EFHMERIS

Wednesday, December 16, 2015

Στριμωγμένη η Άγκυρα από τη Ρωσία και τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, εκλιπαρεί για εξομάλυνση με Ισραήλ



Το άγριο στρατιωτικο-οικονομικό στρίμωγμα από την Ρωσία έχει στρεσάρει την Αγκυρα που εκλιπαρεί τώρα για αποκατάσταση των σχέσεών της με το Ισραήλ, υπό τον φόβο, παράλληλα, της εντυπωσιακής ανάπτυξης της συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδος – Κύπρου με φόντο το Φυσικό Αέριο!

Πολύ περισσότερο που επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και υπουργίας στο Άμυνας του κ. Πάνου Καμμένου, έχει ενισχυθεί η ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία, ενώ και η αντίστοιχη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο καταγράφεται στους μεγάλους πονοκεφάλους της Άγκυρας.
Ενδεικτική είναι η αναφορά που γίνεται σήμερα στην συνεργασία Ισραήλ – Ελλάδος – Κύπρου στην τουρκική εφημερίδα Haberturk : «Οι Τούρκοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις για την αυξανόμενη συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Οι Τούρκοι εάν δεν κινηθούν άμεσα γνωρίζουν ότι θα χάσουν το Ισραηλινό Φυσικό Αέριο», γράφει.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ βρίσκονται σε ένταση, υπενθυμίζουμε, έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - επίθεση η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 Τούρκοι ακτιβιστές. Μέχρι τώρα παρά τα κάποια βήματα δεν υπήρξε αποκατάσταση σχέσεων. Παρόλα αυτά, την  περασμένη εβδομάδα υπήρξαν σημάδια από πλευράς Ισραήλ προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών όταν ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξαγωγής Φυσικού Αερίου στην Τουρκία.
Επισπεύδων ο Ερντογάν
Προχθές έκανε αναφορά και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Ερντογάν :«Η διαδικασία εξομάλυνσης (σ.σ. των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων) έχει να προσφέρει πολλά τόσο σε μας, σε Ισραήλ και Παλαιστίνη όσο και στην περιοχή γενικότερα. Η περιοχή το χρειάζεται. Δεν νομίζω ότι η κοινή γνώμη του Ισραήλ είναι ικανοποιημένη με την τρέχουσα κατάσταση στις σχέσεις μας. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα του λαού της περιοχής και να φέρουμε την ειρήνη», δήλωσε ο κ. Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Τουρκμενιστάν, ενώ επανέλαβε τους τρεις όρους της Τουρκίας για την εξομάλυνση των σχέσεων (δημόσια συγνώμη του Ισραήλ για τα γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά, αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων και ο τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας). Από τις τρεις προϋποθέσεις μόνο η πρώτη έχει ικανοποιηθεί.
Σήμερα η εφημερίδα Haberturk και υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ είναι έτοιμο για εξομάλυνση»  αναφέρεται σε δηλώσεις που  φέρεται να έκαναν ανώτατοι αξιωματούχοι του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, στην ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot, ως απάντηση στους προαναφερθέντες όρους για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Κατά το δημοσίευμα το Ισραήλ ήδη έχει απολογηθεί για την επιδρομή στον στολίσκο και είναι έτοιμο να προβεί στην απόδοση των αποζημιώσεων, φέρεται να δήλωσαν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι το τουρκικό αίτημα περί τερματισμού του αποκλεισμού της Γάζας είναι ανεδαφικό διότι δεν υπάρχει τέτοιος αποκλεισμός. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ , έπειτα από την έναρξη της κρίσης της με την Ρωσία και επίσης ενδιαφέρεται και για το ισραηλινό φυσικό αέριο, γράφει η εφημερίδα.
Λίμπερμαν: Το κάνουν λόγω  της πολυεπίπεδης συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο.
Πέραν αυτού του δημοσιεύματος - η βασιμότητα του οποίου δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη- η υποδοχή των ''ανοιγμάτων'' Ερντογάν υπήρξε ψυχρή στο Ισραήλ : Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ και αρχηγός του κόμματος «Yisrael Beytenu», κ. Αβιγκντορ Λίμπερμαν, έσπευσε να σχολιάσει πως ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για ομαλοποίηση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων «σε μία δύσκολη συγκυρία για τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας», θυμίζοντας την αυξημένη ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία και το Ιράκ. Επίσης, θυμίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν οι σε βάρος της κατηγορίες «για συμμετοχή στο λαθρεμπόριο» συριακού και ιρακινού πετρελαίου «που κάνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους».
Ο ίδιος σχολίασε επίσης ότι η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων είναι επιθυμητή και από το Ισραήλ υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η «έξωση» της διοίκησης της ισλαμικής «Χαμάς» από την Τουρκία. Ακόμα υπενθύμισε ότι το ζήτημα της απολογίας των ισραηλινών αρχών προς την Τουρκία έχει διευθετηθεί, ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων θα μπορούσε επίσης να διευθετηθεί, εφόσον δοθούν εγγυήσεις από την Τουρκία για δικαστική ασυλία των Ισραηλινών κομάντος που έκαναν την επέμβαση στο σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» το 2010 και ότι, σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα άρσης ή όχι του ισραηλινού εμπάργκο στη Γάζα είναι κάτι που δεν αφορά την Τουρκία ούτε θα γίνει, άμα γίνει, σε σχέση με αυτήν. Επίσης, σημείωσε με νόημα ότι η πρόταση της Άγκυρας έρχεται σε μια περίοδο σύσφιξης των σχέσεων της πολυεπίπεδης συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου απάντησε με ....Τσίπρα!
 Από το γραφείο του πρωθυπουργού, κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η μόνη ανακοίνωση που εξεδόθη αφορούσε τη συνάντηση του Ισραηλινού ηγέτη με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στις... 27 Ιανουαρίου  στην Ιερουσαλήμ και την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου στις 28 Ιανουαρίου. Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίαζαν, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Jerusalem Post» πως το πρωθυπουργικό γραφείο δεν συνηθίζει να εκδίδει ανακοινώσεις για συναντήσεις του Νετανιάχου μετά από ενάμιση μήνα και ότι ο πραγματικός αποδέκτης του μηνύματος ήταν αφενός η τουρκική κυβέρνηση, αφετέρου οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Κύπρου, προκειμένου να καθησυχαστούν πως η ισραηλινή κυβέρνηση δεν σκοπεύει να θέσει σε 2η μοίρα την τριμερή συνεργασία τους για χάρη της Αγκυρας...
 -ProNEWS.gr

No comments:

Post a Comment