EFHMERIS

Saturday, December 16, 2017

Σιαν.Η κινεζική αδελφή της Καλαμάτας ετοιμαζεται για απ ευθειας πτήσεις με Ελλάδα.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στο Σιάν (Xi’an) της Κίνας, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαανσί (Shaanxi) και γενέτειρα πόλη του σημερινού Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας , το διάστημα 10-12 Δεκεμβρίου.
Μια αποστολή που αντικείμενό της είχε την προώθηση της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό στους Κινέζους επενδυτές, τη σύσφιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και την επιδίωξη έναρξης απευθείας πτήσης από το Σιάν στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση της πόλης του Σιάν δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει απευθείας πτήση προς την Ελλάδα, εντός των επομένων 24 μηνών.
Η Επαρχία Σαανσί είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομικά περιοχές της Κίνας με ετήσιο ΑΕΠ σχεδόν 280 δισ. δολαρίων, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το ΑΕΠ του Πεκίνου (330 δισ. δολάρια) και της Σανγκάης (360 δισ. δολάρια).
Τον Μάρτιο του 2015, στο Action Plan της National Development and Reform Commission, ονομάστηκε επισήμως το εναρκτήριο σημείο του Δρόμου του Μεταξιού. Έναν τίτλο που κατέχει ιστορικά λόγω της θέσης της στο κέντρο της Κίνας. Το Σιαν είναι η κοιτίδα του κινέζικου πολιτισμού με 3100 χρόνια ιστορίας και πρωτεύουσα 13 δυναστειών για 1100 χρόνια. Είναι η μια από τις τέσσερις αρχαίες πολιτιστικές πρωτεύουσες του κόσμου. Οι δεσμοί του Σιάν, μιας πόλης σχεδόν 10 εκατ. κατοίκων, με την Ελλάδα είναι στενοί καθώς είναι αδελφή πόλη με την Καλαμάτα.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν η πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Βασιλική Θάνου, συνοδευόμενη από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, από τον βουλευτή Νικόλαο Νικολόπουλο και από αποστολή συνολικά 30 ατόμων. Στόχος της αποστολής η ενημέρωση των Κινέζων επενδυτών μέσω ενημερωτικών ομιλιών κατά τη διάρκεια του «2017 China (Xi’an) – Greece Investment and Financing Trade Forum» και την συζήτηση με επενδυτές για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στα επενδυτικά σχέδια ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ελληνική αποστολή είχε συνάντηση με την κυβέρνηση του Σιάν, υπό την ηγεσία του ιδίου του δημάρχου (Κυβερνήτη) της πόλης,
size=»3″ face=»Courier New»>Shangguan Jiping ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια για την Ελλάδα
«Η σχέση του Σιάν και της Ελλάδας χάνεται στο βάθος του χρόνου αφού είμαστε οι πυλώνες του Δυτικού και του Ασιατικού πολιτισμού. Αυτή η σχέση είναι υψίστης σημασίας. {…} ιδιαίτερα μετά τον Σεπτέμβριο του 2009 όταν αδελφοποιηθήκαμε με την Καλαμάτα, με αυτήν την σχέση γεφυρώσαμε τις δυο πόλεις σε διάφορους τομείς» ανέφερε ο κυβερνήτης της πόλης, και πρόσθεσε: «Η σχέση μας μπορεί να έχει 4 σημεία. Το 1ο είναι το εκθεσιακό μας κέντρο. Το 2ο η απευθείας πτήση ανάμεσα σε Ελλάδα και Σιάν. Το 3ο να ενισχύσουμε την σχέση μας στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στις επιστήμες. Το 4ο και πολύ σημαντικό οι σχέσεις εμπορίου και εξαγωγών. Ένα 5ο σημείο είναι οι επενδύσεις επιχειρήσεων από το Σιάν στην Ελλάδα».
Εξέφρασε την αισιοδοξία, ότι «πολύ σύντομα, θα μπορέσουμε να πούμε ότι και με την Ελλάδα θα αποκτήσουμε απευθείας σύνδεση» και πρόσθεσε: «Φυσικά ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Γιατί καταλαβαίνετε ότι με το που γίνεται μια νέα γραμμή δεν είναι πάντα κερδοφόρα για αυτό και η Κυβέρνηση της Κίνας βοηθά χρηματοδοτώντας την νέα γραμμή. Καλώ τον δήμο της Καλαμάτας να είναι ενεργός σε κάθε διάλογο που θα γίνει για να έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα, αφού τα πλεονεκτήματα είναι πολύ καλά και για τους δυο. Περιμένουμε νέες ιδέες και project που θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε. Ο νέος δρόμος του Μεταξιού είναι όχι μόνο οικονομικός αλλά και πολιτιστικός. Ελπίζουμε σε συνεργασία σε πολλούς τομείς. Αν από την πλευρά σας έχετε σκέψεις, απαιτήσεις, παρακαλώ να μου τις μεταφέρετε για να μπορέσω να τις δρομολογήσω».
Η επικεφαλής της ελληνικής αποστολής Β.Θάνου αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Κίνας και ιδιαιτέρως τους δεσμούς με την πόλη του Σιάν και επεσήμανε ανάμεσα στα άλλα: «Η Ελλάδα είναι η πιο φιλική χώρα για την Κίνα μέσα στην Ευρώπη. Οι Κινέζοι επενδυτές μπορούν να εκτιμήσουν και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική. {…} Η Ελλάδα εχει εξέλθει από την Οικονομική κρίση και εχει εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης. αλώ τους Κινέζους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και τους διαβεβαιώνω ότι μπορούν να θεωρούν σίγουρη την επιτυχία των επενδύσεων τους»¨.
Η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής έλαβε ευρύτατη δημοσιότητα στα μέσα μαζικής επικοινωνίας της Κίνας, με εκτενή αφιέρωμα από τα μεγάλα Εθνικά κανάλια της Κίνας όπως το CCTV2. Ανάλογη προβολή είχε και στο κινέζικο διαδίκτυο.
Το ειδαμεστο ΑΠΕ – ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment