EFHMERIS

Wednesday, February 2, 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ

Τι συστηνει η φίλη μας Άννα Τσελίκα στις απανταχου φίλες της μαγειρικής
Σπανακοτυρόπιτα 
Για τη ζύμη
• 750 γρ. αλεύρι κίτρινο (για παραδοσιακές πίτες) 
• 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο 
• 2 κ.σ. ξίδι 
• 1 1/2 ποτήρι κρασιού νερό χλιαρό 
• 1 κ.γλ. κοφτό αλάτι 
• ελαιόλαδο και αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων 
Για τη γέμιση
• 1 κιλό σπανάκι φρέσκο 
• 10 κρεμμυδάκια φρέσκα με τα φύλλα τους 
• 1 ματσάκι άνηθο 
• 2 αυγά 
• 600 γρ. φέτα 
• 100 γρ. κεφαλοτύρι 
• φρυγανιά λίγη 
• αλάτι , φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
Οδηγίες:
Οδηγίες
1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο. 
2. Προσθέτουμε το ξίδι , αλάτι , ελαιόλαδο , ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο- λίγο το νερό ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. 
3. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε το λιγότερο 30'. 
4. Φτιάχνουμε την γέμιση. 
5. Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια. 
6. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμώνουμε να κατέβουν τα υγρά. 
7. Τα στύβουμε καλά και με τα χέρια να στραγγίξουν εντελώς και τα βάζουμε σε μπολ. 
8. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο. 
9. Ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και τα τυριά τριμμένα. 
10. Προσθέτουμε πιπέρι , φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά. 
11. Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μέρη το ένα να είναι όσο τα δύο μαζί. 
12. Τα ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο σε ίδιο μέγεθος.(έτσι το ένα θα βγει πιο παχύ από τα άλλα δύο που θα έχουν το ίδιο πάχος) 
13. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 25x30 εκ. περίπου, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και απλώνουμε το χοντρό φύλλο. 
14. Βάζουμε την γέμιση και την απλώνουμε καλά. 
15. Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα που τα έχουμε λαδώσει ελαφρά , τυλίγουμε τις άκρες να κλείσει καλά. 
16. Λαδώνουμε από πάνω και ραντίζουμε με λίγο νερό. 
17. Χαράζουμε την πίτα και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 1 1/2 περίπου ώρα. 
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ταψί πρέπει να είναι μικρότερο από τα κλασικά ορθογώνια του φούρνου, για να έχει το αναμενόμενο ύψος. Βγαίνουν περίπου 9 κομμάτια - μερίδες.




Οι σημερινες συνταγες ανήκουν
                 
στην
 Άννα Τσελίκα
-------------------------
 (φωτο δεξιά)που μας
τις έστειλε απο την Αθήνα.
Αν κι εσεις έχετε κατι
καλό γυρω απο τη μαγειρικη
μη το σκεπτεστε στειλτε το...

efhmeris@gmail.com


Κόκορας μακαρονάδα (για 4-6 άτομα)

Υλικά:
• 1 κόκορα γύρω στο 1 1/2 κιλό κομμένο σε μερίδες
• αλάτι
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
• 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 800 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
• 100 γρ. μυζήθρα τριμμένη
• 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 500 γρ. μακαρόνια χοντρά Νο 3
• πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:

1.Καψαλίζουμε τις μερίδες του κόκορα, τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και τις αλατοπιπερώνουμε.
2. Ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με μια κουταλιά της σούπας φρέσκο βούτυρο και ροδίζουμε τον κόκορα.
3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα 3'-4' ακόμη.
4. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και κατόπιν λίγο ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15'.
5. Ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους και τα στραγγίζουμε.
6. Χύνουμε σ' αυτά το υπόλοιπο βούτυρο λιωμένο. Ανακατεύουμε καλά.
7. Σερβίρουμε τα μακαρόνια βάζοντας από πάνω τις μερίδες του κόκορα.
8. Πασπαλίζουμε με μυζήθρα.
Σημ. Σερβίρεται με κόκκινο κρασί

