EFHMERIS

Sunday, April 17, 2016

Η Μέρκελ αναστατώνει τη Γερμανία για τον Ερντογάν

Η ηρωδιάδα Μέρκελ με την κεφαλή επί πίνακι του καλλιτέχνη 
Βερολίνο 
Έντονες επικρίσεις δέχεται η γερμανίδα καγκελάριος για την απόφασή της να δεχθεί τη δίωξη γερμανού κωμικού που εξόργισε τον Ερντογάν με το σατιρικό ποίημα.

«Μόλις βιώσαμε την αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ» σημείωσε στο Twitter ένας άλλος κωμικός, ο Όλιβερ Καλκόφε. «Ντρέπομαι για την έλλειψη θάρρους» πρόσθεσε.

Από τη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης ZDF ο Γιανς Μπέμερμαν διάβασε ένα «υβριστικής κριτικής», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ποίημα κατά του Ερντογάν, το οποίο πυροδότησε την οργή του Τούρκου πρόεδρου ο οποίος και ζήτησε από τη Γερμανία να διώξει ποινικά τον κωμικό καταθέτοντας επίσης ξεχωριστά μήνυση εναντίον του.

Η γερμανική κυβέρνηση, στη βάση ενός άρθρου του ποινικού κώδικα για προσβολή ξένου ηγέτη, παρέπεμψε την υπόθεση στους εισαγγελείς, μην παρεμποδίζοντας την πιθανή δίωξη του Μπέμερμαν.

Ο κωμικός Χέραλντ Σμιτ, μέντορας του Μπέμερμαν, αστειεύτηκε ότι η Μόσχα προσφέρει καταφύγιο στον γερμανό κωμικό.

Η απόφαση της Μέρκελ διχάζει και τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν δηλώσει αντίθετοι στην δίωξη του Μπέμερμαν. Μάλιστα, σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βέλτερ Σταϊνμάγερ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χέικο Μας τόνισαν ότι «η έγκριση της δίωξης δεν θα έπρεπε να είχε δοθεί».

Αλλά και ο γερμανικός Τύπος υπήρξε αρκετά επικριτικός προς τη γερμανίδα καγκελάριο. «Έχοντας συνδέσει την ελευθερία της τέχνης με διεθνοπολιτικά συμφέροντα, η Μέρκελ έχει εμπλακεί σε έναν λαβύρινθο νομικών θεωρήσεων και συμφερόντων. Έτσι περιήλθε σε πολιτικό αδιέξοδο, από το οποίο της προσέφερε μία διέξοδο το άρθρο 103 του Π.Κ. Το αποτέλεσμα είναι μία τραγελαφική κατάσταση, όπου ένας πολιτικός ηγέτης επικαλείται μία νομική διάταξη, ζητώντας παράλληλα και την άμεση κατάργησή της. Δικαίως λοιπόν αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι υποχωρεί μπροστά στον τούρκο πρόεδρο και θυσιάζει την ελευθερία της τέχνης και της σάτιρας στον βωμό του πολιτικού πραγματισμού» αναφέρει η εφημερίδα Die Zeit, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Ο Κάι Ντίκμαν, εκδότης της εφημερίδας Bild γράφει σε σχόλιο με τίτλο «Στο χέρι του Ερντογάν»: «Έχει η Γερμανία καταστήσει τον εαυτό της, μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία, επιρρεπή σε εκβιασμούς;»

Και προσθέτει: «Όταν την επόμενη εβδομάδα η καγκελάριος ταξιδέψει στην Τουρκία, πρέπει να πει στον οικοδεσπότη της πόσο άσχημη είναι η κατάσταση στην Τουρκία με την ελευθερία της γνώμης και του Τύπου».

Εν τω μεταξύ, στο Διαδίκτυο κυκλοφορεί σκίτσο του αυστριακού σκιτσογράφου Μπερντ Έρτλ, το οποίο εικονίζει τη Μέρκελ ως Σαλώμη να χορεύει ενώπιον του Ερντογάν με την κεφαλή του Μπέμερμαν επί πίνακι.




Δεν υπήρξαν, όμως, όλα τα σχόλια επικριτικά.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η διαβίβαση της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη δεν υποδηλώνει υπόκλιση μπροστά στον Ερντογάν (όπως ισχυρίζεται και το SPD), αλλά την ομαλή ροή των πραγμάτων σε ένα κράτος δικαίου. Από τη σφαίρα της σκοπιμότητας η υπόθεση περιέρχεται στη σφαίρα της δικαιοσύνης. Αυτό προβλέπει το δίκαιο», σημειώνοντας, πάντως, ότι η σάτιρα του Μπέμερμαν δεν είναι ποινικά κολάσιμη.

No comments:

Post a Comment