EFHMERIS

Wednesday, January 24, 2018

Κεραμικό θραύσμα 12.000 χρόνων με μοναδική εικονογραφία βρέθηκε στην Atapuerca Ισπανίας




Μια ομάδα ερευνητών του Human Evolution Laboratory of the University of Burgos, του University of the Basque Country, του Complutense University of Madrid και του joint UCM-ISCIII Centre for Human Evolution and Behaviour βρήκαν στο El Portalón ένα θραύσμα νεολιθικής κεραμικής, 12.000 χρόνων, με μια πολύ μοναδική εικονογραφία, που για πρώτη φορά συνδέει πληθυσμούς του βόρειου οροπεδίου της Ιβηρικής Χερσονήσου με άλλους νεολιθικούς ανθρώπους, κατοίκους των μεσογειακών παραλίων!
Το κομμάτι βρέθηκε στην ανασκαφή του 2015. Είναι ένα μοναδικό πρώιμο νεολιθικό έργο τέχνης!
«Χαρακτηρίζεται από τις λεπτές πλευρές του, που έγιναν με πολύ ομοιογενή πηλό, γεγονός που μας κάνει να το σκεφτούμε όχι τόσο σαν ένα δοχείο για οικιακή χρήση, αλλά μάλλον ένα δοχείο με συμβολική λειτουργία και ενδεχομένως από πολύ έμπειρα χέρια», εξηγούν οι ερευνητές, José Miguel Carretero, από το Πανεπιστήμιο του Burgos και Alfonso Alday από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων.
«Όμως, αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο από το θραύσμα είναι η διακόσμησή του: ένα πολύ χαρακτηριστικό μοτίβο, γνωστό στην επιστημονική βιβλιογραφία ως διακλαδωτό (κλαδόσχημο) ανθρωπόμορφο (ramiform anthropomorphic), με εντυπώσεις, γεμάτες με ώχρα για να ενισχύσουν περαιτέρω το μοτίβο! Στην Ιβηρία, μέχρι σήμερα, αυτό το είδος διακόσμησης ήταν γνωστό μόνον σε πολύ συγκεκριμένα σημεία στον μεσογειακό χώρο, ειδικά στο Αλικάντε. Άρα αυτό το στοιχείο, για πρώτη φορά, στο εσωτερικό της χερσονήσου, μας δείχνει σχέσεις μεταξύ των δύο σημείων. Και θέτει επίσης τους κατοίκους της Sierra de Atapuerca σε επαφή με μεσογειακές ή κεντρο-ευρωπαϊκές κοινότητες», προσθέτουν.
Εκτός από αυτό το κεραμικό κομμάτι που βρέθηκε στο El Portalón, υπάρχει ένα κεραμικό αγγείο, που βρέθηκε σε μια άλλη αίθουσα στο Cueva Mayor, το Galería del Sílex, το οποίο διαθέτει τον ίδιο τύπο εικονογραφίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Quaternary International.


ΠΗΓΗ: DICYT, 11 Ιανουαρίου 2018.

No comments:

Post a Comment