Το Ρολό των χρωμάτων
Υλικά:
• 1 κιλό κιμά (αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και 250 γρ. χοιρινό)
• 2 αυγά
• 4 φέτες ψωμί μουλιασμένο.
• 1 καρότο
• 1 πιπεριά
• 1 ντομάτα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• 2 σκελίδες σκόρδο
• 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
• 1 σφηνάκι κόκκινο κρασί ή μαυροδάφνη
• Αλάτι, πιπέρι, τσίλι
• λίγο ελαιόλαδο (προαιρετικά)
• λίγη φρυγανιά εφόσον χρειαστεί.
Για την γέμιση
• 100 γρ. παρμεζάνα κομμένη σε μπαστουνάκια
• 1 καρότο κομμένο σε λωρίδες
• πιπεριά κόκκινη σε λωρίδες
• πιπεριά κίτρινη σε λωρίδες
• πιπεριά πράσινη σε λωρίδες
• 4-6 φέτες γκούντα σε λωρίδες
Οδηγίες
1. Βάζουμε σε μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, την ντομάτα, το καρότο, την μουστάρδα, το κρασί και το τσίλι και αναδεύουμε μέχρι να τεμαχιστούν.
2. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το κιμά, τα αυγά, το ψωμί και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
3. Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
4. Τοποθετούμε τα 3/4 του κιμά στην λαδόκολλα και τον απλώνουμε.
5. Τοποθετούμε επάνω τις κομμένες πιπεριές, το καρότο και τα τυριά.
6. Με το υπόλοιπο μίγμα σκεπάζουμε και δημιουργούμε ένα ρολό.
7. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς.
 
Μπουγιουρντί
Υλικά
• τυρί φέτα (σε στρώσεις)
• ντομάτα κομμένη σε ροδέλες χωρίς ζουμί (μια στρώση)
• κίτρινο τυρί ή καλύτερα κασέρι (μια στρώση)
• πιπεριά κέρατο σε ροδέλες
• καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο (προαιρετικά)
• λίγη ρίγανη και πάπρικα
• λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση
• Σε ένα πήλινο σκεύος τοποθετούμε σε στρώσεις τη φέτα, το κίτρινο τυρί, τις πιπεριές, τη ντομάτα, τη ρίγανη, την πάπρικα και το ελαιόλαδο.
• Ψήνουμε με την κάτω αντίσταση ώσπου να λειώσει η φέτα και να ροδίσει το κίτρινο τυρί επάνω.
Μακαρονάδα του Ψαρά
Υλικά:
• 2 κονσέρβες ντοματάκια
• 1 πιπερίτσα καυτερή
• 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι λάδι
• αλάτι και πιπέρι
• ½ κιλό γαρίδες
• 4 κουταλιές βούτυρο
• 15- 20 μύδια
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε

Οδηγίες – εκτέλεση:
Καθαρίζετε τα μύδια πολύ καλά από τα «μαλλιά». Τα βάζετε σε μία κατσαρόλα με νερό και αφήνετε να βράσουν. Όταν ανοίξουν, τα αφήνετε λίγο ακόμα και τα σουρώνετε.
Χωρίζετε τη σάρκα από τα όστρακα και τα αφήνετε στην άκρη.
Πλένετε τις γαρίδες και βάζετε σε μία κατσαρόλα νερό να βράσει. Ρίχνετε τις γαρίδες και βράζετε μέχρι να μαγειρευτούν. Στραγγίζετε και τους αφαιρείτε το κέλυφος της ουράς και το κεφάλι. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το λάδι να κάψει. Προσθέτετε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και ρίχνετε την ντομάτα. Ανακατεύετε και χαμηλώνετε την φωτιά. Εάν χρειαστεί, αλατοπιπερώνετε.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτετε τα μύδια και τις γαρίδες και ψήνετε μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους. Λίγο πριν τα βγάλετε από τη φωτιά, ρίχνετε το μαϊντανό.
Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει και ρίχνετε τα μακαρόνια. Μόλις βράσουν, τα βγάζετε και τα στραγγίζετε. Βάζετε στην κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι. Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε. Ρίχνετε τη σάλτσα με τα μύδια και τις γαρίδες στην κατσαρόλα και ανακατεύετε
 
 
Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο       Υλικά:
• 1 λίτρο γάλα πλήρες
• 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
• 2 ποτήρια ζάχαρη
• 2 αυγά
• 2 βανίλιες
• 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
• Άχνη και κανέλα
Οδηγίες
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα
2. Μόλις ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε από ψηλά λίγο-λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
3. Στην συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη, το βούτυρο, τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα.
4. Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μίγμα και προσθέτουμε χτυπημένα τα αυγά.
5. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα την κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 45 λεπτά).
6. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με κανέλα και ζάχαρη άχνη
Λίγα μυστικά ακόμα
• Μπορούμε να προσθέσουμε πριν τα αυγά ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και τον αντίστοιχο χυμό τους.
 
