EFHMERIS

Monday, December 5, 2016

Ασπίδα Υγείας, τα φύλλα ελιάς.

Της Γιάννας Περγαντά*
Η ελιά είναι ευλογημένο δέντρο, όχι μόνο από τους αρχαίους θεούς, αλλά και από τον Ιησού Χριστό, ο οποίος πριν από τη σταύρωσή του προσευχήθηκε στο Όρος των Ελαιών.
Τον 5ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης θεράπευε με φύλλα ελιάς έλκη, μυϊκούς πόνους, γυναικολογικές παθήσεις και χολέρα. Από τότε η χρήση των φύλλων της ελιάς ως μικροβιοκτόνων δε σταμάτησε. Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται η περίπτωση ενός γιατρού από τη Λέσβο, ο οποίος αντιμετώπισε επιτυχώς με φύλλα ελιάς πανδημία ελονοσίας, που παρουσιάστηκε το 1843 στο νησί. Επίσης, σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 2 Δεκεμβρίου του 2004, αναφέρεται ότι για την ελονοσία τα φύλλα της ελιάς είναι πιο αποτελεσματικό φάρμακο από την κινίνη.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 απομόνωσαν από τα φύλλα της ελιάς, αλλά και από όλα τα μέρη των ελαιοδέντρων, το άλας του ελενολικού οξέος με το ασβέστιο, το ελενολικό ασβέστιο. Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του ελενολικού οξέος είναι τόσο σημαντικές, ώστε να θεωρείται σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλο φυσικό προϊόν με τόσο ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής δράσης.
Τα φύλλα της ελιάς περιέχουν περισσότερες από 100 χημικές ουσίες. Το κύριο πολυφαινολικό συστατικό των φύλλων της ελιάς είναι η ελαιοευρωπαΐνη. Η ελαιοευρωπαΐνη υδρολύεται προς υδροξυτυροσόλη και ελενολικό οξύ και παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Η σύσταση των φύλλων της, όπως άλλωστε και όλων των φυσικών προϊόντων, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι οι ακόλουθοι:
  • Η ποικιλία των ελαιόδεντρων και ο τρόπος της καλλιέργειας τους.
  • Η ποιότητα του εδάφους.
  • Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν όλο το έτος.
  • Η εποχή αλλά και ο τρόπος που μαζεύτηκαν τα φύλλα.
Διάφορες έρευνες έδειξαν ότι τα δραστικά συστατικά των φύλλων της ελιάς εμποδίζουν την ανάπτυξη ή και σκοτώνουν τα στελέχη πολλών ειδών βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και άλλων μολυσματικών παραγόντων του ανθρώπινου οργανισμού.
Η ελαιοευρωπαΐνη εξειδικεύεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, παρουσιάζοντας αντιϊκή και αντιμικροβιακή (δηλαδή αντιβιοτική) δράση στις λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος. Οι λοιμώξεις του ανωτέρω αναπνευστικού όπως κοινό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, ωτίτιδα και επιχείλιος έρπης είναι συνήθως ιογενείς (οφείλονται δηλαδή σε ιούς) χωρίς αυτό να ειναι απόλυτο.
Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση των φύλλων της ελιάς έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον αρμοδίων κρατικών φορέων, αλλά και καλλιεργητών ορισμένων χωρών, οι οποίοι δημιούργησαν ελαιώνες με διάφορες ποικιλίες δέντρων για να διαπιστώσουν ποιες από αυτές θα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαιοευρωπαΐνης, με σκοπό να εκμεταλλευτούν κυρίως τα φύλλα της ελιάς. Στα διαδίκτυο υπάρχουν αγγελίες από εμπόρους ορισμένων χωρών, οι οποίοι αναζητούν αποξηραμένα φύλλα ελιάς από Έλληνες καλλιεργητές. Φυσικά, με ορισμένες προδιαγραφές.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 
Giamarellos-Bourboulis, E.J.; Geladopoulos, T.; Chrisofos, M.; Koutoukas, P.; Vassiliadis, J.; Alexandrou, I.; Tsaganos, T.; Sabracos, L.; Karagianni, V.; Pelekanou, E.; et al. Oleuropein: A novel immunomodulator conferring prolonged survival in experimental sepsis by Pseudomonas aeruginosa. Shock 2006, 26, 410416.
 
«Φύλλα ελιάς: Ασπίδα Υγείας», Γεωργίου Μανουσάκη, καθηγητή Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και του ιατρού και χημικού Βασιλείου Τζωτζέ
*Η Γιάννα Περγαντά ειναι φαρμακοποιός
PRONEWS.GR

No comments:

Post a Comment