EFHMERIS

Tuesday, April 15, 2014

Ο μητροπολίτης Γλυφάδας "αδειαζει" το δήμαρχο."Παράνομο είναι το Νεκροταφείο όχι η ..Εκκλησια την οποία και κρατά στα παράνομα!!




"Δέχθηκα και πιέσεις να άλλαζα το περιεχόμενο του δελτίου τύπου, αλλά εγώ είπα ότι δεν γίνομαι καραγκιόζης."

Στο θέμα του αυθαιρέτου κοιμητηρίου στον Υμηττό, στην οικονομική κρίση, αλλά και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρθηκε ανάμεσα και σε άλλα, ο Μητροπολίτης Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας και Ελληνικού κ. Παύλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε  στην εφημερίδα "Παλμός της Γλυφάδας" και στην Έφη Φιλιπποπούλου.

Με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει με το παράνομο κοιμητήριο που βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή της Α' Ζώνης του Υμηττού, μετά και το πρόσφατο έγγραφο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, με το οποίο ζητείται η άμεση απομάκρυνση του νεκροταφείου από την περιοχή και η εκταφή των νεκρών, καθώς και το θόρυβο που έχει ξεσπάσει γύρω από τη Μητρόπολη, ο κ. Παύλος ανέφερε:


"Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ανακατεύτηκε το όνομά μου, επειδή έκανα τις ταφές. Ήταν υποχρέωση της Εκκλησίας να γίνουν οι ταφές, διότι ο νεκρός είναι ιερό πρόσωπο και πρέπει να ταφεί. Έγιναν 11 ταφές και μάλιστα αμφισβήτησαν το νούμερο. Αυτό σημαίνει ότι μου προσάπτουν κατηγορία ότι λέω ψέμματα. Ξέρετε ποιά ήταν η απάντησή μου; "Σας παρακαλώ, υπάρχουν μηχανήματα που μπορείτε να ερευνήσετε αν μέσα στον κάθε τάφο βρίσκεται πτώμα, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια". Διέσυραν το όνομά μου. Αν υπήρξαν μερικές ταφές που έγιναν ξημερώματα ή μεσάνυκτα... έγινε η ακολουθία της ταφής κανονικά σε κάποιο ναό και πήραν οι άνθρωποι του γραφείου τελετών μετέπειτα τους κεκοιμημένους, μετέφεραν τη σορό τους και την έθαψαν...".

Σε ό,τι αφορά στην εκταφή των νεκρών, ο κ. Παύλος είπε:
"...Εκταφή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδεια των συγγενών γιατί θεωρείται τυμβωρυχία και ιεροσυλία....... Υπάρχουν και πτώματα που ήταν 3 ή και 6 μήνες στα ψυγεία ως αζήτητα. Σε αυτό, πρέπει να δώσει την άδειά της η Εκκλησία. Στους άλλους, όμως, οι συγγενείς μπορούν να δώσουν άδεια εκταφής μόλις παρέλθουν τρία χρόνια. Ο ιερεύς τελεί επί τόπου τρισάγιο, που είναι η παράδοση της Εκκλησίας μας...".

Αναφερόμενος στους βανδαλισμούς που είχαν σημειωθεί στο νεκροταφείο, όταν άγνωστοι έσπασαν τους Σταυρούς και τα μάρμαρα των τάφων, ο Μητροπολίτης σημείωσε:

"...Με πίκρανε πολύ ο βανδαλισμός. Το κοιμητήριο, είτε είναι νόμιμο είτε είναι παράνομο, είναι χώρος αναπαύσεως και δεν μπορεί ο καθένας να ασεβεί... Ούτε κομμουνιστικό καθεστώς έχει η Ελλάδα ούτε είμαστε στην Τουρκία που το '55 είχαν βεβηλώσει τα κοιμητήρια της Κωνσταντινουπόλεως. Εγώ είχα κοινοποιήσει ένα δελτίο τύπου μετά από την τροπολογία του Υπουργείου και είπα ότι το κοιμητήριο να μην γίνει αφορμή να το εκμεταλλεύονται προεκλογικά κάποιοι. Το κράτος έδωσε αυτή τη λύση. Εμένα με ενδιαφέρει να μην ξαναγίνει προσβολή και ασέβεια προς τους κεκοιμημένους που βρίσκονται μέσα στους τάφους. Όταν έκανα τις ταφές είχα υποχρέωση να το κάνω. Πού θα τους πήγαινα; Και ως τοπικός επίσκοπος το έκανα αυτό...".

