EFHMERIS

Tuesday, August 27, 2013

Ρωσία: "Η Συρία έχει τα μέσα να αποκρούσει επίθεση - Δεν είναι εύκολη επιχείρηση"



Μια ενδεχόμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρία δεν θα οδηγήσει σε μια "εύκολη νίκη" δεδομένου ότι η Δαμασκός διαθέτει συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει τις επιθέσεις, υποστήριξε σήμερα μια ρωσική πηγή που μίλησε για το θέμα στο πρακτορείο Ιντερφάξ.
"Εάν ο αμερικανικός στρατός μαζί με το ΝΑΤΟ ξεκινήσουν μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας, η νίκη δεν θα είναι εύκολη", εκτίμησε αυτή η στρατιωτικοδιπλωματική πηγή. "Τα πολυλειτουργικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Buk-M2E και τα άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει ο συριακός στρατός θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη απάντηση στους επιτιθέμενους", πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ακόμη, η πηγή αυτή υποστήριξε ότι η Συρία διαθέτει αυτή τη στιγμή έως και 10 συστοιχίες τέτοιων πολυλειτουργικών συστημάτων.
Οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Buk είναι ένα ρωσικής κατασκευής, μεταφερόμενο, αντιαεροπορικό σύστημα πολλαπλού σκοπού που έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1979. Στόχος του συστήματος είναι να διασφαλίζει την άμυνα των χερσαίων δυνάμεων και να προστατεύει υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κέντρα τηλεπικοινωνιών κ.λπ.
Η Ρωσία, χώρα που στηρίζει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και πουλάει οπλικά συστήματα στη Δαμασκό, έχει προειδοποιήσει ότι μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα έχει "καταστροφικές" συνέπειες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Για "περιορισμένη" επίθεση μιλούν οι Αμερικάνοι 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης σε έκταση και διάρκεια στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», στηριζόμενη σε πληροφορίες από αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επίθεση θα έχει ως στόχο την τιμωρία της Συρίας για τη χρήση χημικών όπλων, αλλά θα έχει και αποτρεπτικό χαρακτήρα, ενώ θα διαφυλάσσει τις ΗΠΑ από μια μεγαλύτερη εμπλοκή στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας.
Όπως επισημαίνεται, ο χρόνος διεξαγωγής της επίθεσης, η οποία δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και θα διεξαχθεί από τη θάλασσα με πυραύλους Κρουζ ή με βόμβες μεγάλους βεληνεκούς κατά στρατιωτικών στόχων που δεν συνδέονται άμεσα με τα χημικά όπλα της Συρίας, θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: την ολοκλήρωση της έκθεσης που θα πιστοποιεί την χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, τις συνομιλίες με τους συμμάχους και το Κογκρέσο και τη νομιμοποίηση της επίθεσης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, μόνο η συριακή κυβέρνηση κατέχει χημικά όπλα και τους πυραύλους για την εκτόξευσή τους, ενώ ο συνεχής έλεγχος των αποθεμάτων των χημικών όπλων παρακολουθείται στενά από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Η αμερικανική επίθεση θα πραγματοποιηθεί πιθανώς μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ από τη Συρία.
Στο ίδιο θέμα γίνεται αναφορά από το πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», προβάλλοντας την πληροφορία ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα αντιμετωπίζει το «μεγαλύτερο δίλλημα» της διακυβέρνησής του στο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Όπως τονίζεται, εάν δεν αναλάβει δράση μετά την παραβίαση της «κόκκινης γραμμής» που είχε θέσει σχετικά με την χρήση χημικών όπλων, οι ΗΠΑ θα εμφανίζονταν «αδύναμες και αδιάφορες» ενώπιον μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ ο πρόεδρος της Συρίας θα συνέχιζε τη διάπραξη βιαιοτήτων.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάληψη της όποιας στρατιωτικής δράσης θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ «σε έναν ακόμη μη δημοφιλή πόλεμο στη Μέση Ανατολή», ενώ θα ενίσχυε ενδεχομένως τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους που διατηρούν δεσμούς με την Αλ Κάιντα. Θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει τρομοκρατικές επιθέσεις αντεκδίκησης από την Χεζμπολάχ και το Ιράν, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον ήδη ασταθή μουσουλμανικό κόσμο.
Διάφοροι αναλυτές, αλλά και αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, θεωρούν τώρα πολύ πιο πιθανή μια στρατιωτική επέμβαση, καθώς οι ΗΠΑ και άλλα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα της χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις.
Όπως επισημαίνει ο Aaron David Miller, αντιπρόεδρος του «Woodrow Wilson International Center for Scholars» στην Ουάσιγκτον, το ερώτημα δεν είναι πλέον εάν θα υπάρξει μια επέμβαση, αλλά το πότε και ποια μορφή θα πάρει η απάντηση του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία θα εξαρτηθεί από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, εάν δηλαδή θα αποτελεί μια περιορισμένη αποτρεπτική ενέργεια ή επέμβαση για την στήριξη της αντιπολίτευσης. Το πιθανότερο, σύμφωνα με τον Miller, είναι ότι θα υπάρξει πυραυλική επίθεση κατά επιλεγμένων συριακών στόχων. 


ΠΗΓΗ :onalert.gr


No comments:

Post a Comment