EFHMERIS

Friday, May 13, 2016

Panama Papers-Στο φως 214.000 λογαριασμοί offshore και στοιχεία των κατόχων τους - Αρκετά ονόματα ελληνικών επιχειρήσεων


Αποκαλύπτεται το σκάνδαλο των Panama Papers. Χθες, η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) ξεκλείωσε  τη βάση δεδομένων με τις υπερπόντιες εταιρείες και τους μετόχους και δικαιούχους που βρίσκονται πίσω από αυτές. Στο φως ήρθαν 214.000 λογαριασμοί offshore και στοιχεία των κατόχων τους. Από το κατάλογο αυτό δεν λείπουν και τα ονόματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, ος περιλαμβάνει 223 εταιρείες και 400 δικαιούχους που συνδέονται άμεσα με την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα ονόματα επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και ποδοσφαιριστών, καθώς και δικηγόρων που συνδέονται με αυτούς και τις εταιρείες τους.
Η αποκάλυψη των Panama Papers προκαλεί παγκόσμια αίσθηση από τις αρχές Απριλίου, οπότε και είχαν πρωτοδημοσιευτεί, αφού σε αυτά περιλαμβάνονται τα ονόματα πολλών πρώην και εν ενεργεία πολιτικών, καλλιτεχνών, ποδοσφαιριστών κ.ά. Η αποκάλυψη αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον Αρχών και πολιτών στο θέμα των φορολογικών παραδείσων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από εταιρείες και ιδιώτες και για λόγους φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής ή και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Τα στοιχεία προήλθαν από ανώνυμη πηγή και αρχικά παραλήφθηκαν από δημοσιογράφους της γερμανικής εφημερίδας Süeddeustche Zeitung, οι οποίοι ζήτησαν από το ICIJ να οργανώσει μια παγκόσμια δημοσιογραφική συνεργασία για την ανάλυση των αρχείων.
Περισσότεροι από 370 δημοσιογράφοι σε σχεδόν 80 χώρες εξέταζαν τα στοιχεία για ένα χρόνο. Οι έρευνές τους αποκάλυψαν τις μυστικές υπεράκτιες δράσεις 12 ηγέτών, τουλάχιστον 128 πολιτικών και μεγάλου αριθμού απατεώνων, εμπόρων ναρκωτικών και άλλων εγκληματιών των οποίων οι εταιρείες περιλαμβάνονταν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ και αλλού.
Οι αντιδράσεις στις αποκαλύψεις των Panama Papers ήταν άμεσες και απέκτησαν μορφή χιονοστιβάδας.
Εξοργισμένοι οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους στο Ρέικιαβικ, στη Μάλτα και στο Λονδίνο, ενώ το hashtag #panamapapers ήταν στα πλέον δημοφιλή στο Twitter για μέρες αφού άρχισαν οι δημοσιεύσεις των ερευνών στις 3 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας παραιτήθηκε για την εταιρεία που είχε στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους μαζί με τη σύζυγό του, ενώ άλλοι ηγέτες του κόσμου επιχείρησαν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις για τις υπεράκτιες δραστηριότητές τους. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον χρειάστηκε τρεις ημέρες για παραδεχθεί δημόσια ότι είχε επωφεληθεί οικονομικά από ένα επενδυτικό fund του Παναμά -του οποίου η διαχείριση γινόταν στις Μπαχάμες- που δημιουργήθηκε από τον πατέρα του. Στην Ισπανία ένας υπουργός παραιτήθηκε αφού πιάστηκε να λέει ψέματα για την εμπλοκή του σε υπεράκτιες εταιρείες, ενώ οι αρχές στην Ουρουγουάη συνέλαβαν πέντε άτομα ως ύποπτα για ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με ένα μεξικάνικο καρτέλ ναρκωτικών. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι παράνομη η σύσταση μιας offshore εταιρείας ή καταπιστεύματος και η σύσταση μιας τέτοιας εταιρείας και η περίληψή της όπως και των μετόχων της στα λεγόμενα «Αρχεία του Παναμά» δεν σημαίνει ότι τα άτομα που συνδέονται με αυτήν έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη ή ότι έχουν παραβεί τον νόμο.
sofokleousin.gr
Δείτε όλη τη λίστα που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

















No comments:

Post a Comment