Ο Μητροπολίτης πρόσθεσε επίσης ότι ο χώρος του νεκροταφείου τού είχε υποδειχθεί από τον Δήμαρχο της περιοχής και υπογράμμισε ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας που διέπει το ναό. Όπως είπε χαρακτηριστικά: "...Μας είπαν ότι εδώ είναι το νεκροταφείο. Εφ' όσον το λέει ο Δήμαρχος, ο Μητροπολίτης εμπιστεύτηκε το Δήμαρχο. 

Πού να ήξερε τι κρύβεται πίσω από αυτή την κατάσταση;... Ειδοποιήθην και βρέθηκα στις ταφές. Δεν έγιναν και οι 11 την ίδια μέρα. Έγιναν 7 και στη συνέχεια οι υπόλοιπες 4... Κάναμε τις ταφές και επέβλεπα σε ποιό σημείο θα μπει το εκκλησάκι, το οποίο είναι δωρεά της οικογενείας του κ. Μαρτίνου... 

Τοποθετήσαμε την προκάτ εκκλησία και κάναμε τα θυρανοίξια, Δεν έχει δικαίωμα κανείς να γκρεμίσει το ναό, για τον οποίο εκ των υστέρων έμαθα ότι αμφισβητείται ακόμα και η ιδιοκτησία του. Φανταστείτε ότι ιδιοκτήτης είναι ο Ερυθρός Σταυρός και δύο ιδιώτες... Ο ναός αυτός θα μείνει για τη λατρεία. Βάσει του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, μπορεί το νεκροταφείο να φύγει από εκεί, όμως το εκκλησάκι θα μείνει. Παράνομο είναι το νεκροταφείο, όχι η εκκλησία...".

Ο Μητροπολίτης Παύλος καταλόγισε ευθύνες και στην πολιτεία για το ζήτημα του νεκροταφείου, κάνοντας λόγο για παραμέληση της περιοχής, μετά την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο παρελθόν. "...Το λάθος της πολιτείας είναι όταν έγινε πυρκαγιά εκεί. Έπρεπε αμέσως να κάνουν δενδροφύτευση. Όταν ομιλείς και διατείνεσαι ότι είναι natura και χώρος πρασίνου, δεν μπορείς να το αφήνεις έτσι. Κράτος είσαι, κυβέρνηση είσαι. Ομιλείς περί του πρασίνου. Να το αντικαταστήσεις. Και με κατηγόρησαν ότι δεν είμαι υπέρ του πρασίνου. Δεν πειράζει. Τους συγχωρώ για όλα τα ψεύδη και τις κατηγορίες. Αν μου αρέσει το πράσινο εγώ το ξέρω και ο Θεός...".

Σε ό,τι αφορά στη συμμόρφωση με τις εντολές που έχουν δοθεί από την πολιτεία, ο κ. Παύλος είπε: "...Να γίνει αυτό που θα είναι νόμιμο. Δεν μπορώ εγώ να εκφέρω επίσημα γνώμη αν είναι νόμιμο ή παράνομο. Παράνομο το είπε ο υπουργός και έχει ευθύνη. Αν άλλη πλευρά της κυβερνήσεως λέει ότι είναι νόμιμο... ας τα βρούνε μεταξύ τους. Το δελτίο τύπου της Μητροπόλεως είναι σαφές. Σε μερικούς δεν άρεσε. Συνεχίζουν και χρησιμοποιούν το όνομα της Εκκλησίας και του Μητροπολίτου. Δέχθηκα και πιέσεις να άλλαζα το περιεχόμενο του δελτίου τύπου, αλλά εγώ είπα ότι δεν γίνομαι καραγκιόζης. Έγραψα αυτό που έγραψα σεβόμενος την κάθε νομιμότητα. Ο πόθος μου είναι να γίνει κοιμητήριο και κακώς τόσα χρόνια οι προκάτοχοι δήμαρχοι δεν έκαναν κινήσεις να φτιάξουν νόμιμο κοιμητήριο. Απασχολεί την περιοχή 35 χρόνια...".

