EFHMERIS

Thursday, May 29, 2014

Τι έγραφε το Βήμα 29/4/2007 για μπίζνες Σημαιοφορίδη,Μητσοτάκη,Καραμανλή,

Πώς ο πολιτευτής από την Καστοριά κατάφερε να γίνει «επιλοχίας» της ΝΔ και να δει τον Αγάπιο στη θέση του προέδρου του ΤΕΑΔΥ

Οι «μπίζνες» της οικογένειας Σημαιοφορίδη

Ο σχολάρχης μπαμπάς, ο «γουναράς» γιος και ο πολυπράγμων σύμβουλος γαμπρός
Οι «μπίζνες» της οικογένειας Σημαιοφορίδη
Ο κ. Κ. Σημαιοφορίδης (στο μέσον) παραδίδει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ στον αντικαταστάτη του κ. Μ. Δασκαλάκη (δεξιά) παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Στη φωτογραφία επάνω ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης

Οταν τον Δεκέμβριο του 1992 ο κ. Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ορίσει στο αξίωμα του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ που ως τότε κατείχε η θυγατέρα του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναβαθμίστηκε σε υπουργό Πολιτισμού, τον σχετικά άσημο βουλευτή Καστοριάς κ. Κ. Σημαιοφορίδη ήταν αρκετοί εκείνοι που εξεπλάγησαν. Η έκπληξη προήλθε από το γεγονός ότι ο 61χρονος τότε καθηγητής, ο οποίος άφησε νωρίς τη μέση δημόσια εκπαίδευση όπου δίδασκε φιλολογικά για να κάνει τα δικά του επιχειρηματικά βήματα ως σχολάρχης, ήταν ένας ιδιαίτερα αθόρυβος πολιτικός, ο οποίος όμως για τους γνωρίζοντες τη διαδρομή του - και μεταξύ αυτών ήταν σίγουρα ο κ. Μητσοτάκης - «υπήρξε αρκούντως ευέλικτος και ακόμη πιο αποτελεσματικός». Πώς αλλιώς άλλωστε να εξηγηθεί το ότι είχε ήδη καταφέρει να «ξεπλύνει» τη συνεργασία του με το δικτατορικό καθεστώς και από διορισμένος την περίοδο της χούντας να γίνει το 1978 αιρετός δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού; Και ενώ είχε συμμετάσχει ακόμη και στην περιβόητη χουντική «Συμβουλευτική», κατάφερε προτού κλείσει τετραετία στο αξίωμα του δημάρχου να μεταπηδήσει, το 1981, στο Κοινοβούλιο ως εκπρόσωπος της τότε μονοεδρικής περιφέρειας Καστοριάς που υπήρξε και παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά προπύργια της συντηρητικής Δεξιάς.
Στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 1989 ο κ. Κ. Σημαιοφορίδης έμεινε εκτός Βουλής, αλλά τον επόμενο χρόνο όχι μόνον πήρε τη «ρεβάνς», αλλά αμέσως μετά τις νικηφόρες για τη ΝΔ κάλπες του Απριλίου του 1990 ανέλαβε γενικός γραμματέας της «γαλάζιας» ΚΟ, θέση την οποία διατήρησε και όσο ήταν υφυπουργός, αφού από το αξίωμα αυτό τα καθήκοντά του ήταν ίδια: να κινητοποιεί τους βουλευτές της ΝΔ και να φροντίζει να μη χάνονται οι ψηφοφορίες. Ασκούσε, με άλλα λόγια, τον ρόλο του «επιλοχία», κατά την κοινοβουλευτική αργκό, και τον ασκούσε αποτελεσματικά, χάρη ίσως στο μειλίχιο προφίλ αλλά και στην εικόνα του ήπιων τόνων πολιτικού που φιλοτεχνούσε στην Αθήνα.
Την ίδια ώρα εργαζόταν δραστήρια υπέρ των αιτημάτων της περιφέρειάς του, δίνοντας έμφαση στις βουλήσεις του ισχυρότατου επιχειρηματικού λόμπι των καστοριανών γουναράδων, με τους οποίους άλλωστε είχε «συγγενέψει» αφού ο μοναχογιός του Αγάπιος είχε νυμφευθεί θυγατέρα επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν σε αυτόν τον τομέα.
Αν και θεωρούνταν «ακραιφνής μητσοτακικός», δεν αντιμετώπισε πρόβλημα ενσωμάτωσης στο περιβάλλον που δημιούργησε η εκλογή του κ. Μ. Εβερτ, πολύ περισσότερο του κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος το 2000 - όταν ο βορειοελλαδίτης πολιτικός αποφάσισε να μην πολιτευθεί - τον έχρισε υπεύθυνο εκλογών. Προτού τον ορίσει το 2004 γενικό διευθυντή του κόμματος, θέση από την οποία αντικαταστάθηκε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Δεκέμβριο για λόγους που ποτέ δεν διευκρινίστηκαν.
