Η σφαγή του μαρτυρικού χωριού Κομμένου και ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας το πρωί της Δευτέρας 16 Αυγούστου 1943 έκαναν πολλά μάτια να δακρύσουν κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… Μια αληθινή ιστορία», που έγραψε ο φιλόλογος εκ Κομμένου Άρτας Δημήτρης Βλαχοπάνος. Η παρουσίαση έγινε την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 το βράδυ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τρικκαίων. Την πρωτοβουλία για την παρουσίαση ανέλαβε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων με τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου Ηπειρωτών και Τρικαλινών. Ιδιαίτερα με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Χρήστος Λάππας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Γιώργος Σπαθής, ο πρώην Δήμαρχος κ. Κώστας Παπαστεργίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσίγκας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων κ. Αθανάσιος Γραβάνης, ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης Ι.P.A. Τρικάλων κ. Κώστας Θεοχάρης, οι ιδρυτές του Συλλόγου Ηπειρωτών Τρικάλων κ.κ. Τσάτσος Νικόλαος, Κόκας Χρύσανθος, Χύτας Βασίλειος, εκπρόσωποι της Μητρόπολης Τρικάλων, συνάδελφοι του συγγραφέα, φίλοι του και συμφοιτητές του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Καλωσορίζοντας τους συμπολίτες της και συμπατριώτες της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών κα Νίκη Χύτασημείωσε: «Το Κομμένο, μικρό πεδινό χωριό 500 σήμερα κατοίκων, δέχτηκε την εισβολή 120 στρατιωτών της 1ηςγερμανικής μεραρχίας εντελβάις, που έδρευε στην κοιλάδα του Λούρου. Μέσα σε λίγες ώρες το χωριό έγινε στάχτη. 317 κάτοικοί του δολοφονήθηκαν άγρια. Μεταξύ αυτών 72 παιδιά 4 μηνών έως 10 χρονών. Το δεκαπενταύγουστο οι κάτοικοι γιόρταζαν το πανηγύρι τους. Ο Θόδωρος Μάλλιος τέλεσε τους γάμους της 23χρονης κόρης του Αλεξάνδρας. Τα χαράματα της Δευτέρας, λίγο πριν φύγουν οι νεόνυμφοι με τους συγγενείς του γαμπρού για το νέο τους σπίτι, οι Γερμανοί στρατιώτες τους έκαψαν και τους σκότωσαν όλους. Και τη νύφη και το γαμπρό. Από τα 12 μέλη της οικογένειας σώθηκαν μόνο δύο, ο Αλέξανδρος και η Μαρία, δεκατριών και δέκα χρόνων. Ολόκληρες οικογένειες κάηκαν ζωντανές πριν ξυπνήσουν και καταλάβουν τι γίνεται γύρω τους. Οι διαταγές ήταν σαφείς: να μη μείνει τίποτε ζωντανό, τίποτε όρθιο σ’ ένα χωριό που αποτελούσε φωλιά των ανταρτών».
Για το βιβλίο μίλησαν ο πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, η Όλγα Πολυμέρου – Μάμαλη και ο φιλόλογος Σωτήρης Αδάμος. Στην κτηνωδία των γερμανών ναζί στρατιωτών αναφέρθηκε η Όλγα Πολυμέρου επικεντρώνοντας στην τραγική σελίδα του Κομμένου και στο έγκλημα πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί στρατιώτες. Ο καταγόμενος από τα Θεοδώριανα Άρτας Χρήστος Λάππας υπογράμμισε την αγριότητα του πολέμου κλείνοντας την ομιλία του με την περίπτωση του δικού του χωριού, το οποίο ως έδρα της Βρετανικής Αποστολής δέχτηκε αλλεπάλληλους γερμανικούς βομβαρδισμούς και πλήρωσε με μεγάλες καταστροφές και πολύ αίμα την αντίσταση του λαού μας στους κατακτητές.
«Το Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο Σωτήρης Αδάμος, «αναδεικνύει, αναμφισβήτητα, μία από τις πιο τραγικές σελίδες της Νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Ο ματωμένος γάμος της Αλεξάνδρας αποτελεί μια κραυγή αγωνίας, που καταγγέλλει και καταδικάζει τη βία του πολέμου και τη βαρβαρότητα ανθρώπων σε συνανθρώπους τους. Το βιβλίο αποτελεί ένα μήνυμα αντίστασης σε θεωρίες και πρακτικές που πρεσβεύουν το μίσος και υιοθετούν τη βία. Είναι μια ειλικρινής προσπάθεια ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης και συνάμα καταδίκη της ιδεολογίας του ναζισμού, δυστυχώς οδυνηρά επίκαιρης και στις μέρες μας».
Η 1η μεραρχία εντελβάις, η ελίτ του γερμανικού τακτικού στρατού, έπνιξε στο αίμα και ρήμαξε ολόκληρη την Ήπειρο, συνόψισε ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Βλαχοπάνος. Η ηγεσία της έφερε τεράστια ευθύνη που επέτρεψε στους στρατιώτες της να δολοφονούν γυναίκες, παιδιά, ανήμπορους γέροντες και γενικώς άμαχο πληθυσμό. Για να καταλήξει: «Το Κομμένο υπήρξε η πιο κτηνώδης και πιο ακραία έκφραση της βίας χωρίς όρια που αποτέλεσε το δόγμα του γερμανικού στρατού. Τα εγκλήματα πολέμου δεν επιτρέπεται ούτε να τα αποσιωπούμε ούτε να τα λησμονούμε, ούτε να τα συγχωρούμε».
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος ΤρικκαίωνΔημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στους πέντε επονίτες των Τρικάλων που τιμήθηκαν από το δήμο την ίδια μέρα και συνεχάρη το Σύλλογο Ηπειρωτών Ν. Τρικάλων για την πρωτοβουλία του, δηλώνοντας τη συμπαράσταση του δήμου σε πράξεις που τιμούν τη νεότερη ιστορία μας.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.gr
Ο Τσιπρας και σύσσωμη η κυβέρνηση του μαζί με τον Καμμένο έπρεπε να παρευριςκονται στην εκδήλωση για να μάθουν λίγα πράγματα για την κτηνωδία των σημερινών φίλων τους γερμαναραδων. Πως αλλάζουν λοιπόν τα πράγματα! Σήμερα όλοι αυτοί ενδιαφέρονται για τα ευρώ και τους παχυλούς μισθούς που τους εξασφαλίζου η Γερμανία και οι γαλλογερμανικές τράπεζες!
ReplyDelete