Πέρκα φούρνου με Πατατοσαλάτα
Υλικά:
• 1 ή 2 φιλέτα πέρκας
• Θυμάρι φρέσκο σε κλαδάκια
• 2 σκελίδες σκόρδου σε φετάκια
• Σποράκια κάπαρης
• Αλάτι, πιπέρι
• Χυμός 1 λεμονιού
• Λεπτές ροδέλες λεμονιού
• Ελαιόλαδο

Οδηγίες:
1. Πλένουμε και στραγγίζουμε τα φιλέτα πέρκας.
2. Κόβουμε τα φιλέτα σε 4 κομμάτια.
3. Πιπερώνουμε τα κομμάτια και από τις δύο πλευρές.
4. Ρίχνουμε ελαιόλαδο στο ταψί μας και ακουμπάμε τα φιλέτα.
5. Αλατίζουμε τα φιλέτα ελαφρά.
6. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα κλαδάκια θυμαριού, τα σποράκια κάπαρης και ραντίζουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.
7. Επάνω σε κάθε φιλετάκι ακουμπάμε μία ροδέλα λεμονιού.
8. Στο τέλος περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού.
9. Ψήνουμε στους 200ο για 30-40 λεπτά και έως ότου να ροδίσουν.
10. Σερβίρουμε με ζεστή πατατοσαλάτα : Αναμιγνύουμε ζεστές βραστές πατάτες με φρέσκα κρεμμυδάκια, φρέσκο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι ελαιόλαδο και τέλος πασπαλίζουμε με το ξύσμα ενός λεμονιού. Μπορούμε να προσθέσουμε και σποράκια κάπαρης και ό,τι άλλο επιθυμούμε.
 
 
 
LEMON PIE
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
250 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
1 κουταλιά του γλυκού Μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
2-3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
125 γρ. φρέσκο βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό ή παγωμένη σόδα
1 1/2 κούπα ζάχαρη
7 γεμάτες κουταλιές της σούπας Κορν φλάουρ ΓΙΩΤΗΣ
λίγο αλάτι
1 1/2 κούπες νερό
3 κρόκους χτυπημένους
ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
3 ασπράδια
1 κουταλιά σούπας ξύδι
1/2 κούπα ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε. Κόβετε το βούτυρο σε κομματάκια και το προσθέτετε στο αλεύρι. Τρίβετε με τα χέρια μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό και το ραντίζετε με το νερό ή τη σόδα. Ζυμώνετε ελαφρά και μαζεύετε τη ζύμη σε μια μπάλα. Την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο για μισή ώρα. Την ανοίγετε σε χοντρό φύλλο ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες και βάζετε το φύλλο σε λαδωμένη ταρτιέρα. Τρυπάτε το φύλλο με ένα πιρούνι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C μέχρι να ροδίσει η τάρτα. Στο διάστημα αυτό, βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Βάζετε
την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να πήξει το μείγμα. Χτυπάτε για λίγο τους κρόκους και τους προσθέτετε στη κρέμα μαζί με το βούτυρο, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Ανακατεύετε για λίγο και αφήνετε να κρυώσει ανακατεύοντας τακτικά, και προσέχοντας να μην πιάσει κρούστα. Όταν κρυώσει η κρέμα την αδειάζετε μέσα στην τάρτα. Στη συνέχεια χτυπάτε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας προς το τέλος το ξύδι και τη ζάχαρη.
Μ' ένα κουτάλι βάζετε την μαρέγκα πάνω στη κρέμα και βάζετε την τάρτα σε δυνατό φούρνο να ψηθεί για 15' ή μέχρι να πάρει χρώμα η μαρέγκα.
Θα πρέπει η πιατέλα που θα βάλετε την τάρτα είναι πυρίμαχη...
 

1 comment: