EFHMERIS

Saturday, April 4, 2015

Κάτι “τσίμπησε” την Ανγκελα… Υπενθύμισε την εισβολή και έκανε πάσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία

Κάτι “τσίμπησε” την Ανγκελα… Υπενθύμισε την εισβολή και έκανε πάσα στην Αθήνα και τη Λευκωσία

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Σε μια αναπάντεχη αλλά σαφή τοποθέτηση της, η Άγκελα Μέρκελ στήριξε δημόσια την πολιτική της Λευκωσίας για τη διατήρηση σχέσεων με τη Μόσχα. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ ουσιαστικά θέλησε να απαντήσει σε όσους μεμψιμοιρούν για τις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσική Ομοσπονδία με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Σταμπ, στο Ελσίνκι προ ημερών, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαία στάση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ουκρανικό και έναντι της Ρωσίας.
Η απάντηση της κ. Μέρκελ έδωσε πάσα στη Λευκωσία αλλά και στην Αθήνα ενόψει των επισκέψεων Τσίπρα στη Μόσχα. Σημαντικά συμφέροντα έχει και η Γερμανία με τη Ρωσία. Η Άγκελα Μέρκελ είπε απαντώντας στη ερώτηση του δημοσιογράφου πως «πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το καθένα από αυτά έχουν διαφορετική ιστορία και διαφορετικό επίπεδο εξάρτησης από τη Ρωσία… Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ένα μέρος της Κύπρου είναι υπό κατοχή της Τουρκίας. Η Κύπρος έγινε στρατιωτικά εξαρτημένη από τη Ρωσία . Το ΝΑΤΟ δεν παρείχε τη στρατιωτική βοήθεια … Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ευαισθησίες των διαφόρων χωρών, όπως είμαστε ισότιμοι εταίροι και εξίσου σημαντική στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνεται συναφώς ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, είχε τεθεί το θέμα των σχέσεων κρατών-μελών της Ένωσης με τη Ρωσία. Τούτο έγινε με αφορμή και τις εκδηλώσεις του οργανώνει η Ρωσία στις 9 Μαΐου, ημέρα της νίκης, στις οποίες προσκλήθηκαν Ευρωπαίοι ηγέτες. Στις διάφορες παρεμβάσεις υπήρξαν, όπως πληροφορούμαστε και έμμεσες αναφορές στο πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα.
Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Κύπρου υπενθύμισε τις σχέσεις που έχουν διάφοροι εταίροι με τη Ρωσία ενώ έσπευσε να επισημάνει πως δεν υπήρξε καμία αλληλεγγύη όταν η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο τέλος αποφασίσθηκε όπως το κάθε κράτος να αποφασίσει τι θα πράξει και πώς θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση που έλαβε από τον Πρόεδρο Πούτιν. Σημειώνεται ότι η κ. Μέρκελ θα μεταβεί στη Μόσχα την επόμενη των γιορτασμών, για προφανείς λόγους.
Στη Ρωσία θα μεταβεί στις 8 Απριλίου αλλά και στις 9 Μαίου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μια συνέντευξη «εφ’ όλης της ύλης» στην ειδησεογραφική πύλη Huffington Post Italia, ανέφερε πως ο «ο Πρωθυπουργός πάει στη Ρωσία, θέλοντας να ενισχύσει τη συνεργασία μας με μια σημαντική χώρα για την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και για το εμπόριό μας. Πάει σε μια χώρα με την οποία έχουμε μεγάλο έλλειμμα, αφού οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες από τις εξαγωγές μας. Αρα θα πρέπει να βρούμε τρόπους να ενισχύσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα αυτό» τόνισε αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και στο θέμα την κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας».
ΝΑΜΙ: «Το αέριο να μην είναι άσσος στο μανίκι των Ε/Κ» – Επίθεση με αιχμές κατά του Προέδρου
Ο ΛΕΓΟΜΕΝΟΣ υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως «δεν θα επιτρέψουμε το ζήτημα των υδρογονανθράκων να χρησιμοποιηθεί ως άσσος στο μανίκι (των Ε/κ) εναντίων του τουρκικού πληθυσμού».
Σε δηλώσεις του, τις οποίες μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο Ναμί είπε πως νομίζει «ότι ο Ε/κ ηγέτης έχει καταλάβει αυτό το σημείο ξεκάθαρα». Στη συνέχεια ο Οζντίλ Ναμί ισχυρίσθηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν συμμορφώθηκε με την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ε/κ και Τ/κ στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Όπως μεταδίδει το Ανατολού, ο Ναμί φέρεται να εκφράζει την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ξαναγυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από τις «εκλογές» της 19ης Απριλίου στα κατεχόμενα.
«Η ε/κ πλευρά είδε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας όταν άφησε το τραπέζι των δια-πραγματεύσεων. Περιμένουμε ο Ε/κ ηγέτης να επιστρέψει στο τραπέζι αφού επανεκτιμήσει τις εξελίξεις στη βάση τους», δήλωσε. «Ο κύριος λόγος παύσης της οποιαδήποτε προόδου στις διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι ο Ε/κ ηγέτης δεν σέβεται την προσέγγιση που έχει επιτευχθεί», δήλωσε.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της «Ένωσης Δήμων» στα κατεχόμενα, Αχμέτ Μπενλί δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες πάνω σε ένα σχέδιο για τη διαχείριση από τοπικές διοικήσεις του νερού που θα μεταφερθεί στη βόρεια Κύπρο από την Τουρκία. Το σχέδιο προσβλέπει στην σύσταση μιας νέας εταιρείας υπό τον συνεταιρισμό των 28 «δημαρχείων», πρόσθεσε.
Μιλώντας στον παράνομο Μπαϊράκ, ο Αχμέτ Μπενλί έδωσε επίσης πληροφορίες για την ενταξιακή διαδικασία που έγινε στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Διοικήσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο κ. Μπενλί, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι ανάκτησαν την «υπόσταση» τους στο Κογκρέσο, η οποία «τους παρέχει την ευκαιρία να συμμετέχουν στις συσκέψεις όλων των υποεπιτροπών». Είπε ότι αντιπροσωπεία θα επισκεφτεί το νησί τον Σεπτέμβριο για επαφές, τόνισε ότι αυτή θα αποτελέσει μια νέα ευκαιρία για την τ/κ πλευρά να αλλάξει τις προηγούμενες αρνητικές εκθέσεις σε θετικές.
mignatiou.com

1 comment:

  1. Η Μερκελ και ο Σοιμπλε είναι τα αφεντικά της Ευρώπης επειδή η Γερμανία είναι η υπερδύναμη της Ευρώπης με τις ευλογίες ή όχι των αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Δύσκολα θα τα βρει ο τσιπρας και ο βαρουφακης μαζί τους, εχουν όμως τον ελληνικό λαό μαζί τους και τον εκπροσωπούν επάξια μέχρι τώρα όχι υποτελειακά όπως έκαναν οι προηγούμενοι κυβερνώντες.

    ReplyDelete