Ο «επιλοχίας» της ΝΔ αποφάσισε πριν από επτά χρόνια να «αποστρατευθεί» ο ίδιος πολιτικά, καθώς δεν μπορούσε να περιμένει άλλο την πραγματική αποστρατεία του μοναχογιού του, Αγάπιου, ο οποίος είχε ακολουθήσει καριέρα στρατιωτικού και δεν ήταν ακόμη έτοιμος για να αλλάξει τη στολή με το κοστούμι του πολιτικού.
Οταν εντέλει ο νεότερος Σημαιοφορίδης εγκατέλειψε το στράτευμα, σχετικά νέος, αφού είναι μόλις 45 ετών, το κόμμα που διοικούσε ο μπαμπάς του δεν τον άφησε μόνο με τη σύνταξη του ταξιάρχου εν αποστρατεία. Παρ' ότι τον πρώτο καιρό ασχολήθηκε με τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις του πεθερού του, αν και με τρόπο όχι και τόσο διαφανή, σύμφωνα με τις καταγγελίες στελεχών του ΠαΣοΚ που με ερώτησή τους στη Βουλή ζήτησαν να ερευνηθούν από τον επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ. Γ. Ζορμπά συγκεκριμένοι λογαριασμοί για να φανεί αν οι ζημιές των επιχειρήσεων ήταν πραγματικές. Ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές βρήκε διόδους προς το κράτος και από την Καστοριά όπου κυρίως κινούνταν ως τότε βρέθηκε στην πρωτεύουσα.
Αρχικώς κλήθηκε να διευθύνει πρατήριο καυσίμων της ΕΚΟ στην Αττική, αλλά η θέση αυτή φαίνεται ότι θεωρήθηκε πως δεν ήταν αρκετά κατάλληλη για έναν μελλοντικό πολιτικό, ο οποίος μάλλον είχε καλύτερες προοπτικές ως πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, του περίφημου πλέον ΤΕΑΔΥ που με το «δομημένο» ομόλογο το οποίο απέκτησε μέσω της ελεγχόμενης από «γαλάζιους» χρηματιστηριακής εταιρείας Ακρόπολις υπήρξε η «πέτρα του σκανδάλου» που επί δύο μήνες τώρα απασχολεί την επικαιρότητα.
Το πώς και γιατί βρέθηκε στο ΤΕΑΔΥ ο απόστρατος ταξίαρχος δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπήρξε επιθυμία του πατρός του, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν προωθήθηκε από τη Ρηγίλλης, το Μαξίμου, το περιβάλλον του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη ή από τον ίδιο τον υπουργό Απασχόλησης κ. Σ. Τσιτουρίδη που αναζητούσε ερείσματα για τα μελλοντικά του πολιτικά σχέδια, κυρίως μέσω προσώπων προερχομένων από τη Βόρεια Ελλάδα. Θεωρείται βέβαιο ότι η δικαιολογία που προέβαλε ο κ. Τσιτουρίδης για τον διορισμό του, αποδίδοντάς του το προσόν του πτυχιούχου οικονομολόγου, δεν απεδείχθη ακριβής αφού, όπως ο πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ, είχε μεν εγγραφεί στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά δεν ήταν πτυχιούχος του.
Ακολούθησαν οι πρόσφατες καταιγιστικές αποκαλύψεις που μάλλον «έκαψαν τη γούνα» του κ. Σημαιοφορίδη, αφού η κατάληψη της βουλευτικής έδρας της Καστοριάς για την οποία προετοιμαζόταν από στρωμένος δρόμος μεταβλήθηκε σε «ναρκοπέδιο», το οποίο δύσκολα θα καταφέρει να περάσει ο απόστρατος αξιωματικός.
Ο επικεφαλής της εταιρείας Noisis, η πελατεία του από το Δημόσιο και οι εκ των έσω καταγγελίες εις βάρος του Η πολυσχιδής δραστηριότητα του κ. Νικητίδη
