EFHMERIS

Monday, August 20, 2018

Συνταγή. 5 νόστιμες ιδέες και συνταγες για καλοκαιρινά πράσινα φασολάκια

Απλά και κεφάτα φαγητά. .

Κλασική επιλογή για νόστιμα λαδερά το καλοκαίρι, τα πράσινα φασολάκια γεμίζουν τα πιάτα μας με γεύση και φρεσκάδα και τον οργανισμό μας με πολλαπλά οφέλη.
Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Μπορεί σαν παιδάκι να μην τα συμπαθούσες πολύ, ωστόσο η μαμά που σε κυνηγούσε να τα φας λέγοντας ότι σου κάνουν καλό δεν είχε καθόλου άδικο. Τα πράσινα φασολάκια είναι καλή πηγή βιταμινών Κ, C και Α, μαγγανίου, καλίου, φυτικών ινών, φολικού οξέως και σιδήρου. Επίσης, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες.
fasolakia
Πώς σε ωφελούν
* Μειώνουν τη χοληστερίνη.
* Προστατεύουν την καρδιά.
* Προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος.
* Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
* Βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.
* Έχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν επιβαρύνουν τη σιλουέτα σου.
Πώς καθαρίζονται
Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβεις αρχικά την κορυφή με το κοτσανάκι και έπειτα συνεχίζεις γύρω-γύρω από το φασολάκι, για να βγάλεις τις σκληρές ίνες που ίσως έχουν.

iStock_000013935241Medium
Από το Περού στο πιάτο σου
Ήξερες ότι τα πράσινα φασολάκια έχουν καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα το Περού; Στην Ευρώπη μάς ήρθαν από τους Ισπανούς τον 16ο αιώνα, ενώ ταξίδεψαν και στη βόρεια πλευρά της Αμερικής όπου τυγχάνουν ιδιαίτερης συμπάθειας μέχρι και σήμερα, αποτελώντας ένα από τα βασικότερα λαχανικά της αμερικάνικης διατροφής.
fasolakia_ladera_135929897
Ιδέες μαγειρέματος
Η πιο κλασική και αγαπημένη συνταγή είναι φασολάκια λαδερά με σάλτσα ντομάτας και πατάτες, που κάνουν πολύ συχνά την εμφάνισή τους στο καλοκαιρινό τραπέζι. Δίπλα τους πάει πάντα ψωμί και λίγη φέτα. Με τα φασολάκια, βέβαια, μπορείς να ετοιμάσεις κι άλλα πιάτα. Για παράδειγμα, η κλασική συνταγή για φασολάκια λαδερά γίνεται πιο πλούσια αν προσθέσεις κοτόπουλο ή μοσχαράκι σε μπουκίτσες. Σοτέ, σκέτα σαν ζεστή σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο, λεμόνι, αλάτι και ψιλοκομμένο σκόρδο γίνονται υπέροχο και υγιεινό συνοδευτικό για ψητό κρέας και κοτόπουλο. Επιπλέον, βραστά φασολάκια μπορείς να προσθέσεις και σε άλλες σαλάτες με διάφορα βραστά λαχανικά και στην πατατοσαλάτα, ενώ αποτελούν και βασικό υλικό για τη διάσημη σαλάτα νισουάζ.

No comments:

Post a Comment