Sunday, August 25, 2019

ΑBC : Για να ξέρετε τι γίνεται στον κοσμο Τώρα. Η συνάντηση των G7

Πριν λίγη ώρα λάβαμε στην EFHMERIS, email  από το έγκυρο Αυστραλιανό Ραδιοτηλεοπτικο πρόγραμμα ABC με τα τελευταία νέα για τις συναντήσειςπου πραγματοποιουνται στη Γαλλία μεταξύ των 7 πλέον αναπτυγμένων χωρών  του κόσμου. 

Αναδημοσιεύουμε ολόκληρο το μήνυμα σε μετάφραση. 

Η διάσκεψη κορυφής της G7 βλέπει τη Γαλλία να επικεντρώνεται στο περιβάλλον, καθώς οι βοηθοί του Donald Trump χτυπούν την ατζέντα.

ΒΙΝΤΕΟ  
Ο Emmanuel Macron καλωσορίζει τον Donald Trump στο G7
ABC NEWS
Έχουν εκδηλωθεί αιχμές μεταξύ των εθνών της G7, καθώς οι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για ετήσια σύνοδο κορυφής, εκθέτοντας έντονες διαφορές στο παγκόσμιο εμπόριο, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και τον τρόπο αντίδρασης στιςπυρκαγιές που πυρπολήθηκαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου .
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Emmanuel Macron, σχεδίασε την τριήμερη συνάντηση στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μπιαρρίτς, ως ευκαιρία να ενώσει μια ομάδα πλούσιων χωρών που έχουν αγωνιστεί τα τελευταία χρόνια για να μιλήσουν με μία φωνή.
Ο κ. Macron έθεσε μια ατζέντα για την ομάδα - τη Γαλλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες - που περιελάμβανε την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος.Κάλεσε τους ηγέτες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής να συμμετάσχουν σε αυτές για μια παγκόσμια ώθηση σε αυτά τα θέματα.
Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι η αντιπροσωπεία του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπερ είχε εκνευριστεί ότι ο κ. Macron είχε στρέψει το επίκεντρο της συνάντησης σε "εξειδικευμένα θέματα" εις βάρος της παγκόσμιας οικονομίας, την οποία πολλοί ηγέτες ανησυχούν ότι επιβραδύνουν απότομα και κινδυνεύουν να γλιστρήσουν στην ύφεση.
Σε μια ζοφερή εκτίμηση των σχέσεων μεταξύ συμμάχων μιας ώρας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωσε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί κοινό έδαφος.
"Αυτή είναι μια ακόμη συνάντηση κορυφής της G7 που θα είναι μια δύσκολη δοκιμασία ενότητας και αλληλεγγύης του ελεύθερου κόσμου και των ηγετών του", δήλωσε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.
"Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία στιγμή για να αποκαταστήσουμε την πολιτική μας κοινότητα".
Ο κ. Trump έφερε την περυσινή σύνοδο κορυφής των G7 σε ένα άθλιο τέλος, βγαίνοντας νωρίς από τη συγκέντρωση στον Καναδά και απορρίπτοντας το τελικό ανακοινωθέν.
Ο κ. Trump έφτασε στη Γαλλία μια μέρα αφού απάντησε σε νέο γύρο κινεζικών τιμολογίων, ανακοινώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει πρόσθετο δασμό 5 τοις εκατό σε κινέζικες εισαγωγές ύψους US $ 550 δισεκατομμυρίων , η τελευταία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου για δύο χώρες μεγαλύτερες οικονομίες.
"Μέχρι στιγμής, τόσο καλά", δήλωσε ο κ. Trump στους δημοσιογράφους καθώς κάθισε στην παραθαλάσσια βεράντα με τον κ. Macron, λέγοντας ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια ιδιαίτερη σχέση. "Θα πετύχουμε πολλά αυτό το Σαββατοκύριακο."
Ο κ. Macron ανέφερε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που θα ασχοληθούν με τα δύο, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Συρίας και της Βόρειας Κορέας, προσθέτοντας ότι συμμερίζονται τον στόχο της πρόληψης του Ιράν να αποκτά πυρηνικά όπλα.
Ωστόσο, τα αρχικά χαμόγελα δεν μπόρεσαν να συγκαλύψουν τις αντιτιθέμενες προσεγγίσεις τους σε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του προβληματικού προβλήματος του προστατευτισμού και του φόρου.
Πριν από την άφιξή του, ο κ. Trump επανέλαβε μια απειλή να φορολογήσει τα γαλλικά κρασιά σε αντίποινα για μια νέα γαλλική εισφορά για ψηφιακές υπηρεσίες, την οποία λέει άδικα ότι αφορά τις αμερικανικές εταιρείες.
Η γαλλική αστυνομία των ταραχών χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα το Σάββατο για να διαλύσει διαδηλωτές κατά του καπιταλισμού στη Bayonne, κοντά στο Biarritz. Ένα αστυνομικό ελικόπτερο περιστράφηκε ως διαδηλωτές που κοροϊδεύουν τις αστυνομικές γραμμές.
Οι ηγέτες αυτοί συγκεντρώνονταν πίσω από σφιχτή ασφάλεια σε μια αίθουσα συνεδριάσεων παραθαλάσσια, οι γύρω δρόμοι γεφυρωμένοι από την αστυνομία.
Χώρος για αναπαραγωγή ή παύση, M για σίγαση, αριστερό και δεξιό βέλος για αναζήτηση, προς τα επάνω και προς τα κάτω βέλη για ένταση.
 