Το σκάνδαλο των ομολόγων έφερε στην επικαιρότητα και ένα άλλο μέλος της ευρύτερης οικογένειας Σημαιοφορίδη, που απεδείχθη εξίσου, αν όχι και περισσότερο, πολυπράγμων από τον μπαμπά και τον γιο, καθώς επί των ημερών της «νέας διακυβέρνησης» δεν προλαβαίνει να υπογράφει συμβόλαια για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε φορείς του Δημοσίου. Ο λόγος για τον σύζυγο της θυγατέρας του κ. Κ. Σημαιοφορίδη και επικεφαλής της εταιρείας Noisis κ. Γ. Νικητίδη, για την πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα του οποίου έρχονται σχεδόν καθημερινά στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις από βουλευτές και μέσα ενημέρωσης.
Αποκαλύψεις που προκαλούν εντυπώσεις τόσο για την πληθώρα των κρατικής προέλευσης πελατών της εταιρείας του όσο και για την κατακόρυφη αύξηση του κύκλου των εργασιών της την τελευταία τριετία, ζήτημα για το οποίο ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ντ.Ρόβλιας έχει καταθέσει από το περασμένο φθινόπωρο - μήνες δηλαδή προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο των ομολόγων - σειρά ερωτήσεων στη Βουλή, προτού λάβει πρόσφατα τη σκυτάλη ο κ. Μ. Καρχιμάκης.
Το όνομα του κ. Νικητίδη, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο της παροχής οικονομικών συμβουλών λιγότερο από μία δεκαετία, ήρθε πρώτη φορά στη δημοσιότητα το 2005, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τους παράνομους διορισμούς στο οποίο φερόταν ως πρωταγωνιστής ο κ. Γ. Χούπης, σύμβουλος για θέματα Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών. Μιλώντας τότε στο «Βήμα» ο επικεφαλής της Noisis είχε διαψεύσει τη συνεργασία του με τον κ. Χούπη δηλώνοντας: «Τον άνθρωπο δεν τον γνωρίζω ούτε κατ' όψιν!».
Διάψευση ωστόσο εξέδωσε ο κ. Νικητίδης και τις προηγούμενες ημέρες, όταν καταγγέλθηκε ότι η εταιρεία του συνδέεται με άλλη επιχείρηση, την Giary group, η οποία - αν και δραστηριοποιούνταν στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και έδρευε στην Αττική - εντάχθηκε σε πρόγραμμα ρύθμισης χρεών και λήψης κρατικής εγγύησης για νέα χρηματοδότηση που προοριζόταν για γουνοποιητικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Καστοριά, όπου εμφανίστηκε να έχει μεταφέρει την έδρα της.
Από νεότερα στοιχεία όμως που ήλθαν στη δημοσιότητα προέκυψε ότι η Giary και η Noisis - η οποία, όπως αποκαλύπτεται, βρίσκεται κάτω από όποια... πέτρα και αν σηκώσεις στο θέμα των χρηματοδοτήσεων προγραμμάτων που αναθέτουν τα υπουργεία και οι περισσότερες περιφέρειες - συνδέονταν εταιρικά.
Αυτή τη φορά μάλιστα στον χορό των καταγγελιών μπήκε και ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής κ. Α. Αγγελής, ο οποίος βρίσκεται σε υπόγεια αντιπαράθεση με την οικογένεια Σημαιοφορίδη. Με ερώτησή του στη Βουλή ο «γαλάζιος» ζήτησε εξηγήσεις και στοιχεία από το υπουργείο Οικονομίας για τις επιχειρήσεις που υπήχθησαν στις δύο ρυθμίσεις χρεών που έγιναν με υπουργικές αποφάσεις του περυσινού καλοκαιριού, αλλά και για εκείνες που έκαναν χρήση του προνομίου για νέο δανεισμό με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου που τους παραχωρήθηκε.
Στελέχη του ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι οι αποκαλύψεις για τις «γαλάζιες μπίζνες με κρατικά χρήματα» δικαιολογούν απολύτως τον χαρακτηρισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου για τη «γενιά απληστίας που έχει ενσωματωθεί στη ΝΔ» και γι' αυτό διατυπώνουν με βεβαιότητα την πρόβλεψη ότι «θα υπάρξει συνέχεια των αποκαλύψεων».
ΣXOΛIO ANAΓΝΩΣΤΗ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΥΛΑΚΗ | 01/09/2012 08:33
Ο ΑΓΑΠΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ.
giorgos

No comments:

Post a Comment