EFHMERIS

Thursday, June 22, 2017

IATPIKH. Η σοκολάτα μειώνει την καρδιακή αρρυθμία

Η σοκολάτα είναι για πολλούς ανθρώπους ένα αγαπημένο γλυκό. Η έκκριση σεροτονίνης που προκαλεί όταν την καταναλώνουμε μας κάνει όλους να αισθανόμαστε πιο χαρούμενοι και να εξηγήσει εν μέρει την έντονη επιθυμία μας να υποκύπτουμε στον πειρασμό αυτό με μεγάλη συχνότητα. Η υπέρμετρη κατανάλωσή της μπορεί επίσης και να επηρεάσει και συμπεριφορικά τις διατροφικές μας συνήθειες, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tampere στη Φινλανδία.

Αλλά μία νέα μελέτη με 55.000 συμμετέχοντες από τη Δανία φέρνει εξαιρετικά νέα για τους «σοκολατόφιλους». Η μελέτη αυτή κατέγραψε την υγεία των συμμετεχόντων για πάνω από 13 χρόνια, μέσα στα οποία παρουσιάστηκαν πάνω από 3.300 περιστατικά καρδιακής αρρυθμίας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Παρ’ ότι η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να αποδείξει σχέση αιτίου-αιτατού, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν μία μερίδα (1 ουγγιά – 1 Oz) σοκολάτας λιγότερο από μία φορά το μήνα ο κίνδυνος αρρυθμίας ήταν 10% χαμηλότερος σε αυτούς που κατανάλωναν 1-3 μερίδες το μήνα, 17% χαμηλότερος σε αυτούς που κατανάλωναν 1 μερίδα την εβδομάδα και 20% χαμηλότερος σε αυτούς που κατανάλωναν 2-6 μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα. Το όφελος όμως μειώθηκε από εκεί και πέρα, με 16% χαμηλότερο κίνδυνο αρρυθμίας σε αυτούς που κατανάλωναν πάνω από 1 ουγγιά σοκολάτας την ημέρα.
Η επικεφαλής της μελέτης Elizabeth Mostofsky, επιδημιολόγος από το Harvard School of Public Health, υποστήριξε ότι η μελέτη αυτή προσθέτει άλλο ένα λιθαράκι στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό θετικών στοιχείων για τη μέτρια κατανάλωση σοκολάτας. Επίσης, οι ερευνητές καταδεικνύουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση κακάο και τροφών που το περιέχουν κάνουν καλό στην καρδιά επειδή περιέχουν φλαβονοειδή σε υψηλές συγκεντρώσεις, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων.
Βέβαια η Mostofsky τονίζει ότι η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας δεν συνιστάται λόγω της υψηλής θερμιδικής της αξίας από σακχαρα και λιπαρά που εμπεριέχονται και τα οποία οδηγούν σε αύξηση βάρους και άλλα μεταβολικά προβλήματα. Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο μπορεί να αποβεί ωφέλιμη.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, η δρ Rachel Bond από το Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη σημείωσε ότι «φαίνεται ότι αυτοί που καταναλώνουν συχνά σοκολάτα είναι συχνά και οι ίδιοι που είχαν λιγότερα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη και υπέρταση. Επειδή αυτά τα προβλήματα υγείας είναι γνωστό ότι οδηγούν σε αρρυθμία είναι δύσκολο να ισχυριστούμε ότι το να τρώει κανείς σοκολάτα προφυλάσσει ή ότι ο πληθυσμός αυτός είναι γενικότερα λιγότερο επιρρεπής σε αρρυθμίες». Η Bond υποστηρίζει ότι η δική της πρακτική είναι η σύσταση κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας με μέτρο.
Επίσης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι η θεραπευτική χρήση της σοκολάτας οδήγησε ήδη άλλους ερευνητές να προετοιμάζουν μελέτη 4 ετών για τη χρήση καψακίων σοκολάτας ως διατροφικό συμπλήρωμα.

Aπο MEDICAL MAGAZINE..

No comments:

Post a Comment