EFHMERIS

Friday, April 7, 2017

AGORA.O περί απαγορεύσεως, των Ελληνοκυπρίων να αναφέρουν την Ελλάδα, Νόμος, του 2017!


Οφείλω να παραδεχτώ πως τόσο στις 25 Μαρτίου όσο και στην 1η Απριλίου απέφυγα πλήρως τα ΜΜΕ και κλείστηκα στον εαυτό μου φοβούμενος πως δεν θα άντεχα στο θέαμα να βλέπω γνωστούς για τα έργα και τις ημέρες τους στα εθνικά μας θέματα, να γυροφέρνουν προσποιούμενοι τους Σπαρτιάτες.
Αναπτέρωσα το ηθικό μου διαβάζοντας για τους ξένους εθελοντές του 1821 που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.
Διάβασα πως το μεγαλύτερο κίνητρο των ξένων εθελοντών ήταν να δοξάσουν το ελληνικό πνεύμα παρά οτιδήποτε άλλο.  Ήθελαν παντοτινή Ένωση με το αρχαίο ελληνικό κάλλος ακόμα και μέσω του θανάτου τους. Μια ματιά στα γραφόμενα του Λόρδου Βύρωνα στο ByronsWar είναι διαφωτιστική τού πώς έβλεπαν την ελευθερία οι λόγιοι της Κλασσικής Παιδείας. Ήσαν όλοι ιδεολόγοι και όχι κάποια ομάδα «εθνικιστών και Εοκαβιτατζίδων,» όπως μας αποκάλεσε προσφάτως μανιακός καπηλευτής του κομμουνισμού που προωθεί νομοσχέδια για να περιορίσει το δικαίωμα εθνικής έκφρασης των Ελληνοκυπρίων.  Οι εθελοντές ήσαν εραστές (ἐρῶ «αγαπώ») της ελευθερίας, και όχι της υποταγής, που ουδέποτε θα ψήφιζαν νομοθετήματα εναντίον του ελληνισμού.
That 2bΤο ποίημα του Βύρωνα υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδος, I dream’d that Greece might still be free ονειρεύτηκα πως παρά ταύτα η Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ελεύθερη») αναφέρεται στο πνεύμα του Μαραθώνα. Για τον Βύρωνα η ελευθερία ήταν συνώνυμο του ελληνικού ύφους. Χωρίς ελευθερία έπαυε να έχει νόημα ο ελληνισμός. Ξεχωρίζω επίσης τον Βρετανό Thomas Gordon (1788-1841) συνταγματάρχη, ιστορικό και λάτρη του ελληνικού κάλλους που έφτασε το 1821 με ξένους αξιωματικούς του πυροβολικού. Τον υποδέχτηκε στην Τρίπολη η πιο καλλιεργημένη και γνησιότερη φυσιογνωμία του 1821, ο Δημήτριος Υψηλάντης το όνομα του οποίου φέρει σήμερα η Αμερικάνικη πόλη Ypsilanti Michigan.
That 3c
Jean-Pierre Boyer
Από τους αμέτρητους λάτρεις του ελληνικού κάλλους ξεχωρίζω με δέος τους 100 μαύρους εθελοντές που έφυγαν από την μακρινή Αϊτή για να πολεμήσουν υπέρ της ελευθερίας οδηγούμενοι από τους Μιλτιάδη, Θεμιστοκλή, Λεωνίδα και Παυσανία. Δυστυχώς πέθαναν όλοι καθ’ οδόν μέσα στον Ατλαντικό, θύματα πιθανώς του ναυτικού ξένης δύναμης.  Η πάμπτωχη και υπόδουλη μέχρι το 1791 Αϊτή ήλθε πρώτη το 1822 να αναγνωρίσει την Ανεξαρτησία της Ελλάδος με επιστολή του  προέδρου της Jean-Pierre Boyer. Πάμπτωχη, όπως και σήμερα, αντί χρημάτων έστειλε στην Ελλάδα 20 τόννους καφέ με εντολή να πουληθούν για αγορά οπλισμού.  Αυτοί οι πένητες εθελοντές νέοι της Αϊτής που δεν είχαν απολύτως κανένα προσωπικό συμφέρον απέρριψαν με τον ηρωισμό τους την υποταγή και θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία των άλλων. Όμως, δεν θα θυσίαζαν την ελευθερία για την ζωή τους.
That 4d
Antonio Gramsci
