EFHMERIS

Thursday, April 9, 2015

Επενδύσεις με άμεσο κέρδος βλέπει το Μαξίμου από τις συζητήσεις με Πούτιν


Χειροπιαστά δείγματα  αποκατάστασης των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας προκύπτουν από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο τη Μεγάλη Τετάρτη, των κκ  Βλαντίμιρ Πούτιν και  Αλέξη Τσίπρα που δικαιολογούν την  δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού περί «άνοιξης» που αρχίζει στις ελληνορωσικές σχέσεις.
 
Εμπορικές σχέσεις, επενδύσεις, αγωγοί, ιδιωτικοποιήσεις και ρωσικό εμπάργκο βρέθηκαν στο τραπέζι κατά την τρίωρη συνάντηση στο Κρεμλίνο, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή κοινού προγράμματος δράσης 2015-2016.  
 
Αν και οι δύο ηγέτες απέφυγαν να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το πώς μπορούν να εξαιρεθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα από τα ρωσικά αντίμετρα που βρίσκονται σε ισχύ ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την ουκρανική κρίση, κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δείχνουν αισιοδοξία από το σχήμα που προέκυψε, όπως αναφέρουν, από τις συζητήσεις .Αυτο θα έχει ως αποτελεσμα  τα ελληνικά προϊόντα να μην μπαίνουν στο εμπάργκο. 
Πιο σαφείς ήταν οι δυο ηγέτες σε ό,τι αφορά την πρόθεση και των δύο πλευρών να διερευνήσουν τη δυνατότητα επέκτασης του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος - αν και σε αυτή την περίπτωση θα λέγεται «Ελληνικός αγωγός, όπως ξεκαθάρισε ο κ.Τσίπρας..
Η Αθήνα χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας τη συνάντηση η οποία σηματοδοτεί, λένε αρμόδιες πηγές, την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Οι επαφές. λένε, έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν.
 
Τα 5 βασικά αποτελέσματα από τις συζητήσεις
 
Ιδού μια σύνοψη  των αποτελεσμάτων όπως το δίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που εκφράζουν το Μέγαρο Μαξίμου, με νέα όμως στοιχεία αλλά και αναφορές στις δηλώσεις για ενίσχυση της οπτικής αυτής
 
1. ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΏΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ .Στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη ομοσπονδία,επισημαίνουν. Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, λένε, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και Έλληνες παραγωγοί. Άρα, προχωρούν συμπερασματικά οι αρμόδιες αυτές κυβερνητικές πηγές,  τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα. Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά,προσθέτουν, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
 
2. ΚΟΙΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΜΟΙΒΑΙΟ ΚΕΡΔΟΣ.Ο Πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν, σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί. 
 
3. ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ.Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου  άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ο Ρωσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Βλ. Πούτιν, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων», επικαλούνται σημεία των δηλώσεων Πουτιν που δίνουν απαντήσεις και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Ο κ. Βλ.  Πούτιν, δηλαδή, λένε οι κυβερνητικές πηγές, απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού. Είπε χαρακτηριστικά ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. Και βέβαια, - επικαλούνται ακόμα το κατά τον Ρώσο Πρόεδρο - ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας». Όπως και το ότι  μίλησε και για «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου».
 
4. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Η Ρωσία, δια του Προέδρου της, εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.- ένα σημείο που δίνει νέες διαστάσεις στις σχέσεις.
 
5.ΔΕΝ ΕΤΕΘΗ ΘΕΜΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ. Οι προαναφερθείσες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ακόμα στο απολογισμό την απάντηση που έδωσε τόσο  ο κ.  Πούτιν  όταν ρωτήθηκε  αν η Μόσχα θα διευκολύνει οικονομικά την Ελλάδα.ότι  ''η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια''. Αλλά και την  απάντηση του κ Τσίπρα στην ίδια ερώτηση και  ''η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή''.
 
Συμβολικό δώρο για τις διεκδικήσεις από Γερμανία
 
Να σημειωθεί ότι ο  Ρώσος Πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα Πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από  αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η Ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.-
news4people.gr/Λουκάς Δημάκας 9/4/15

No comments:

Post a Comment