Wednesday, March 28, 2018

ΙΑΤΡΙΚΗ Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο ανθρώπινο οργανο Ελπίδες για αντιμετώπιση του καρκινου




Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το όργανο «θα μπορούσε να δράσει σαν απορροφητής κραδασμών
ABC NEWS

Μια ομάδα επιστημόνων λέει ότι έχουν ανακαλύψει ένα νέο υγρό σε μεγάλο  χώρο μέσα στον ανθρώπινο ιστό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο όργανο του.




Ονομάζεται interstitium, ο χώρος βρίσκεται παντού σε όλο το σώμα, από κάτω από το δέρμα και μεταξύ των οργάνων.
Περιβάλλει τις αρτηρίες, τους μυς και τις πεπτικές και ουρολογικές οδούς σε ένα στρώμα που θεωρείται πολύ πυκνό συνδετικό ιστό.
Το Interstitium κρυβόταν για αρκετές δεκαετίες και βρέθηκε τυχαία, εξηγούν οι επιστήμονες σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Το 2015, οι ενδοσκόπιοι Πέτρος Μπένιας και Ντέιβιντ Κάρρ-Λοκ, οι οποίοι στη συνέχεια δούλευαν στο ιατρικό κέντρο Mount Sinai Beth Israel στη Νέα Υόρκη, ερεύνησαν τον χοληφόρο πόρο ενός ασθενούς για συμπτώματα καρκίνου, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική που ονομάζεται ομοεστιακή ενδομικροσκοπία λέιζερ, ζώντος ιστού.
Για αυτό, ένα ενδοσκόπιο ήταν εφοδιασμένο με ένα μικρό ανιχνευτή κάμερας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μικροσκόπιο για να κοιτάξει μέσα σε ένα ανθρώπινο σώμα.
Και αντί του γνωστού πυκνού συνδετικού ιστού, αυτό που είδαν ήταν κοιλότητες που δεν ήταν γνωστές στην ανθρώπινη ανατομία.
Κάλεσαν με τη βοήθεια του παθολόγου Neil Theise, ενός συνεργάτη στο νοσοκομείο Mount Sinai.
"Αυτό που είδαμε σε αυτό το στρώμα του χοληφόρου αγωγού είναι αυτός ο ανοικτός χώρος γεμάτος ρευστά υποστηριζόμενος από αυτό το πλέγμα κολλαγόνου δέσμης", δήλωσε ο Δρ Theise, ο οποίος τώρα εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.




Οι θύλακες του υγρού περιβάλλονται από ένα ιστό κολλαγόνου που συνενώνεται με μια εύκαμπτη πρωτεΐνη που ονομάζεται ελαστίνη.
Η ομάδα συνειδητοποίησε ότι αυτό το ενδιάμεσο βρέθηκε επειδή έβλεπαν ζωντανό ιστό αντί νεκρού ιστού που χρησιμοποιείται σε συμβατικές ιατρικές διαφάνειες.
Παραδοσιακά, προκειμένου να δημιουργηθούν διαφάνειες, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ιστούς που υφίστανται χημική επεξεργασία, αποστράγγισης των υγρών και κατάρρευση του ενδιάμεσου υλικού.
"Το κολλαγόνο συνδέει το στρώμα το ένα πάνω στο άλλο και μοιάζει με ένα τοίχωμα κολλαγόνου" εξήγησε ο δρ. Theise.

Η Discovery λύνει τα παλιά μυστήρια

Η πρωτοποριακή ανακάλυψη του νέου οργάνου σήμαινε ότι τα παλιά μυστήρια θα μπορούσαν να λυθούν.
Για παράδειγμα, οι επιστήμονες γνώριζαν πάντοτε ότι το 20% των σωματικών υγρών λείπει σε μια συνολική συσχέτιση μεταξύ του αίματος, της λέμφου, του ορού και άλλων σωματικών υγρών.
Ο Δρ Theise είπε ότι αυτό βρέθηκε σε παρενθέσεις, οι οποίες ανήλθαν σε "10 λίτρα υγρού" μέσα στο ανθρώπινο σώμα.




Μία από τις κύριες λειτουργίες του interstitium, πιστεύουν οι επιστήμονες, είναι να απορροφά το σοκ, προστατεύοντας τα κινούμενα μέρη του σώματος.
"Μοιάζει ακριβώς με το τι είναι οι απορροφητές κραμάτων, υπάρχουν αυτές οι δομές που περιέχουν ευέλικτα ρευστά και μπορούν να συμπιέσουν και στη συνέχεια να γεμίσουν και πάλι", εξήγησε ο δρ. Theise.
Αυτό το υγρό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες που αποστραγγίζονται στο λεμφικό σύστημα, το δίκτυο αγγείων που φέρουν λεμφαδένα, ένα υγρό που περιέχει λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν την ασθένεια.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει πώς τα διασυνδεδεμένα υγρά διαδίδουν καρκινικά κύτταρα σε όλο το ανθρώπινο σώμα και η κατανόηση της παρενέργειας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους ερευνητές να καταπολεμήσουν την ασθένεια.
"Μπορούμε να πάμε εκεί και να προσδιορίσουμε τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα κύτταρα να κυκλοφορούν, και στη συνέχεια θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τρόπους για να παρέμβουμε σε αυτό;" Δήλωσε ο Δρ. Theise.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι μια καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του interstitium στο μέλλον θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή την πρόληψη της μετάστασης και οι δυνατότητες ήταν άπειρες για "ποικίλους τομείς".
Reuters /ABC

No comments:

Post a Comment

wibiya widget