EFHMERIS

Sunday, April 17, 2016

Τα κυριαρχικά δικαιώματα και... η στρατιωτική ένδυση των πολιτικών

Του Νίκου Ανδρουλάκη*
Όπως είναι γνωστό βάσει της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα δικαιούται να επεκτείνει μέχρι 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδα ζώνη της. Το δικαίωμα επέκτασης του ορίου της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι κυριαρχικό και μονομερές και κατά συνέπεια δεν υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό ή εξαίρεση και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως από τρίτα κράτη.
Η Ελλάδα κατά την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας το 1995 δήλωσε ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το συγκεκριμένο δικαίωμα. Ως αντίδραση προς τη νόμιμη αυτή θέση της Ελλάδας, η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της την τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο (casus belli). Η συγκεκριμένη συμπεριφορά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών περί απαγόρευσης απειλής χρήσης βίας, περί ειρηνικής επίλυσης και περί καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Επιπρόσθετα, η άρση του casus belli έχει συμπεριληφθεί ως κριτήριο και για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Η διεκδίκηση της άρσης του casus belli οφείλει να είναι συνεχής ώστε να είναι επιτυχής. Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μου στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές είχαμε καταθέσει τροπολογία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, με την οποία καταδικάζεται η άρνηση της Τουρκίας να άρει το casus belli εναντίον της Ελλάδας. Δυστυνχώς η συγκεκριμένη τροπολογία δεν συμπεριληφθεί στο κείμενο που ψηφίστηκε από την Επιτροπή. Για το λόγο αυτό,αμέσως μετά την ψηφοφορία, σε συνεννόηση με την Ολλανδή Ευρωβουλευτή κα  Κατι Πιρι, η οποία  είναι και η Εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία  καταθέσαμε ανάλογη τροπολογία εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας στην Ολομέλεια., η οποία και εγκρίθηκε με 479 ψήφους υπέρ και μόλις 116 κατά.
Στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
Ο κίνδυνος απώλειας εθνικής κυριαρχίας είναι πολύ μεγαλύτερος σε συνθήκες οικονομικής και πολιτικής αστάθειας σε σχέση με ομαλές περιόδους. Ο στόχος της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν εξυπηρετείται  όταν τα μέλη της κυβέρνησης υποδύονται (ή ακριβέστερα, ενδύονται) τους στρατιωτικούς αλλά όταν λειτουργούν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους.
Μελλοντικά, η ενίσχυση της ασφάλειας μας περνά  μέσα από την επιτυχή υπέρβαση της σημερινής οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό από τους πολίτες και τους πολιτικούς τόσο το καλύτερο για τη χώρα μας.
*Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ειναι Ευρωβουλευτής,Μέλος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου

No comments:

Post a Comment