EFHMERIS

Tuesday, November 24, 2015

Τη Λούση,την πρωτη αδελφούλα μας,τιμά σήμερα η GOOGLE

Αυστραλοπίθηκος Λούσι: Η Google τιμάει με doodle τα 41 χρόνια από την ανακάλυψή της (vid)
Τον Αυστραλοπίθηκο με το όνομα Lucy τιμάει με το σημερινό της doogle η Google. Η Λούσι είναι ο πρώτος σκελετός του ανθωποειδές γένους που ανακαλύφθηκε. Ξέρετε όμως ποια είναι αυτή και ποια η σημασία που είχε η ανακάλυψή της για το ανθρώπινο γένος;
Πρόκειται για τον σκελετό μιας νεαρής 18 ετών με την κωδική ονομασία AL- 288-1 που είναι ο πρώτος σκελετός του Αυστραλοπίθηκου αφαρίου (Australopithecus afarensis) που εντοπίστηκε το 1974 στην έρημο Αφάρ της Αιθιοπίας. Ο άνθρωπος που την ανακάλυψε ονομάζεται Ντόναλντ Γιόχανσον (Donald Johanson).
johanson
Το Doodle της Google για την 41η επέτειο από τον εντοπισμό της Lucy
google doodle lucy
Η ηλικία του σκελετού προσδιορίστηκε από 2,8 έως 3,8 εκατομμύρια χρόνια ενώ περπατούσε όρθια. Είχε ύψος 1 μέτρο, βάρος 22-30 κιλά με κοντά πόδια και το αρσενικό ήταν βαρύτερο και πιο ψηλό. Το κεφάλι της έμοιαζε με του ανθρώπου.
Ο σκελετός που ανακαλύφθηκε το 1974 από τον Γιόχανσον στην έρημο Αφάρ της Αιθιοπίας
lucy
Το δεύτερο απολίθωμα του Αυστραλοπίθηκου αφαρίου βρέθηκε και πάλι στην Αιθιοπία. Πρόκειται για ένα νεαρό ηλικίας 16-17 ετών και ήταν νεώτερος της Λούση κατά 400.000 χρόνια.
Το βίντεο της Google για το Doodle για τα 41 χρόνια από την ανακάλυψη της Lucy

Αυστραλοπίθηκος ο αφάριος (Australopithecus afarensis)
Το γένος του Αυστραλοπίθηκου του αφαρίου εμφανίστηκε πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια και ο άνθρωπος είναι απόγονος του. Ονομάστηκε έτσι διότι τα πρώτα απολιθώματά τους ανακαλύφθηκαν στις νότιες περιοχές της Ανατολικής Αφρική ενώ η λέξη «Australis» στα Λατινικά σημαίνει νότιος.
Τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με εκείνα του ανθρώπου παρά με τους ανθρωποειδείς πιθήκους. Υπάρχει, δηλαδή, σαφής διαχωρισμός με τους τελευταίους. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν ή να κατασκευάσουν αποτελεσματικά εργαλεία. Η λεκάνη τους μοιάζει πολύ με του ανθρώπου, η σπονδυλική τους στήλη και η κλίση των μηρών δείχνει ότι βάδιζαν όρθιοι.
Australopithecus afarensis
Με μακροχρόνια ποσοτική συγκέντρωση των μεταλλάξεων, με τις διεργασίες της προσαρμογής και κάτω από την πίεση της φυσικής επιλογής είχαμε την ποιοτική τους αλλαγή, δηλαδή την προοδευτική μετατροπή τους σε ανθρώπους (ανθρωπογένεση). Υπάρχει όμως και η θεωρία της απότομης μετατροπής τους σε ανθρώπους.

1 comment:

  1. Για φαντανταστείτε τον άνθρωπο να εμανιζεται στη γή πριν τριάμυσι εκατομμύριαχρόνια κι ίσως 4!
    Απο πολύ μακρυα μας έστειλαν αδέρφια .Κι αν λάβουμε υπ όψιν ότι ονεώτερος ειχε ελθει πριν 400.000 χρόνια φαντασθετε τι μαλακιες μας γραφουν οι αγράμματοι της 'αγίας γραφής' που μιλούν ότι ο ιαχωβούλης όλα τα εκανε πριν 5000 χρ'ονια.. ΟΥΣΤ ΜΠΡΕ!!!

    ReplyDelete