EFHMERIS

Tuesday, April 3, 2018

«Τρίζει» η Μέση Ανατολή: H Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει το Ισραήλ – Ενα ακόμη βήμα στο δρόμο προς το ΧΡ-ΙΣΛΑΜ-Ιουδαίων⧪..


Ραγδαίες εξελίξεις στην Σ.Αραβία η οποία αλλάζει ρότα και ετοιμάζεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ σε μια καταληκτική κίνηση που θα αλλάξει τις ισορροπίες στην Μ.Ανατολή . 
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και εξέφρασε την ελπίδα να αναπτυχθούν οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του βασιλείου του και του εβραϊκού κράτους.
Σε μια μεγάλη συνέντευξη του, ο Πρίγκιπας Μοχάμεντ παρουσίασε το όραμά του για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας συνεργασίας με το Ισραήλ.
Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι «ο εβραϊκός λαός έχει δικαίωμα ως έθνος-κράτος τουλάχιστον σε μέρος της προγονικής πατρίδας του», απάντησε:
«Πιστεύω ότι κάθε λαός, οπουδήποτε, έχει δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά . Πιστεύω ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους γη».
Εντούτοις, σύμφωνα με τους όρους της περιφερειακής ειρηνευτικής πρότασης του βασιλιά της Σ. Αραβίας, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας πρόσθεσε ότι μια συμφωνία με τους Παλαιστινίους αποτελεί προϋπόθεση για τις επίσημες σχέσεις.

«Πρέπει  να έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα για όλους και να έχουμε κανονικές σχέσεις», είπε ο ίδιος.
Δεν είχε «καμία αντίρρηση που να βασίζεται στη θρησκεία για την ύπαρξη του Ισραήλ»; Ρωτήθηκε περαιτέρω και απάντησε :
«Έχουμε θρησκευτικές ανησυχίες για την τύχη του ιερού τεμένους στην Ιερουσαλήμ και για τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Αυτές είναι οι απαιτήσεις που έχουμε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση εναντίον άλλων ανθρώπων».
Ερωτηθείς για τον αντισημιτισμό στη Σαουδική Αραβία, είπε:
«Η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα με τους Εβραίους. Ο Προφήτης Μωάμεθ παντρεύτηκε μια Εβραία γυναίκα. Δεν ήταν φίλοι, την παντρεύτηκε. Ο προφήτης μας, είχε γείτονές Εβραίους ενώ θα βρείτε πολλούς Εβραίους στη Σαουδική Αραβία που προέρχονται από την Αμερική και από την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων. Έχουμε προβλήματα όπως υπάρχουν οπουδήποτε στον κόσμο, ανάμεσα σε μερικούς ανθρώπους. Αλλά κανονικά προβλήματα».
Ο πρίγκιπας στην συνέχεια είπε:
«Το Ισραήλ έχει μια ισχυρή οικονομία σε σχέση με το μέγεθός του κράτους , μια αναπτυσσόμενη οικονομία και φυσικά υπάρχουν πολλά συμφέροντα που μοιραζόμαστε με το Ισραήλ και εφόσον υπάρξει ειρήνη, θα υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και χωρών όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία».
Ο Σάλμαν μίλησε επίσης για την απειλή που θέτει  για τη Μέση Ανατολή το Ιράν, λέγοντας ακόμη ότι ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, «κάνει τον Χίτλερ να φαίνεται καλός».
«Ο Χίτλερ δεν έκανε αυτό που προσπαθεί να κάνει ο ανώτατος Ιρανός  ηγέτης. Ο Χίτλερ προσπάθησε να κατακτήσει την Ευρώπη. Αυτό είναι κακό », εξήγησε. «Αλλά ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο.
Πιστεύει ότι κατέχει τον κόσμο. Είναι ο Χίτλερ της Μέσης Ανατολής. Στη δεκαετία του 1920 και του 1930, κανείς δεν είδε τον Χίτλερ ως κίνδυνο. Μόνο λίγοι άνθρωποι.
Μέχρι να συμβεί. Δεν θέλουμε να δούμε αυτό που  συνέβη στην Ευρώπη να συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Θέλουμε να σταματήσουμε όλα αυτά  μέσω πολιτικών κινήσεων, οικονομικών κινήσεων, κινήσεων πληροφοριών. Θέλουμε να αποφύγουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο διάδοχός του Ντόναλντ Τράμπ επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή, ο Σάλμαν είπε ότι αν και η πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη το 2015 αποσκοπούσε στον περιορισμό του φανατισμού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τελικά δεν έγινε κάτι σημαντικό .
«Ο Πρόεδρος Ομπάμα πίστευε ότι αν έδινε ευκαιρίες στο Ιράν να ανοιχτεί στον κόσμο , θα άλλαζε», εξήγησε ο Σάλμαν.
«Αλλά με ένα καθεστώς που βασίζεται σε αυτή την ιδεολογία, δεν πρόκειται να «ανοιχτεί» σύντομα. Εξήντα τοις εκατό της ιρανικής οικονομίας ελέγχεται από την Επαναστατική Φρουρά. Τα οικονομικά οφέλη της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν δεν πηγαίνουν στους απλούς πολίτες αλλά στους αξιωματούχους.
«Πήραν 150 δισεκατομμύρια δολάρια μετά τη συμφωνία  μπορείτε να αναφέρετε ένα έργο κατοικιών που έχτισαν με αυτά τα χρήματα; Ένα πάρκο; Μία βιομηχανική ζώνη; Μπορείτε να μου αναφέρετε έναν  αυτοκινητόδρομο που έχτισαν; Σας συμβουλεύω  παρακαλώ  να μας δείξετε κάτι», τόνισε οργισμένος ο ίδιος.
Το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία δεν έχουν επίσημες σχέσεις και το βασίλειο δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος. Το Ισραήλ έχει υπαινιχθεί μυστικούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν το Ιράν.
Οι φήμες περί συγκεκαλυμμένων σχέσεων έχουν απαγορευτεί από Σαουδάραβες αξιωματούχους. Επίσης, ένας Σαουδάραβας στρατηγός επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ το 2016 και συναντήθηκε με ισραηλινούς βουλευτές, ενώ Σαουδάραβες αξιωματούχοι συναντήθηκαν με ισραηλινούς αξιωματούχους πολλές φορές .
Η Σαουδική Αραβία επέτρεψε επίσης τον περασμένο μήνα στην Air India να πετάξει από και προς το Τελ Αβίβ μέσω του εναέριου χώρου της.
Οι  Σαουδάραβες εργάζονται επιθετικά για να αλλάξουν αντιλήψεις. Είναι  βασικοί εταίροι κατά των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων και, ιδιαίτερα στο προηγούμενο ταξίδι στο εξωτερικό του Τράμπ του  έθιξαν σχετικά με τις πλούσιες αγορές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες που δημιουργούν θέσεις εργασίας …δείχνοντας να αλλάζει κάτι στο βασίλειο αυτό αλλά το πιο σημαντικό είναι ένας μελλοντικός πόλεμος τα επόμενα 5 χρόνια ανάμεσα σε Ιράν και Τουρκία είναι πιο πιθανός από ποτέ .
⧪Πηγή Pentapostagma.gr // Mε τίτλο:«Τρίζει» η Μέση Ανατολή: H Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει το Ισραήλ – Ενα ακόμη βήμα στο δρόμο προς επίθεση στο Ιράν!

No comments:

Post a Comment