EFHMERIS

Wednesday, March 5, 2014

Οι Μαορί που "σνομπάρουν" τους Άγγλους..Αρχαίοι Ελληνες; Ειχαν δεχτει Καραμανλή- Νατάσα

Με την ευκαιρία της άρνησης του Βασιλιά των Μαουρί της Νέας  ζηλανδίας να δεχθει τον Βρεττανό γαλαζοαίματο Γουίλλιαμ,δημοσιεύουμε ένα πολυ ενδιαφέρον κείμενο απο τους ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,Blogspot, που αναρτηθηκε το Σάββατο ,30 Μαρτίου 2013.  Συγχρόνως δειτε τί γιορτή ετοίμαζαν για το Βασιλικό ζευγος της Μ.Β. αν λάβουμε υπόψιν ότι κάτι παρόμοιο οργάνωσαν για τον Κ.Καραμανλή όταν επισκέφθηκε τη Ν.Ζηλανδία σαν  πρωθυπουργός στις 21 Μαίου 2007. Φαίνεται πως ο δικός μας είχε μπόλικο χρόνο στη διαθεσή του.. 

Πορτραίτο του αρχηγού των "Μαορί" από το 1883. Το διπλό (Δελφικό) ΕΨΙΛΟΝ και ο Λαβύρινθος των Μινωιτών.

ΟΙ "ΜΑΟΡΙ" ΤΗΣ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ!!!

 ΕΧΩ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΥΡΧΕ ΘΑ 
ΚΟΥΤΟΥΛΑΓΑΝ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 
ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΟΡΟΙ


ΟΙ "ΜΑΟΡΙ" ΤΗΣ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ, ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΕΨΙΛΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ!!!

Ήταν το 1993 που βρέθηκα κάπου ανάμεσα στη Νότια Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία πάνω σ΄ένα κρουαζιερόπλοιο για ολιγοήμερες διακοπές από την εργασία μου (ΥΠΕΞ Νότια Αυστραλία- Αδελαΐδα).
Ένα βράδυ το πρόγραμμα άνοιξε με ένα φανταστικό χορό των ιθαγενών της Νέας Ζηλανδίας, της φυλής των «Μαορί», που μου έκανε εξαιρετική εντύπωση!!!

Ήταν ψηλοί άνδρες με καστανά μαλλιά και μάτια, με σταρένια χρώματα και αποχρώσεις, με όμορφη κατατομή που δεν θύμιζε σε τίποτε τους γύρω λαούς της Πολυνησίας , οι οποίοι είναι μελαμψοί με μαύρα μάτια και πλατσουκωτές μύτες. Καμία σχέση!

Θα μπορούσα να πω είχαν καθαρά ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά με καλοσχηματισμένη και λεπτή μύτη, αμυγδαλωτά μάτια, μικρά αυτιά, πυκνό καστανό μαλλί, στρόγγυλο πηγούνι, λεία ανοιχτή επιδερμίδα και ορθό, ευλίγιστο παράστημα.

Μέχρι που άρχισαν να χορεύουν!

Αρχικά είχαν μια παράξενη στάση ανδροπρεπή καθ΄ όλα με λυγισμένα γόνατα και λυγισμένα χέρια ευθεία προς τα πάνω. Για να πάρετε μια ιδέα μπορείτε να δείτε να χορεύουν σ΄αυτό το link :
http://youtu.be/e6RlUYtSnLY

Στην πορεία και όσο δυνάμωναν οι πολεμικές φωνές των ανδρών και οι ρυθμικές τους κινήσεις σε πόδια και χέρια, ανέβαζα αδρεναλίνη! Χαρακτηριστική κίνηση των ματιών και της έκφρασης του προσώπου ήταν να δείχνουν ένα άγριο πρόσωπο με φοβερές γκριμάτσες για να τρομάζει ο αντίπαλος. Η γλώσσα έβγαινε όσο πιο έξω μπορούσε για να δείξουν μ΄αυτό τον τρόπο την εσωτερική τους δύναμη και τα δυνατά τους εσώψυχα. (Με μεγάλη γλώσσα έξω απεικονίζονται οι θεότητες και τα τοτέμ τους έτσι όπως αποτυπώνονται στην παραδοσιακή και λαϊκή τους τέχνη).

Κοιτάζοντάς τους από πλάγια θα έλεγε κανείς σχεδόν με βεβαιότητα ότι το σώμα τους έτσι όπως είχαν το εμπρός πόδι λυγισμένο και τα χέρια λυγισμένα και προς τα πάνω, έπαιρνε το σχήμα κεφαλαίου Κ κάπα!!!

Ορίστε; Και πώς λέγεται ο χορός;

Ο πολεμικός αυτός χορός στη γλώσσα τους λέγεται «Κάπα Χάκα»!!!

