EFHMERIS

Sunday, November 6, 2016

AΘHNA. Τέλος το hotspot της ντροπής


Σε εκκένωση της κατάληψης στον Βοτανικό από ομάδα ακροδεξιών, που διαμαρτύρονταν για την ανέγερση τεμένους στο σημείο, προχώρησε χθες τα ξημερώματα η Ελληνική Αστυνομία.
Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ., έπειτα από εισαγγελική παραγγελία, στις 06:30 π.μ. έφτασαν στον χώρο που οι καταληψίες είχαν ονομάσει 'Στέγη Αστέγων' και συνέλαβαν συνολικά 15 άτομα, τα οποία δήλωναν ότι είναι 'έφεδροι αξιωματικοί'. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την ίδια ημέρα στον εισαγγελέα στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Οταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της Αστυνομίας, στο σημείο βρέθηκαν, μάλιστα, και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος, αν και οι καταληψίες δήλωναν ότι δεν είναι χρυσαυγίτες, αλλά πατριώτες.
Ο χώρος, που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, καταλήφθηκε στις 4 Ιουλίου και λειτουργούσε ως 'hotspot μόνο για Ελληνες' με αυστηρό έλεγχο ατόμων κατά την είσοδο και την έξοδό τους. Η κίνηση της ομάδας αυτής, που περιέφραξε με συρματοπλέγματα τον χώρο και τα μέλη της τον περιφρουρούσαν φορώντας στολές παραλλαγής, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Την 1η Νοεμβρίου, μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, ζήτησε την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων και Αρχών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάληψη.
Ο Κ. Παπαϊωάννου στην ανακοίνωσή του υπογράμμιζε ότι 'η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια', τονίζοντας πως 'η κατάληψη έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας'. Με βάση την ίδια ανακοίνωση οι συλληφθέντες φέρονται να ανήκουν σε σύλλογο ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ανέγερσης του τεμένους, και η προσφυγή του είχε απορριφθεί. Η κατάληψη του χώρου στον Βοτανικό είναι 'ενέργεια με προφανές ρατσιστικό κίνητρο', είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για 'παράνομη ρατσιστική κατάληψη από γνωστούς αγνώστους της ακροδεξιάς'.
ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ/ΕΘΝΟΣ,gr

No comments:

Post a Comment