EFHMERIS

Friday, February 3, 2017

ΥΓΕΙΑ.«Καμπανάκι» για την παχυσαρκία. ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ


Σήμα κινδύνου για επικείμενη αύξηση της νοσηρότητας τα επόμενα χρόνια από μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τη διατροφή εκπέμπουν οι ειδικοί επιστήμονες. Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μετά το κάπνισμα, ο επόμενος «εχθρός» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας της χώρας μας είναι η παχυσαρκία, ένας από τους έξι απόλυτα προβλέψιμους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου.

Οπως ανέφερε, χθες, ο καθηγητής παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το 30%-40% των περιστατικών καρκίνου που διαγιγνώσκονται θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, με την πρόληψη έξι παραγόντων κινδύνου: κάπνισμα, παχυσαρκία, αλκοόλ, λοιμώδη νοσήματα (ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ηπατίτιδα B και C κ.ά.), μόλυνση του περιβάλλοντος και ηλιακή ακτινοβολία.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διαγιγνώσκονται 41.000 νέα περιστατικά καρκίνου κατ’ έτος, ενώ 28.500 άτομα χάνουν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελο Φιλόπουλο, σε παγκόσμιο επίπεδο 32,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρκίνο, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 14 εκατ. νέα περιστατικά και 8,2 εκατ. θάνατοι. Υπολογίζεται ότι 3,7 εκατ. ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο εάν εφαρμόζονταν στρατηγικές πρόληψης. Μία από αυτές πρέπει να εστιάζει στη διατροφή και στη σωματική άσκηση, με δεδομένο το βεβαρημένο ιστορικό που «χτίζει» ο ελληνικός πληθυσμός. Οπως είπε ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Παν. Κρήτης Αντώνης Καφάτος, τα Ελληνόπουλα είναι πρώτα παγκοσμίως σε παχυσαρκία, ενώ τα λαχανικά, όσπρια και ψάρια έχουν πλέον αντικατασταθεί στο ελληνικό τραπέζι από «γρήγορο φαγητό», γλυκά και αναψυκτικά. Στο πλαίσιο μιας σωστής στρατηγικής πρόληψης, οι ειδικοί πρότειναν την εκπαίδευση των παιδιών στη σωστή διατροφή, την «προσαρμογή» των μενού των ταχυφαγείων σε υγιεινές επιλογές και την αύξηση των φόρων σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.

Στα «θετικά», είναι η μείωση του καπνίσματος στον πληθυσμό, όπου το ποσοστό των ημερήσιων καπνιστών έπεσε από το 32% το 2009 στο 27,3% το 2014. Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα στο παθητικό κάπνισμα, σημείωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Μπεχράκης, που κατήγγειλε την πολιτεία για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, κάνοντας λόγο για «εκποίηση της δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα συμφέροντα». Οπως είπε, «ο νόμος είναι σωστός, οι πολίτες θέλουν να εφαρμοστεί και η πολιτεία προσποιείται ότι δεν μπορεί». «Αισθάνομαι να με βαραίνει μια διαχρονική αποτυχία της πολιτείας στο θέμα του καπνίσματος», ανέφερε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, που προανήγγειλε διυπουργικές πρωτοβουλίες. «Η έννοια της αποτυχίας στην εφαρμογή δεν υπάρχει, γιατί δεν έγινε ποτέ προσπάθεια να εφαρμοστεί», ήταν η απάντηση του κ. Μπεχράκη. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην αξία της έγκαιρης διάγνωσης, τονίζοντας ότι κάθε καπνιστής άνω των 55 ετών που έχει καπνίσει περισσότερο από 30 πακέτα τον χρόνο πρέπει να υποβάλλεται σε μία αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης χωρίς σκιαγραφικό κάθε χρόνο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr

No comments:

Post a Comment