Ώρα τώρα να υποκλιθούν στους Αϊτινούς καταντροπιασμένοι όσοι υπό την κάλυψη σκότους ή άλλως πως πάνε για να πουλήσουν εκδούλευση στους κατακτητές της Κύπρου  υποσχόμενοι, σε μυστικές και απόρρητες συνομιλίες, πως με νομοθετήματα θα υποτάξουν τον ελληνισμό στις εντολές του κατακτητή στερώντας του το δικαίωμα να θυμάται την Ελλάδα. Τέτοιες ενέργειες δοκιμάστηκαν για 3,500 χρόνια χωρίς επιτυχία από  Πέρσες, Φοίνικες, Σαρακηνούς, Τούρκους, Εγγλέζους που ήθελαν να εκριζώσουν την θύμηση μας για την Ελλάδα.
Βλέποντας προς την Αϊτή ας κατανοήσουν λοιπόν πως δεν είναι ανάγκη να ζει στην Ελλάδα κάποιος για να είναι ενωμένος μαζί της.
Nâzım Hikmet 1a
Nâzım Hikmet
Όσοι πιστεύουν στην ελευθερία και την δημοκρατία (όχι αυτή της  σταθμισμένης ψήφου!) εξ ορισμού είναι ενωμένοι με την Ελλάδα όπως: Βύρωνας, Gordon και ο κομμουνιστής-ιδεολόγος Antonio Gramsci όπως και ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ. Άσχετα εάν λέγονται Εγγλέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Αμερικάνοι, επαναστάτες Αργεντινοί,, Ελληνοκύπριοι ή Αϊτινοί. Στον πλανήτη μας ζουν δεκάδες εκατομμύρια Έλληνες: οι απανταχού ρομαντικοί ιδεαλιστές (ανώμαλοι κατά τους συνθηκολογήσαντες στην Κύπρο), οι λάτρεις του ελληνικού κάλλους, και οι ευγενείς όπως ο Ιταλός κόμης Σανταρόζα. Όλοι είναι Έλληνες.
Ο Βύρωνας ήταν Έλληνας όχι επειδή φορούσε μπλε γραβάτα και κόρδωνε δημοσίως στην Λευκωσία στις 25 Μαρτίου παίζοντας το εθνικόφρονας και  Κολοκοτρώνης.  Ούτε ο Gordon ήταν Έλληνας επειδή φορούσε γαρύφαλλο στο πέτο κάθε Πρωτομαγιά στην Λευκωσία παίζοντας το διεθνιστής/κομμουνιστής Che Guevara. Το ανακαινιστικό Άγιο Πάσχα που πλησιάζει σύντομα  οδηγεί  τον λαό προς μετάνοια και εξομολόγηση. Ευκαιρία λοιπόν και αυτοί της μπλε γραβάτας και του κόκκινου γαρύφαλλου να μετανοήσουν.  Η μετάνοια αποτελεί το ομορφότερο λουλούδι της Ορθοδοξίας. Ας ζητήσουν συγχώρεση από τους Αϊτινούς που πέθαναν για τη ελευθερία και το ελληνικό πνεύμα για να εξιλεωθούν από την αισχύνη των πράξεων τους.  «…στήκετε και μη πάλιν ζυγώ δουλείας ενέχεσθε» (Απόστολος Παύλος, προς Γαλάτας επιστολή.) Αυτές τις μέρες, εξομολογήσεις γίνονται καθημερινά και όλες τις ώρες.
Κλείνω με το εξής αφήγημα. Πριν λίγο καιρό συνέτρωγα με συντοπίτη μου Παφίτη πατριώτη Τουρκοκύπριο που υποστηρίζει μιαν αδιαίρετη Κύπρο και απεχθάνεται το μίσος που θα προκαλέσει η διζωνική. Γνωρίζοντας με καλά μου είπε, «Ξέρω πόσο λατρεύεις κάθε τι το Ελληνικό.» Του απάντησα, «Εσύ είσαι πιο Έλληνας από εμένα γιατί λατρεύεις την ελευθερία της πατρίδας μας και θέλεις όλοι να ζούμε μαζί αγαπημένα. Όσα πιστεύεις είναι ελληνικά αρχέτυπα. Εύγε!» Σηκώθηκε από την καρέκλα του, με αγκάλιασε και ταραγμένος μου ψιθύρισε, «Ευχαριστώ!»
That 6fΈτσι, έστειλε μήνυμα προς τους συνθηκολογούντες: γνώσεσθε το ελληνικό κάλλος και αυτό ελευθερώσει υμάς.
Δόξα στην Αϊτή. Δόξα σε όσους πιστεύουν στο ελληνικό πνεύμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας άσχετα από εθνότητα. Καλό Πάσχα.
  • Editor, “Intractable Dilemmas in the Energy-Rich Eastern Mediterranean” published by Cambridge Scholars, UK
  • Το διαβάσαμε :Agora dialogue.

No comments:

Post a Comment