Μετά την ιστορική πρώτη προσεδάφιση σε κομήτη, την Τετάρτη, νέα ανησυχία διακατέχει τώρα τους επιστήμονες καθώς το ρομπότ Philae κατέληξε στη σκιά ενός βράχου, περίπου ένα χιλιόμετρο από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται κανονικά.
Όπως ανέφερε η η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) τα άγκιστρα του μικρού ρομπότ δεν λειτούργησαν σωστά, με αποτέλεσμα να αναπηδήσει δύο φορές και να απομακρυνθεί από το σημείο της προσεδάφισής του, πάνω στον κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.
Η ESA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τον κομήτη και το ρομπότ το οποίο όπως υποστηρίζει λειτουργεί κανονικά. "Ο Philae λειτουργεί καλά. Η μπαταρία του λειτουργεί καλά και τον τροφοδοτεί με ενέργεια", όμως κρίνοντας από τις φωτογραφίες που στέλνει, "βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε μία πλαγιά με μεγάλη κλίση", δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη.
Το βασικό πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες είναι ότι το ρομπότ έχει βρεθεί στη σκιά. Οι ηλιακοί συλλέκτες του, από τους οποίους θα τροφοδοτηθεί με ενέργεια όταν τελειώσουν οι μπαταρίες του, την Παρασκευή, θα λαμβάνουν μόνο μιάμιση ώρα ηλιακού φωτός την ημέρα αντί για 6-7 ώρες. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σύστημα προσγείωσης για να "πηδήξει" το ρομπότ και να φύγει από τη σκιά, όμως η ESA χρειάζεται να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες προτού να επιχειρήσει αυτήν την επικίνδυνη μανούβρα.
Επιπλέον, μόνο δύο από τα τρία πόδια του Philaeπατάνε στο έδαφος, γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες μήπως αναποδογυρίσει εάν ξεκινήσει τη διαδικασία συλλογής δειγμάτων ή μήπως εκτιναχθεί στο διάστημα.
Τώρα ελπίζουν ότι θα καταφέρει να συλλέξει στοιχεία από την επιφάνεια του μήτη ώστε να δοθούν απαντήσει για την απαρχή του Ηλιακού Συστήματος.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
No comments:
Post a Comment