EFHMERIS

Thursday, October 18, 2018

Τηλέμαχος Χυτήρης: Ο Ανδρέας έκανε ένα μνημόνιο με την Ευρώπη και αυτό περιείχε την ανάπτυξη της χώρας


Η νίκη του ΠΑΣΟΚ, σαν σήμερα, το 1981 ήταν σταθμός στην σύγχρονη ελληνική ιστορία καθώς. Για πρώτη φορά έγινε μια αλλαγή, μια λέξη συμβολική αλλά πραγματική, λέει ο πρώην υπουργός.

Ένα βιβλίο για τον Ανδρέα Παπανδρέου ετοιμάζει ο Τηλέμαχος Χυτήρης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται διηγήσεις και εκμυστηρεύσεις του Πρωθυπουργού που κυβέρνησε τη χώρα από το 1981 ως το 1989 και επέστρεψε στην εξουσία το 1993. Η έκδοση του θα συμπέσει με τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αν. Παπανδρέου (5.2.1919). Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο ίδιος ο Τηλέμαχος Χυτήρης μιλώντας στην εκπομπή "Στιγμιότυπα 247" στο αφιέρωμα του News 24/7 στους 88,6 για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου 1981, που έφερε την "Αλλαγή" στη χώρα.

Ο Ανδρέας και η αριστερά στην Αμερική


«Ο Ανδρέας ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός, από τα νιάτα του, τότε που ήταν στην Αμερική. Συνεργαζόταν με την αριστερά του Δημοκρατικού κόμματος και έχαιρε εκτιμήσεως από πολλούς προοδευτικούς ανθρώπους» σημειώνει ο κ. Χυτήρης που περιγράφει τις επαφές του με την οικογένεια Κένεντι. «Την περίοδο των Κένεντι, αυτός που ήταν ο άνθρωπος που τα έτρεχε όλα ήταν ο Μπομπ Κένεντι. Γι' αυτό και δεν τον άφηναν ποτέ να φτάσει στην προεδρία. Ήταν ο φόβος και ο τρόπος του κατεστημένου»




Ο πρώην υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης στην εκπομπή
 "Στιγμιότυπα 24/7" από το ραδιόφωνο News24/7 στους 88,6

Όπως λέει, ο Ανδρέας Παπανδρέου, «ως πολιτικός είχε μια ικανότητα, δεινότητα ανάλυσης των γεγονότων. Μπορούσε από ένα στοιχείο να βλέπει που οδηγούσαν τα γεγονότα αυτά. [...] Χτυπούσε το χέρι του που λέμε στο τραπέζι, ενώ είχε ικανότητα διαπραγμάτευσης μεγάλη». Ο Τηλέμαχος Χυτήρης αναφέρει πως εκείνη την περίοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει μια σειρά από ζητήματα στην ενωμένη Ευρώπη, με τρόπο που ακόμη και οι πολιτικοί του αντίπαλοι να του αναγνωρίζουν την ιδιότητα του δεινού διαπραγματευτή. «Αυτό του το αναγνώρισαν και οι αντίπαλοί του, όπως η Θάτσερ τότε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή

«Οι αντίπαλοι εκείνης της εποχής παραδέχονται ότι ιστορικά ήταν αναγκαία η αλλαγή και αυτές οι αλλαγές ήταν πάρα πολλές και πραγματικές» δηλώνει σε άλλο σημείο. «Ξέρετε ο κόσμος για πρώτη φορά που ήταν αποκλεισμένος εισήλθε στην πολιτική σκηνή και αν ο ιστορικός πρωταγωνιστής ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο άλλος πρωταγωνιστής ήταν ο ελληνικός λαός».
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης αναφέρθηκε στην αναγνώριση της εθνικής αντίστασης από τον Ανδρέα Παπανδρέου. «Ο Ανδρέας αναγνώρισε την εθνική αντίσταση, δημιούργησε το κράτος πρόνοιας, εκδημοκράτισε το συνδικαλιστικό κίνημα και τις ένοπλες δυνάμεις, δημιούργησε το ΕΣΥ, υπήρξε ισότητα των φύλων, έγιναν οι πολιτικοί γάμοι και κατάργησε τις διακρίσεις». Παραδέχτηκε όμως πως έγιναν και λάθη. Όσο αφορά τον Άκη Τσοχατζόπουλο τόνισε πως η «ευθύνη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ατομική. Αυτά γίνονται σε όλο τον κόσμο.

Το σλόγκαν "Έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ"

«Κατηγορούν τον Ανδρέα που έλεγε "Έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από την ΕΟΚ", αλλά τα έλεγε αυτά ως αντιπολίτευση» αναφέρει ο Τημέλαχος Χυτήρης για το διάσημο πλέον σλόγκαν του ΠΑΣΟΚ πριν έρθει στην εξουσία: «Γιατί όταν θα ερχόταν στην κυβέρνηση έπρεπε να ξαναδιαπαραγματευτεί την είσοδο της Ελλάδας (στην ΕΟΚ). Ο Ανδρέας έκανε ένα μνημόνιο με την Ευρώπη και αυτό περιείχε την ανάπτυξη της χώρας» σημειώνει με νόημα ο πρώην υπουργός, που τονίζει πως εκείνο το μνημόνιο το έθετε η Ελλάδα στην ενωμένη Ευρώπη και όχι το αντίστροφο.
Αντίστοιχα, ο κ. Χυτήρης εξηγεί πως στην υπόθεση της συμμετοχής μας στην ευρωατλαντική συμμαχία, ο Ανδρέας Παπανδρέου επαναδιαπραγματεύτηκε τους όρους. «Και για το ΝΑΤΟ θα σας πω, ότι έκανε επίσης διαπραγματεύσεις που για να τις κάνει, έγινε ο ίδιος υπουργός ενόπλων δυνάμεων. Μέχρι τότε, τον σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων, τον έκανε απευθείας το ΝΑΤΟ. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου και έπειτα, τον έκανε η ελληνική κυβέρνηση» λέει.

Η Τουρκία και η κρίση με το Σισμίκ

«Αυτό που φοβόταν ο Ανδρέας ήταν η Τουρκία γι' αυτό είχε οχυρώσει όλα τα νησιά» αναφέρει στη συνέχεια ο συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως μάλιστα αποκάλυψε στην κρίση του 1987 με την Τουρκία, ήταν παρών όταν χτύπησε το κόκκινο τηλέφωνο.
«Ο Ανδρέας διαμήνυσε στους Αμερικανούς πως έχει δώσει την εντολή στους στρατιωτικούς και δεν μπορεί να την πάρει πίσω», μιλώντας για την κινητοποίηση του Στόλου και του Στρατού τις μέρες εκείνες, ως απάντηση στην προσπάθεια της Τουρκίας να βγάλει στο Αιγαίου για έρευνες το σκάφος «Σισμίκ». 
Ακούστε όσα είπε ο Τηλέμαχος Χυτήρης:








ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠαπανδρέουΠΑΣΟΚ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο ισχυρός Ανδρ(έ)ας του Αιγαίου

Οι γυναίκες του Ανδρέα Παπανδρέου

News 247

No comments:

Post a Comment