EFHMERIS

Saturday, December 26, 2015

Ο Αυστραλός αντισυνταγματάρχης που το 1922 ''έχτισε'' χωριό Ποντίων στην Θράκη απαντά στον ...Ν.Φίλη από τον ...τάφο του!


Χωρίς να ...νοιάζονται τι λέει ο κάθε ...Φίλης στην Ελλάδα για την Γενοκτονία των Ποντίων, οι ποντιακής καταγωγής ομογενείς στην Αυστραλία, φροντίζουν να τιμήσουν -με ανέγερση Μνημείου με προτομή - τον αντισυνταγματάρχη Τζορτζ Ντιβάιν Τρίλορ (George Devine Treloar), ο οποίος διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην επανεγκατάσταση πάνω από 100.000 Ελλήνων,κυρίως Ποντίων, προσφύγων από τη Μικρά Ασία στην Θράκη μετά το 1922!
Η τιμητική δράση ετοιμάζεται από την  Μέριμνα Ποντίων Γυναικών Ωκεανίας και την Κεντρική Ένωση Ποντίων Μελβούρνης και Βικτωρίας «Ποντιακή Εστία», σε στενή συνεργασία  με την γενέτειρα πόλη  Ballarat του Αυστραλού -και ο στόχος είναι  να έχουν το μνημείο έτοιμο  2017!  Μια δράση που παρακολουθούν στενά και οι κάτοικοι του  Θρυλόριου ενός χωριού της Ροδόπης, 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Κομοτηνής.
Το χωριό δημιουργήθηκε μετά την Συνθήκη της Ανταλλαγής Πληθυσμών του 1923 αμιγώς από πόντιους πρόσφυγες και το όνομά  του το πήρε  από τον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών George Davine Treloar  ο οποίος έβαλε τα θεμέλια και έστησε πολλούς προσφυγικούς οικισμούς στην Θράκη, μεταξύ των οποίων και του Θρυλόριου («Thrilorion») !
Ο Τρίλορ, καθώς έφθαναν κατά δεκάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες επιζώντες στην Ελλάδα, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, φέρεται να βοήθησε πολλούς απ' αυτούς να βρουν φαγητό, ρουχισμό, στέγη, να μπορέσουν να ζήσουν και να ορθοποδήσουν, όπως έχει επισημάνει ο ομογενειακός τύπος στην Αυστραλία, παλιότερα . Συνολικά μαζί με τον Άγγλο συνεργάτη του, τον Συνταγματάρχη Πρόκτορ (Proctor), ίδρυσαν περίπου 12 χωριά σε ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη. 
Μάλιστα πριν μερικά χρόνια οι ομογενείς είχαν τιμήσει την μνήμη του Τρίλορ πάλι :Ήταν τότε η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε σειρά εκπληκτικών φωτογραφιών  που τραβήχτηκαν από τον Οκτώβριο του 1922 μέχρι την άνοιξη του 1926. Ο Ντέιβιντ Τρίλορ (David Treloar), ο ηλικιωμένος γιος του -αποθανόντος από το 1980- φιλέλληνα, με τρεμάμενη φωνή, αναφέρθηκε στις ιστορίες  και από την Θράκη που του είχαν διηγηθεί οι γονείς του, και ειδικά ο πατέρας του ενώ μέσα από τις περίπου 100 φωτογραφίες ( μερικές δημοσιεύουμε εδώ) και τις επιστολές, ανέπτυξε το ιστορικό του έργου του πατέρα του.Ο  Δρ Παναγιώτης Διαμάντης είχε πει τότε, όπως μετέδωσε τότε το ΑΠΕ-ΜΠΕ : "Είναι ιστορική, από κάθε άποψη, η σημερινή παρουσίαση.Μέσα από τις εικόνες και τα γραπτά ενός Αυστραλού, στην άλλη άκρη του κόσμου, εξερευνούμε την ιστορία του Ελληνισμού. Γινόμαστε εξερευνητές και ταυτόχρονα δημιουργοί της Ελληνο-Αυστραλιανής ιστορίας".
Γεννημένος το 1884 στην κωμόπολη της Βικτωρίας Μπαλαράτ (Ballarat) ο Τζορτζ Ντιβάιν Τρίλορ παρουσιάστηκε εθελοντικά  και υπηρέτησε με τον Βρετανικό Στρατό στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, φτάνοντας τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη (Lieutenant Colonel).
Το 1919 βρίσκεται πρώτα στη Ρωσία κι ύστερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες Ρώσους, πρόσφυγες από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Εκεί παντρεύεται την Κάθλιν Μέι Ντους, το 1923.
