EFHMERIS

Friday, January 29, 2016

Η αρχαιοελληνική τεχνολογία στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης


arxaiol
Η ανάδειξη μιας σχετικά άγνωστης πτυχής του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και η απόδειξη ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας αποτελούν το στόχο της περιοδεύουσας έκθεσης του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς» με τίτλο «The Hi-Tec inventions of ancient Greece-The origins of our modern technology» που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, με μοναδική επιτυχία.
Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς» λειτουργεί στο Κατάκολο και την Αρχαία Ολυμπία (ως Μουσείο Αρχιμήδη) με ελεύθερη είσοδο (στο πλαίσιο του εθελοντισμού) και χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Στην περιοδεία παρουσιάζονται 50 εξαιρετικά εκθέματα-παγκόσμιες καινοτομίες των αρχαίων Ελλήνων όπως το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος (3ος αι. πΧ), ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων (2ος αι. πΧ), ο «κινηματογράφος» του Φίλωνος (3ος αι. πΧ), η ύδραυλις του Κτησιβίου (3ος αι. πΧ), το «αυτοκίνητο-κουκλοθέατρο» του Ήρωνος (1ος αι. μΧ), το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου (3ος αι. πΧ), ο αυτόματος πωλητής του Ήρωνος, η ιπτάμενη περιστερά του Αρχύτα (5ος αι. πΧ), η πυροσβεστική αντλία του Κτησιβίου (3ος αι. πΧ), κ.ά.
Ήδη, έχει παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βαρέζε (Ιταλία), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Χάγης (Ολλανδία), το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών της Βιένης (Αυστρία) και από τις 20-11-2015 έως τις 31-1-2016 παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας (Ελβετία). Επόμενος σταθμός είναι το Μόναχο και μετά το Βερολίνο,
Όπως αναφέρει ο κ. Κοτσανάς στο ΑΠΕ σκοπός της περιοδεύουσας έκθεσης και του Μουσείου είναι Για παράδειγμα, επισημαίνει, οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μόνο μερικά από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν, προσθέτει, και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους.
Απλά, χρειάστηκε πάνω από μία χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος δυτικός τεχνολογικός πολιτισμός στους Έλληνες.

No comments:

Post a Comment