ΒΙΝΤΕΟ  
Η αστυνομία των ταραχών συγκρούεται με διαδηλωτές στο κοντινό Bayonne
ABC NEWS
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Scott Morrison παρακολουθεί επίσης τη διάσκεψη κορυφής της G7 σε παρατηρησιακή θέση, παράλληλα με τους ηγέτες της Ινδίας, της Χιλής και της Νότιας Αφρικής.

Διαφωνεί για το σχέδιο της Γαλλίας να εμποδίσει το εμπόριο

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ασκήσει πιέσεις στον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro να κάνει περισσότερα για πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.
Παρόλα αυτά, η Βρετανία και η Γερμανία έρχονταν σε αντίθεση με την απόφαση του κ. Macron να πιέσει τη Βραζιλία εμποδίζοντας μια εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ομίλου Mercosur της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης.
Ένας εκπρόσωπος της Γερμανικής καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η σύναψη της εμπορικής συμφωνίας δεν ήταν "η κατάλληλη απάντηση σε αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία τώρα".
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, φαίνεται επίσης να διαφωνεί με τον κ. Macron σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης.
"Υπάρχουν όλα τα είδη των ανθρώπων που θα πάρουν οποιαδήποτε δικαιολογία για να παρεμποδίσουν το εμπόριο και να εμποδίσουν τις εμπορικές συμφωνίες και δεν θέλω να το δω αυτό», είπε.

Πέτα πάνω από τον "κ. No Deal" Brexit

Ο κ. Macron άνοιξε τη σύνοδο κορυφής με δείπνο στη βάση ενός φάρου στην κορυφή του βράχου με θέα το Μπιαρίτς, όπου ένα μενού πιπεράδες, βασκική ειδικότητα λαχανικών, τόνος και γαλλικά τυριά περίμεναν τους ηγέτες.
Προσθέτοντας στην απρόβλεπτη δυναμική μεταξύ των ηγετών των G7 είναι οι νέες πραγματικότητες που αντιμετωπίζει η Βρεξίτη που συνδέεται με τη Βρετανία: συρρίκνωση της επιρροής στην Ευρώπη και αυξανόμενη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο κ. Johnson θα θέλει να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ του να μην αποξενώσει τους ευρωπαίους συμμάχους της Βρετανίας και να μην ερεθίσει τον κ. Trump και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο τους μελλοντικούς εμπορικούς δεσμούς. Ο κ. Johnson και ο κ. Trump θα πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες την Κυριακή.
Χώρος για αναπαραγωγή ή παύση, M για σίγαση, αριστερό και δεξιό βέλος για αναζήτηση, προς τα επάνω και προς τα κάτω βέλη για ένταση.
 
ΒΙΝΤΕΟ  
Ο Ντόναλντ Τουσκ εξηγεί με ακρίβεια τις προκλήσεις της συνόδου κορυφής της G7
ABC NEWS
Ο κ. Johnson και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk πυροδότησαν πριν από τη σύνοδο κορυφής ποιος θα ήταν υπεύθυνος εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς να έχει συναφθεί συμφωνία αποχώρησης.
Ο κ. Tusk δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν ανοιχτό σε ιδέες του κ. Johnson για το πώς θα αποφύγουμε μια μη-συμφωνία Brexit όταν οι δύο άνδρες συναντιούνται την Κυριακή.
"Ελπίζω ακόμα ότι ο κ. John Johnson δεν θα ήθελε να πάει στην ιστορία ως ο κ. No Deal", δήλωσε ο Tusk, ο οποίος ως πρόεδρος του Συμβουλίου προεδρεύει της πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 εθνών.
Ο κ. Johnson, ο οποίος δήλωσε από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα ότι θα βγάλει τη χώρα από το μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου ανεξάρτητα από το αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, αργότερα απάντησε ότι θα ήταν ο ίδιος ο κ. Tusk που θα φέρει το μανδύα αν η Βρετανία δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει νέα συμφωνία απόσυρσης.
"Θα ήθελα να πω στους φίλους μας στην ΕΕ αν δεν θέλουν μια μη-συμφωνία Brexit, τότε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την ασφάλεια από τη συνθήκη", δήλωσε ο κ. Johnson σε δημοσιογράφους, αναφέροντας σε ένα πρωτόκολλο ότι εάν παρέμεινε αμετάβλητη, θα επιστρέψει στα δύσκολα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, μετά την Brexit.
"Αν ο Donald Tusk δεν θέλει να πάει κάτω από τον κ. No Deal τότε ελπίζω ότι αυτό το σημείο θα το πάρει και αυτός ο ίδιος".
Ο κ. Johnson προσπαθεί να πείσει τους ηγέτες της ΕΕ να εγκαταλείψουν την αναστολή της συμφωνίας απόσυρσης που διαπραγματεύθηκε ο προκάτοχός του, αλλά απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να διεξαγάγει μια ψηφοφορία δημοψηφίσματος του 2016 για να εγκαταλείψει το μπλοκ.
Reuters πριν 7 ωρες


ΑΣΧΕΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΎΠΡΟ 
ΚΑΙ ΕΛΛΆΔΑ 

Σε ανάκριση θρησκευτικός ηγέτης της Κύπρου επειδή δεν συμφωνεί σε τίποτα με τα όσα λένε οι G7.
 Η Έλενα Ράπτη σπάει ρεκόρ δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο με τις φωτογραφίες του μυστικού γάμου που δημοσίευσε και τις πολιτικές της αναλυσεις στα ΜΜΕ.




No comments:

Post a Comment

wibiya widget