Ένταση προκλήθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου παραμένουν χιλιάδες πρόσφυγες εν αναμονή της αναχώρησής τους για τον Πειραιά. Τα επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί, όταν χιλιάδες πρόσφυγες σχημάτισαν την καθιερωμένη ουρά για να καταγραφούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά εξαιτίας του συνωστισμού προκλήθηκε ένταση.
Εκκενώθηκε το λιμάνι
Πολυπληθής ομάδα προσπάθησε να εισέλθει στο πλοίο Blue Star 1, ελπίζοντας ότι θα ταξιδέψει για τον Πειραιά, με αποτέλεσμα να επέμβουν δυνάμεις της αστυνομίας και του λιμενικού κάνοντας χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία στο νοσοκομείο του νησιού.
Το λιμάνι εκκενώθηκε και οι πρόσφυγες μεταφέρονται στο κέντρο του Καρά -Τεπέ.
Το πρωί στις 10:00 έφτασε στον Πειραιά το επιβατηγό «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας 2.504 μετανάστες από Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Λέσβο.
Έκκληση δημάρχου Λέσβου προς την Πρωθυπουργό
Δραματική έκκληση στην Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου για άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, απεύθυνε σήμερα ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
«Η αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, είναι κρίσιμη, άμεση και υψίστης σημασίας. Είναι απαραίτητο να δρομολογηθούν επιπλέον πλοία αλλά και αεροπλάνα αποκλειστικά για την μεταφορά μεταναστών και προσφύγων. Το διακύβευμα είναι η αποφυγή, πάση θυσία, της κοινωνικής έκρηξης και των ανεξέλεγκτων και εξαιρετικά επικίνδυνων επακόλουθων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο με γραπτή εισήγησή μου πρότεινα την κήρυξη της Λέσβου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» αναφέρει ο κ. Γαληνός, ο οποίος σε δήλωση του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό πρακτορείο Ειδήσεων έκανε γνωστό ότι απερρίφθη το αίτημα του να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
«Σύμφωνα με τον τύπο του νόμου δεν προβλέπεται η κήρυξη ενός τόπου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων. Υπάρχει ακόμα όμως και η ουσία της κατάστασης την οποία ζούμε και αδυνατούμε πλέον να διαχειριστούμε» είπε ο κ. Γαληνός.
Στην επιστολή του στην Πρωθυπουργό -την οποία κοινοποιεί στον Υπουργό Επικρατείας Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο, στον Υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Ζώη, στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακρυδημήτρη, στον Υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης Ιωάννη Μουζάλα- ο κ. Γαληνός αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί όπου «το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Λέσβου».
Όπως αναφέρει «είναι φυσικό οι παραπάνω αριθμοί να μην είναι διαχειρίσιμοι και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα των τοπικών φορέων. Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα τόσο ανάμεσα στις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την αποχώρησή τους προς τον τελικό προορισμό, τόσο και στην τοπική κοινωνία, η οποία υφίσταται τρομερή πίεση από τα δυσάρεστα επακόλουθα της διαμονής αυτών των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους χωρίς να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής. Ενδεικτικό του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος είναι οι καθημερινές αναταραχές στο εσωτερικό του λιμένα Μυτιλήνης με πολλούς τραυματίες. Όλα τα παραπάνω έχουν καταστήσει συγκεκριμένα σημεία της πόλης απροσπέλαστα και επικίνδυνα για τους κατοίκους της πόλης προκαλώντας μάλιστα και τεράστιες ζημιές σε τοπικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους».
«Σας απευθύνω δραματική έκκληση για τις άμεσες σχετικές ενέργειές σας ώστε να αποφύγουμε το κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι άδικο για όλους τους απλούς πολίτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσους μήνες τώρα, να συμβεί αυτό που απευχόμαστε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό. Είναι όμως, άδικο και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες, που υφίστανται -εκτός των άλλων- και αυτή τη δοκιμασία» καταλήγει στη δραματική του έκκληση ο κ. Σπύρος Γαληνός.
Αίτημα για αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας
Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της αυξημένης προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, θεωρεί επιβεβλημένη την αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας και γιατρών στη Μυτιλήνη.
«Αν δεν έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν παραστεί ανάγκη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπολογίζει ότι στο νησί βρίσκονται περί τους 15.000 μετανάστες και καταγγέλλει ότι, παρά τις υποσχέσεις για αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας και γιατρών, «δεν έγινε τίποτε, παρά μόνο εστάλη στο νησί όχημα τύπου ασθενοφόρου, το οποίο εκτός του ότι δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία».
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
No comments:
Post a Comment