Ύστερα από δύο χρόνια, και πλέον ως συνεργάτης της Κοινωνίας των Εθνών (League of Nations), φθάνει στη Θεσσαλονίκη. Διορίζεται Ύπατος Αρμοστής των Προσφύγων σε ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη στις 6 Οκτωβρίου 1922, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι το 1926. Την εποχή εκείνη, γεννιούνται δύο από τα τρία παιδιά του: η Ελισάβετ (1925) και ο Τζων (1926). Επέστρεψε στην Αυστραλία το 1929, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1980, σε ηλικία 96 ετών.
Όπως προείπαμε μεταξύ 1922 - 1926 ασχολήθηκε με την επανεγκατάσταση  πάνω από 108.000 Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, αρχικά  στην Κομοτηνή και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.Μια δραστηριότητα επανεγκατάστασης που περιλαμβάνει στην πλειονότητα τους Πόντιους, θύματα της γενοκτονίας- αυτή που αμφισβητεί με τον τρόπο του ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης και τελευταία με την εξαίρεση από την διδακτέα ύλη του κεφαλαίου για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την εξεταστέα ύλη της Γ΄ Λυκείου(http://www.pronews.gr/portal/20151224/defencenet/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%87%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-o%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%B1%CF%82)
Για να επανέλθουμε στο θέμα του Αυστραλού Treloar -έναν από τους λιγότερο γνωστούς ήρωες της Αυστραλίας- πρέπει να πούμε ότι έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για τις προσπάθειές του για τους Έλληνες, συμπεριλαμβανομένης της απονομής της διαμνημόνευσης του Τάγματος του Σωτήρος -μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα. 
Οι κάτοικοι του χωριού Θρυλόριο αναζήτησαν την ιστορία του ονόματος το 2007, με τη βοήθεια του καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Μανώλη Σέργη. Αναζήτησαν τους απογόνους του Τριλόρ και τελικά επισκέφθηκαν την περιοχή οι δύο γιοι και η εγγονή του.“Ζήσαμε μοναδικές στιγμές, τους κάναμε να νιώσουν το Θρυλόριο χωριό τους.Έφυγαν για την Αυστραλία ενθουσιασμένοι”, δήλωσε τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”, κ. Χρύσα Μαυρίδου.
Πριν δυο χρόνια ο Δήμος Κομοτηνής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», υποδέχθηκε  στο Θρυλόριο, αντιπροσωπεία 22 Αυστραλών βουλευτών, γερουσιαστών, δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από διάφορες περιοχές της Αυστραλίας.
Σκοπός της επίσκεψης αυτής των αιρετών της Αυστραλίας είναι να γνωρίσουν από κοντά τον οικισμό του Θρυλορίου, που χτίστηκε την περίοδο 1922-1924, από τον Αυστραλό  George Devine Treloar κ
Οι Αυστραλοί βουλευτές επισκέφθηκαν τότε  την Ελλάδα και την Τουρκία με την ευκαιρία των εκδηλώσεων του Anzac Day- πήγαν στην Λήμνο, την Καλλίπολη και την Κωνσταντινούπολη πριν επιστρέψουν στη Θράκη.
Οι Θρυλοριώτες  είναι περήφανοι καθώς αν και το χωριό τους ιδρύθηκε  ένα χρόνο  μετά την εγκατάστασή τους ως Πόντιοι πρόσφυγες, κατάφεραν μέχρι τον πόλεμο του 1940, να αποκτήσουν τη φήμη του προοδευτικότερου Συνεταιρισμού της χώρας, έχοντας χτίσει με προσωπική εργασία των χωριανών δύο κτίρια όπου στο ένα στέγαζε τα γραφεία του και στο άλλο το πρατήριο τροφίμων, αγοράζοντας τα πρώτα αλωνιστικά συγκροτήματα στην περιοχή , προσφέροντας βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη και χτίζοντας το 1939 και αλευρόμυλο. 

ProPronews.gr.
ΓΔ

No comments:

Post a Comment