Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, ο Νίκος Ρωμανός, που γιόρταζε είχε καλέσει τους φίλους του σε ένα ιντερνετ καφέ στα Εξάρχεια. Μετά από λίγη ώρα, ο «κολλητός» του, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος ξεψυχούσε στα χέρια του, από τη σφαίρα του αστυνομικού Κορκονέα.
Εκείνο το μοιραίο βράδυ έμελε να αλλάξει τη ζωή του 15χρονου τότε Νίκου, ενός παιδιού των Βορείων Προαστείων, που μεγάλωσε απότομα σε μια στιγμή.
Η κατάθεση που έδωσε, τότε, καθώς ήταν ο κύριος αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας, είχε κάνει τότε τον γύρο του κόσμου, αφού με απρόσμενο για την ηλικία του θάρρος υποστήριζε ότι «ο φίλος μου δεν δολοφονήθηκε, εκτελέστηκε εν ψυχρώ» από τους δύο αστυνομικούς.
Στις δίκες που ακολούθησαν δεν εμφανίστηκε ως μάρτυρας και τα ίχνη του χάθηκαν επί χρόνια, αλλά τα πάντα είχαν αλλάξει για τον Νίκο.
Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ
Ο Νίκος Ρωμανός είναι εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ, που είχε πρωταγωνιστήσει το 1984 στο αποκαλούμενο έγκλημα στο Κολωνάκι.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1984 διεπράχθη ένα στυγερό έγκλημα: ο 73χρονος συγγραφέας Αθανάσιος Διαμαντόπουλος δολοφονήθηκε αποτρόπαια με 97 κτυπήματα σφυριού. Τα 94 από αυτά του πολτοποίησαν το κεφάλι. Για το έγκλημα κατηγορήθηκε, δικάστηκε και φυλακίστηκε ο παππούς του Νίκου Ρωμανού Αθνάσιος Νάσιουτζικ.
Μόνο που όπως αποδείχτηκε έπειτα από έναν δικαστικό μαραθώνιο, ο οποίος διήρκεσε 9 χρόνια, η «υπόθεση» παίχτηκε μεταξύ πνευματικών ανθρώπων του προοδευτικού χώρου, με πρωταγωνιστή τον Αθανάσιο Νάσιουτζικ, ο οποίος καταδικάστηκε ότι σκότωσε τον ομότεχνό του με 97 σφυριές στο κεφάλι.
Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΥΛΙΝΑ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ
Η Παυλίνα Νάσιουτζικ, μητέρα του Νίκου Ρωμανού είναι συγγραφέας. Στις Μαμάδες Βορείων Προαστίων (Μελάνι)- το πρώτο μυθιστόρημά της που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό- «φωτογράφιζε» όλες τις γνωστές της και τις κορόιδευε για τα ήθη τους, ωστόσο ο τρόπος της, αν και δηλητηριώδης, δεν σήκωνε μήνυση.
Στο «Τόση λίγη αλήθεια» ασχολείται με την υπόθεση Νάσιουτζικ εκ των έσω (Μελάνι). Μιλάει με τη μεγαλύτερη κατανόηση, σχεδόν με συμπάθεια, για τον Παναγιώτη Διαμαντόπουλο ο οποίος το 1984 μήνυσε τον 62χρονο τότε συγγραφέα- πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, και επιχειρηματία πατέρα της για τον φόνο του δικού του πατέρα- και δικαιώθηκε.
Η Παυλίνα Νάσιουτζικ σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή ιστορικά συνέδρια και έχει γράψει βιβλία για τη νεότερη ιστορία ενώ έγινε διάσημη με τα «Μαμάδες βορείων προαστίων», «Κάψτε τα νυφικά» και «Μύκονος μπλουζ».
Ο ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΗΣ
Λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου, ο Ρωμανός φαίνεται ότι είχε ήδη επαφές με το αντάρτικο πόλεως. Οι Αρχές κάνουν λόγο για «ζύμωσή» του με μέλη του αντεξουσιαστικού χώρου, σε σπίτια των οποίων έμενε για 2 χρόνια.
«Ο Νίκος Ρωμανός, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου, δεν είχε καμία σχέση με το παιδί που γνωρίζαμε έως τότε. Τον διακατείχε θυμός, ήταν σε μεγάλη σύγχυση και νευρικότητα. Είχε μέσα του οργή και φόβο», έχει πει ο πατριός του Αλέξη, Ανδρέας Κωνσταντίνου.
Την 1η Φεβρουαρίου του 2013 ο Νίκος Ρωμανός συνελήφθη, μαζί με άλλα νεαρά παιδιά, για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης.
Οι φωτογραφίες του με τα πρησμένα μαυρισμένα μάτια από την «πρόσκρουσή» του με τις αστυνομικές αρχές, συνοδεύουν μέχρι και σήμερα κάθε είδηση που αφορά στο πρόσωπο του.
Οι αρχές δεν κατάφεραν να τον «δέσουν» με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και καταδικάστηκε ως ποινικός κατηγορούμενος.
Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΠΟΝΗ
Αίσθηση είχε προκαλέσει η αγόρευση του εισαγγελέα έδρας κ. Γρηγόρη Πεπόνη, πρώην οικονομικού εισαγγελέα, ο οποίος είχε πει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης...
Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν...».
Στη συνέχεια δήλωσε πως «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».
Ο ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Στις 8 Αυγούστου 2014 ο Ν. Ρωμανός παντρεύτηκε τη 18χρονη Β.Ν. Η ημερομηνία για τον πολιτικό γάμο μέσα στις φυλακές - η κοπέλα δεν είναι έγκλειστη -, τον οποίο τέλεσε ο δήμαρχος Αυλώνα, ορίστηκε ύστερα από πολλές αναβολές και πιέσεις για να βρεθεί η ημερομηνία.
Σε ένα γραφείο της διεύθυνσης των φυλακών Αυλώνα έγινε η τελετή, σε συγκινητικό κλίμα. Μετά τα γλυκά και τα κεράσματα οι δύο οικογένειες συνέφαγαν εκτός φυλακής.
Η σχέση των δύο νέων είχε αρχίσει έξω από τη φυλακή. Η κοπέλα, -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι αδελφή κατηγορουμένου της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Παράλληλα, ο Νίκος Ρωμανός δεν εγκαταλείπει τις σπουδές του. Μέσα στη φυλακή ξενυχτά για να διαβάσει και να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις. Τελικά, πέρασε με επιτυχία στα ΤΕΙ Αθήνας, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Τμήμα Υγείας).
Η διαδικασία των εξετάσεων μοιάζει με τις πανελλήνιες: σε ειδικό εξεταστικό κέντρο στις φυλακές τα θέματα αποσφραγίζονται ενώ υπάρχει επίβλεψη από επιτηρητές.
Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Όταν ο Νίκος Ρωμανός, πέρασε στα ΤΕΙ Αθήνας , στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων δέχτηκε και συγχαρητήρια, όπως κι άλλοι επιτυχόντες κρατούμενοι, από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Ο ίδιος δεν δέχτηκε να παραστεί στην επίμαχη τελετή για ιδεολογικούς λόγους, όπως διεμήνυσε τότε μέσω του διευθυντή της φυλακής.
Ο υπουργός, Χαρ. Αθανασίου, όμως από την πλευρά του αφού επεσήμανε ότι η πολιτεία δεν κάνει διακρίσεις στα θέματα σπουδών δήλωσε και για τον εν λόγω κρατούμενος ότι «είναι αξιέπαινος που ακολούθησε τις συμβουλές των δασκάλων του και εργάστηκε σκληρά για να πετύχει την εισαγωγή του σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Η φυλακή πέραν του σωφρονιστικού χαρακτήρα της έχει και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι κάποια στιγμή περάσατε στην παραβατικότητα δε λέει τίποτα. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει κάποιο παράπτωμα», είχε τονίσει ο κος Αθανασίου.
ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Μόνο που λίγο καιρό αργότερα το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής «πατώντας» επίσης στον νόμο, κι εφαρμόζοντας μια διάταξη του που έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα ο ίδιος ο υπουργός της Δικαιοσύνης υποστήριζε, απέρριψε το αίτημα του Νίκου Ρωμανού για χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών προκειμένου αυτή η επιτυχία του να έχει και ουσιαστικό αντίκρισμα.
Σήμερα το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά απέρριψε την προσφυγή του και ο Νίκος Ρωμανός δεν θα παίρνει φοιτητικές άδειες. Μπορεί να αθωώθηκε από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση -σε ότι αφορά την υπόθεση της διπλής ληστείας στο Βελβεντό- πλην όμως είναι υπόδικος και σε άλλες δικογραφίες όπου υπάρχει ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Για τις κατηγορίες αυτές, κανείς δεν ξέρει την έκβασή τους, αν -δηλαδή- θα αθωωθεί ή αν θα καταδικαστεί.
Ο Νίκος Ρωμανός είναι σήμερα 21 ετών και βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και τρεις εβδομάδες, δηλώνοντας αποφασισμένος ή να πεθαίνει ή να κερδίσει.
ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ
Τα κείμενα του Ν. Ρωμανού μέσα από τις φυλακές δείχνουν ότι ο φίλος του Γρηγορόπουλου εξακολουθεί να οραματίζεται έναν άλλο κόσμο αμφισβητώντας έντονα το άδικο κράτος και τις δυνάμεις καταστολής.
Τα κείμενα του Ν. Ρωμανού μέσα από τις φυλακές δείχνουν ότι ο φίλος του Γρηγορόπουλου εξακολουθεί να οραματίζεται έναν άλλο κόσμο αμφισβητώντας έντονα το άδικο κράτος και τις δυνάμεις καταστολής.
Οταν συνελήφθη στην Κοζάνη, τα σημάδια άγριας κακοποίησης ήταν εμφανή στο πρόσωπό του. Στην πρώτη ημέρα της δίκης του ξεκαθάρισε: «Είμαστε αντάρτες πόλεων...».
Είναι γνωστός και από εκείνο το κείμενο που άρχιζε με στίχους του ποιητήΤάσου Λειβαδίτη: «και κάποτε θα σας πω πόσο πολύ σας αγάπησα... μόνο που πρέπει να με βρείτε τον ίδιο προσωπικά».
http://www.thebest.gr/
Σχετικά άρθρα
No comments:
Post a Comment