EFHMERIS

Thursday, October 13, 2016

BBC: Συγκλονιστική ανακάλυψη: Αρχαίοι Ελληνες πίσω από τον Πήλινο Στρατό της Κίνας

Μία συγκλονιστή αρχαιολογική ανακάλυψη έρχεται στο φως, καθώς ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα και η Δύση είχαν έρθει σε επαφή 1.500 χρόνια πριν φτάσει ο Μάρκο Πόλο στη χώρα. Σύμφωνα με το BBC, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η έμπνευση για τον πήλινο στρατό, που βρέθηκε σε τάφο του πρώτου αυτοκράτορα, κοντά στην σημερινή πόλη Ξιάν, προήλθε από την αρχαία Ελλάδα.
Υποστηρίζουν επίσης ότι Αρχαίοι Ελληνες τεχνίτες εκπαίδευαν τους Κινέζους τον 3ο αιώνα π.Χ. Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι το ταξίδι του Μάρκο Πόλο τον 13ο αιώνα ήταν η πρώτη επαφή Ευρωπαίου με τον κινεζικό πολιτισμό.
'Τώρα έχουμε στοιχεία ότι υπήρξε στενή επαφή μεταξύ του Πρώτου Αυτοκράτορα της Κίνας και της Δύσης πριν το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό είναι πιο νωρίς απ' ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα', λέει ο επικεφαλής αρχαιολόγος Λι Χιουτζέν του Μουσείου του Αυτοκράτορα Κιν Σι Χουάνγκ.
Ξεχωριστή μελέτη δείχνει ότι ευρωπαϊκής προέλευσης μιτοχονδριακό DNA βρέθηκε σε περιοχές της επαρχίας Ξινγιάνγκ που σημαίνει ότι Δυτικοί κατοικούσαν και πέθαναν εκεί πριν και μετά την εποχή του Πρώτου Αυτοκράτορα.
Χωρικοί ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν τα 8.000 πήλινα αγάλματα θαμμένα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα το 1974. Όμως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε εξήγηση ούτε και παράδοση να συνδέει την κατασκευή αυτών των γιγαντιαίων αγαλμάτων.
Η εξήγηση που δίνει πλέον ο Δρ Χιουτζέν είναι ότι η επιρροή για την κατασκευή τους ήρθε εκτός Κίνας.
'Τώρα πιστεύουμε ότι ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σημείο έχουν την έμπνευσή τους στην αρχαία Ελλάδα', λέει με βεβαιότητα. Και ο καθηγητής Λούκας Νίκελ από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης λέει ότι τα αγάλματα με ακροβάτες του τσίρκου που βρέθηκαν πρόσφατα στον τάφο του Πρώτου Αυτοκράτορα υποστηρίζουν αυτή την θεωρία.
Πιστεύει ότι ο Πρώτος Αυτοκράτορας επηρεάστηκε από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία έναν αιώνα μετά τον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος πέθανε το 323 π.Χ. 'Φαντάζομαι ότι ένας έλληνας γλύπτης βρέθηκε εκεί και εκπαίδευσε τους ντόπιος', λέει.
CEE ON  BBC

China and the West were in contact more than 1,500 years before European explorer Marco Polo arrived in China, new finds suggest.
BBC.CO.UK Thks to JOANNA BOOTH
ΣΗΜΕΙΩΣΗ  "ΕΦΗΜΕΡΙΣ" EFHMERIS
Όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέφτηκε -προσκύνησε -την Ελλάδα στο τελευταίο του ταξίδι  εμεις γράψαμε :
Το έγραψα πολλές φορές και το λέω περισσότερες..Οι Κινέζοι είναι αρχαίοι ΕΛΛΗΝΕΣ!!! κι επι τέλους ήρθε ο Κινέζος πρωθυπουργός να μας το πεί δημοσίως.. όταν -επι τέλους- η Ελληνική Βουλή στολίστηκε με το δέντρο της Αθηνάς την Ελιά...έστω κι αν ακόμα αρνείται να αναρτήσει τον προστάτη της ,τον ΔΙΑ ΤΟΝ ΒΟΥΛΑΙΟ!!
 «Και εμείς πιστεύουμε,είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας  Λι Κετσιάνκ , ότι η ελιά συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία. Εμείς στην Κίνα λέμε ότι, αν ξύσεις το δέρμα του Κινέζου, θα βγει ένας αρχαίος Ελληνας και αν κάνεις το αντίστοιχο σε έναν Ελληνα, θα βγει ένας αρχαίος Κινέζος».
 Αυτα και άλλα θα βρείτε στο Βήμα της Κυριακής και ευχαριστώ πολύ τον εκδότη και δημοσιογράφο Δημήτρη Ψυχογιό,που μου έστειλε στο ΦΒ "Το 7ήμερο του Διόδωρου" Δ.Π.


Κινέζοι και Ελληνες (έγραψε το ΒΗΜΑ.gr)

