EFHMERIS

Tuesday, April 11, 2017

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για δικτατορία στην Τουρκία


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε σήμερα τον κίνδυνο της εγκαθίδρυσης της δικτατορίας στην Τουρκία στην περίπτωση που το «ναι» επικρατήσει στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.
Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης που οργάνωσε το περιοδικό Der Spiegel, σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρεί με αυτή την αναθεώρηση να εγκαθιδρύσει «ένα αυταρχικό καθεστώς, ήτοι μια δικτατορία» στην χώρα του, ο Σόιμπλε απάντησε:
«Μπορούμε να αντιληφθούμε, πράγματι, ως κάτι τέτοιο αυτό το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης».
«Και όταν παρατηρούμε την εξέλιξή του (προέδρου Ερντογάν) τα τελευταία χρόνια, μπορούμε σίγουρα να βρούμε πολλούς λόγους και να αναλύσουμε» τί συνέβη, «όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία» συμπλήρωσε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι συνομίλησε με πολλούς Τούρκους που του είπαν ότι φοβούνται για αντίποινα στην περίπτωση που διατυπώσουν δημοσίως επικρίσεις σε βάρος της Άγκυρας.
«Όμως, όπως ένας εξ αυτών μου είπε "ξέρεις, στην τελική, η Τουρκία θα επιβιώσει από τον Ερντογάν", κάτι που προσφέρει λίγη ελπίδα» σημείωσε ο Σόιμπλε.
Ο Σόιμπλε έκρινε επίσης ότι η συνεχιζόμενη κράτηση στην Τουρκία του Τουρκογερμανού ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, καθιστά πολύ δύσκολη την παροχή οικονομικής βοήθειας από το Βερολίνο στην Άγκυρα. "Ήμασταν σε καλό δρόμο" για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο "αλλά μετά ήρθε αυτή η σύλληψη", εξήγησε.
Όπως είπε, ανέφερε πρόσφατα στον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ότι η κράτηση του δημοσιογράφου "καθιστά στο εξής πολύ δύσκολα τα πράγματα".
Ο Γιουτζέλ προφυλακίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου με τις κατηγορίες της "τρομοκρατικής" προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει "Κούρδο αυτονομιστή" και "πράκτορα της Γερμανίας".
Με αφορμή και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γερμανία το τελευταίο διάστημα έχουν επιδεινωθεί. Ο Ερντογάν έχει κατ' επανάληψη κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση και την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για "ναζιστικές πρακτικές" επειδή απαγορεύτηκαν προεκλογικές συγκεντρώσεις των υποστηρικτών του στις οποίες επρόκειτο να μιλήσουν υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης. Η Γερμανία από την πλευρά της κατηγορεί την Τουρκία για παραβίαση του κράτους δικαίου λόγω της καταστολής που εντάθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Ερντογάν κατηγορεί την αντιπολίτευση για 'συμφωνία' με τους πραξικοπηματίες

Κλιμακώνεται άλλωστε η πολιτική αντιπαράθεση λίγα εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου πως επικοινώνησε με τους επίδοξους πραξικοπηματίες της βραδιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο.
"Τα τανκ ήταν εκεί στις 23.15 την νύχτα της 15ης Ιουλίου. Επικοινώνησες με τους στρατιώτες μέσα στα τανκ και στη συνέχεια πήγες στο δημαρχείο του προαστίου της Κωνσταντινούπολης, Μπακιρόι" ανέφερε σε μια ακόμη συγκέντρωση για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας, Ούρφα.

Προτίμησαν να το βάλουν στα πόδια, παρά να επιχειρήσουν να σταματήσουν τα τανκ και να σταθούν μπροστά τους

"Προτίμησαν να το βάλουν στα πόδια, παρά να επιχειρήσουν να σταματήσουν τα τανκ και να σταθούν μπροστά τους, όταν τα είδαν το βράδυ της 15ης Ιουλίου" συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν έχει καταφερθεί ξανά ενάντια στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον πως ήρθε σε επικοινωνία με τους πραξικοπηματίες, προβάλλοντας υλικό στο οποίο ο Κιλιντσάρογλου φαίνεται να διαφεύγει από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τις πρώτες ώρες μετά την απόπειρα. Άλλωστε, σε άλλη του αναφορά ισχυρίζεται πως ο Κιλιντσάρογλου ήρθε σε συμφωνία με τους στρατιωτικούς ώστε να μπορέσει να διαφύγει ενδεχόμενης σύλληψης.
Όπως δήλωσε στη συνέχεια της ομιλίας του, δεν θα καλούσε ποτέ τον Κιλιντσάρογλου στην συγκέντρωση ενότητας, που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, αν γνώριζε όλα όσα συνέβησαν.
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος και υποστηρικτής του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ισχυρίστηκε πως η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν "ελεγχόμενη" και υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, παρά το γεγονός πως γνώριζε πως υπήρχαν σχέδια ανατροπής εντός του τουρκικού στρατού.

Συλλήψεις φερόμενων τζιχαντιστών

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε εν τω μεταξύ 19 πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους και σχεδίαζαν επιθέσεις την ημέρα του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, πρόκειται για 10 Τούρκους και εννέα Σύρους που συνελήφθησαν στη Σμύρνη, στο πλαίσιο έρευνας για την αποτροπή των σχεδίων του Ι.Κ.
Στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια όπου διέμεναν οι ύποπτοι βρέθηκαν πολλά έγγραφα που αφορούν το Ι.Κ., καθώς και στολές μάχης. Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι οι συλληφθέντες βρίσκονταν σε επαφή με μέλη του Ι.Κ. στη Συρία.
Τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις που αποδίδονται από τις αρχές είτε στο Ι.Κ. είτε σε Κούρδους αντάρτες.

Μεγάλη η συμμετοχή στο δημοψήφισμα μεταξύ 

των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό


Οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό συρρέουν μαζικά για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των προεδρικών εξουσίων, υποστήριξε ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία θα προσέλθουν στις κάλπες στις 16 Απριλίου, όμως η ψηφοφορία για όσους ζουν σε άλλες χώρες ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Η υψηλή συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα ευνοεί τον Ερντογάν, σύμφωνα με τους δημοσκόπους που επικαλούνται δεδομένα από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο εντός της Τουρκίας, μια μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος του Τούρκου προέδρου.
"Υπάρχει μια εκπληκτική έκρηξη των ψήφων στο εξωτερικό. Έχουν ψηφίσει περίπου 1,42 εκατ. ψηφοφόροι" είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής στην πόλη Σανλιούρφα, καλώντας τους υποστηρικτές του να πλημμυρίσουν τις κάλπες με ψηφοδέλτια υπέρ του "ναι".
Ο αριθμός του 1,42 εκατ. ψηφοφόρων που επικαλέστηκε ο Ερντογάν σημαίνει ότι η συμμετοχή ανέρχεται περίπου στο 50%, δεδομένου ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2015, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του εξωτερικού ανέρχονταν σε 2,88 εκατομμύρια. Στις εκλογές εκείνες η συμμετοχή ανήλθε στο 40% και το 56% από τους Τούρκους εκπατρισμένους ψήφισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αμφίρροπο, αν και το "ναι" στη συνταγματική αναθεώρηση προηγείται ελαφρά. Τα αποτελέσματα από την ψηφοφορία στο εξωτερικό θα ανακοινωθούν αφού ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα, την Κυριακή.
Μια εταιρεία δημοσκοπήσεων, η Mak Danismanlik, που θεωρείται προσκείμενη στον Ερντογάν, ανέφερε ότι τα έξιτ πολ από την ψηφοφορία στο εξωτερικό δείχνουν ότι το "ναι" προηγείται με ποσοστό 62%. Η μοναδική χώρα όπου προηγείται το "όχι" είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν διευκρίνισε ωστόσο πόσοι άνθρωποι μετείχαν στη δημοσκόπηση, ούτε το πού ακριβώς έγινε.
Η εταιρεία Gezici, που στο παρελθόν έτινε να υπερεκτιμά τα ποσοστά της αντιπολίτευσης, προβλέπει ότι η συμμετοχή εντός της Τουρκίας θα ανέλθει στο 82-83% και ότι το "ναι" θα αγγίξει το 56% αν είναι μικρότερη.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόση είναι η συμμετοχή ανά χώρα. Στις εκλογές του 2015 ψήφισε το 40% των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία και το 45% εκείνων που ζουν στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στη Γερμανία έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής 696.863 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι η συμμετοχή φτάνει το 48,73%.
NEWS 247-Λευτέρης Σαββίδης  Απριλίου 11 2017 21:17
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ - Ηurriyet
Φωτογραφία: Presidential Press Service, Pool Photo via AP

No comments:

Post a Comment