EFHMERIS

Sunday, April 22, 2018

Η Πανούκλα που στους Φιλιάτεςτου 1813 θερίζει 3500,γίνεται βιβλίο και στα γαλλικά


Πώς το χρονικό της πανούκλας που ενέσκηψε στο Φιλιάτι Θεσπρωτίας το 1813-14 έγινε μυθιστόρημα με τίτλο  ''Η ψυχή του καθρέφτη'' εκδ. Λιβάνη και εν συνεχεία ''L' ΆME DU MIROIR'', εκδ.''Publie.net'' στη Γαλλια, σε μετάφραση Μισέλ Βόλκοβιτς.

Γράφει η
ΣΤΑΥΡΟΎΛΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

-Από μια εντολή του Αλή Πασά προς τον Πουκεβίλ,  Γάλλο Πρόξενο και γιατρό στην Αυλή του, προκειμένου να μεταβεί στο Φιλιάτι και να τους συστήσει να φτιάξουν λαζαρέτο για την αντιμετώπιση της πανούκλας.Ο Πουκεβίλ μετέβη στην πόλη, πλην όμως οι δερβίσηδες της πόλης(μουσουλμάνοι καλόγεροι) αρνήθηκαν και τον απέπεμψαν ισχυριζόμενοι ότι η πανούκλα είναι η τέταρτη πύλη της γνώσης που πρέπει να την διαβούν για να γνωρίσουν τον Αλλάχ!  "...Έτσι, η πανούκλα θέρισε 3.500 ψυχές στην πόλη...¨" γράφει ο Πουκεβίλ σε τρεις αράδες στο βιβλίο του ''Ταξίδια στην Ήπειρο''.
-Επίσης, και από ένα ντοκυμαντέρ που παρακολούθησα και περιέγραφε πώς κάποιοι γενετιστές ιατροί βρέθηκαν σ'ένα παλιό κοιμητήριο στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας , στο οποίο είχαν ενταφιασθεί οι επιζήσαντες από την πανούκλα,που είχε ενσκήψει στην Αγγλία το έτος 1650 μ.χ. και είχε εξολοθρεύσει 1.500.000 ψυχές.Και πώς οι γενετιστές αυτοί ερευνούσαν εργαστηριακά τα οστά των ενταφιασμένων, αναζητώντας,τί είχαν στο DNA τους οι άνθρωποι αυτοί και δεν επέτρεψαν να τους πλησιάσει η αρρώστια και την απόδιωξαν και επέζησαν.
 Η απάντηση δίνεται στην μυθοπλασία του βιβλίου:Το πάθος!
Καθένας από τους ήρωες του βιβλίου συνθέτει εκείνο το δίχτυ του λαθρόβιου πάθους, που θα τον προστατέψει από την αρρώστια και θα επιζήσει. Οποιοδήποτε πάθος, πάθος για τον έρωτα,για το Θεό,για τη γή , για τη ζωή εν τέλει,ακόμα και για το παράλογό της!
Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί πολλαπλώς. Ως γοτθικό μυθιστόρημα ή και ως χρονικό αφήγημα, που καταγράφει τη ''φρενοβλάβεια''μιας κοινωνίας υποταγμένης σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες, που έρχεται αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ανθρωπότητας. Σε ένα άλλο, όμως, βαθύτερο επίπεδο ανάγνωσης, το βιβλίο μαρτυρεί την υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου μπροστά στο τρίπτυχο έρωτας-θάνατος-Θεός.

Απόσπασμα από την εισαγωγή :
Νύχτωνε για τους χριστιανούς. Μεσάνυχτα για τα τούρκικα ρολόγια.Χτυπούσαν το δεύτερο τέταρτο της δωδεκάτης νυκτερινής.Μια μέρα από την ιστορία του κόσμου είχε κιόλας τελειώσει. Το σωτήριον έτος 1814. Έτος Εγίρας 1229.Στο Φιλάτ. Πόλη μυστήριο στο χωροχρόνο της Χερσαίας Δυτικής Αρβανιτίας. Τα πανουκλιασμένα ρούχα παίχτηκαν στα ζάρια απ'τους ληστές και μοιράστηκαν στην πόλη κι έρχονταν απ'τον ένα στον άλλο, κι η αρρώστια απ'τον ένα στον άλλο, ώσπου κι ο θάνατος απ'τον ένα στον άλλο.Κι όσοι πέθαιναν, πέθαιναν σιωπηλά, λες κι η πόλη αφιερωμένη στη σιωπή, λες κι όλοι τους μυστικοί της Αδελφότητας της Σιωπής...Σ.Δ


No comments:

Post a Comment