EFHMERIS

Friday, June 22, 2018

Ο Τσίπρας προβάρει γραβάτα: Τέλος στα μνημόνια, λύση για το χρέος


Ήταν περίπου πριν 3,5 χρόνια, στις 3 Φλεβάρη του 2015, όταν ο Αλέξης Τσίπρας πήρε στα χέρια του τη γραβάτα που του έκανε δώρο ο Ματέο Ρέντσι και δεσμεύθηκε να τη φορέσει «όταν θα βρούμε την κοινά αποδεκτή λύση με την Ευρώπη».
Τρισίμισι χρόνια μετά, μετά και την ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται από το διεθνή Τύπο, χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για τη λήξη του μνημονίου και την διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όλα τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στο πρωθυπουργικό γραφείο και το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρήσει τη δέσμευσή του για τη γραβάτα.
«Η ελληνική κυβέρνηση μιλά για μια ιστορική συμφωνία, απολύτως πειστική που εξασφαλίζει την πρόσβαση στις αγορές βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και βάζει οριστικό τέλος στην μνημονιακή περίοδο», τόνιζαν πηγές του Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Οι «βαθμοί ελευθερίας» που θα αποκτήσει το Μαξίμου από το φθινόπωρο και μετά στην άσκηση οικονομικής πολιτικής είναι κομβικής σημασίας για τις κοινωνικές παροχές που έχει στο σχεδιασμό του. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε θα μπορέσει να αλλάξει την εικόνα στο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές.
Για αυτό το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην χάνει χρόνο. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του τη Δευτέρα να βρεθεί στο «ναό του χρήματος», στο City του Λονδίνου, με τις επαφές που έχουν προγραμματιστεί να μην ανακοινώνονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στο πρόγραμμά του θα περιλαμβάνονται συναντήσεις με επενδυτικούς οίκους στην προσπάθεια προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών.
Χθες πάντως, απαιτήθηκαν εννέα ώρες σκληρής διαπραγμάτευσης πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, κατ’ ιδίαν τετ α τετ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους Όλαφ Σολτς, Πιερ Μοσκοβισί, Μπρούνο Λεμέρ καθώς και μία μαεστρική καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα με μπαράζ διαβουλεύσεων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, προκειμένου να επισφραγιστεί το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας με τον εμφατικό τρόπο της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.
Η επίτευξη συμφωνίας για δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων με παράλληλο πάγωμα αποπληρωμής για δέκα χρόνια από το 2022 μέχρι το 2032 καθώς και τα πρόσθετα 3,3 δισ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν, πέραν της δόσης των 11,7 δισ., για το μαξιλάρι – δικλείδα ασφαλείας μετά τις 20 Αυγούστου και την έξοδο από το μνημόνιο, δίνουν ένα σαφές σινιάλο για την οριστική έξοδο από αυτό και επιστροφή στις αγορές χρήματος.
Η Αθήνα για πρώτη φορά από τότε που η χώρα εισήλθε σε καθεστώς μνημονίων, μπορεί να μιλά για αλλαγή σελίδας με τη συμφωνία που προβλέπει:
– 10 χρόνια (κι όχι 3 όπως αρχικά ήθελε το Βερολίνο) περίοδος χάριτος
– 10 χρόνια επέκταση πληρωμών για τα δάνεια του EFSF (2033 αντί του 2023)
– 15 δις δόση
– 24 δις Δημοσιονομικός “κουμπαράς”
– 1.2 δις/έτος επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα ευρ.κεντρικων τραπεζών, τα οποία θα μπορούν να διοχετευθούν τόσο στην αποπληρωμή χρέους όσο και σε αναπτυξιακές δράσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του παρέμειναν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου απ όπου παρακολουθούσαν την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης μέχρι τις ανακοινώσεις και τη συνέντευξη Τσακαλώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες Τσακαλώτος Τσίπρας ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» καθ’ όλη τη διάρκεια του Eurogroup, ενώ φωτιά είχαν πάρει και τα τηλέφωνα μεταξύ Αθήνας Βερολίνου.
Η αποτίμηση του Eurogroup
«Νιώθουμε αυτή τη στιγμή μεγάλη συγκίνηση. Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε στο ΔΝΤ είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης» σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ ενώ ο Ζ.Κ.Γιούνκερ (που συγκαλεί άτυπη σύνοδο κορυφής την Κυριακή για το προσφυγικό με την Ελλάδα να έχει καίριο ρόλο) μίλησε με ακόμα πιο θερμά λόγια δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Η συμφωνία στο Eurogroup agreement χαράζει το δρόμο για μία επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα ώστε η Ελλάδα να βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την αντοχή τους και την αφοσίωση τους στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες τους δεν πήγαν χαμένες.
TRIBUNE

No comments:

Post a Comment