Αν λοιπόν γράψουμε (απεικονίσουμε) το χορευτή πολεμιστή με το κεφαλαίο γράμμα Κ και βάλουμε δίπλα του ένα άλλο Κ αλλά να κοιτάζει προς τα αριστερά θα έχουμε ένα σχήμα σαν κι αυτό περίπου >Κ. Αν το φέρουμε τώρα σε πλάγια θέση, είναι ένα διπλό ΕΨΙΛΟΝ!!!
(Στο χαρτί δείχνει καλλίτερα, δοκιμάστε το με δύο αντίστροφα Κάπα και θα το δείτε).

Ασφαλώς και δεν είναι τυχαία η απεικόνιση του διπλού (Δελφικού) ΕΨΙΛΟΝ και στο πρόσωπό τους, και μάλιστα έτσι που να μη χωρά καμία αμφιβολία!!! (Φωτογραφία – πορτραίτο με τον αρχηγό των Μαορί το έτος 1883).

Μία άλλη ελληνική απεικόνιση εκτός από το Δελφικό έψιλον είναι και οι ομόκεντροι κύκλοι (σπείρες)σε σχήμα Μινωικού λαβύρινθου. Οι λεγόμενες σπείρες των Μινύων που δεν ήταν τίποτε άλλο από την ελληνική σπείρα έτσι όπως αυτή αναπαρίσταται στο Δωρικό κιονόκρανο. Οι Μινύες ήταν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης (αρχαίοι Μινωίτες) που έφταναν στη γη μέσα από αυτούς τους μηνίσκους μεταφοράς (μαύρες τρύπες – σήραγγες μεταφοράς). Αυτός ήταν ο ένας και μοναδικός «τρόπος μεταφοράς» και μακρινών γήινων ταξιδιών. Οι Μινωίτες και οι Λέλεγες (πρόγονοι των Πελασγών) ήταν οι πρώτοι που κατασκεύασαν μηνίσκους –λαβυρίνθους και μακριές στοές μεταξύ των σπηλαίων αλλά και των πόλεων, ενώ έβαφαν τα κορμιά τους κόκκινα για να παίρνουν τα ζάχαρα που χρειάζονταν προκειμένου να επιβιώσουν πάνω στη γη.

Τέλος στη Νέα Ζηλανδία, την τόσο μακρινή αυτή Χώρα (πίσω και κάτω από μας γύρω στις 18.000 χιλιόμετρα απόσταση, το μισό περίπου του μήκους του Ισημερινού) υπάρχουν εκτός από τους Λαβυρίνθους και τα διπλά Δελφικά ΕΨΙΛΟΝ, ελληνικά ονόματα και τοπονύμια. Υπάρχει μία περιοχή με το όνομα “Mitimati” που είναι δύο ελληνικές λέξεις μαζί «Μύτη μάτι» και είναι παράγωγα του ρήματος «ματεύω» που σημαίνει «ερευνώ» , «αναζητώ». Πολύ κοντά δε είναι οι νήσοι ΑΝΤΙΠΟΔΕΣ και ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΝΗΣΟΙ που σχετικά έχει αναφέρει ο Ιάμβλιχος ΠΒ 82 « Τι εστίν Μακάρων νήσοι; Ήλιος και Σελήνη».

Κλείνοντας το άρθρο αυτό θα σας πω ότι στο τέλος του χορού «Κάπα Χάκα» ο αρχηγός κάλεσε μερικούς άνδρες από το ακροατήριο να χορέψουν μαζί με την ομάδα του τον πολεμικό αυτό χορό για να τον εμπεδώσουν και να διασκεδάσουμε όλοι. Μάλιστα είπε ότι όποιος από τους προσκεκλημένους χόρευε πιο πειστικά θα τον τιμούσαν ως επίτιμο μέλος των Μαορί!!!

Σήκωσε δυο Άγγλους, ένα Γερμανό, ένα Ασιάτη και έναν Αυστραλό, ενώ εμένα σχεδόν με τράβηξε πάνω στην εξέδρα με το ζόρι.. Μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα του σοκ θυμάμαι τον εαυτό μου να ακολουθώ το χορό, να το ζω πραγματικά, να κυλάει στις φλέβες μου!

Νομίζω δεν χρειάζεται να σας πω ποιος βραβεύτηκε!
(Στο εξωτερικό διαπρέπουμε τι τα θες!)

Ήταν μια συναρπαστική, αληθινή και αξέχαστη εμπειρία!
Μια εμπειρία που κάνει τον καθένα, μέχρι τα πέρατα της γης,
να συναντά παντού και πάντα εμπρός του την ΕΛΛΑΔΑ!!!

Δημήτριος Μαντές
22/03/2013

Από τον Ανδρομέδιο

==============

Απο το ΈΘΝΟΣ των Αθηνων για την επίσκεψη Καραμανλή..

Απόδραση στη χώρα των Μαορί...

Εκπλήξεις, απρόοπτα και ισχυρές δόσεις φολκλόρ σημάδεψαν την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη Νέα Ζηλανδία. Ο Κ. Καραμανλής, η Νατάσα και τα λοιπά μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας αντιμετώπισαν με έκδηλη αμηχανία την εντυπωσιακή υποδοχή που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της χώρας στους ξένους επισήμους. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο φαινομενικά... άγριο τελετουργικό που εκτελούν οι Μαορί, οι ιθαγενείς κάτοικοι του νησιού.

Απόδραση στη χώρα των Μαορί...
Εκπλήξεις, απρόοπτα και ισχυρές δόσεις φολκλόρ σημάδεψαν την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη Νέα Ζηλανδία. Ο Κ. Καραμανλής, η Νατάσα και τα λοιπά μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας αντιμετώπισαν με έκδηλη αμηχανία την εντυπωσιακή υποδοχή που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της χώρας στους ξένους επισήμους. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο φαινομενικά... άγριο τελετουργικό που εκτελούν οι Μαορί, οι ιθαγενείς κάτοικοι του νησιού. Μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου, λοιπόν, μια ομάδα Μαορί πολεμιστών υποδέχθηκαν, φορώντας παραδοσιακές ενδυμασίες, τον Ελληνα πρωθυπουργό και ένας απ αυτούς ακούμπησε στο έδαφος ένα μαχαίρι με κλαδί φτέρης, το οποίο ο Κ. Καραμανλής ως επισκέπτης έπρεπε να το σηκώσει σε μια χειρονομία ειρηνικής έλευσης. Στη συνέχεια, οι πολεμιστές χόρεψαν έναν άγριο χορό, φωνάζοντας και βγάζοντας έξω τις γλώσσες τους, προκειμένου να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια έθιμα, όπερ σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να βρει άλλον τρόπο για να ξορκίσει τα δεινά που ταλανίζουν την κυβέρνησή του...
Ακολούθησαν το «χόνγκι»Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του... έτριψαν τις μύτες τους με έναν τοπικό φύλαρχο των Μαορί, ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο χαιρετισμού (το «χόνγκι», όπως ονομάζεται στη γλώσσα των ιθαγενών), μέσω του οποίου μεταδίδεται η ανάσα της ζωής. Σε λιγότερο μυστικιστικά μονοπάτια κινήθηκε η εκτός πρωτοκόλλου συζήτηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τη Νεοζηλανδή ομόλογό του Ελεν Κλαρκ. Αφού ευχήθηκε στον φιλοξενούμενό της για την ονομαστική εορτή του (και αφού έμαθε ότι, αν ήταν Ελληνίδα, θα γιόρταζε και εκείνη), η κυρία Κλαρκ θυμήθηκε ότι ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 2001 στην Κρήτη για την 60ή επέτειο από τη μάχη εναντίον των Γερμανών και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί ξανά το νησί στην 70ή επέτειο, το 2011. Ο Κ. Καραμανλής την άκουσε και σχολίασε γελώντας: «Θα πάμε μαζί». Να πάνε - αλλά εκείνος θα είναι πρωθυπουργός τότε;
Τα απρόοπταΟσο για τα απρόοπτα της επίσκεψης Καραμανλή στη Νέα Ζηλανδία, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έφτασε στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον με... άλλον αέρα. Κυριολεκτικά, διότι την ημέρα της επίσκεψής του σηκώθηκαν άνεμοι ταχύτητας 10 (!) μποφόρ, με συνέπεια οι περίπου 3.000 ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της πόλης να αναγκαστούν να κατεβάσουν τις γαλανόλευκες από τις βεράντες και τις αυλές των σπιτιών τους για να μην τις σκίσει ο αέρας. Σημειώνεται ότι ο κ. Καραμανλής είναι ο δεύτερος Ελληνας επίσημος που επισκέφθηκε τη Νέα Ζηλανδία - είχε προηγηθεί, το 2002, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος.

2 comments:

  1. Είναι λάθος το έτος 1883.
    Η Λιθογραφία δημιουργήθηκε μεταξύ 1826-1829 κι αργότερα έγινε ελαφρύς επιχρωματισμός.
    Nataï, L'un des chefs de la baie Bream (Nouvelle Zélande), de Sainson pinx, From the volume entitled 'Historique. Planches 1-86'; an atlas which accompanies 'Voyage de la corvette 'L'Astrolabe', exécuté par ordre du Roi, pendant les années 1826, '27, '28, '29' by Dumont D'Urville (Paris : J. Tastu, 1830-1833), New Zealand. (Photo by Dumont D'Urville/Royal Geographical Society via Getty Images)

    https://drouot.com/en/l/18626684-new-zealand-tattoo-natai-one-o

    ReplyDelete
  2. https://www.alamy.com/new-zealand-portrait-of-a-maori-chief-lithograph-by-louis-auguste-de-sainson-1800-1887-1833-the-maori-are-the-indigenous-polynesian-people-of-new-zealand-they-arrived-in-new-zealand-from-eastern-polynesia-in-several-waves-at-some-time-before-1300-ce-over-several-centuries-in-isolation-the-maori-developed-a-unique-culture-with-their-own-language-a-rich-mythology-distinctive-crafts-and-performing-arts-they-formed-a-tribal-society-based-on-polynesian-social-customs-and-organisation-horticulture-flourished-and-after-about-1450-a-prominent-warrior-culture-emerged-image344233269.html

    ReplyDelete