Wednesday, August 6, 2014

Θανάσης Οικονόμου: Ο Ελληνας που θα ανιχνεύσει πρώτος τη χημική σύσταση του κομήτη στον οποίο κατευθύνεται η Rosetta

Θανάσης Οικονόμου: Ο Ελληνας που θα ανιχνεύσει  πρώτος τη χημική σύσταση του κομήτη στον οποίο κατευθύνεται η Rosetta
Ο Θανάσης Οικονόμου, δημιούργησε μαζί με συνεργάτες του ένα όργανο που
 μεταφέρει το διαστημόπλοιο Rosetta και το οποίο θα αναλύσει τη χημική σύ
σταση του κομήτη, όταν προσεδαφιστεί σε αυτόν, τον προσεχή Νοέμβριο.

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 'Τα ΝΕΑ": 06/08/2014 22:51 |


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «Ο Γιατρός των Πλανητών» αφού δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαστημική αποστολή προς κάποιον πλανήτη που να μην μεταφέρει και ένα όργανο με την υπογραφή του Θανάση Οικονόμου. 

Από το 1997 που η ιστορική αποστολή του Pathfinder έφτασε στον Άρη, μέχρι και τη Rosetta που τώρα ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko, ο έλληνας αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, φρόντιζε πάντα μαζί με συναδέλφους του να εφοδιάζει κάθε διαστημόπλοιο με ένα μικρό αλλά θαυματουργό όργανο που να εξετάζει τη χημική σύσταση των ουρανίων σωμάτων.

Η Rosetta λοιπόν μεταφέρει το APXS που είναι ένα όργανο αντίστοιχο με εκείνο που είχε το Pathfinder και δοκιμασμένο για την αξιοπιστία του. «Απλώς, επειδή η Rosetta είναι ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο, το κατασκευάσαμε στη Γερμανία», λέει στα ΝΕΑ ο έλληνας επιστήμονας που έχει βραβευτεί άλλωστε και από τη NASA για την πολύχρονη συνεισφορά του στη διαστημική έρευνα.

Το όργανο αυτό, έχει πολύ μικρό μέγεθος, αλλά όταν το διαστημόπλοιο προσεδαφιστεί τον Νοέμβριο πάνω στον κομήτη, θα είναι σε θέση με ειδικά ραδιοσήματα που θα στείλει στα πετρώματα του, να αναλύσει τη χημική του σύσταση και να βοηθήσει έτσι τους επιστήμονες να καταλάβουν ακριβώς από τι αποτελούνται οι κομήτες και πώς δημιουργήθηκαν.

«Επί του παρόντος η εκτίμησή μας είναι ότι ο συγκεκριμένος κομήτης αποτελείται από ένα μείγμα σκόνης και παγωμένου νερού, παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα αλλά και κάποιων άλλων στοιχείων που παρατηρούνται και στα πετρώματα της Γης, όπως πυρίτιο, αλουμίνιο, σίδηρο, μαγνήσιο».

Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «από τη στιγμή που θα γνωρίζουμε την ταυτότητα των συστατικών του στοιχείων, αυτά τα δεδομένα θα τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα που έχουμε αποκομίσει από τον Άρη αλλά και από τη Γη, ώστε να αποκτήσουμε μία πληρέστερη εικόνα για τη δημιουργία των πλανητών και γενικότερα του ηλιακού μας συστήματος».

Με τον τρόπο αυτό, θα υπάρχει η δυνατότητα να επαληθευτούν ή όχι διάφορες θεωρίες με προεξάρχουσα εκείνη που υποστηρίζει ότι ο τεράστιος υδάτινος όγκος που καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας της Γης, προήλθε στο απώτατο παρελθόν από κομήτες που βομβάρδιζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον πλανήτη μας.

Τα τελευταία 24ωρα η Rosetta έχει πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη από 40 χιλιόμετρα τον κομήτη και αυτό το πρωτότυπο ραντεβού εκτυλίσσεται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο. Είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί ένα διαστημόπλοιο να προσεγγίσει έναν κομήτη και να προσεδαφιστεί στην επιφάνειά του, στην οποία δεν υπάρχει ίχνος βαρύτητας.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget