EFHMERIS

Monday, September 3, 2018

Συνωστισμός πολεμικών στόλων στην Ανατολική Μεσόγειο – Μετά τους Ρώσους και οι Τούρκοι στέλνουν καράβια


Σε συναγερμό έχει τεθεί το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την τουρκική ακραιφνώς ισλαμική και ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak.
Η αιτία, σύμφωνα με τους Τούρκους, είναι η μεγάλη ναυτική άσκηση του Ρωσικού Στόλου στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και η συγκέντρωση αμερικανικών αντιτορπιλικών με πυραύλους Κρουζ Τόμαχοκ, καθώς επίκειται επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στο τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα, στη βορειοδυτική επαρχία της Ιντλίμπ.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει πως πάνω από 25 πολεμικά του πλοία και 30 αεροπλάνα θα λάβουν μέρος σε άσκηση στη Μεσόγειο από την 1η μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου.
Με βάση αυτή την κατάσταση, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα -που μέχρι πρότινος είχε 10 πολεμικά πλοία στην περιοχή- έστειλε μερικά ακόμη, χωρίς να υπάρχει αναφορά για τον ακριβή αριθμό τους.
Η Τουρκία διαφωνεί με την εκστρατεία απελευθέρωσης της Ιντλίμπ, γιατί στους σχεδιασμούς της είναι να δημιουργήσει στην εν λόγω επαρχία ένα ισλαμικό ψευδοκράτος προτεκτοράτο της, σαν το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα εδάφη στη βόρεια Κύπρο.
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα η αυξημένη παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στοχεύει και στην αποτροπή εξελίξεων στα τουρκικά -όπως αναφέρει- ύδατα σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας.
Πράγματι, αυτές τις ημέρες ξεκινά μεγάλη ναυτική άσκηση των ΗΠΑ με την Αίγυπτο, στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα, με τη συμμετοχή και ελληνικού πολεμικού πλοίου.
Οι Τούρκοι λέγεται επίσης ότι ετοιμάζονται να βγάλουν αυτή την περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής» για να πραγματοποιήσει γεώτρηση.
Αυτή μπορεί να γίνει σε τουρκικά χωρικά ύδατα, μπορεί όμως και να γίνει στην κυπριακή ΑΟΖ ή στην ελληνική ΑΟΖ.
Η Τουρκία αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κύπρου όπως και εάν το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ.
Πριν ένα μήνα πάντως, σε εκδήλωση ομογενών στη Λευκωσία, τόσο ο Ισραηλινός πρεσβευτής όσο και η Αιγύπτια πρέσβειρα στην Κύπρο, δήλωσαν ότι εύχονται να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.
Τον Οκτώβριο αναμένεται η αμερικανική ExxonMobil να πραγματοποιήσει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Είναι μεγάλο ερώτημα εάν η Άγκυρα τελικά τολμήσει να εμποδίσει το γεωτρύπανο του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού.
Χώρες όπως η Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα και Ιταλία διατηρούν ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο.
Το TRIBUNE έχει γράψει τις τελευταίες ημέρες, σε σχετικές αναρτήσεις, ότι δεν θεωρεί πως και η ισχυρή ρωσική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο σχετίζεται μόνο με τη Συρία.
Η ιστοσελίδα μας επισημαίνει ότι ο ρωσικός στόλος στην περιοχή επίσης σχετίζεται με τα ενεργειακά.
Οι Ρώσοι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση η Ευρώπη να τροφοδοτείται στο μέλλον από το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα εξαρτάται πλέον από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Έτσι η Ρωσία δεν θα μπορεί να ασκεί γεωπολιτικές πιέσεις στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος (ίσως και ο Λίβανος στο μέλλον) θα είναι εκείνες οι χώρες που θα προμηθεύουν με φυσικό αέριο την Ευρώπη.

No comments:

Post a Comment