EFHMERIS

Friday, August 24, 2018

Εντόπισε το φονιά του αδελφού της μέσω Facebook μετά από 37 χρόνια

To φονιά του αδελφού της, βρήκε μέσω Facebook, μετά από 37 χρόνια, η Πένι Φάρμερ. Το πτώμα του αδελφού της και της κοπέλας του είχαν βρεθεί στην Καραϊβική.
Η περίεργη ιστορία εξιστορείται σε δημοσίευμα του BBC: Το απόγευμα της 2ας Οκτωβρίου 2015, η Πένι Φάρμερ, μετά από έναν περίπατο στο Όξφορντσαϊρ της Βρετανίας, άνοιξε το Facebook και έψαξε το όνομα του άνδρα που υποπτευόταν ότι είχε σκοτώσει τον αδελφό της, Κρις Φάρμερ, και την Πέτα Φράμπτον, βρίσκοντάς τον.
Η εμφάνισή του- γκρίζα γένια, καπέλο του μπέιζμπολ, γυαλιά ηλίου κ.α.- θύμιζε serial killer.
«Δεν ξέρω γιατί δεν έψαξα νωρίτερα. Φαντάζομαι επειδή σκεφτόμουν ότι είχε εξαφανιστεί. Απλά φαινόταν τόσο μακρινός και καλά κρυμμένος. Αλλά ευτυχώς που το έκανα».
Τον Ιούλιο του 1978, τα δύο πτώματα είχαν βρεθεί να επιπλέουν στα ανοιχτά της Γουατεμάλα. Είχαν βασανιστεί, δεθεί και καταποντιστεί με βαρίδια.
Τότε, την εποχή πριν το Ίντερνετ, ο 25χρονος και η 24χρονη κοπέλα του επικοινωνούσαν με τους δικούς τους μέσω επιστολών, ενώ βρίσκονταν σε εξωτική περιπέτεια στην κεντρική Αμερική. Όταν άργησε πολύ να φτάσει γράμμα, οι οικογένειες ανησύχησαν και ήρθαν σε επαφή με τις αρχές προκειμένου να αρχίσουν έρευνες.
Στα γράμματά της στους γονείς της, η Πέτα είχε αποκαλύψει πως η ίδια και ο Κρις είχαν βρει έναν Αμερικανό στο Μπελίζ και είχαν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους να πάνε με λεωφορείο στο Μεξικό. Αντ’αυτού, αποφάσισαν να πάνε με το καΐκι του στην Ονδούρα- με την Πέτα να σχολιάζει πως «δεν συμβαίνουν και πολλά σε ένα σκάφος».
Όταν ο πατέρας της ήρθε σε επαφή με τις αρχές του λιμανιού στο Μπελίζ, έμαθε πως ο «Τζάστιν Μπ.» Είχε σαλπάρει με τον Κρις και την Πέτα, αλλά είχε γυρίσει χωρίς αυτούς.
Ο Αμερικανός, Σίλας Μπόστον, βρέθηκε στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια και ανακρίθηκε από ανθρώπους του βρετανικού προξενείου, ωστόσο δεν βρέθηκαν αποδείξεις ότι ήταν ο δράστης.
Η βρετανική αστυνομία επέτρεψε στον πατέρα της Πένι να καλέσει τον Μπόστον στο τηλέφωνο- ο οποίος ήταν αλαζονικός και απέφευγε να απαντά, υποστηρίζοντας πως δεν ήξερε τίποτα.
Την 1η Φεβρουαρίου η οικογένεια Φάρμερ έμαθε ότι είχαν βρεθεί τα πτώματα- αλλά η υπόθεση σύντομα «πάγωσε», καθώς δεν έγιναν ενδελεχείς έρευνες από την αστυνομία ή ρεπορτάζ από τις εφημερίδες.
Η ιστορία του Μπόστον είχε πολλά κενά, και ο ίδιος είχε ποινικό μητρώο, όπου περιλαμβάνονταν ξυλοδαρμοί, συγκαλυμμένη οπλοφορία, βιασμοί κ.α.- ενώ η τρίτη από τις επτά συζύγους του είχε εξαφανιστεί 10 χρόνια πριν. Οι δύο γιοι του δεν ανακρίθηκαν ποτέ.
Η Πένι, που τότε ήταν 17 ετών, πήγε στο πανεπιστήμιο, έγινε δημοσιογράφος, παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά.
Η ζωή συνεχίστηκε για την οικογένεια- ωστόσο τα ερωτήματα εξακολουθούσαν να παραμένουν.
Όταν καθιερώθηκε η χρήση του Ίντερνετ, ο πατέρας της προσπάθησε εκ νέου να ασχοληθεί με την υπόθεση, στέλνοντας email στην αστυνομία του Σακραμέντο, που δεν είχε απάντηση. Ο πατέρας της Πένι πέθανε το 2013, χωρίς να μάθει ποτέ τι είχε συμβεί.
