EFHMERIS

Monday, April 3, 2017

Σενάριο οικουμενικής με Στουρνάρα! Για να 'κουκουλώσουν' υγεία,εξοπλιστικά !!!


Το αίτημα δανειστών για συναίνεση και η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση. Οι επαφές Μητσοτάκη με τους Ευρωπαίους, το διοικητή της ΤτΕ και πολιτικούς αρχηγούς.
Ολική επαναφορά των παλαιότερων σεναρίων για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον κεντρικό τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, προκαλούν στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους της χώρας η ξαφνική εμπλοκή των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, οι επίσης ξαφνικές επαφές που άρχισε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και οι συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Στουρνάρα, που έχουν έντονο πολιτικό χρώμα.
Το σενάριο οικουμενικής με επικεφαλής τον Γιάννη Στουρνάρα ακούγεται όλο και εντονότερα στο πολιτικό παρασκήνιο και διακινείται ενόψει πιθανών δυσκολιών στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και επειδή τίθεται από αυτούς ζήτημα συναίνεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα που ξεπερνούν τα συνταγματικά όρια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το σενάριο αυτό, που ουσιαστικά αποτελεί μιας μορφής επανάληψη όσων συνέβησαν το 2011-2012 με το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, για τη διαπραγμάτευση του PSI και του δεύτερου μνημονίου, ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί να ηγηθεί μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων που υπερψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, το καλοκαίρι του 2015.
Αυτό το οικουμενικό κυβερνητικό σχήμα θα αναλάβει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα μέτρα της περιόδου μετά το 2018 και την ελάφρυνση του χρέους και, ακολούθως, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Έντονη κινητικότητα
Ακόμη και αν, τελικά, οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώσουν αυτό το σενάριο, γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πολύ έντονη πολιτική κινητικότητα, με αφετηρία δύο εξαιρετικά σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές:
  1. Αρχικά τέθηκε επίσημα, από τον Β. Σόιμπλε και τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το θέμα της συναίνεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μέτρα που θα ψηφισθούν τώρα για να τεθούν σε ισχύ από το 2019, που είναι και το έτος εκλογών, εάν η κυβέρνηση εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια της θητείας της. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, μάλιστα, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι το θέμα αυτό δεν είναι της παρούσης, αλλά θα συζητηθεί όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία. Απαντώντας στους δανειστές, η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τα μέτρα.
  2. Την περασμένη εβδομάδα, ενώ υπήρχε αισιοδοξία στην Αθήνα ότι η διαπραγμάτευση οδηγείται σε ολοκλήρωση, ώστε η τεχνική συμφωνία να επικυρωθεί από το Eurogroup, στις 7 Απριλίου, και να αρχίσουν οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, σημειώθηκε εμπλοκή στις συνομιλίες και πλέον είναι βέβαιο ότι η τεχνική συμφωνία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν το επόμενο Eurogroup. Η εμπλοκή αυτή συνδέεται από πολλούς με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα: το ΔΝΤ φέρεται να εμμένει στην εφαρμογή της μείωσης των συντάξεων από το 2019, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που, εάν εξαντλήσει τη θητεία της, θα πρέπει να πάει στις κάλπες με το πολιτικό «βαρίδι» της εφαρμογής ενός τόσο σκληρού μέτρου μέσα στον ίδιο χρόνο. Το επιχείρημα του Ταμείου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι, αφού δεν υπάρχει συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα, το πρόγραμμα δεν θα είναι αξιόπιστο, εάν συμφωνηθεί να γίνουν μειώσεις συντάξεων μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Οι επαφές Μητσοτάκη με αρχηγούς
Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές αρχίζει να συνδέεται όλο και πιο έντονα με τις πολιτικές εξελίξεις, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρόσφατες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο αρχηγός της ΝΔ μετά τις επαφές που είχε τόσο στο Βερολίνο, με τη γερμανική ηγεσία, όσο και στην Μάλτα, στην τελευταία συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έθεσε σε δεύτερο πλάνο το πάγιο αίτημά του για προσφυγή στις κάλπες και άρχισε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου φαίνεται να επιδιώκει συμφωνία σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή: ότι πρέπει να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Στην πρώτη από αυτές τις συναντήσεις, με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία σταθερά υποστηρίζει τη λύση της οικουμενικής κυβέρνησης, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση που κάνει λόγο για την ανάγκη «να φύγει το ταχύτερο δυνατό η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση», χωρίς να γίνεται λόγος, ωστόσο, για εκλογές, κάτι που παραπέμπει σε κάποιου είδους οικουμενική λύση από την παρούσα Βουλή.
Δραστήριος ο Στουρνάρας...
Την ίδια στιγμή, στο κάδρο των πολιτικών εξελίξεων μπαίνει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα, με τρόπο που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση. Ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε μάλιστα τον Γιάννη Στουρνάρα ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες «συμβατές μόνον με την πορεία προς τον τοίχο».
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε στο γραφείο του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έκανε δηλώσεις σε δραματικούς τόνους για την ανάγκη να κλείσει η διαπραγμάτευση και τοποθετήθηκε δημόσια για το ασφαλιστικό με τρόπο που, όπως δήλωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, θυμίζει τις απόψεις του Πόουλ Τόμσεν (επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ).
Ακόμη και αν ο κ. Στουρνάρας δεν έχει πάρει την απόφαση να διεκδικήσει ρόλο πρωθυπουργού σε μια οικουμενική κυβέρνηση, κυβερνητικά στελέχη έχουν την υποψία -και το δηλώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να κλείσει την αξιολόγηση και, ταυτόχρονα, με τη στάση του «ρίχνει νερό στο μύλο» των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης, που αποδίδει τη δυστοκία των διαπραγματεύσεων στην ελληνική πλευρά.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι προσπάθειες υπονόμευσης με στόχο την ανατροπή της κλιμακώνονται επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης, που θα φέρει συμφωνία και για το χρέος, δίνοντας περιθώρια στο κυβερνητικό σχήμα να παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία και να προχωρήσει στη διερεύνηση σκοτεινών υποθέσεων (υγεία, εξοπλιστικά), που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας.
sofokleousin.gr

No comments:

Post a Comment