Σε ερώτηση για το εάν έχει ενημερωθεί για τις μελέτες του νέου κοιμητηρίου που υπάρχουν σε ενημερωτικά έντυπα που εκδίδει ο νυν Δήμαρχος Γλυφάδας, ο Μητροπολίτης είπε: "...Έδωσε προθεσμία ένα χρόνο. Δεν βγαίνουν αμέσως τα τοπογραφικά. Εγώ δεν τα είδα ποτέ. Ούτε που μου έστειλε την τροπολογία ο ίδιος.  Από αλλού το πληροφορήθηκα. Και η τροπολογία είναι ξεκάθαρη. Μιλάει για τα ήδη λειτουργούντα, όπως της Βούλας, της Πεντέλης, του Αμαρουσίου, της Βουλιαγμένης...".

Ο κ. Παύλος αναφέρθηκε επίσης και στο έργο της Μητρόπολης, για τη στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται ιδιαιτέρως από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. "Όταν ήρθα στη Μητρόπολη πριν από 12 χρόνια, ιδρύσαμε ένα γραφείο "φωλιά ελπίδος" και είχαμε δύο εθελόντριες κοινωνικές λειτουργούς... Το γραφείο αυτό σήμερα λειτουργεί φουλ, συλλέγοντας τρόφιμα, φάρμακα, είδη ένδυσης και υπόδησης. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ψωμί και περιμένουν στην ουρά. Μας βοηθά κάθε μήνα και η Ένωση Εφοπλιστών. Μας στέλνει κάθε μήνα για 190 οικογένειες κούτες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης... Η Ιερά Μονή Βατοπεδίου μας στέλνει 1.000 κοτόπουλα σε κάθε μεγάλη γιορτή... Η Σχολή Ευελπίδων στέλνει περίσσευμα φαγητού για τους ενδεείς... Δίνονται, επίσης έτοιμες μερίδες φαγητού... Επίσης υπάρχουν 3-4 καφετέριες που μας στέλνουν τα φαγητά της ημέρας πρωί-πρωί... Η Μητρόπολη έχει έναν βρεφονηπιακό σταθμό... Ο σταθμός είχε πολλές ελλείψεις και προβλήματα... Ο πατήρ Νικόλαος κάνει ό,τι μπορεί για να μην επιβαρύνει τη Μητρόπολη. Τα παιδιά είχαν λιγοστεύσει καθώς υπήρχαν και τέκνα που ζούσαν ατελώς, λόγω δυσκολιών πληρωμής των γονέων τους.  Τώρα ο πατήρ Νικόλαος προσπαθεί και ανταποκρίνεται στα έξοδα του σταθμού χωρίς να επιβαρύνει τη Μητρόπολη...".

Ερωτώμενος αν τον έχουν προσεγγίσει υποψήφιοι δημοτικών παρατάξεων ή ψηφοφόροι για να τον συμβουλευτούν ο Μητροπολίτης Παύλος απάντησε: "Έχουν έρθει υποψήφιοι να πάρουν την ευχή... Εγώ τους είπα να κάνετε προσευχή να βγει ο ικανότερος. Δεν πρέπει να έχετε κριτήριο την πολιτική. Η Μητρόπολη τους δέχεται και τους αγαπά όλους... Εύχομαι να βγει ο καλύτερος για να πάρει τα πάνω της επιτέλους η Γλυφάδα μας.... Με ρωτάνε πολλοί πιστοί τι να κάνουν. Ό,τι σας φωτίσει ο Θεός, λέω. Η θέση του Μητροπολίτη είναι πολύ λεπτή...Κάντε προσευχή να βγει ο καλύτερος, λέω. Να τους δοκιμάσει ο κόσμος του υποψηφίους και οι υποψήφιοι να προσέχουν... Δεν προσβάλλω κανέναν. Όλους τους αγαπώ, αλλά δεν μπορώ να μην πω την αλήθεια. Η αλήθεια μας ελευθερώνει όσο κι αν είναι πικρή". 
ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ



Ilias Ilias Koutsonas Και ποιος είναι ο ικανότερος σεβασμιότατε; ο Κόκκορης που καταλάμβανε δασική έκταση στον Υμηττό και τον σιγοντάρατε; Εκείνο τον Αύγουστο το 2011 Και με της ταφές από τα αζήτητα στης τρείς τα μεσάνυχτα;
0
Καραπανος Δημητρης
15.04.14 16:30
Χαίρομαι που ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας έθεσε το όλο ζήτημα σε όλες τις διαστάσεις του και με την πάσα αλήθεια και προς κάθε κατεύθυνση.

15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014, 15:29 Απο το vimaonline.gr 

No comments:

Post a Comment