Ωστόσο, η ίδια το 2015 βρήκε τον Μπόστον στο Facebook, αλλά και τους δύο γιους του- καθώς και την πέμπτη σύζυγό του.
Τους έστειλε μηνύματα, αλλά δεν έλαβε απαντήσεις, και ήρθε σε επαφή με την αστυνομία του Μάντσεστερ, που επικοινώνησε με αυτήν του Σακραμέντο- η οποία, όπως προέκυψε, είχε ανοίξει ξανά την υπόεση της εξαφάνισης της τρίτης συζύγου του Μπόστον.
Οι γιοι του είπαν στην αστυνομία ότι ήταν ανοικτό οικογενειακό μυστικό το ότι ο πατέρας τους είχε σκοτώσει τη μητέρα τους- ενώ είχαν περάσει τα τελευταία 30 χρόνια προσπαθώντας να πείσουν την αστυνομία πως είχαν δει τον πατέρα τους να σκοτώνει τον Φάρμερ και τη Φράμπτον στη Γουατεμάλα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται πως είχαν ενημερωθεί σχετικά τόσο η αστυνομία του Σακραμέντο, όσο και η Έφιππη Καναδική Αστυνομία, το FBI, η Ιντερπόλ, η Σκότλαντ Γιαρντ, και η τότε Serious Organised Crime Agency (Βρετανία)- ωστόσο δεν έδρασε κανείς.
Στο μεταξύ, ο Μπόστον είχε επιστρέψει στην Καλιφόρνια.
Τον Μάρτιο του 2016, μήνες μετά τις αρχικές ανακαλύψεις της Πένι στο Facebook, η Πένι, η μητέρα της και ο μεγάλος της αδελφός, Νάιτζελ, πήγαν στα γραφεία της αστυνομίας του Μάντσεστερ, όπου έμαθαν για τις καταθέσεις των δύο γιων του Μπόστον.
«Ήταν απίστευτο το πόσα ξέρω για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα. Ο Μπόστον ήταν βιαστής. Ο αδελφός μου ήταν πολύ άσχημα, δεμένος στο κατάστρωμα.
Η Πέτα ήταν κάτω, στην καμπίνα. Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Ελπίζω να μπορεί ο κόσμος να καταλάβει χωρίς να γίνω πολύ περιγραφική.
Το πλέον σπαρακτικό είναι πως, αν και ο Κρις είχε σπασμένο κεφάλι και άλλα κόκαλα, και υπήρχαν αίματα στο κατάστρωμα, προσπαθούσε ακόμα να παρηγορήσει την Πέτα, λέγοντάς της πως όλα θα πάνε καλά, ακόμα και ενώ ήταν δεμένοι, περιμένοντας να τους πετάξει στη θάλασσα».
Ο ένας από τους γιους του Μπόστον είπε πως ο πατέρας του είχε σκοτώσει άλλους δύο τουρίστες, από τη Σκανδιναβία, δύο εβδομάδες πριν. Έρευνες του FBI δεν είχαν αποδώσει καρπούς.
Τελικά ο Μπόστον εντοπίστηκε σε ένα γηροκομείο στην Καλιφόρνια: Δύο χρόνια πριν, ένας νοσοκόμος του έκανε μια σελίδα στο Facebook επειδή παραπονιόταν πως δεν είχε φίλους. Η αστυνομία έκανε τεστ DNA, πιστεύοντας πως ίσως να επρόκειτο για τον Golden State Killer της Καλιφόρνια.
Τελικά δεν ήταν, ωστόσο οι έρευνες που είχαν αρχίσει δεν θα σταματούσαν εκεί.
Ο ένας από τους γιους του, ο Ράσελ, είπε πως ο πατέρας του του είχε εκμυστηρευτεί ότι είχε σκοτώσει 33 ανθρώπους.
Εν τέλει την 1η Δεκεμβρίου συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Στις 24 Απριλίου είχε πεθάνει, καθώς, αντιμέτωπος με κατάρρευση οργάνων, είχε αρνηθεί ιατρική υποστήριξη.
Η Πένι έγραψε βιβλίο για τους δύο φόνους και την προσπάθειά της να βρει τον δολοφόνο.
Ωστόσο, υποψιάζεται πως η υπόθεση δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς θέτει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έκλεισε η υπόθεση, αφήνοντας έναν ψυχοπαθή δολοφόνο ελεύθερο να σκοτώνει ξανά και ξανά.

No comments:

Post a Comment