξιούχοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Ελληνορωσικές Σχέσεις
Συνάντησα δύο φορές τον κ. Πούτιν κι εβαλα μπροστά σχέδιο επανεκίννησης των ελληνορωσικών σχέσεων. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει η γερμανία απευθείας συνεννόηση και να μην έχει η Ελλάδα. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα. Η λογική του εμείς θα κάνουμε ό,τι μας πουν κάποιοι άλλοι, μας οδήγησε εδώ. Οι ΗΠΑ στήριξαν τη χώρα στη διαπραγμάτευση παρά το γεγονός η Ελλάδα διεκδίκησε τα δικαιώματά της.
Η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση, διατηρεί ανεξάντλητες της γεωπολιτικές της δυνατότητες κι αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση και την έκβασή μας. Ο ισχυρός ρόλος της Ελλάδας πρέπει να αναδειχθεί.
Εγώ στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ να ζητήσω λεφτα. Δε ζήτησα οικονομική βοήθεια. Εμπορικές σχέσεις προσπάθησα να χτίσω. Εάν ο αγωγός περάσει από την Τουρκία πρέπει να περάσει και από την Ελλάδα. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική.
Ν.Δ -Β. Μεϊμαράκη
*Δεν ξέρω καν εάν θέλει ο κ. Μεϊμαρακης να γίνει πρωθυπουργός, διότι τον ακούω να λέει παρότι διεκδικεί την πρωθυπουργία, ότι θέλει εμενα για πρωθυπουργό. Αλλά ποια είναι η στρατηγική της Ν.Δ; Δε λέει ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας αλλά λέει ελάτε να συγκρίνουμε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
*-Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητό δίλημμα. Όλοι γνωρίζουν ότι αυτός που θα έρθει πρώτος θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης δε μπορούν να αντιπαρατεθούν με το ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να δημιουργήσουν το ψευδές οτι όλοι το ίδιο είναι. Υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Οι πολίτες θέλουν να ξεφύγουμε από τις παλιές πολιτικές τακτικές. Να προχωρήσουμε σε μία προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας σε στέρεες βάσεις. Σε ό,τι αφορά εμένα, εγώ υπηρετώ ενα συνολικό πολιτικό πλαίσιο. Η αναφορά μου εξηγεί τη συνολική θέση ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιο θα προσπαθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Ο Λαός δε θα τους κάνει τη χάρη.
* Η Ν.Δ κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της και μπράβο του κ. Μεϊμαράκη. Είναι χαρακτηριστικό των κομμάτων εξουσίας άλλωστε.
ΠΑΣΟΚ
-Είναι μεγάλο σφάλμα να ταυτίζουμε στελέχη με όσους πήραν κεντρικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και με πολίτες που βρέθηκαν στη ΝΔ για πολλά χρόνια αλλά σήμερα χρειάζεται μια φυγή προς τα εμπρός επίσης συμπορευόμαστε.
Η νέα ηγέτης του πασοκ που συγκαταλέγει το κόμμα της; Η κ. Γενηματά επιμένει να στοιχίζεται πίσω από τον κ. Μειμαράκη. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόμμα που καθοδηγείται από τον Βενιζέλο δεν μπορεί να είναι το καινούριο, είναι υπευθυνος κακοδαιμονίας, εκφράζει το πιο παλιό από το παλιό. Όταν λέμε για παλιό αναφερόμαστε κυρίως σε νοοτροπία και όχι σε πρόσωπα. Τα κόμματα που κυβέρνησαν 40 χρόνια έχουν πολλές μεγάλες ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως δύναμη που θέλει να κάνει μεγάλη τομή στο πολιτικό σύστημα. Εκπροσωπούμε μεγάλη πλειοψηφία εργαζόμενων, άνεργων νέων. 
Τράπεζες
Σώσαμε τις τράπεζες. Βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Και ξέραμε ότι το σχέδιο Σόιμπλε σήμαινε κατάρρευση των τραπεζών.
Αυτοκριτική
έχω κάνει τόση που κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει. Εμείς έχουμε πάρει απόφαση να κοιτάξουμε μπροστά, είμαστε υπερήφανοι για τις επιλογές μας. Είμαστε και σοφότεροι και εμπειρότεροι, είμαστε σίγουροι για τα βήματα που θα πατήσουμε.
