EFHMERIS

Monday, December 12, 2016

Ο Ελληνας πιτσαδόρος που... τρέλανε την ακροδεξιά στις ΗΠΑ

Η πολύ εύκολη και αφιλτράριστη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, φτάνοντας στο σημείο να βάλει ακόμα και το Facebook στον ρόλο του απολογούμενου, καταστρέφει τη ζωή και την επιχείρηση ενός Ελληνοαμερικανού από την Ουάσιγκτον.
Η πολύ εύκολη και αφιλτράριστη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, φτάνοντας στο σημείο να βάλει ακόμα και το Facebook στον ρόλο του απολογούμενου, καταστρέφει τη ζωή και την επιχείρηση ενός Ελληνοαμερικανού από την Ουάσιγκτον.

Από τη μία μέρα στην άλλη και με μοναδικό εναντίον του στοιχείο μερικά e-mails των Δημοκρατικών που διέρρευσαν από τα Wikileaks, ο Τζέιμς Αλιφαντής, ιδιοκτήτης πιτσαρίας στην Ουάσιγκτον, 'κατηγορήθηκε' ότι είναι ο εγκέφαλος δικτύου παιδικής πορνείας, την ύπαρξη του οποίου συγκάλυπταν υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον.
Το 'Pizzagate', όπως ονομάστηκε η δήθεν αποκάλυψη, διαδόθηκε με την ταχύτητα του φωτός, έγινε εύκολα πιστευτό και είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή με όπλο στην πιτσαρία του 29χρονου Εντγκαρ Μάντισον Γουελτς που ήθελε να διαλευκάνει την υπόθεση. Ο δράστης επέμενε να δει το υπόγειο στο οποίο κρατούνταν παράνομα τα παιδιά -ένα υπόγειο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει- και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί χωρίς να τραυματίσει υπαλλήλους ή πελάτες.
'Δεχόμαστε συνεχείς επιθέσεις έπειτα από αυτή την παλαβή και κατασκευασμένη θεωρία συνωμοσίας. Το μόνο που κάνω το τελευταίο διάστημα είναι να προσπαθώ να ξεκαθαρίσω την κατάσταση και να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους υπαλλήλους μου από την τρομοκρατία που υφιστάμεθα', είπε ο κ. Αλιφαντής στους 'Times' της Νέας Υόρκης.
Αυτή η εξωφρενική θεωρία βρήκε χιλιάδες υποστηρικτές και ένα βράδυ ο κ. Αλιφαντής βρήκε ένα μήνυμα στον λογαριασμό του στο Instagram. 'Θα σε βρούμε', έγραφε, και η συνέχεια ήταν εφιαλτική. Τα απειλητικά μηνύματα έφταναν με καταιγιστικούς ρυθμούς σε όλους τους λογαριασμούς του στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 'Θα σε σκοτώσω' του έγραψε κάποιος άλλος.
Σε αυτή την παρανοϊκή κατάσταση ενεπλάκησαν άθελά τους και οι περίπου 40 εργαζόμενοι της πιτσαρίας 'Comet Ping Pong', την οποία δημιούργησε ο κ. Αλιφαντής πριν από λίγα χρόνια και είναι μία από τις πιο γνωστές της Ουάσιγκτον, αφού και αυτοί άρχισαν να δέχονται απειλές.
Ακόμα χειρότερα, οι διακινητές της ψευδούς είδησης δεν δίστασαν να δημοσιεύσουν ως υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία τις φωτογραφίες των νεαρών πελατών της πιτσαρίας που είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της στο Facebook. Στο μεταξύ, το 'Pizzagate' αποδείχθηκε χρυσωρυχείο για όλα τα ακροδεξιά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που αναπαρήγαγαν την ψεύτικη είδηση με τίτλους όπως 'Πώς αποκαλύφθηκε ο άρρωστος κόσμος της αποκρυφιστικής ελίτ της Ουάσιγκτον', ενώ οι αναρτήσεις με το hashtag #Pizzagate έφταναν τις πέντε το λεπτό...
Το διαδικτυακό φιάσκο με τις κωδικοποιημένες λέξεις
Ολα ξεκίνησαν με τη διαρροή από τα Wikileaks για την ανταλλαγή e-mails του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, με τον Αλιφαντή. Οι συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες συμπέραναν ότι τα περί πίτσας ήταν κωδικοποιημένη συζήτηση. Η λέξη 'πίτσα' σήμαινε παιδοφιλία, η λέξη 'τυρί' μικρό κορίτσι, η λέξη 'ζυμαρικά' μικρό αγόρι και η λέξη 'σάλτσα' όργιο!
Στέλιος Βογιατζάκης/ ΕΘΝΟΣ.gr

No comments:

Post a Comment