Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση θανάτου της Βρετανίδας δημοσιογράφου Ζακλίν ή Τζάκι Σάτον, η οποία βρέθηκε νεκρή στις τουαλέτες του αεροδρομίου Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη.
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ωστόσο το περιβάλλον της 50χρονης Σάτον απορρίπτουν αυτό το σενάριο υποστηρίζοντας ότι κάποιος τη δολοφόνησε.
Η Σάτον, η οποία εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο BBC, ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια για το Ινστιτούτο Πολέμου και Ειρήνης για το Ιράκ, ενώ πριν από πέντε μήνες ο προκάτοχός της Αμμάρ αλ Σαμπαντέρ στην οργάνωση, είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη τον περασμένο Μάιο.
Μπορεί τουρκικά δημοσιεύματα να ανέφεραν πως η 50χρονη απαγχονίστηκε επειδή δεν είχε χρήματα για να αγοράσει νέο εισιτήριο αφού έχασε την πτήση της για το Ιρμπίλ του Ιράκ, ωστόσο οι φίλοι της ισχυρίζονται πως δεν θα σκεφτόταν ποτέ να αφαιρέσει τη ζωή τους, ειδικά για έναν τέτοιο λόγο.
Ένας πρώην συνάδελφός της, μάλιστα, δήλωσε πως μία αυτοκτονία έρχεται κόντρα σε ό,τι ήταν η Σάτον σαν άνθρωπος.
«Όλα όσα γνώριζα για εκείνη και όσα γνώριζαν οι φίλοι της υποδηλώνουν έναν άνθρωπο με δύναμη για τη ζωή και θετική ματιά με πολλή δουλειά μπροστά της, έτσι η ιδέα ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει τη ζωή τους ξεπερνά όσα ξέραμε για την Τζάκι», δήλωσε στους IBTimes ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Άντονι Μπόρντεν.
Ο Μπόρντεν πρόσθεσε πως πρόκειται να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και να επικοινωνήσει με το βρετανικό προξενείο ώστε να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους που διενεργούν έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, η Σάτον είχε αναλάβει να «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα στο Ιρμπίλ και επέστρεψε στην περιοχή έπειτα από σύντομη επίσκεψη στο Λονδίνο όπου συμμετείχε στο μνημόσυνο του προκατόχου της.
Ο Μπόρντεν εκτιμά πως πίσω από το θάνατο του Σαμπαντέρ βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, ενώ κι η ίδια η Σάτον προ μηνών είχε εκφράσει φόβους για την ζωή της δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να μπει στο στόχαστρο των τζιχαντιστών.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η δημοσιογράφος συνέχιζε τις σπουδές της κάνοντας διδακτορικό στο Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας, ενώ γνώριζε τέσσερις ξένες γλώσσες εκ των οποίων αραβικά.
Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, σε παλαιότερο άρθρο της είχε αναφέρει πως τη δεκαετία του 1980 είχε κρατηθεί στην Ερυθραία με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος, ενώ παραλίγο να χάσει τη ζωή της στη Βαγδάτη ενώ εργαζόταν για τον ΟΗΕ.
Ως εργαζόμενη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μάλιστα, είχε ταξιδέψει από την Βουλγαρία μέχρι τη Μέση Ανατολή προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε κέντρα ειδικά για τα θύματα συρράξεων.
Την ίδια στιγμή, λέγεται πως η γυναίκα ερευνούσε τις υποθέσεις γυναικών που βρίσκονταν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί με δημοσιογράφους και μπλόγκερς σε Ιράκ, Ιράν και Αφγανιστάν για τα δικαιώματα γυναικών.
Οι φίλοι της θέλοντας να τονίσουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να έδωσε τέλος στη ζωή της προσθέτουν ότι στις αποσκευές της μετέφερε παιχνίδια για τα παιδιά του προσωπικού του ινστιτούτου στο Ιράκ.
No comments:
Post a Comment