EFHMERIS

Thursday, December 1, 2016

«Απογείωση» πετρελαίου: άνοδος 14% σε μια ημέρα!



Εντυπωσιακή ανατροπή σκηνικού φέρνει στη διεθνή αγορά η ιστορική συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας για μείωση παραγωγής, που οδηγεί το brent σε άνοδο της τάξεως του 14%, μετά τη χθεσινή ανακοίνωσή της.

Πριν από λίγο, η τιμή του αργού Β. Θάλασσας είχε εκτιναχθεί κοντά στα 54 δολ./βαρέλι, σημειώνοντας μια τεράστια διακύμανση (13,7%) από το χθεσινό χαμηλό όριο των 47,40 δολ., όπου είχε υποχωρήσει πριν ανακοινωθεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας, κατά τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ, στην Βιέννη.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, όπου οι χώρες του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, οι οποίες ελέγχουν το 1/3 της αγοράς, καταλήγουν σε συμφωνία μείωσης παραγωγής με το μεγάλο τους ανταγωνιστή, την Ρωσία.

Η συμφωνία προβλέπει μείωση της παραγωγής του καρτέλ από 33,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 32,5, δηλαδή κατά 3,5%. Σε αυτή τη μείωση παραγωγής προστίθεται η συμφωνημένη από την Μόσχα μείωση κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, ώστε συνολικά να βγουν από την αγορά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εταιρείες θα προχωρήσουν άμεσα στη μείωση της παραγωγής τους, όπως προβλέπει η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ.

Παρότι οι δύο ισχυρότεροι «παίκτες», Σαουδική Αραβία και Ρωσία, επιθυμούσαν διακαώς μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής, καθώς η «βουτιά» της τιμής του «μαύρου χρυσού» από τα 100 στα 40 δολάρια έχει «γονατίσει» τις οικονομίες τους, οι διαπραγματεύσεις λίγο έλειψε να καταρρεύσουν, λόγω της άρνησης του Ιράν και, δευτερευόντως, του Ιράκ να μειώσουν την παραγωγή τους, επειδή έχουν εξέλθει από διεθνείς κυρώσεις και πόλεμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η συμφωνία σώθηκε με παρασκηνιακή παρέμβαση του Βλ. Πούτιν, ο οποίος εξασφάλισε από τους Σαουδάραβες συναίνεση, ώστε να επιτραπεί στο Ιράν να αυξήσει λίγο την παραγωγή του. Ο πρόεδρος του Ιράν δεσμεύθηκε, από την πλευρά του, ότι η κυβέρνησή του θα απέφευγε να πανηγυρίσει και να εκμεταλλευθεί πολιτικά αυτή τη συμφωνία.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν ως ήττα για την Σαουδική Αραβία τη συμφωνία, καθώς η χώρα, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών παραγωγής.

Από την άλλη, όμως, το Ριάντ ήταν υποχρεωμένο να σταματήσει την πτώση των τιμών, πριν το πλήγμα που δέχεται η οικονομία της Σ. Αραβίας αρχίσει να προκαλεί αμφισβήτηση του καθεστώτος. Σημειώνεται ότι πρόσφατα η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα πετρελαίου αναγκάσθηκε για πρώτη φορά να προσφύγει στις αγορές για δανεισμό, ώστε να καλύψει ελλείμματα του προϋπολογισμού.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία ΟΠΕΚ-Ρωσίας μπορεί να σταθεροποιήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές, όχι όμως και να προκαλέσει μια ανοδική κίνηση με μεγάλη διάρκεια, ακόμη και αν όλοι οι εμπλεκόμενοι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η «διόρθωση» της προσφοράς θα περιορίσει τις ανισορροπίες στην παγκόσμια αγορά, αλλά για να υπάρξει μια άνοδος των τιμών πάνω από τα 70-80 ευρώ θα πρέπει να αρχίσει μια ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που θα τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

No comments:

Post a Comment