Σκουριές
Η εταιρεία αρνείται να δεχθεί περιβαλλοντικό έλεγχο. Θέλουμε να συνεχιστούν οι δραστηριότητες στο βαθμό πυ δεν δημιουργούν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Σεβόμαστε τους εργαζομένους αλλά και τους κατοίκους. Και δεν αφορά μόνο τους κατοίκους αλλά όλους τους Έλληνες. Εγώ δεν είμαι ειδικός για να ξέρω εάν η μέθοδος εξόρυξης δημιουργεί βλάβες. Για αυτό ο ΥΠΑΠΕΝ ανέλαβε να ζητήσει από την εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Κι εκείνη αρνήθηκε. Εμείς δεν εκβιαζόμαστε. Δεν μπορεί να βάζουν ασπίδα τους εργαζομένους για την εξασφάλιση των δικών τους υπερκερδών. Ας προχωρήσουν στη διαδικασία που θα αποδειχθεί ότι δεν δημιουργούν ανεπίστρεπτες βλάβες στο περιβάλλον και τότε θα πάρουμε πίσω την αναστολή.
ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση
Θα καταργήσουμε το μέτρο αλλά προσανατολιζόμαστε να βρούμε ένα ισοδύναμο που δεν θα πλήττει με τον ίδιο τρόπο τον λαό. Αυτό δεν μπορεί να είναι η αύξηση στο βοδινό.
Μεταναστευτικό-Προσφυγικό
Ο κ. Θεοδωράκης στο θέμα αυτό είναι χειρότερος λαϊκιστής από τους λαϊκιστές και δεν το περίμενα να είναι χειρότερος και από τη Χρυσή Αυγή.
Εμείς δεν βρήκαμε τίποτα από τη Ν.Δ στο θέμα αυτό. Κι αντί να απολογηθούν που ενώ ήξεραν τί έρχεται δεν έκαναν τίποτα και μας έκαναν και κριτική.
Εμείς είχαμε τη διορατικότητα να φτιάξουμε χαρτοφυλάκιο μεταναστευτικής πολιτικής που είναι εξαιρετικό εργαλείο.
Σε χρόνο ρεκόρ φτιάξαμε πρότυπο ξενώνα στον Ελαιώνα, ναυλώσαμε πλοία αλλά οι συνθήκες είναι αντίξοες. δεν μπορεί η Μυτιλήνη και η Κως να αντέξουν ένα τόσο μεγάλο ρεύμα.
Ο κ. Μουζάλας πατάει πάνω στα βήματα που είχε οργανώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Η Ευρώπη πληρώνει τις αδυναμίες της. Κι οφειλω να πω ότι και η Γαλλία και η Γερμανία ήταν πολύ πιο κοντά στις δικές μας απαιτήσεις. Καταλαβαίνουν το πρόβλημα.
Ενεργειακά- Εξωτερική Πολιτική
Στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Το ταξίδι μου στο Ισραήλ δεν αναβλήθηκε, συμφωνήσαμε από κοινού να πραγματοποιηθεί αργότερα, προέκυψαν οι εκλογές.
Θα επισκεφθώ και το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και το Ιράν κι ας μας κοροίδευαν κάποιοι. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμη και με αραβικά κράτη να προσελκύσουμε επενδύσεις, να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις. Το ίδιο ισχύει με την Κίνα, την Ινδία και τη Λατινική Αμερική.
Πάνος Καμμένος
Μου φάνηκε χαριτωμένο το σποτ. Οφειλω να επισημάνω ότι μου φέρθηκε πιο έντιμα από άλλους συνεργάτες μου με τους οποίους είχαμε και κοινή ιδεολογική αφετηρία. Του εύχομαι καλή επιτυχία και του επισημαίνω ότι το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά.
Εκλογές
Υπάρχει αμηχανία στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της επιλογής βουλευτών του να ριξουν την κυβέρνηση. Όσο όμως προχωράμε προς την κάλπη, ο ελληνικός λαός έχει ξεκάθαρα μπροστά της τα διλήμματα.
Τηλεοπτικές άδειες
Το σχεδιο νόμου για τηλεοπτικές άδεις βρίσκεται σε διαβούλευση. Είναι ριζοσπαστική πρωτοβουλία, για να σπάσουμε το θύλακα της διαπλοκής. Είμαι υπερήφανος που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής και να βάλει κανόνες. Δεν ολοκληρώθηκε γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές μας έριξαν. Μετά τις ελλογές θα γίνει νόμος του κράτους, Για πρώτη φορά υπήρξε καταπίστευση των οφειλών,. Καμία κυβέρνηση δεν το είχε πράξει αυτό. Έχουμε μία άμεση επικοινωνία με το λαό. Θα βάλουμε τάξη στη χώρα. Δε θα φοβηθούμε πολιτικό κόστος. Η κ. Βούλτεψη φανέρωσε πως πρόθεση της ΝΔ είναι να μην αλλάξει τίποτα στο τοπίο. Το έκανε γιατί προφανώς προσδοκά στήριξη από τα μέσα την επόμενη περίοδο. Με εμάς θα μπει λάξη, με Ν.Δ θα συνεχιστεί η αναρχία στο τηλεοπτικό πεδίο. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget