EFHMERIS

Sunday, December 8, 2013

Χριστίνα Ωνάση: "Γεννήθηκε στα πούπουλα και πέθανε σε μια μπανιέρα"

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΓΡΑΦΕΙ
Στις 19/11 ήταν 25 χρόνια από τον θάνατό της.
«Γεννήθηκε μέσα στα πούπουλα και πέθανε σε μια μπανιέρα» έγραψαν κάποτε γι' αυτήν και αυτό ακολουθεί το όνομά της απ' την ημέρα που πέθανε. Η Χριστίνα Ωνάση ήρθε στον κόσμο στις 11 Δεκεμβρίου 1950 στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση, διάσημου επιχειρηματία και της Τίνας Λιβανού.
Δεν ήταν ένα συνηθισμένο κορίτσι και πως θα μπορούσε, άλλωστε να είναι, όταν σε ηλικία μόλις πέντε ετών ήταν μία από τις προσκεκλημένες στον γάμο της Γκρέις Κέλλυ με τον πρίγκιπα Ρενιέ στο Μόντε Κάρλο! Η μικρή Χριστίνα γεννήθηκε με ένα δόντι... και αγάπησε όσο τίποτα τα κοσμήματα, τα ακριβά κοσμήματα.
Τα νεανικά της χρόνια
Ήθελε πάντα να είναι ανεξάρτητη, αλλά ταυτόχρονα είχε εμπεδώσει το γεγονός ότι ήταν κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση. Έτσι αποφάσισε να εργαστεί στις επιχειρήσεις του πατέρα της, αρχικά στο Μονακό. Από τα πρώτα της βήματα έμαθε να διαχειρίζεται περισσότερα από 1 δις δολάρια τον μήνα. Έχασε τον αδελφό της, Αλέξανδρο Ωνάση, σε αεροπορικό δυστύχημα το 1973, σε ηλικία 23 ετών και ένα χρόνο αργότερα, έχασε και τη μητέρα της και την επόμενη χρονία, το 1975, πεθαίνει και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Η Χριστίνα Ωνάση από τότε και μέχρι το 1988, που έφυγε και εκείνη,  ήταν η μόνη επιζήσασα της οικογένειας, όχι, όμως, και της δυναστείας αφού απέκτησε μία κόρη, την Αθηνά.
Η σχέση της με την οικογένεια Ωνάση
Πριν καν ενηλικιωθεί, η Χριστίνα έλεγε ότι θαύμαζε την Έθελ Κένεντι και την Ντορέτα Κινγκ. Με τον τρόπο αυτό, ήθελε να τονίσει την πίστη των δύο αυτών γυναικών στη μνήμη των δολοφονημένων συζύγων τους. Την Τζάκι Κένεντι, που κάθε τόσο πόζαρε δίπλα σε διανοούμενους διάσημους άντρες, δεν την είχε σε υπόληψη. Βέβαια πολύ πιο μπροστά είχε πάψει να έχει σ' εκτίμηση και τη μητέρα της, αρχικά γιατί δεν είχε προσπαθήσει να σώσει το γάμο της, μετά γιατί παντρεύτηκε ένα γνωστό μαμόθρεφτο της αγγλικής αριστοκρατίας, το δούκα του Μπλάντφορντ, που ο πατέρας της μάλιστα τον αποκαλούσε «αδερφή» και τέλος γιατί έκανε έναν τρίτο γάμο - αυτόν με τον Σταύρο Νιάρχο - υπόλογο του θανάτου της θείας της Ευγενίας.
Η Χριστίνα είχε διαβάσει όλα τα ξένα περιοδικά, που τονίζανε ή υποπτεύονταν ότι ο θείος της μεγαλοεφοπλιστής είχε σκοτώσει με κλωτσιές την αδελφή της μητέρας της. Έτσι μετά και την τελευταία πράξη της μητέρας της με τον γάμο της, η νεαρή Χριστίνα άρχισε να ντρέπεται με τον βίο των γονιών της και να λέει διαρκώς πως ήθελε να πεθάνει, αφού και ο πατέρας της μετά τους θανάτους των Κένεντι καλεί τη Τζάκι στον Σκορπιό και στις 20 Οκτωβρίου του 1968, παντρεύονται εκεί. Ο γάμος του με την Τζάκι υπήρξε καθοριστικός για την μετεξέλιξη της σχέσης του με την Χριστίνα, όμως ο θάνατος του αδερφού της, Αλέξανδρου, της έδωσε τη χαριστική βολή να κλειστεί πιο πολύ στον εαυτό της και τη θλίψη της.
Οι ... γάμοι της ζωής της
Για τον κύκλο της και για όσους την γνώριζαν καλά, η προσωπική της ζωή ήταν σχεδόν … προβληματική. Η αστάθεια στις ερωτικές της σχέσεις, το άφθονο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, όπως είναι φυσικολογικό δημιουργούσαν έντονη αναντιστοιχία σε σχέση με το οικονομικό Backround της οικογένειας Ωνάση.
Καθημερινά έπαιρνε αμφεταμίνες, που μάλλον δεν τις θεωρούσε ναρκωτικά... ενώ η πορεία της ζωής της την οδήγησε σε ένα είδος κατάθλιψης. Δεν ήταν σύμφωνη με την κατανάλωση κόκαϊνης ή χασίς, αλλά ουσιαστικά ήταν εθισμένη στo Speed. Η υπερβολική κατανάλωση Speed, ωστόσο της προκάλεσε τεράστιες βλάβες στον οργανισμό.
Με τον πρώτο της σύζυγο
Μια βραδιά η 20χρονη τότε, Χριστίνα κοιμήθηκε με έναν επιτυχημένο ώριμο άντρα, που δεν ήξερε ποιά είναι την πραγματικότητα… Φεύγοντας της πρόσφερε ένα λουλούδι ενώ εκείνη ζήτησε καταφύγιο στην αγκαλιά του. Ηταν ο κατα 27 χρόνια μεγαλύτερός της, κτηματομεσίτης Μ. Τζ. Μπόλκερ. Τον παντρεύτηκε λίγο μετά και έπειτα από εννέα μήνες χώρισαν. Για να τον πείσει να παντρευτούν μάλιστα, έκανε απόπειρα δολοφονίας. Η τελετή έγινε στο Λας Βέγκας και έκανε έξαλλο τον Ωνάση και τη μητέρα της, που δεν ενέκριναν τον γάμο. Ο Μπόλκερ στάθηκε πραγματικά στο πλευρό της Χριστίνας, άκουγε συνέχεια τις "κλάψες της" για τον αναπάντεχο γάμο της μητέρας της, ενώ τελικά ο πατέρας της ξεσήκωσε γη και ουρανό για τον γάμο τους και όπως ήταν λογικό τους χώρισε.
Το "Ω" της Ωνάση...
Στις 19 Νοεμβρίου του 1988, μία όμορφη βραδιά στο Μπουένος Άιρες χάνει τη ζωή της εντελώς απροσδόκητα και ξαφνικά. Η 37χρονη Χριστίνα, βρίσκεται νεκρή στην μπανιέρα της εξοχικής κατοικίας της οικογένειας Τσολμεκτσόγλου στο Τορτουγάς.
Την συνομωσιολογία των χρόνων που ακολούθησαν από τον θάνατό της τροφοδότησε, οπωσδήποτε, το γεγονός ότι η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε νεκρή μόλις ένα μήνα πριν παντρευτεί τον, πρόεδρο της ελληνικής παροικίας της Αργεντινής, Γιώργο Τσολκμετσόγλου. Στην πραγματικότητα ο θάνατός της προκάλεσε τεράστιο θόρυβο ακριβώς επειδή ήταν κόρη του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.
Η επίσημη δήλωση γύρω απ' τα αίτια θανάτου ήταν έμφραγμα, λόγω της πολύχρονης κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών. Μια άλλη είναι ... τα ναρκωτικά. Ενώ σύμφωνα, με άλλα δημοσιεύματα της εποχής, η πιθανότητα να πέθανε εξαιτίας της λήψης υπνωτικών χαπιών ή φαρμάκων διαίτης αποκλείεται... Άλλοι έκαναν λόγο για αυτοκτονία, όσοι όμως την γνώρισαν καλύτερα ισχυρίζονται - ακόμη μέχρι και σήμερα - ότι δεν ήταν από τους ανθρώπους οι οποίοι θα άφηναν ένα παιδί μόνο στον κόσμο. Άγνωστο εξ' άλλου παραμένει κατά πόσο η ίδια θεωρούσε τον Ρουσέλ άξιο πατέρα για να μεγαλώσει μόνος του την κόρη του.
Με δύο έγγραφα τους, απ' την δική τους πλευρά οι αργεντινοί δικαστές (1988 και 1989) μιλούν για «λυπηρό συμβάν, στερημένο από κάθε εγκληματικότητα» και πως «δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας έδιναν μια απόλυτη σιγουριά για να απορρίψουμε την εγκληματική ενέργεια», και έκλεισε με τη φράση «ανεξιχνίαστος θάνατος»...
Ο Ρουσέλ, η επιτροπή και η διαθήκη και το μετά...
Ο θάνατος της Χριστίνας συνδυάσθηκε και συνεχίζει να συνδυάζεται με την τρίτη και οριστική εκδοχή της διαθήκης της, έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε λίγα μόλις 24ωρα πριν από το ταξίδι της στην Αργεντινή...  Η Χριστίνα, όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες της, προτού βάλει την υπογραφή της κάτω από το κείμενο της διαθήκης της είχε πεισθεί για τις διαθέσεις και τους σκοπούς του πατέρα της μονάκριβης κόρης της... Η Αθηνά, ήταν μόλις τεσσάρων ετών την εποχή του θανάτου της μητέρας της και η μοναδική κληρονόμος της και όλο το μερίδιο της 37χρονης μητέρας της το 50% της περιουσίας που άφησε πίσω του ο Αριστοτέλης Ωνάσης «περνούσε» στον έλεγχο της Αθηνάς.
Αλλά αυτή η ρύθμιση ήταν που φόβιζε την ίδια τη Χριστίνα και αυτό γιατί ήξερε ότι ο πρώην σύζυγός της δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβιβασθεί με την ιδέα ότι δεν θα ήταν εκείνος που θα διαχειριζόταν τα «λεφτά» της κόρης του. Από το σημείο αυτό αρχίζουν και τα προβλήματα. Η Χριστίνα, αποσύροντας την εμπιστοσύνη της από τον κ. Ρουσέλ, όρισε μια Επιτροπή Διαχείρισης της περιουσίας που άφηνε στην κόρη της. Μέλος αυτής της Επιτροπής ήταν και ο ίδιος ο κ. Ρουσέλ, μόνο που δεν είχε ούτε γραμμάριο περισσότερη εξουσία από τα άλλα τέσσερα μέλη της Επιτροπής.
Οι σχέσεις του κ. Ρουσέλ με τα άλλα τέσσερα μέλη της Επιτροπής - που αποτελούν ταυτόχρονα και μέλη της διοίκησης του Ιδρύματος Ωνάση - είναι ήδη τεταμένες και τίποτε δεν μπορεί να τις μεταβάλει στα χρόνια που μεσολαβούν ως την ενηλικίωση της Αθηνάς.
Το μόνο στοιχείο που ίσως να άλλαζε τα πράγματα θα ήταν η παρουσία της ίδιας της Αθηνάς... Το 1997 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο τότε πρόεδρος του «Ιδρύματος Ωνάση» Στέλιος Παπαδημητρίου δήλωνε ότι «Ο θάνατος της Χριστίνας Ωνάση είναι μυστήριο». Αρκούσε εκείνη η δήλωση για να ανασυρθεί ο φάκελος της υπόθεσης και να ξεκινήσει η διακίνηση σεναρίων επί σεναρίων.
Σύμφωνα με τη διαθήκη της όριζε, μετά τον θάνατό της, πενταμελές συμβούλιο για τη διαχείριση της περιουσίας της, η οποία και θα μεταβιβαζόταν στην κόρη της Αθηνά, μετά την ενηλικίωσή της.
Από το 1997 μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει τίποτε σπουδαίο.
Η μοναδική κληρονόμος της δυναστείας, η Αθηνά ήταν τότε μόλις 4 ετών ενώ σήμερα είναι σχεδον 28 χρονών.
Οι περισσότεροι εκ των στενών συνεργατών της κόρης του έλληνα Κροίσου επιμένουν ότι η επαναφορά στο προσκήνιο του όλου θέματος είναι «άνευ αντικειμένου» καθώς, όπως λέγουν, «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει».
Εννέα χρόνια μετά το μοιραίο γεγονός οι όποιες αποκαλύψεις (υπαρκτές ή φανταστικές) για τα αίτια του τελευταίου και χωρίς επιστροφή ταξιδιού της Χριστίνας Ωνάση δεν πρόκειται να μεταβάλουν τη ροή των πραγμάτων: ο κ. Τιερί Ρουσέλ και οι «τέσσερις» του Ιδρύματος Ωνάση που συναποτελούν μαζί του την Επιτροπή Διαχείρισης της περιουσίας της ανήλικης Αθηνάς μπορεί να μην ξανασυζητήσουν ποτέ γύρω από ένα κοινό τραπέζι για τα θέματα της διαχείρισης, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης κλπ. της χρυσής κληρονόμου.
Χρόνια μετά το τέλος της Χριστίνας, η Μαρίνα Δοδέρος φίλη της και αδερφή του ανθρώπου που θα παντρευόταν μιλά και αφηγείται την στιγμή που την βρήκε νεκρή μέσα στην μπανιέρα του δωματίου της...
«Θέλω να μάθει η Αθηνά ότι η μητέρα της δεν ήταν μια τρελή που έπαιρνε βαρβιτουρικά, αλλά ένας καταπληκτικός άνθρωπος που πέθανε από πνευμονικό οίδημα. Στις 10:30 χτυπάω την πόρτα της. Καμία απόκριση. Αποφασίζω να ανοίξω την πόρτα.Βρίσκω την Χριστίνα «κοιμισμένη» μέσα στην μπανιέρα. Σε μερικά δευτερόλεπτα αντιλαμβάνομαι ότι είναι νεκρή. Καλώ τους γιατρούς, τον αδερφό μου, την αστυνομία, αλλά είναι αργά. Στις 19 Νοέμβρη 1988 η αγαπημένη μου φίλη κατέληξε από πνευμονικό οίδημα. Μετά τις νόμιμες διαδικασίες για την παλινόστωση της Χριστίνας στην Ελλάδα, όπως το επιθυμούσε, φτάνω στον Σκορπιό με το σώμα της, στον παράδεισο των κοινών μας αναμνήσεων. Έξι μέρες αργότερα, κάτω από μια καταρρακτώδη βροχή εκατοντάδες πλοιάρια συνοδεύουν την Χριστίνα στο ύστατο «αντίο». Η θλίψη μου ήταν ασύλληπτη όχι μόνο διότι έχανα την αδερφή ψυχή μου αλλά γιατί «έφυγε» σε μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής της, λίγο πριν παντρευτεί τον αδερφό μου.»
Η σορός της μεταφέρθηκε στην Ελλάδα...
Η Χριστίνα Ωνάση κηδεύτηκε στον Σκορπιό, που τόσο πολύ εμίσησε - λόγο του γάμου του πατέρα της με την Τζάκι Κέννεντυ εκεί - μετά το θάνατό της στις 19 Νοεμβ ρίου 1988.... στο ζώδιο του Σκορπιού!


Πηγή: koolnews.gr/

No comments:

Post a Comment