EFHMERIS

Wednesday, June 20, 2018

Ο Μίχαλος για το brand «Μακεδονία» – Τι είπε για τον χαλβά και τις πιπεριές Φλωρίνης


«Πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι ο όρος «Μακεδονία» ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι βόρειοι γείτονές μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα, Βόρεια Μακεδονία», διαμηνύει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνέντευξη του στο sputniknews.gr.
Αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού στον κόσμο του εμπορίου έχει καταστεί η συμφωνία για το ονοματολογικό, με τους παραγωγικούς φορείς να εκφράζουν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους σχετικά με το κατά πόσο προστατεύονται τα εμπορικά σήματα και οι επωνυμίες ελληνικών προϊόντων.
Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου. Μιλώντας στο sputniknews.gr, επισημαίνει ότι αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι «να μην προσπαθήσουν οι γείτονές μας να σφετεριστούν τα δυναμικά brands που έχουν οι επιχειρήσεις και που σχετίζονται με τη Μακεδονία».
Ο ίδιος, πάντως, διαμηνύει: «Αυτό που θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές είναι ότι ο όρος «Μακεδονία» ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι βόρειοι γείτονές μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα, Βόρεια Μακεδονία».

Ο κίνδυνος για το μακεδονικό brand

Σύμφωνα με τις ανησυχίες που διατυπώνονται, η συμφωνία που υπεγράφη στις Πρέσπες φαίνεται να αφήνει σε «εκκρεμότητα» το θέμα των εμπορικών χρήσεων, αφού επί της ουσίας μεταθέτει την επίλυση του ζητήματος στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η σύσταση μιας διεθνούς ομάδας ειδικών που θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία θα συγκροτηθεί εντός του 2019 και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός τριών ετών.
Δημιουργείται, δηλαδή, ένα κενό το οποίο θα μπορούσε, σύμφωνα με τους παραγωγικούς φορείς, να εκμεταλλευτεί η γειτονική χώρα, προσπαθώντας να οικειοποιηθεί τις εμπορικές επωνυμίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Μακεδονία.

Ο χαλβάς και οι πιπεριές Φλωρίνης

Ο κ. Μίχαλος, αναφερόμενος στη σύγχυση που υπάρχει στις διεθνείς αγορές σχετικά με διάφορες ονομασίες προϊόντων, παρατηρεί:
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξαν διενέξεις μεταξύ Ελλάδας και FYROM για την αξιοποίηση από την ΠΓΔΜ του όρου Μακεδονία».
Πέρα από το πλέον γνωστό παράδειγμα του μακεδονικού χαλβά, χαρακτηριστικά παραδείγματα, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, είναι οι πιπεριές Φλωρίνης, οι οποίες είναι γνωστές στο εξωτερικό ως μακεδονικές πιπεριές, ο όρος «μακεδονικό κρασί» που χρησιμοποιούν πολλοί Έλληνες οινοποιοί στις αγορές της Ευρώπης, και γενικότερα ο όρος «μακεδονική κουζίνα» που προωθεί η Ελλάδα διεθνώς.

Προσοχή στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας

Όσον αφορά στα βήματα που πρέπει να γίνουν, από εδώ και στο εξής, για να προστατευτούν οι ελληνικές εμπορικές επωνυμίες, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ εφιστά την προσοχή στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας.
«Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας όταν αυτή ολοκληρωθεί για να υπερασπιστούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το όνομα της Μακεδονίας και παράγωγά του», τονίζει ο κ. Μίχαλος.

Να μην υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις μέσα στην επόμενη τριετία

Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει πως το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν την επόμενη τριετία δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων και των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).
Βέβαια, ο ίδιος διευκρινίζει ότι «εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τεθεί κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι τα ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν καθοριστεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αυτό που πρέπει να προσέξουν, σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, οι ελληνικές Αρχές, είναι «να μην προσπαθήσουν οι γείτονές μας να σφετεριστούν τα δυναμικά brands που έχουν οι επιχειρήσεις και που σχετίζονται με τη Μακεδονία».
«Επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο ‘Μακεδονία’, θεωρούμε αυτονόητο ότι, επίσης, θα εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δε θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα», σημειώνει ακόμη.

Πώς μπορούμε να ωφεληθούμε

Πάντως, ο κ. Μίχαλος εκτιμά ότι η συμφωνία, εάν τηρηθεί στο ακέραιο, θα μπορούσε να καταστεί θετική για την ελληνική οικονομία.
«Με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, θα υπάρξουν θετικές προεκτάσεις στην οικονομία μας», σχολιάζει, παρατηρώντας ότι σε κάθε περίπτωση οι φιλικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών ευνοούν την επιχειρηματικότητα.
Δεδομένου του ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους επενδυτές στην ΠΓΔΜ, ο κ. Μίχαλος τονίζει ότι «μια συμβιβαστική λύση που ασφαλίζει, βεβαίως, τα εθνικά μας συμφέροντα θα έχει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη».

No comments:

Post a Comment