Ηρθα να δω τι κάνουν οι ορτανσίες, οι τριανταφυλλιές, οι βερικοκιές, οι κερασιές, οι μηλιές και εκείνη η μοναδική μανόλια - που πάντα μου θυμίζει τον Εμπερίκο και τις απαλές ως μαγνόλιες παιδίσκες του. Είχε μανία με τις μανόλιες ο ποιητής, όπως εγώ έχω με τις ορτανσίες και τις ρολογιές:
γύρω από τον κορμό / του ωραίου δένδρου / ελίσσεται / και χορεύει / η ωραία / μιγάς / το δένδρο είν' ολάνθιστο / αλλά και το κορμί / της ωραίας μιγάδος /ωσαύτως /  [...] / το δένδρο είναι μια μαγνόλια  / κι η ωραία μιγάς  / είναι κι εκείνη μια μαγνόλια  / χυμώδης  / πλούσια  / κι ηδονική.
  • Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι σεμνός, θα κοκκίνιζε αν είχα βάλει όλους τους λάγνους στίχους του Εμπειρίκου. Προτιμά τις ελιές - με το δέντρο της Αθηνάς στόλισε την αίθουσα του Κοινοβουλίου για να τιμήσει τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ που μας επισκέφθηκε τις προάλλες. Και εκείνος, βρήκε την ευκαιρία να μας τιμήσει: «Και εμείς πιστεύουμε ότι η ελιά συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία. Εμείς στην Κίνα λέμε ότι, αν ξύσεις το δέρμα του Κινέζου, θα βγει ένας αρχαίος Ελληνας και αν κάνεις το αντίστοιχο σε έναν Ελληνα, θα βγει ένας αρχαίος Κινέζος».
Μου αρέσει η ιδέα πως κρύβουμε αρχαίους Κινέζους μέσα μας. Διότι η γενική πεποίθηση είναι πως θα βγουν αρχαίοι Ελληνες αν ξυστούμε. Και μου αρέσει η γενναιοδωρία του φιλοξενούμενου πρωθυπουργού. Διότι αν εμείς ξυστούμε, μόλις έντεκα εκατομμύρια αρχαίοι Κινέζοι θα εμφανιστούν. Αν ξυστούν εκείνοι, θα εμφανιστούν ενάμιση δισεκατομμύριο αρχαίοι Ελληνες. Η αρχαία Κίνα θα καταβαραθρωθεί, η αρχαία Ελλάς θα μεγαλουργήσει πάλι - να στείλουμε καραβιές φαγουρόσκονη στην Κίνα.

Μη ξυόμενοι, παραμένουμε δυστυχώς άξεστοι νεοέλληνες. Και δεν καταλαβαίνουμε γρι από τα πανέμορφα κινεζικά ιδεογράμματα. Αλλά μήπως καταλαβαίνουμε τίποτα από τα αρχαία ελληνικά; Απλώς ταλαιπωρούμε άπειρες ώρες στα σχολεία τα παιδιά με αυτά - θα ήταν πολύ ψυχωφελέστερο και συμφέρον να διδάσκονται τα παιδιά κινέζικα.

Ο κινέζος πρωθυπουργός, και αν δεν είχε, σίγουρα έχει πια κάτω από το πετσί του αρχαίο Ελληνα: επισκέφθηκε την Ακρόπολη, το μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Κνωσσό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου - θα το εγκαινιάσει κιόλας μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά που υφίσταται άθελά του λουτρό αρχαιογνωσίας.

Μικρός σοφός δράκοντας
Εχω εντυπωσιαστεί, δεν θυμάμαι κανέναν άλλο ξένο ηγέτη να έχει επισκεφθεί τόσα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους - ούτε έχω ακούσει για τους δικούς μας όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό να κάνουν πολιτιστικό τουρισμό.
Εγκαινίασε όμως και τις αποστολές κινεζικών προϊόντων από τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά προς την Ευρώπη με τρένα του ΟΣΕ - και έτσι εξηγείται γιατί ξανάρχισαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη προς Βελιγράδι και Σόφια, όπως διάβασα στις εφημερίδες.

Ομως οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «κακόγουστη προπαγάνδα υπέρ της COSCO και σε βάρος των δημοσίων συμφερόντων» τα εγκαίνια - γιατί ως άξεστοι θεωρούν πως μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι προωθούν το δημόσιο συμφέρον. Ο ιδιωτικός, και κυρίως οι ξένες επενδύσεις, το υπονομεύουν. Ευτυχώς, αν συνεχίσουν τα κόμματα να υπερασπίζονται το κράτος με τον ίδιο τρόπο απέναντι στην κοινωνία, η ιδιωτική οικονομία θα διαλυθεί σε λίγο εντελώς και το δημόσιο συμφέρον δεν θα έχει πια εχθρούς, θα θριαμβεύσει.

Και το κράτος θα λειτουργεί με τους φόρους που θα πληρώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για τους μισθούς που θα τους πληρώνει το κράτος. Θα έχουν εφεύρει στην Κουμουνδούρου το οικονομικό αεικίνητο, εκτός από την εξουσία θα πάρουν και βραβείο Νομπέλ.
  • Κεραυνούς και αστραπές βλέπω απέναντί μου στον Παγασητικό, ακούγονται μπουμπουνητά πίσω μου, κρύος βοριάς κατεβαίνει από τα Χάνια. Πάλι θα βρέξει.
Δεν μπορώ άλλο να βλέπω τις ορτανσίες μου να κρυώνουν. Και ο νέος μου φίλος, το φίδι που κατοικοεδρεύει στα θεμέλια του σπιτιού, χάθηκε και αυτό, δεν βγαίνει πια να κάνει ηλιοθεραπεία στην αυλή ή στο παράθυρο του υπογείου, να μαυρίσει.

Σαΐτα είναι, σαϊτόφιδο, το γρηγορότερο φίδι της επικράτειας, εντελώς ακίνδυνο, με πληροφόρησαν από το herpetofauna.gr, όπου ξέρουν τα πάντα για τα ερπετά.


Εγώ το σκέπτομαι σαν μικρό δράκοντα - αν ξύσω λίγο τον σοβά του σπιτιού μου, θα εμφανιστεί αρχαίος κινέζος σοφός δράκοντας. Θα του ζητήσω να μου μάθει τους κινεζικούς χαρακτήρες, τα ιδεογράμματα, ημερολόγιό μου. Θα γίνω και εγώ σοφός - με το ελληνικό αλφάβητο δεν είδα προκοπή, γιατί να μη δοκιμάσω και κάτι άλλο;

γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

No comments:

Post a Comment